Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

Spórolás: Nincs több ingyenes PCR teszt

A háziorvosok számára nem végezhet több PCR koronavírus-tesztet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Erről az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) szombat este(!) levélben tájékoztatta a háziorvosokat. Ezután, ha egy betegnek erre van szüksége, magánlaborokban, saját költségén kell elvégeztetnie a vizsgálatot – írja a Népszava

Mondhatni a szokásos módon, hétvégén ment ki az új utasítás az OKFÖ-től a háziorvosoknak: nem küldhetik ki többet az OMSZ mentőautóit a covid-gyanús és covidos állampolgárokhoz, azért, hogy PCR-tesztet végezzenek és a betegeket sem küldhetik be az OMSZ mintavételi pontjaira.

Ehelyett a páciensnek kell kifizetnie egy PCR-tesztet egy magánlaborban, vagy a háziorvosnak kell elvégeznie a vizsgálatot olyan gyorstesztekkel, melyek sokkal kevésbé megbízhatóak, és alacsonyabb vírusszám mellett nagyon gyakran adnak hamis negatív eredményt.

Egy magánlaboros PCR-teszt azonban sokaknak megfizethetetlen terhet jelent, hiszen ezek darabja még ma is 9.900 és 20.000 forint között mozog.

Komoly „logisztikai aggály” még, hogy mostantól a covid-gyanús embereknek együtt kell(ene) várakozniuk a többi beteggel a háziorvosnál, kitéve őket is a fertőzésveszélynek.

A probléma nem feltétlenül az, hogy a mentősökről végre lekerült a tesztelés terhe, mert ez eddig is hatalmas mértékben kötötte le az erőforrásaikat, hanem az, hogy emiatt mostantól nem lehet ingyenesen hozzáférni a vizsgálatokhoz. Az NNK és az OKFÖ ugyanis a járvány kirobbanása óta eltelt két évben sem tudott érdemben új, állandó embereket bevonni a mintavétel folyamatába és tehermentesíteni a mentőket, akik közel kétmillió tesztelésen vannak már túl.

Túlterheltségük tompítására az OMSZ rendületlenül kereste az ÖNKÉNTESEKET erre a feladatra és a telefonos diszpécser szolgálatukba is. Hirdetésük olvasható a Vöröskereszt oldalán, és a SOTE még idén januárban is próbált toborozni nekik.

Az Országos Mentőszolgálat segítségkérése a SOTE honlapján.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjújában korábban elmondta:

„Azokat a teendőket, amelyek nem a fertőzöttek egészségügyi ellátására, hanem a mintavételi igényekre, a logisztikai feladatokra vagy a határ menti ellenőrzésekre, tehát a járványügyi feladatokra vonatkozott, a saját extra kapacitásainkat, valamint a mentőszolgálat önkénteseit – a közoktatásban és a felsőoktatásban tanuló diákokat, orvostanhallgatókat, a Vöröskereszt és a civil szervezetek tagjait – vontuk be. […] A működésünk, és a szükséges kapacitások szempontjából a kormány minden támogatást biztosított, sőt azáltal, hogy kezdetektől fogva az Operatív Törzs tagja vagyok, a döntéshozatalban is részt tudunk venni. Többször kaptunk extra forrást a járvány elleni védekezési alapból, ennek része volt az a több mint hárommilliárd forint is, amivel a mentőszolgálat dolgozóinak a koronavírus-járvány során végzett többletteljesítményeit honoráltuk.”

A koronavírus.gov.hu oldal hírei között nem olvasható egy betű sem az új eljárásrendről.

Nem csak a mentősök tesztelési feladatainak felfüggesztése az egyetlen erős lazítás az új járványügyi szabályokban. A jövőben például mindennemű tesztelés nélkül küldhetők a kórházakból majd vissza a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős emberek. Korábban az ilyen visszaküldések okozták a Pesti úti idősotthon tragédiáját is, ahol az első hullámban 55 fertőzött hunyt el.

Címlapkép: Facebook / OMSZ

Megosztás