Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

Elvérzett a rezsicsökkentés, Orbánék választásnyerő csodafegyvere

Emlékeztek még a választási kampányra, amikor a Fidesz és a lakájmédia mindent elsöprő kommunikációja szerint a teljes ellenzék első számú célja a választások után, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést?

Hogy a teljes kormányoldal, a szavazóival együtt kiröhögte a víz- és energiatakarékosságra buzdító Márki-Zay Pétert?

És arra, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter tavaly ősszel épp arra verte a mellét, hogy hosszútávú gázszerződést kötöttünk az orosz Gazprommal, „amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban 15 évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát”?

De az biztos meglesz még, hogy május végén a kormányzati narratíva szerint pont a rezsicsökkentés fenntartására vetették ki fél tucatnyi szektorra az extraprofit-adókat?

Tökmindegy! Tökmindegy, mit hazudtak össze-vissza az elmúlt hónapokban, mert sikerült a magyar gazdaságot olyan szintre zülleszteni, hogy mára a megígért (és megszokott) formájában – Orbán Viktor legerősebb, három választást érő terméke – a rezsicsökkentés fenntarthatatlanná vált.

Nincs rá pénz, kész, nyista, elfogyott.

A Fidesz ezért igyekszik szociális/fogyasztási alapon osztani a gázt és az energiát, de sajnos még ezt is nagyon-nagyon rosszul csinálja.

Először a mikrovállalkozásoknál nagyobb cégeknek vezették ki a rezsisapkát. Az akkori rendelet szerint az év végéig biztosított kedvezmény azokra a vállalkozásokra érvényes, amelyeknek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. És van egy fogyasztási plafon is. Az elektromos áramnál 4606 kWh/év fogyasztásig jár a kedvezmény, a gáznál a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezők jogosultak az olcsóbb gázra, de csak 1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig. Nem hangzik jól, de ne legyenek kétségeink, az ezt túllépő vállalkozások a pluszköltséget majd szépen beépítik a fogyasztói árba.

De hogy ne csak a forintgyengülés, az infláció és a megemelt szolgáltatások díjai terheljék a magyarok pénztárcáját, a kormány tegnap bejelentette, hogy a lakossági fogyasztók esetében is kurtítanak a rezsicsökkentésen.

Eszerint a csökkentett gáz- és áramár augusztustól csak az átlagos magyar háztartás fogyasztásáig marad fenn. A ki tudja milyen fideszes számítással megállapított átlag (!) fogyasztási szint áramnál: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh; gáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter éves szinten. Forintosítva ez kb. azt jelenti, hogy a villamos energiát 7.750 forintig, a gázt 15.833 forintig kaphatja csökkentett áron a fogyasztó.

Az átlagfogyasztás viszont nem egyenlő a mediánnal ezért sokan gondoltuk elsőre azt, hogy mi átlagfogyasztók vagyunk, hogy aztán rájöjjünk, ez bizony nem így van.

Holoda Attila energetikai szakértő tegnap az ATV-ben elmondta, hogy 2012-ben még helyettes államtitkárként lerakott egy rezsicsökkentéses javaslatot a kormány asztalára, ahol a lakossági gázfogyasztási határ 3000 köbméter/év volt. Ezt akkor a lakosság 94%-a nem érte volna el.

Ma a medián érték földgáz esetében 230 köbméter/hó, áram esetében 300 kWh/hó.

Ehhez képest a mostani küszöböt jelentősen megvágta a kormány. De, hogy az átlagfogyasztás fölötti többlet havonta elszámolásra kerül-e, vagy csak azután, hogy magunk mögött hagytuk az éves keretünket, eddig nem derült ki. Ha az előbbi a helyzet, akkor minden második család tönkre fog menni, szóval reméljük nem így lesz.

A kormány pálfordulása annyira gyors, hogy lakájmédiájának zászlóshajója, az Origo még a bejelentés reggelén is azon élcelődött, hogy a baloldal bizony még mindig el akarja törölni a rezsicsökkentést. Sőt előző vasárnap maga a kormányszóvívő asszony, Szentkirályi Alexandra TikTok-on cikizte az ellenzéket a spórolásra buzdítás miatt.

A szintén kormányközeli Mandiner a bejelentés után gyorsan a felelősségáthárítás útjára lépett, elkezdett a baloldalra mutogatni, mondván ők sosem akarták a csökkentést, ma reggelre viszont változott a narratíva, és már arról közölnek cikket, hogy összefoglalják 16 pontban, hogyan lehet spórolni a rezsin. Például aludj 16 fokban!

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya!” – Orbán Viktor, 2021.11.14.

Most, hogy egész Európa küzd a magas energiaárakkal és az inflációval, különösen fájó lesz, hogy a igazi „MiniFeri”, maga Orbán Viktor. Különösen fájó lesz a szavazóinak belátniuk azt is, hogy a rezsicsökkentés csak egy, a választásokra tervezett kommunikációs-hajóágyú volt, és nem volt mögötte hosszútávú koncepció, tervezés és tartalom. A vízellátás épp most vérzik el miatta, az áram és a gáz valós piaci ára pedig a legelkötelezettebb fideszesekre is sokkolóan hat. Nekik is többet kell majd fizetniük, ha túllépik a limitet, és ezt nem tudják egyelőre feldolgozni. A Fidesz megcsinálja azt, amivel az ellenzéket vádolta, valóban elég skizofrén dolog.

Hogy tényleg veszélyben van e az ország energiaellátása, vagy ez is csak egy humbug, amivel indokolni akarják az újabb állami kiadáscsökkentést, nem tudni. Mindenesetre Szíjjártó Péter szeptemberben megkötötte azt a bizonyos 15 éves szerződést a Gazprommal, egy hónappal ezelőtt pedig elmondta, hogy szuper stabilak vagyunk:

„Az Európába irányuló irányuló orosz földgázszállítások az elmúlt napokban több ütemben is csökkentek több ország irányába. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy Magyarországot ezek a mennyiségcsökkentések nem érintik. Magyarországra az Oroszországból importált földgáz mindenfajta fennakadás nélkül, menetrend és a megkötött szerződések szerint érkezik. Jól tettük, hogy tavaly ősszel hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötöttünk a Gazprommal. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor az elmúlt hónapokban is nagy bajban lettünk volna, és most is nagy bajban lennénk.”

Magyarország ellátásának legnagyobb része Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik, előbbi ország felől napi 12-14 millió köbméter, utóbbi felől napi 10-16 millió köbméter. Emellett folyamatos a beszállítás Szlovákia és Horvátország irányából is. Az idén eddig letárolt gáz pedig jóval több, mint a magyar lakosság várható téli fogyasztása. A rezsicsökkentés csökkentését tehát valószínűleg nem az ellátás biztonsága, hanem az üresen kongó államkassza miatt lépte meg a Fidesz.

Megosztás