Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A nap híre – A rezsicsökkentésről szóló hirdetmények nyomában

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tegnapi napjának a híre, hogy szabotőr társasházi közös képviselőket kaptak el, akik nem tették ki az ilyen rezsitájékoztatókat. Vagy valaki leszedte a papírt. Ki tudja?
A sajtóközleményből olyan kellemes árad a tömény hülyeség és a borzongató 50-es évek levegője, hogy egyben érdemes elolvasni. 

Köszi Németh Szilárd, most már tényleg sokkal jobb mindenkinek, hogy ezeket a szabotázs-akciókat a magyar állam pénzt, időt és munkaórákat nem kímélve felkutatta, kinyomozta.
Reméljük a példás büntetés sem fog elmaradni!

„A közös képviselők rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása tárgyában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez érkezett panaszok és megkeresések magas számából arra következtethetünk, hogy a lakóközösségeket érintő megtakarítások összegéről való tudomásszerzés lehetősége élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből.

A közösen viselt közüzemi szolgáltatások díjai a rezsicsökkentés hatására mérséklődtek, azonban a bevételekkel való felelősségteljes gazdálkodás, a megalapozott döntéshozatal érdekében nélkülözhetetlen a megtakarítás összegének pontos ismerete.

A fogyasztók egy része felvilágosításért fordult a Felügyelőséghez, akik elsősorban a hirdetmények kötelező tartalmi elemeire, a költségcsökkenés feltüntetésének módjára, a betartandó határidőkre voltak kíváncsiak. Számos beadványban viszont sérelmezték, hogy nem került kifüggesztésre a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztató.

Ezekben az esetekben a Felügyelőség eljárást indított, annak tisztázására, hogy a társasház képviseletét ellátó személy eleget tett-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésére, továbbá az éves tájékoztatás megküldésére vonatkozó kötelezettségének.

A fogyasztóvédelmi eljárás során először az érintett társasházak helyszíni ellenőrzésére került sor. A hatóság munkatársai a közös helyiségek, lépcsőházak megtekintése során egyik helyszínen sem találtak hirdetményt. Az ellenőrzés során az egyik közös képviselő mulasztását azzal kívánta kimenteni, hogy a hirdetmény által megkövetelt adatok csupán jelentős mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetőek ki, melyet a jogszabályban meghatározott határidőben nem tudott teljesíteni. A Felügyelőség ezen álláspontot nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy a törvény konkrét határnapot jelölt meg a kifüggesztésre, továbbá a teljesítés elősegítése céljából a jogszabály hirdetmény mintát is tartalmaz, melynek értelemszerű kitöltésével a közös képviselő a kötelezettségének eleget tehet.

Azon ügyekben, melyekben a közös képviselők nem tartózkodtak a helyszínen, a felelősség megállapítása érdekében a tényállás további tisztázása szükséges, és ezután követően kerül majd sor a döntéshozatalra.

A Felügyelőség hangsúlyozni kívánja, hogy a hatósági eljárások célja elsősorban az, hogy a fogyasztók a jogszabályban rögzített határidőben, megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a rezsicsökkentés révén elért megtakarítás összegéről, mely a lakóközösségben élők kiemelten fontos érdeke.”

Tehát vannak ebben az országban olyan emberek, akik egy nyomorult papír miatt, amin ezer forintos tételek szerepelnek, és az égvilágon semmi sem következik belőle, képesek beadványokat írni a fogyasztóvédelemnek, akik persze erre rögtön ugranak és helyszíni ellenőrzéseket végeznek, közös képviselőket hallgatnak meg.

Ebből is látszik, hogy a fogyasztóvédelem is jobban teljesít!

Megosztás