Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Áder kinevezte miniszterré Szijjártó Pétert

Áder János köztársasági elnök kinevezte Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré, a Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló döntés. Szijjártó a szerdai plenáris ülésen, közvetlenül a napirend elfogadása után teheti le az esküt.

A nap korán kezdődött a Bem rakparton, ugyanis a HVG információja szerint összehívták a miniszteri kabinetet, illetve az ehhez tartozó kommunikációs stábot, és mindenkivel közölték: fel vannak mentve beosztásukból. Nem ez volt az első éles kanyar a minisztériumban, a 444 írt egy hosszabb cikket arról, hogy Navracsics és Szijjártó a választás után bevették a minisztériumot, 300 új munkatárs érkezett, a régi külügyeseket pedig elkezdték eltakarítani. Pedig fideszes miniszter váltott fideszes minisztert …
Két jellemző vélemény:
„Most úgynevezett projektszemlélet van: csak arra kell figyelni, ami forintosítható.
Még ott ül a magyar résztvevő a különböző nemzetközi szervezetekben, a Hungary tábla mögé beültetünk valakit, de már nincs semmilyen feladata sem, nem kell megszólalnia. Nincs stratégia, hogy mit kell képviselni az EBESZ-ben vagy bármelyik másik szervezetben, ezeket az új vezetés teljesen feleslegesnek tekinti.

Szijjártó Péter a rendszerváltás utáni 10. külügyminiszter lesz.
Jeszenszky Géza 1990-1994
Kovács László 1994-1998
Martonyi János 1998-2002
Kovács László 2002-2004
Somogyi Ferenc 2004-2006
Göncz Kinga 2006-2009
Balázs Péter 2009-2010
Martonyi János 2010-2014
Navracsics Tibor 2014

Ha eltekintünk a fő prioritássá kinevezett „pénzcsinálástól” és a keleti nyitástól, akkor Szijjártó Péternek a következő területeken kellene nem is nagyot dobbantani, csak helytállni:
-EU
-ENSZ
-külhoni magyarság
-szomszédságpolitika
-EU bővítése
-Visegrádi négyek
-ukrán konfliktus
-Oroszország
-Kína
-arab világ
-ISIS

Szijjártó Péter, mint a miniszterelnök szóvivője a nevét, hangját és arcát adta mindahhoz, ami a Főnökéből kijött. Egészen addig, amíg ki nem találtak neki egy alibipozíciót és elküldték keletre nyitni.

szijjártó_peti1

Szijjártó volt az, aki bejelentette a NER-t:
„A politikai nyilatkozattal, amelynek általános vitája hétfőn kezdődik meg a parlamentben, olyan széles körű összefogást szeretnének létrehozni Magyarországon, amilyet a magyar emberek régóta várnak. (…) Nemzeti együttműködés rendszere véget vet annak, hogy a korrupció elárasztja a politikát.”

Szijjártó volt az, aki államcsődről beszélt, el is szállt az euró árfolyama 2010 nyarán. Megjegyzem, az akkor durva 288 forintos árfolyamot most mindenki elfogadná.

Szijjártóban akadt meg a Gyurcsány-lemez 2010 júniusában.

Szijjártó volt az, aki nem tudott lejönni a kétbites egyszerűsített kommunikációs panelról: gyurcsány és eltőzsdézték.

Szijjártó jelentette be a Nemzeti konzultációt és mutatta be az Első Levelet Amit A Miniszterelnök Úr Írt A Zembereknek.
A kormány csak akkor kormányozhat jól, ha a konzultációra, a párbeszédre épít, kérdez és válaszokat, javaslatokat kap. „

Szijjártó volt az, aki helyretette a sajtót, mert nem pontos, hanem néha túlzó címeket használtak.

Szijjártó volt az, aki véletlenül annyi fizetést kapott, hogy túllépte a Fidesz által húzott maximum 2 millió forintos határt.

Szijjártó jelentett be az Összefogás az államadósság ellen” nevet viselő alapot, harcolva az államadósság ellen.

Szijjártó próbálta megvédeni a vonalkódos Szociális Konzultáció kérőíveit.

Szijjártó védte meg Matolcsy Györgyöt.
Értem a Matolcsy György személyét érő támadásokat, hiszen egy olyan sikeres nemzetgazdasági miniszterről van szó (…) A kormány eddigi gazdaságpolitikája és a miniszter, aki azt végrehajtotta, rendkívül sikeres.

A 300 forintos euróárfolyam átlépésekor is elő lehetett szedni egy korábbi Szijjártó-beszólást.

Faarccal tüntette ki a Gazprom vezetőjét.

Közleményben állt ki a 673 főt kirúgó Jabil mellett, miszerint jó stratégiai partner.

 

„Szijjártó Péter tündöklése és bukása” – animált mozgógép”:

peti

szijjártó_peti2

Megosztás