Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

fidesz

A kormány megvádolta az ellenzéket a kalocsai szülészet bezárásával, majd bezárta, aztán kinyitotta

November 14-től „humánerőforrás problémák” miatt kénytelenek felfüggeszteni az ellátást a kalocsai szülészeten. A szülészeti ellátást a Bajai Szent Rókus Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti szülészeti osztálya biztosítja. A kormány a kampányban még az ellenzéket vádolta a leendő kórházbezárásokkal, ahogy a rezsicsökkentés megszűntetésével is.

Ahogy a rezsidrágítást, a kórházi osztályok bezárását is végül a Fidesz csinálja, mert tehetetlen a létszámhiánnyal szemben, csak a kampányban ezt nem reklámozták.

„Tisztelt választópolgárok! Egy nagyon fontos hírről szeretnék beszámolni most Önöknek. Több baloldali politikus most azt állítja, hogy nincsen szükség az ilyen és ehhez hasonló vidéki kórházakra, szakrendelésekre, kiemelve a szülészetet. Fiatal apaként azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan. Maradéktalanul fontos, hogy megmaradjanak az ilyen vidéki kórházak, szakrendelések, szülészetek. Családban, illetve baráti körben többen a kalocsai kórház szülészeti osztályát választottuk. Nélkülözhetetlen, hogy megmaradjanak az ilyen vidéki kórházak, mint a kalocsai is. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy megmaradjon a kormány családokat támogató politikája. Április 3-án erről is döntünk.”
– riogatta Kalocsa lakóit Szigeti Tamás, a Fidelitas dél-alföldi elnöke idén márciusban.

A választást végül a Fidesz jelöltje, Font Sándor nyerte elsöprő 59,7 százalékkal, az ellenzéki jelölt Dr. Magóné Tóth Gyöngyire adott voksok (30,23 százalék) majdnem duplájával. De a kalocsai szülészetet ez sem tudta megmenteni.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nemrég jelentette be a hírt: a Kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelyén 2022. november 14. és 2023. január 31. között szüneteltetik a csecsemő- és gyermekosztály működését.

Az intézmény november 11-én ezt a Facebook-oldalán jelentette be, és a lépést „humánerőforrás-problémákkal” indokolták. Mint írják, ebben az időszakban a gyermekgyógyászati és szülészeti ellátásért a kecskeméti telephelyükhöz és a bajai Szent Rókus Kórházhoz lehet fordulni. Az egyik 80, a másik 40 kilométerre található Kalocsától.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi októberben nyílt levelet írt a Bács- Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatójának, dr. Gondos Miklós főorvosnak. A levélben amiben elmaradt fejlesztésekről és a kórházat a jövőben érintő változásokról érdeklődik, a városban ugyanis már korábban elterjedtek a hírek „szervezetiegység-átalakításokról”.

Dr. Gondos Miklós november 7-én, bő egy héttel a szülészet bezárása előtt küldte meg válaszát:

„A Bács-Kiskun Megyei Kórház első számú vezetőjeként magam, és munkatársaim is a biztonságos betegellátásban érdekeltek, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegek ellátása Kalocsán ne sérüljön. A Kalocsai Telephely működésének biztosításához jelenleg a megyében működő kórházak nyújtanak segítséget, így a betegellátás folyamatos, egy beteg sem marad ellátatlan. A Kórház vezetése mindent elkövet a munkaerőhiány leküzdésében, de előfordulhat, hogy átmeneti szüneteltetés válik szükségessé. Osztályok tervezett bezárása nincsen napirenden.

Aztán jött a bezárásról szóló bejelentés, meglehetősen váratlanul. Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő Facebook-videóban közölte, hogy ez felháborító és nem fogadja el a döntést, amit mindenféle egyeztetés nélkül (jé!), a fejük fölött hoztak meg (nahát!), és a Fidesznek a család az első, szülessen minél több gyerek.

Font persze az ellenzék fikázására is szakított időt, kiemelte ugyanis, hogy a baloldal tüntetést szervez a szülészetbezárás miatt, de „feszültségszítással és a káosz fokozásával” nem lehet semmit megoldani. Mondta, hogy ő tárgyalni fog, és hamarosan eredménnyel jelentkezik.

Úgy persze könnyű, ha valaki a kormánypárt országgyűlési képviselője. Minden bizonnyal ez a befolyás is szerepet játszott abban, hogy Filvig Géza, Kalocsa fideszes polgármestere november 15-én bejelentette, hogy a kórház „2022. december 1-től új gyermekorvossal kötött megállapodást, aki főállásban látja el a későbbiekben a gyermekosztály vezetését. Ez azt jelenti, hogy a gyermek és szülészeti osztály továbbra is működni fog Kalocsán”.

Jó fideszeshez illőn a polgármester is szánt időt és karaktert az ellenzék fikázására: „Míg a baloldal ismét tüntetéssel, lázítással és hangulatfokozással akarta megoldani a problémát, mi a beszéd és a tárgyalás elkötelezett hívei vagyunk.”

A Fidesz bezárta, majd a Fidesz kinyitotta, óriási siker! Taps és egyebek.

Címlapkép: Facebook / Fidelitas Kalocsa

Megosztás