Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Totális háború a rezsidémon ellen

Február végén az addig sem teljesen békében csordogáló Rezsicsökkentési Hadművelet 180 fokos fordulatot vett, amikor váratlanul az ELMŰ és a Főtáv nem dobta hanyatt magát a Rezsicsökkentő Bizottságnak. Azóta a lehető legmagasabb fordulatszámra pörgették fel a bullshit-generátort, a Miniszterelnöktől a legutolsó lakájmédiaújságíróig mindenki csúsztat és hazudik, messze túlszárnyalva a „rosszabbul élünk mint négy éve” és a tizenharmadik havi nyugdíj jelentette demagóg kampányt.

Illusztráció:
A rezsidémon nem engedi felkelni az alélt magyar gazdaságot, a háttérben Matolcsy György Overdoseként figyel tehetetlenül
rezsidémon.jpgHalkan megjegyezném, hogy maga az ötlet kampányszempontból zseniális.
Hogyan adjunk úgy, hogy nekünk a lehető legkevesebbe kerüljön?
A tizenharmadik nyugdíj drága, az adócsökkentés drága. Ha nem adhatunk a költségvetésből, és nem csökkenhet a költségvetésbe befolyó pénz, akkor mi marad? Minek az árára van fennhatósága az államnak? Áfa? Áfacsökkentés szóba sem jöhet (bevételi oldal), így maradt az áram és a gáz ára, aminek az árát a kormány állapítja meg. Ebbe aztán bele lehet tolni mindent, amit a NER-ben megtanultak:

Elmúltnyolcév, vadprivatizáció, gyurcsánybajnai, extraprofit, külföldi nagyvállalat vs. kisemberek.

Ki ne szeretné, hogy újra 3,60 legyen a kenyér?

Szóval február végén az ELMŰ levelet mert küldeni a saját szerződéses fogyasztóinak (hallatlan!), amikben kifejtették a saját álláspontjukat, a Főtáv pedig azzal húzta ki a gyufát, hogy bejelentette, hogy „a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.” Ekkor pattant el valami Németh Szilárd csepeli polgármesterben, a Rezsivédelmi Bizottség vezető fejében, mert kijelentette, „hogy törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók „rezsicsökkentés-ellenes magatartása” miatt„. Lásd február 27-én a Ma reggelben

Március 11-én Orbán Viktor intézett egy harcias kirohanást a rezsicsökkentés mellet, aminek az egyes tételeit, azóta a robotkollégák lelkesen ismételgetnek.

1. „2002 és 2010 között 15 alkalommal emelkedett a gáz ára, ennek következtében a gáz ára 206 százalékkal, tehát háromszorosára nőtt, az áram ára pedig 97 százalékkal, tehát mintegy kétszeresére nőtt. Emellett az akkori kormányok csökkentették a nyugdíjakat, a béreket és a családtámogatásokat.

1 kWh áram 2002-ben 24,64 forint, 2012-ben 47 forint volt.  
1 m3 gáz 2002-ben 45 forint, 2012-ben 140 forint volt.
1 liter benzin 2002-ben 216 forint volt, tegnap 431 ft/l áron tankoltam.
A KSH szerint 2002-ben a bruttó átlagkereset 122 481 forint, 2012-ben 222 990 forint volt.
A minimálbér 2002-ben 50 000 forint, 2012-ben 93 ezer forint volt.

2. „A gáz és a villany árszintjének együttes figyelembevételével 2011-ben az egész Európai Unióban hazánkban volt a legmagasabb a rezsiköltség, és másfélszerese volt az uniós átlagnak.”

Nos, ez így nem igaz.

Az áram és a földgáz ára az EU-ban, a Portfolio.hu és az Mfor.hu nyomán. Az áram és a földgáz ára sem éri el az EU27 átlagát. (Eurostat táblázatok itt.)

áram_eu27.jpg
gáz_eu27.jpg

Vásárlóerőparitáson történő összehasonlítás szerint már más s sorrend:

áram_vásárlóerőparitáson.pngföldgáz_vásárlóerőparitáson.png

A probléma nem azzal van, hogy az EU-ban magas nálunk 1 kWh áram vagy 1 m3 földgáz ára, hanem, hogy alacsony a fizetésünk, és ahhoz viszonyítva magas a költsége. Vagyis újra ott kötöttünk ki, hogy „nyugati árak, keleti bérek„.

Vagyis akár úgy is lehetett volna csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a szárnyaló gazdaság felhúzza a béreket … oh, wait … recesszióban van az ország.

3. „Ha a profitot begyűjtő cégek helyzetét nézzük, akkor azt látjuk, hogy éveken keresztül óriási profitokat termeltek, tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken. A villamosenergia-szektor adózott eredménye 2011-ben meghaladta a 31 milliárd forintot.

A rezsidémon elleni küzdelemhez kívánt a Miniszterelnökség muníciót adni, mikor közzétették a villamosenergia-ipari szolgáltató vállalatok 2011-es eredményeit.

eredmeny.jpg
Összességében valóban nyereségesek voltak, de a hangsúly az összességében szón van. Csúsztatás a javából, amikor azt a kellemetlen tényt elhallgatják, hogy a lakossági áramszolgáltatás veszteséges mind a 3 cégcsoportnak (-20 milliárd), a nyereség  a nem lakossági áramszolgáltatásból származik. Vagyis  a cégek és az ipari szektor keresztbe finanszírozza a lakossági üzletágat.

Illusztráció: Orbán Viktor furkósbotjával lesújt a rezsidémonra

orbanviktor_rezsidémon2.jpgÍgy a lakossági rezsicsökkentést az áram esetében a vállalatok fizetik, mivel nekik január 1-től nőtt az áramszámlájuk. A kkv-knak az áram 19 százalékkal drágult, végszámlájuk pedig 11 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok pedig – például az Audi és a Mercedes – magáért az áramért körülbelül 30 százalékkal fizetnek többet, teljes áramszámlájuk pedig 15-16 százalékkal emelkedik. És ezt az árat szintén a minisztériumban döntötték el. Az Áram ára blog egy konkrét vállalkozás példáján mutatta be, hogy az adott cégnek éves szinten 2,5-3 millió forinttal nő az áramköltsége, ami 4,7%-os emelkedést jelent. Ez természetesen rontja a cégek versenyképességét, az áremelés révén valójába mi fizetjük meg ezt a költséget, vagy a cégek elküldenek 1-2 embert, és a bérköltségen hozzák be az áremelkedés árát.

Ezekről azonban nem szívesen beszél Orbán Viktor …

4. „Milliárdos profitot termelő cégek most összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák a magyarokat sújtó terhek igazságos csökkentését.” – Orbán Viktor
„2012-ben a villamosenergia-szolgáltatók adózás után 31 milliárd forintos nyereséggel zártak, ezt mind a magyar családok zsebéből húzták ki, ennek tükrében pedig aligha jelenthet veszélyt a rezsicsökkentés a karbantartási munkákra.”
– Rogán Antal

A kormánypárti politikusokat hallgatva az a képzete támad az embernek, hogy az áramot az ELMŰ telephelyén állítják elő, ami egyszer csak hipp-hopp ott terem a lakásunkban, az áramszámlán szereplő összegből meg hízik az ELMŰ.
Pedig az áramot az ELMŰ a Magyar Villamos Művektől veszi, ez csak az áramszámla egy része. Ezenkívül fizetni kell a rendszerhasználati díjat, amit a villamosenergia-hálózatokat üzemeltető társaságoknak, az ún. Elosztói Engedélyeseknek kell továbbítanunk, és a hálózatok üzemeltetésének költségeire nyújtanak fedezetet. Ezt szintén az állami MAVIR-nak kell fizetni. Szintén a MAVIR-nak kell megfizetni a szénipari szerkezetátalakítási támogatására fizetendő díjat, a kedvezményes árú villamosenergia-támogatására fizetendő
díjat, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat.

Minderre jön még rá Európa legmagasabb áfakulcsa, a 27%, ami az államnak megy. 

áram_ára.jpg

A legfrissebb döntés szerint a kormány 11 fillérrel csökkentette a szénfillér összegét, viszont ugyanennyivel növelte a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat, ami a távhő támogatását jelenti. Magyarul a távhősök 10%-kos csökkentésének egy részét az összes áramfogyasztó fizeti. Nesze neked, rezsidémon!

Szóval ha milliárdos profitot termelő cégekről beszél a miniszterelnök, akkor vajon miért nem beszél a MVM-ről?
A MVM-csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű profitja 2011-ben 20 milliárd forint volt, ami MVM-csoport 40 milliárdos profitjának a fele.2012-ben az MVM által eladott 1 kWH ára 17 forintról 17,60-ra nőtt, de a paksi áram és az aukciókon vehető ár is alacsonyabb ennél. A MVM-ben keletkező „extraprofitot” az állam minden évben ki is veszi, megy a költségvetésbe!

Illusztráció:
Gyurcsány és Bajnai szerelemgyermeke, a Rezsidémon kirágja magát a kihűlt magyar kisnyugdíjasból

rezsidémon_1.jpgArról sem beszélnek, hogy az energetikai cégek mennyit költenek beruházásokra. A KSH adatai szerint 2010-ben még 246,7 milliárdot fordítottak hálózataik modernizációjára, tavaly már csak 147 milliárdot. Az ELMŰ például 2011-ben 18 milliárdos nyereség mellett még 30 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Ezeket a munkálatokat magyar alvállalkozók végzik, ha nincs megrendelés, nincs beruházás, akkor csődbe mennek, megszűnnek, a dolgozókat kirúgják. Vajon ez segíti az országot?

Sajnos nem csak Fidesz őrölt bele a rezsicsökkentésbe, a Jobbik egyenesen 30%-kos csökkentést szeretne, az MSZP pedig 30%-kos csökkentést és 5%-os áfát.

Kicsit szomorú vagyok, hogy miért nem egyből alanyi jogon járó ingyen energiával kampányolnak, szárnyaljuk túl Kádár Jánost, fizesse az állam minden ki rezsiszámláját.

Az általános rezsicsökkentésnél egyszerűbben kivitelezhető dolog kevés van, teljesen igazuk van, mennyivel több munkával járt volna jövedelem vagy/és fogyasztás szerint módosítani az energia árát? A havi nyolc millió forintot kereső Matolcsy is 10%-kal kevesebbet fizet és 80 ezer forintból élő Erzsike néni is 10%-kal kevesebbet fizet. A Rózsadombon örömében mindenki maximumra kapcsolta a medence fűtését, Erzsike néni pedig egy kicsit többet melegedhet.

Friss:
Megkezdődött a kampány, van weboldal, és csinos hiredtés a Magyar Nemzetben és a Metropolban.
Ez már a demagógia legalja, pedig hol van még a választási kampány …

hirdetés.jpg

Megosztás