Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

Pár éven belül létszámhiány-robbanás jön a háziorvosoknál

Évek óta tartó országos folyamat, hogy egyre nő azoknak a praxisoknak a száma, amelyekben nincs állandó háziorvos. A kormány látja ugyan a problémát, de nem sikerül visszafognia a folyamatos fogyást, támogatásnöveléssel és lakáshoz jutással sem. Jelenleg 557 ezer az ellátandó betegszám a megüresedett háziorvospraxisokban, és az elöregedés miatt egy elkerülhetetlen létszámhiány-robbanás jön a következő 5-10 évben az ágazatban. 

Az EMMI 5 évvel ezelőtt kezdte el tervezni „Egészséges Magyarország 2014-2020” nevű programját, melyben korrekten felmérte az egészségügy valós problémáit, és igyekezett megoldást találni rájuk.

A program leírta, hogy az alapellátás általános és legfontosabb kihívásai 2014-ben a következők voltak:

● Területi egyenlőtlenségek a hozzáférésben (szakemberhiány összehasonlításban
nagyobb a hátrányos helyzetű és leghátrányosabb helyzetű országrészekben)
● Kapuőri szerephez szükséges kiegészítő szakmák és források hiánya
● Az épület és eszközállomány területenként változó (az önkormányzat gazdálkodási
lehetőségein nagyban múlik)
● Várható természetes fogyás a háziorvosoknál 10 éven belül mintegy 4000 fő

A legfélelmetesebb kihívás a programban ez az utolsó szám volt, ugyanis a háziorvosok száma 2017-ben a KSH adatai szerint 6173 fő volt.  A felnőtt háziorvosok átlagéletkora pedig egészen félelmetes mértékben nőtt az elmúlt 10 évben, és ahogy a kormány is prognosztizálta, a robbanásszerű megüresedés egyszerűen elkerülhetetlen lesz a következő 5-10 évben.

grafiokon: http://www.asztalfiok.hu

A természetes fogyást ellensúlyozandó a kormány programjában „Specifikus, az alapellátás megerősítését támogató célként” szerepelt, hogy mindenáron vonzóbbá kell tenni az alapellátást az orvosok körében:

„Vonzó életpálya, a háziorvosi és házi gyermekorvosi szakterület választásának ösztönzése a szakorvosjelöltek és más területen dolgozó szakorvosok körében, az adminisztratív és anyagi korlátok oldásával.”

De pontosan mit is jelentett ez? Mi történt az elmúlt 5 évben?

Első körben a területi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében a kormány 2014-ben meghirdette a Háziorvosi és fogorvosi letelepedési programot. Ez arról szól nagy vonalakban,  hogy a háziorvos (vagy fogorvos), kap 6-10 millió forintot, ha olyan településre helyezi át a paraxisát, ahol legalább 12 hónapja nincs háziorvos (vagy fogorvos). Ennek keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül két év alatt (2016-ig) összesen 703 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 63 korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni.

Mivel a területi egyenlőtlenségek azóta tovább nőttek, a háziorvosok száma pedig tovább csökkent, a kormány tolla az idei pályázatban már vastagabban fogott, hátha sikerül kedvet szerezni az alapellátó dokiknak, hogy például Borsodba tegyék át székhelyüket.

Idén az elnyerhető támogatási összegek:
I. kategória: legalább 12 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén nettó 12 millió Ft,
II. kategória: legalább 24 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén nettó 14 millió Ft,
III. kategória: legalább 36 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén nettó 16 millió Ft,
IV. kategória: legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén nettó 18 millió Ft,
V. kategória: legalább 60 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén nettó 20 millió Ft.

A 2019-ben az összesen igénybe vehető támogatás 1,25 milliárd forint.

Ha valaki nem nagyon szeretne lemaradt településre költözni, s pályakezdő vagy pályaváltoztató, részt vehet a kormány szintén 2014 óta futó  praxisjog-vásárlási programjában is. Ennek keretében a háziorvos maximum 4 millió forint támogatásban részesülhet, ha egy 58 év feletti, vagy ne adj’ Isten elhunyt kollégája praxisát veszi meg. A kezdetekkor erre a kormány évi kőkemény 250 millió forintot adott évente, de az idei kiírásban ez a szám is felkúszott a bűvös 1,25 milliárdra.

2015-ben a praxisvásárlási támogatást 28-an vették igénybe. 2016-ban pedig 112 pályázatot nyújtottak be a fenti két programra összesen.

Mindezek mellett Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tavaly dagadó mellel kifejtette, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozása évek óta nő, 2010 óta 70 százalékkal emelkedett az alapellátás támogatása.

“Az igazán nagy emelkedés az utóbbi években volt érezhető, hiszen már negyedik éve nő 130 ezer forinttal a háziorvosok támogatása. Míg 2010-ben egy háziorvosnak havi 807 ezer forintból kellett gyógyítania, addig mostanra havonta 1,5 millió forintnál is több forrásból gazdálkodhat, és ez már érezhető emelkedés.”

Rétvári emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályok lehetővé teszik azt, hogy az önkormányzatok elengedjék a háziorvosi vállalkozások iparűzési adóját, ezzel is könnyítve gazdálkodásukat. Majd elmondta, a kormánynál abban, hogy az alapellátásnak juttatandó pluszforrások tovább tudják javítani az alapellátás színvonalát, és egyre több orvost győznek meg arról, hogy a háziorvoslást válasszák.

S mire volt elég ez a sok-sok program amit a kormány a háziorvosok támogatásába fektetett?

Sajnos, nem sokra! Ahogy a Magyar Orvosi Kamara oldalán olvasható, a fiatal orvosoknak egyáltalán nem vonzó az alapellátásban dolgozni, óriási gondot okoz az ágazaton belüli migráció, és az, hogy az orvosok jelentős hányada csak és kizárólag a kevésbé terhelt és sokkal-sokkal jobban fizető magánszektorban és/vagy külföldön hajlandó munkát vállalni. Az alapellátás idehaza mindössze évi 40-50 új szakemberrel számolhat.

A NEAK adatai alapján, 2019 január 1-óta, 70 háziorvosi praxis üresedett meg és maradt úgy máig.

Összesen így már 443 praxis betöltetlen az országban. Ezek közül 108 felnőtt, 107 gyerek és 228 vegyes háziorvosi szolgálat.

Az ellátandó lakosságszám ezen körzetekben pedig 557 ezer (lenne)!

A legszerencsétlenebb – a már fent említett – Borsod, ahol a lakosság 10%-át, mintegy 68 ezer embert érint már a probléma. A megyének hét olyan települése is van, ahol minimum 2004 óta áll megüresedve egy-egy praxis, de összesen 52-be keresnek házi- vagy gyermekorvost.

táblázat: Vastagbőr

Összefoglalva, a kormány minden törekvése ellenére, 2010 óta MEGHÁROMSZOROZÓDOTT a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A fentiekből pedig egy nagyon sötét jövő sejlik elő, mert még csak most jönnek majd a tömeges nyugdíjbavonulások és a nagy reccs.

Grafikon: Vastagbőr

Megosztás