Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

foci

A Fradi támogatására azért futotta a félévet 81 milliárdos veszteséggel záró MVM-nek

Az MVM már az előző év végén is 200 milliárdos állami tőkeemelésre szorult. Ez azonban nem akadályozta meg az állam által birtokolt céget, hogy milliárdos támogatást adjon a Fidesz pártigazgatója által elnökölt Ferencvárosnak. A pénzszórásnak már most is látszik az eredménye, az MVM 81 milliárdos veszteséggel zárta az év első felét. 

A 20 022 néző befogadására alkalmas MVM Dome-ot 2021 decemberében adták át, mint a kontinens legnagyobb sportcsarnokát. A Market Zrt. kivitelezésében készült beruházás kb. 100 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Az MVM Dome ingyen szállt a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt klubra, a Ferencvárosra.

Szép ajándék volt, a klubnak azonban fizetnie kell az üzemeltetés horribilis költségeit, ezért addig nem is történt meg a papírozás, amíg nem találtak névadó szponzort. Ez pedig jobb híján egy állami a cég, a Magyar Villamos Művek lett.

Kubatov Gábor így kommentálta az átvételt akkor:

„Megtisztelő, hogy egy ilyen fantasztikus, 20.022 fő befogadására alkalmas multifunkciós csarnokot bíztak ránk. Óriási kihívás. Csak az átadás-átvétel több mint egy hónap. Magyarország talán egyetlen komoly nyereséggel üzemeltetett sportlétesítménye, a Groupama Aréna is a mi kezünkben van. Tudom, hogy ezt is profin fogjuk csinálni. Mert azt a célt tűztük ki, hogy az MVM Dome legyen Európa legmagasabb szinten működtetett rendezvényhelyszíne. Budapest legújabb multifunkcionális csarnokát nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának építettük.”

A rezsicsökkentés miatt minden évben vastagon veszteséges és “közpénzlélegeztetőgépen” tartott MVM-nek szerencsére szintén fontos volt a kormányzó párt pártigazgatójának klubja. Az állami energiacégnél meghozták azt a döntést, hogy ebben az évben kb. 1,3 milliárd forinttal (3,4 millió euróval), a Fradi éves költségvetésének kb 15-20 százalékával, kiveszik a részüket az erőfeszítésből, hogy “egész Európa” részesülhessen ezen szuper sportcsarnok adta élményből. Értsd: hogy a klub képes legyen egyáltalán fenntartani.

Az MVM-et a tavalyi év végén is az állam segítette ki, s kapott több mint 200 milliárd forintos tőkeemelést. Ez azonban nem akadályozta meg a vezetőket, hogy februárban megkössék a támogatási szerződésüket a Ferencvárossal. Nagylelkű ajánlat volt ez az adófizetők pénzéből, és az energiaárak növekedése csak ezután jött.

“A magyar államnak kezelnie kell az energiaárak emelkedését, idén 1000 milliárd, 2023-ban pedig több mint 2000 milliárd forinttal kell a költségvetésből konszolidálni az állami tulajdonú MVM-et ahhoz, hogy a rezsicsökkentés tartható legyen.” – közölte Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Property Investment Forum konferenciáján két héttel ezelőtt.

Az MVM Zrt. már 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet is – írja az MTI a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett konszolidált jelentés alapján.
A szintén szerda délután megjelent vállalati közlemény a csökkenő eredményt főképp a lakossági szolgáltatási árak és rendszerhasználati díjak alakulásával magyarázza, hozzátéve, hogy az a 2022. június 30-át követő kormányzati és szabályozói intézkedések eredményeként kompenzálásra kerül az év második felében.

Vagyis ezt is kifizetik majd közpénzből. Hát, szívesen!

Kubatov Gábor szerint a Fradi támogatása teljesen normális dolog és a klub sikereinek nincs köze a közpénzmilliárdokhoz.

„Próbálták ránk sütni ezt a bélyeget, pedig nincs alapja! Ha csak a labdarúgó csapatot nézzük, akkor a költségvetésünk kevesebb mint harminc százaléka köthető az államhoz, és benne van például a szövetségtől a bajnokságért elnyert támogatás. A többi piaci alapú, illetve az UEFA-tól származó bevétel. Másfelől az elmúlt hetven év tapasztalata az, hogy amikor a baloldal volt kormányon, akkor a Fradinak mindig nagyon nehezen ment. ”nyilatkozta tavaly a Mandinernek.

Németh “Rezsitábornok” Szilárd, Gál Kinga, Orbán Viktor és Kubatov Gábor a Fidesz tisztújító kongresszusán 2021. november 14-én (fotó: Kubatov Gábor / Facebook)

Az MVM által nyújtott leghíresebb donáció egyébként a kormánypárt kedvenc szervezetéhez, a Civil Összefogás Fórumhoz (CÖF) ment. Az Átlátszó 2017-ben adatigényléssel derítette ki, hogy az állami tulajdonú energiavállalat előző évben 508 millió forinttal támogatta meg a CÖF-öt. Némi pereskedés után megtudták azt is, hogy a bő félmilliárd forintból 433 milliót négy rövid imázsvideóra költött el a CÖF, de az MVM-támogatásból finanszírozták a Brüsszel elleni komikus brüsszeli tüntetést és egyes fellépőik gázsiját is.

Címlapkép: Facebook/ MVM Dome

Megosztás