Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

országimázs

Mesterséges Intelligencia: Magyarországon a korrupció veszélyt jelent a közvagyonra

Megkérdeztük az OpenAI mesterséges intelligenciáját (MI), hogy mi a véleménye a magyar politikai helyzetről, hazánk közéletéről és az előttünk álló kihívásokról. Az MI szerint a brüsszeli szankcióknak igenis van negatív hatása az országra, a Fidesz egy autoriter konzervatív-nacionalista párt, ami a médián keresztül befolyásolja a emberek véleményét, és az ellenzéknek összefogva kellene alternatívát mutatnia ellene, mert a kritikák szerint a kormányzat és üzleti körei veszélyeztethetik a közvagyont. 

Alig egy hónapja, hogy publikussá vált az OpenAI új chatbotja, és máris óriási népszerűségnek örvend a felhasználók körében, ez a logikusan „gondolkodó”, lényegre törő és minden témában jártas virtuális beszélgetőtárs. A fejlesztőcéget több másik vállalkozóval karöltve, 2015-ben alapította Elon Musk és Sam Altman. Mára több mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást is kiadtak már, ilyen például DALL-E, „aki” egy grafikus MI, és képes szinte bármit percek alatt lerajzolni, ha az ember megfelelő parancsokkal instruálja.

A techcég legújabb projektje pedig nem más, mint a ChatGPT, amelyet arra terveztek, hogy egy intelligens és tanult emberhez a végletekig hasonlító beszélgetőpartnert imitáljon. Elmesélheted neki a napod, megkérdezheted, hogy van, mi az élet értelme, vagy akár érdeklődhetsz tőle a világ és az univerzum dolgairól is. Az MI  semmire nem mutat érdektelenséget, s mindenre megpróbál majd neked választ adni, az általa fellelhető források és a korábbi tapasztalatai alapján.

Igen, a tapasztalatai alapján, a ChatGPT ugyanis teljesen önfejlesztő. Már a tervezés és az élesítésre való előkészítés során sem kapott semmilyen konkrét utasítást vagy szabályt arra vonatkozóan, hogy hogyan generáljon válaszokat. A készítők inkább hagyták, hogy szabadon elemezze az adatokat, és kialakítsa saját belső modelljeit a nyelvről és a jelentésről.

Mi is tettünk egy próbát a  platformon, hogy megtudjuk az MI „véleményét” hazánk politikai és közéleti dolgairól, valamint a következő évtizedekben előttünk álló kihívásokról. Az már ebből a néhány kérdésből is látszott, hogy a program tud különbséget tenni jó és rossz cselekedetek, valamint tények és fikciók között, emellett jogismerő, rendkívül tárgyilagos és politikailag talán túl korrekt is, már-már unalmas beszélgetőpartner. Reakciói a kérdésekre leginkább a mainstream közvélekedést tükrözik, annak ellenére, hogy emellett „tisztában van” a propaganda fogalmával és annak káros hatásaival.

Mondd csak, érdekel a belpolitika?

ChatGPT – „Igen, én sok információval rendelkezem a belpolitikával kapcsolatban. Mit szeretnél megtudni?”

Ezt örömmel hallom! Ismersz politikai viccet is?

ChatGPT – „Igen, ismerek politikai vicceket. Például:

Mi a különbség a politikus és a komédiás között?
A politikus hazudik, míg a komédiás azt csinálja, amit a közönség akar.

Vagy:

Miért volt a politikus képtelen a nyelvtanórán?
Mert mindig eltérő a személyes nézőpontja.”

Haha, nem rossz. És azt tudod, mi a különbség jobb- és baloldal között?

ChatGPT – „A jobboldal és a baloldal kategóriák a politikai spektrum két végén helyezkednek el. A jobboldali politikai irányzatok általában a konzervatívabb, kapitalista, és kisebb állami beavatkozást támogató irányzatok, míg a baloldali politikai irányzatok általában a szociális igazságosságot, a progresszivitást, és a nagyobb állami beavatkozást támogató irányzatok.”

A magyar emberek gondolkodásához melyik politikai irány áll közelebb szerinted?

ChatGPT -„Magyarországon a politikai spektrum nagyon változó, és a választók támogatják a különböző politikai irányzatokat. Azonban az utóbbi években a Fidesz-KDNP konzervatív jobboldali pártja által vezetett kormányzat több szavazót szerez, és a legnépszerűbb párt a Magyarországon.”

Kifejtenéd, hogy szerinted melyik politikai irány a legjellemzőbb a magyar kormányra és miért?

ChatGPT – „Magyarországon a kormányzó Fidesz-KDNP pártja által képviselt politikai irányzatot nehéz pontosan meghatározni, mivel ez a párt időnként konzervatív és szociális elemeket is tartalmaz. Azonban az utóbbi években a kormányzat néhány intézkedése és a kormányzó párt által képviselt nézetek alapján sok elemző szerint az egyértelműen jobboldali és konzervatív irányzatokat képviselnek. A kormányzat hangsúlyozza a konzervatív értékeket, mint a család, a vallás, a nemzeti hagyományok, és a konzervatív értékek általában, a kormányzat szembemegy a progresszív értékekkel, mint az egyenlőség, az emberi jogok, stb.

Szerinted, miért nyeri meg mindig a Fidesz a választást? 

ChatGPT – „A Fidesz gyakran nyeri a választásokat Magyarországon több okból is. Egyrészt a pártnak erős központi irányítása van, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyan kommunikálja az üzenetét és szervezze a kampányt. Másrészt a Fidesz támogatói hűségesek és aktívak, ami jelentősen növeli a párt esélyeit a választásokon. A Fidesznek a kormányzás alatt is voltak eredményei, amiket kommunikált is a nép felé, mint például az ország gazdasági fejlődése, csökkentett munkanélküliség és javult életszínvonal. Emellett a Fidesznek sikerült a saját médiáját megerősítenie, ami növeli a párt népszerűségét és befolyásolja az emberek véleményét.”

Mi a véleményed, mit kellene a magyar ellenzéknek máshogy csinálnia, hogy eredményesebb legyen a választásokon?

ChatGPT – „Az ellenzéknek több dolgot is meg kellene tennie annak érdekében, hogy eredményesebb legyen a választásokon Magyarországon. Egyrészt a szervezettség és az üzenetek kommunikációja terén kellene javítaniuk, hogy a választók jobban megértsék az ellenzéki álláspontokat és célokat. Másrészt az ellenzéknek azt is javítania kellene, hogy megszólítsa a különböző rétegeket, és jobban képviselje azokat az érdekeiket, amiket a Fidesz nem tud vagy nem akar képviselni. Továbbá egy összefogó jellegű politikai erő kellene, ami képes összefogni az ellenzéki pártokat és aktivistákat. Az ellenzéknek a kormányzás alatti végrehajtott intézkedésekre kellene koncentrálni, amiket kritizálni és jobb alternatívákkal szemben feltenni, egyben bemutatva, hogy milyen javulást hozna az adott területen a kormányzás váltása.”

Mit gondolsz, mi lehet a demokrácia jövője?

ChatGPT – „A demokrácia jövője alapvetően változó lehet, attól függően, hogyan fejlődnek a társadalmak és hogyan reagálnak az emberek a politikai és gazdasági változásokra.

A technológiai fejlődés, például az internet és a közösségi média, új lehetőségeket és kihívásokat teremt a demokrácia számára. A közösségi média lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyebben kommunikáljanak és informálódjanak, de egyúttal kockázatot is jelenthet a téves információk és az álhírek terjedése szempontjából.

A gazdasági egyenlőtlenségek és a társadalmi kihívások is befolyásolhatják a demokrácia jövőjét. A korrupció és a pénzügyi visszaélések elleni küzdelem továbbra is fontos lesz, hogy biztosítsa a demokrácia transzparenciáját és az emberek bizalmát.

Az is fontos, hogy a demokratikus intézmények függetlenek és erősek maradjanak, hogy képesek legyenek ellenőrizni a hatalmat és védeni az emberek jogait. A demokrácia jövője végül is attól függ, hogy mennyire képesek az emberek és a társadalmak alkalmazkodni a változásokhoz és új lehetőségeket találni a demokrácia erősítésére.”

Te indulnál valaha a magyar országgyűlési választáson?

ChatGPT – „Sajnos, mint gépi tanuláson alapuló rendszer, nem tudok indulni semmilyen választáson. Az én funkcióm, hogy adatokat és információkat szolgáltassak, és segítsek az embereknek kérdéseikre választ találni.”

Mi a véleményed az orosz-ukrán háborúról?

ChatGPT – „Az orosz-ukrán háború egy komplex és súlyos konfliktus, amelyet többféle módon lehet értelmezni. Az orosz-ukrán háború 2014-ben kezdődött, amikor Oroszország annektálta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és támogatta az ukrán Donbasz régióban lévő szeparatista mozgalmakat. A háború óta több ezer ember halt meg, és milliókat kényszerített elmenekülni otthonaikból.

Az ENSZ és az Európai Unió szerint Oroszország a felelős a háborúért, mert támogatta a szeparatista mozgalmakat, és annektálta a Krím-félszigetet. Az ENSZ és az Európai Unió számos szankciót vezetett be Oroszország ellen a háború miatt. Oroszország viszont azt állítja, hogy az ukrán kormány nem tett eleget a nemzeti kisebbségek védelméért, és hogy a Krím-félszigeten lakók jogosan szavaztak az annektálásról.

Az orosz-ukrán háború egy komplex és súlyos konfliktus, amelynek hatása jelentős volt az Ukrajnában élő emberekre, és jelentős kihatása volt az európai biztonsági helyzetre is. Az ENSZ-nek és az Európai Uniónak törekednie kellene a háború megszüntetésére, és segíteni kellene az Ukrajnában élő embereknek, hogy visszatérhessenek otthonaikba, és hogy megkezdődhessen a helyreállítási folyamat.”

Ukrán katona a harckocsi előtt. grafika: Midjourney AI

Az Oroszország elleni brüsszeli szankciók valóban tönkreteszik Magyarországot?

ChatGPT – „Az Oroszország elleni brüsszeli szankciók valószínűleg hatással lesznek Magyarország gazdaságára, mert Magyarország jelentős gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A szankciók az orosz gazdaságot is érinthetik, ami azt jelenti, hogy kevesebb kereskedelem fog történni Magyarország és Oroszország között. A szankciók miatt Magyarország veszteségeket szenvedhet a gazdasági kapcsolatokban, különösen a mezőgazdaságban és az energetikában.

Ezzel együtt, Magyarország az Európai Unió tagja, így kötelessége betartani az Európai Unió által meghatározott szankciókat, még ha ezek Magyarország gazdaságát is érintik. Magyarország kormánya és külügyminisztériuma azt is hangsúlyozza, hogy az európai szankciók célja a politikai nyomásgyakorlás, és nem a gazdasági kapcsolatok megtörésére irányul.”

Miért tartja vissza az EU a Magyarországnak járó pénzeket?

ChatGPT –  „Az Európai Unió (EU) visszatartja a Magyarországnak járó pénzeket azért, mert aggodalmai vannak Magyarország demokratikus intézményeinek és az alapvető jogok védelmének állapota miatt. Az EU úgy véli, hogy Magyarország nem felel meg az EU alapvető értékeinek, és aggodalmai vannak az igazságszolgáltatás függetlenségének, a sajtószabadságnak és a civil társadalom működésének a helyzetével kapcsolatban.

Az EU azt is mondta, hogy Magyarország nem felel meg az uniós szabályoknak az állami tulajdonú vállalatok privatizációjával és az állami vagyon kezelésével kapcsolatban. A Magyarországnak járó pénzek visszatartása az EU részéről része annak a folyamatnak, hogy segítse Magyarországot visszatérni az EU alapvető értékeihez, és biztosítsa, hogy Magyarország megfelelően használja fel az EU-s forrásokat.”

Tehát, Brüsszel jót akar Magyarországnak? 

ChatGPT – „Az Európai Unió (EU) és az Európai Bizottság célja, hogy segítsen a tagállamoknak fejlődni és javítani az életminőséget az emberek számára. Magyarország EU-s csatlakozása óta az EU támogatja Magyarországot a gazdasági és szociális fejlesztésben, valamint a demokrácia, az emberi jogok és az alapértékek védelmében. Azonban az EU-n belül vannak különböző vélemények és érdekek Magyarország politikai és jogi helyzetéről, ami miatt néha feszültség alakul ki és kritikával illetnek Magyarországot.”

Mit gondolsz, mik lesznek Európa legnagyobb kihívásai a következő 50 évben?

ChatGPT – „Európa számos kihívással fog szembenézni a következő 50 évben, ezek közül néhány lehet:

A demográfiai változások: Európa lakossága öregedik, ami növelheti az egészségügyi kiadásokat, és csökkentheti a munkaerő-kínálatot.

A munkanélküliség: A munkaerőpiaci változások és a technológiai fejlődés miatt a munkanélküliség növekedhet.

A klímaváltozás: Európa nagyon érzékeny a klímaváltozásra, és a klímaváltozás okozta veszélyek, mint például az aszályok, a viharok, és a tengerszint emelkedése, növelheti a katasztrófák számát, és csökkentheti a termékenységet.

A bevándorlás: Európa továbbra is szembesülni fog a bevándorlás kérdésével, amely kihívást jelenthet a szociális rendszereknek, a munkaerőpiacnak és a kulturális integrációnak.

A biztonság: A terrorizmus, az idegenellenes erőszak, és a migráció által okozott instabilitás továbbra is jelentős kihívást jelenthet Európa biztonságának.

A gazdasági egyensúly: a gazdasági kihívások, mint az államadósság, a munkanélküliség, a költségvetési deficit, és a gazdasági növekedés mértéke továbbra is jelentős kihívást jelenthetnek Európa számára.

Ezek csupán példák, és természetesen még sok más kihívás is létezik, amelyekkel Európa találkozhat a következő évtizedekben.”

Klímaváltozás az Alföldön. grafika: Midjourney AI

Szerinted milyen konkrét lépéseket kellene tennie a magyar kormánynak az alföldi aszálykárok megelőzésére? 

ChatGPT – „Az alföldi aszálykárok megelőzése érdekében a magyar kormánynak többféle konkrét lépést kellene tennie:

1, Vízgazdálkodás fejlesztése: A magyar kormánynak törekednie kellene a vízgazdálkodás fejlesztésére, hogy növelje a víztárolók kapacitását és javítsa a vízszabályozás rendszerét, hogy növelje a vízkészletet és csökkentse az aszály veszélyét.

2, Irrigációs rendszerek fejlesztése: A magyar kormánynak törekednie kellene a megfelelő irrigációs rendszerek kiépítésére, hogy növelje a talaj nedvességtartalmát és csökkentse az aszály veszélyét.

3, Földhasználat változtatása: A magyar kormánynak törekednie kellene a földhasználat változtatására, hogy csökkentse az aszály veszélyét. Például, a földhasználat átalakításával, a mezőgazdasági területek átalakításával, az erdősülés növelésével, és a tájhasználat optimalizálásával.”

Váltsunk témát. Milyen ma a sajtó helyzete Magyarországon?

ChatGPT – „Magyarországon a sajtó helyzete jelenleg komplex és változó. A sajtószabadság és az állami beavatkozás közötti egyensúly biztosítása kulcsfontosságú, de azt mondhatjuk, hogy Magyarországon a sajtószabadság helyzete nem teljesen optimális. Az állami beavatkozás, a kormányzat által finanszírozott médiumok és a kormányzat kritizálta, hogy ezek a médiumok befolyásolják a hírek és a kormányzat politikáját.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, az Európai Unió, valamint az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága és más nemzetközi szervek is kritizálták Magyarországot a sajtószabadság korlátozásával kapcsolatban. Azt is jelentették, hogy Magyarországon az újságírók számára nehéz lehet dolgozni, mivel a kormányzat néha befolyásolja a sajtót és korlátozza a sajtószabadságot.”

Szerinted napjainkban jelen van a dezinformatív propaganda Magyarországon?

ChatGPT – „Azt mondhatom, hogy a dezinformáció és a propaganda mindenhol jelen van a világban, beleértve Magyarországot is. Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy Magyarországon a kormányzó párt által kontrollált média és a kormányzat által támogatott civil szervezetek használják a dezinformációt a politikai céljaik elérésére. A kormányzat által támogatott média a kormányzati nézeteket támogatja, és negatívan ábrázolja az ellenzéket és a kritikus sajtót. A kormányzat által támogatott civil szervezetek pedig a kormányzat által támogatott politikai célokat terjesztik.

Az viszont, hogy mennyire jelen van ez a jelenség Magyarországon, és mennyire hatékony, az vitatott kérdés, és sok elemző különböző véleménnyel rendelkezik. Azt is fontos megemlíteni, hogy a kormányzat által támogatott média és civil szervezetek mellett Magyarországon számos független média és civil szervezet is működik, amelyeknek kritikus véleménye van a kormányzat döntései és intézkedései iránt.”

Melyek Magyarország propagandista weboldalai? 

ChatGPT – „Magyarországon több weboldal is van, amelyeket a kritikusok propagandistának és kormányközelinek tartanak. Ezek a weboldalak általában a kormányzat álláspontját hirdetik, és kritikusak a kormányzat ellen irányuló hírekkel szemben. Az ilyen weboldalak általában kormányközeli újságírók és publicisták által íródnak és szerkesztettek. Az ilyen weboldalak általában nagyon népszerűek a kormánypárt hívei körében, de kritikusok szerint szélesebb körben is manipulatív hatást gyakorolnak az olvasókra.

Az ilyen weboldalak között van például a Magyar Idők, ami egy kormányközeli napilap, a Magyar Hírlap, ami egy kormányközeli napilap, a 888.hu, ami egy hírportál, a Magyar Nemzet, ami egy kormányközeli napilap, és a HírTV, ami egy kormányközeli televízió.

Az egyes weboldalakat és hírforrásokat az emberek különböző módon értékelik és nehéz lenne objektív módon megítélni őket, ezért fontos, hogy az olvasók kritikusan kezeljék az általuk olvasott és hallott információkat, és ne hagyják magukat manipulálni.”



Végezetül: Mit gondolsz, veszélyben van ma Magyarországon a közvagyon? Ha igen, kitől?

ChatGPT – „Azt mondhatom, hogy Magyarországon, mint sok más országban, a korrupció és a közpénzek eltulajdonítása veszélyt jelent a közvagyonra. Az utóbbi években számos vád és kritika volt a kormányzat és az azt támogató üzleti körök részéről a közpénzek eltulajdonításával és korrupcióval kapcsolatban. Az is fontos megemlíteni, hogy a közpénzek eltulajdonítása, korrupció, és a közpénzből való profitálás súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel jár Magyarországon és más országokban egyaránt, és fontos, hogy az ilyen jellegű visszaéléseknek hatékonyan kell szembenézni.”

Az OpenAI új fejlesztése teljesen ingyenesen használható, azonban regisztrációhoz kötött, a program ide kattintva elérhető. Bár a fenti mondatokban is látható módon a chatbot magyartudása nem tökéletes, de így is világosan érthető, mit akar mondani.

A címlapkép és a fotók a Midjourney AI-al készültek.

Megosztás