Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

Járóka Lívia: a szocialista és a liberális oldal miatt vannak még szegények

Járóka Líviát, a Fidesz szociálantropológusát a héten választották meg az EP egyik alelnökének. Ennek nyomán interjút készített vele a Mandíner, amiben Lívia nagyon érdekes dolgokban nyitotta fel az olvasók szemét. Többek között azt mondta, hogy a migrációt meg kell állítani, és a baloldal miatt nincs szegénységfelzárkóztatás. 

Lívia 1995-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán, ahol 1998-ban meg is szerezte a tanári diplomát. Ezután posztgraduális képzésen vett részt a CEU varsói szociológia tanszékén 1999-ig, majd a londoni University College London antropológia szakán 2000-ig. 2000-2001-ig a CEU Nacionalizmus tanszékén kutatói programban vett részt. 2012-ben pedig PhD fokozatot szerzett szociálantropológia területen a University College of London antropológia tanszékén.

Szociológiai disszertációja amúgy a cigány diákoknak a magyar közép- ill. felsőoktatásban betöltött szerepéről, helyéről szólt. Első jelentősebb kutatása pedig a pécsi Gandhi Gimnázium cigány tanulóiról készült felmérése volt.  Később a józsefvárosi cigány etnikum körében végzett terepkutatásokat.

15 éve EP képviselő, és nem meglepő módon első naptól küzd a szegénység ellen valamint a cigányság felzárkóztatásáért, és most is kiemelt ügyének tartja ezt. Ahogy a Mandinernek elmondta:

„Kiemelt célunk egy összeurópai szegénységi stratégia kidolgozása és sikeresen gyakorlatba ültetése. Mára Európában a szegények száma százhúsz millió főre emelkedett, ez egy hatalmas tömeg, akikről sokan mégsem akarnak tudomást venni. Mindez nem maradhat így a továbbiakban! Mindemellett fontos kiemelnem, hogy a sikeres szegénységstratégia csak az afrikai problémák párhuzamos orvoslása mellett képzelhető el. Feladatunk megállítani az Afrikából Európába áramló migrációt, ami egyik oldal számára sem előnyös. Komoly kihívások elé állítják mindkét kontinenst. Szerencsére azonban Magyarországnak van konkrét elképzelése, integrációs gyakorlata és tudása is ezen kérdések orvoslására, így az igazi feladatom ezen tudás megismertetése lesz az Unió többi tagországának képviselőivel.”

Hogy itt Lívia milyen integrációs gyakorlatra gondol a kerítésfelhúzáson és a tranzitzónában történő éheztetésen, verésen kívül, azt nem tudom, de azt sem, hogy a 120 milliós szám honnan van, mert az Eurostat „mindössze” 33 milliót mért 2016-ban. Sajnos Magyarország ezen a listán (is) a sereghajtók között szerepelt.

Szigorú anyagi nélkülözésben élők száma az össznépesség százalékában

De nyilatkozott ennél cifrábbat is Lívia, mikor megkérdezték, hogy eddig miért nem volt kezdeményezés a szegénység felszámolására:

„Az évek során azt tapasztaltam, hogy a szocialista, liberális oldal csak kampányolni szeret a szegénységfelzárkóztatás és integráció témaköreivel, de amikor a konkrét megvalósításhoz jutna az ügy blokkolnak mindent. Ugyanez van a pénzek átláthatóságának biztosításával, a sikeres monitoringgal. Folyamatosan gátolják ezeket a törekvéseinket. […] Sajnos a tapasztalatom azonban az, hogy a szocialista frakció pártjai otthon nagy szeretettel kampányolnak a szegénységfelszámolás mellett, de mint már említettem, amikor a tényleges cselekvéshez érkezünk, mindig leszavaznak. Ameddig nekik és a liberálisoknak, zöldeknek, kommunistáknak csak szavakban fontos a szegénység ügye, addig esély sincs a sikeres együttműködésre.”

Teljesen világos már a kép, a jobboldal – élén a Fidesszel – mindent megtesz, de a másik oldalon lévők csak gáncsoskodnak. Ezért tartunk ott Magyarországon is 10 év fideszes kormányzás és a harmadik kétharmad közepén, hogy a helyzet annyira tragikus, hogy a KSH már ki sem meri adni a jelentést arról, hány ember él mélyszegénységben.

Arról, hogy az EU mit probált tenni az elmúlt években a szegénység ellen és a roma integráció érdekében, itt lehet olvasni bővebben. Spoiler: Elég sokat!

2014 márciusában például az EU Parlament és a Tanács elfogadta a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapról szóló 223/2014/EU rendeletet. Ez az alap a tagállamok anyagi segítséget nyújtó, a társadalmi befogadást célzó intézkedésekkel párhuzamos fellépéseit támogatja a leginkább rászorulók részére. A 2014–2020 közötti időszakra előirányzott költségvetés reálértéken 3,8 milliárd EUR, emellett a nemzeti programjaiknak megfelelően a tagállamok további 15% nemzeti társfinanszírozást adnak hozzá.

Ennek egy részeként hazánkban  2014. április 24-én bejegyzésre is került a „Híd a munkába program”. Az ebben megítélt 1,6 milliárd forintot azonban, a Lívia párttársa, a fideszes Farkas Flórián által vezette Országos Roma Önkormányzat szőrén szálán ellopta. Flóriékat fel is jelentették, de Polt Péteréknek 2015 óta nem sikerült senkit kihallgatni az ügyben.

Címlapkép: Járóka Lívia európai parlamenti képviselõ felszólal a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én. (Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI)

Megosztás