Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az Egyszerűsített Rezsiszámla

Rengeteg panasz érkezik Fónagy János felé, hogy a Zemberek nem értik, hogy mi van a rezsiszámlán. Fónagy bevallotta, hogy maga sem érti a számlákat (ehhez külön gratulálunk!), Orbán pedig kerek-perec megmondta, hogy „a kormány érthető, átlátható közüzemi számlák kiállítását várja a szolgáltatóktól, hogy megértsék az emberek, mit tartanak a kezükben„.

Kár, hogy azt már nem tette hozzá Orbán, hogy éppen a kormány miatt lettek ilyen „bonyolultak” a közüzemi számlák, mivel törvényi előírás a különböző tételek feltüntetése (lásd az Elmű számlamagyarázóját).

Mellesleg a számlát nem olvasgatni kell, hanem befizetni … a magyar embernek amúgy semmi sem jó, erről az ügyfélszolgálatokon dolgozó pár ismerősöm tudna mesélni, most, hogy minden egyes előírt tételt fel kell tüntetni veri az asztalt, hogy „MÉÉÉÉRT ANNYI?”, majd ha „leegyszerűsítik” a számlát, akkor is ugyanúgy verni fogja az asztalt hogy „MÉÉÉÉRT ANNYI?”

Tegnap a Magyar Közlönyben lehozták az új, egyszerűsített áram és gázszámlát. Pompás műalkotás született.
Az egyik párt színvilágára hajazó színválasztás, külön sorban kell feltüntetni, hogy a fogyasztók hány forintos megtakarítást érhetnek el a rezsicsökkentéssel – külön kiemelve, hogy mindez a kormány döntésének köszönhető. Nemcsak havi, hanem az idén január 1-jei életbelépés óta összesen megtakarított összeget is fel kell majd tüntetni, és ez az egész évben szépen göngyölíti magát. NER-malacpersely.
Kormánypropaganda az energetikai cégek kontójára, az év „más faszával verni a csalánt” esete.

áram.jpg

áram2.jpg

Nem tudom azonban hogy velünk mi lesz, mivel mi már egyetlen közműszámlát sem kapunk, miután éppen a tranzakció illeték miatt az összes számlát elektronikusan kapjuk, a Díjnet.hu-n. Remélem Fónagy rólunk sem feledkezik meg, és a Díjnet.hu-n legalább 50-es fonttal lesz kiírva a megspórolt összeg, gif-ben meg pöröghet az éves összesítés.

dijnet.jpg
Az a baj, hogy megint félig teleszart gatyával állnak a dolgokhoz. Hát nem ők a kétharmad?! Nem jön a választás, élet-halál kérdése? Én fullba’ nyomnám a propagandát, és ilyen lenne az én közműszámlám. A jobb felső sarokban az helyi fideszes parlamenti képviselő fényképe (kinek köszönhetjük, kire kell szavazni) és keményen tolni a logókat!

fidesz_áram.jpg

Komolyra fordítva a szót, az ELMŰ már a 10%-os rezsicsökkentést is olyan komolyan vette, hogy egy 3 oldalas doksit dobott össze, aminek sajnos vannak tanulságos pontjai:
elmű1.jpg

„Az egyetemes szolgáltató a villamos energia ellátási láncnak valójában csak a legvégső, kis eleme. Az eladott áramot a nagykereskedőtől (főleg a Magyar Villamos Művektől) szerzi be, a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott áron. Az energia fogyasztóhoz szállítását a hálózaton keresztül az átviteli és elosztó hálózati szolgáltató biztosítja, szintén szabályozott áron. E három szereplő költségeit az egyetemes szolgáltató a villanyszámla beszedése után azonnal tovább is utalja nekik. A számlán külön soron szereplő pénzeszközök és az áramot terhelő ÁFA szintén nem maradnak a szolgáltatónál.” (…) 
Az egyetemes szolgáltatónál jelenleg a törvényben meghatározott kilowattóránkénti 1,32 Ft maximált árrés marad, melyből teljes működését – többek között a számos ügyfélszolgálati iroda, a telefonos és internetes ügyfélszolgálat, valamint a számlázás működtetését – kell megoldania. Ez az összeg jelenleg nem fedezi a működési költségeket.

elmű2.jpg

„Az Európai Unió hivatalos, októberi összesítéséből látszik, hogy Budapesten az áram fajlagos piaci ára kilowattóránkénti 17 eurócent körüli, ami az uniós fővárosok sorában a negyedik legolcsóbbnak számít.”


elmű3.jpg

 

„Az árak jövedelmeinkhez képest többet visznek el a család pénztárcájából, mint külföldön.”

 

elmű4.jpg

„Az elmúlt évek jelentős beruházásainak keretében több mint 400 km kábelt, több mint 1600 km légvezetéket, valamint 464 db transzformátort cseréltünk ki, illetve újítottunk föl. Ennek köszönhetően a hazai üzemzavarok száma a régió országaihoz viszonyítva az átlagnál ritkábbak, az ELMŰ-ÉMÁSZ pedig az ország élvonalába tartozik.”

Megosztás