Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rendkívül sikeres

Tegnap újra beleugattak az ország belügyeibe, ráadásul éppen az a hárombetűs intézmény. Az IMF éves jelentésében az szerepelt, amit már mindenki tudott: sikerült nagyjából mindent rosszul csinálni, a jó dolgokat meg sikerült félbehagyni (Széll Kálmán terv).

Éppen a tegnapi IMF-jelentés előtt tette közzé az NGM a 2011-es részletes államháztartási adatokat: tavaly 1734,4 milliárd forintos hiánnyal zárt a magyar államháztartás. Hétköznapi megfogalmazásban: óránként nagyjából 198 millió forinttal költött többet a kormány, mint amennyi bevétele volt. Ilyen szép teljesítményre utoljára 2006-ben Veres Jani volt képes, így akár a rövid összefoglalója ennek az is lehetne, hogy a szoci elkúrás pont ugyanolyan mint a polgári unortodox elkúrás.

A 3000 milliárdos manyup pénz miatt azonban az egyenleg +976 milliárdot mutat, így az államháztartási hiány -7% helyett +3,5%. Csakhogy. Idén már nincs a vánkosba varrt 3000 milliárd, amit le lehetne nyúlni, így az EU szeretné látni (mi is), hogy hogyan tervezi a kormány a 3%-os hiánycélt betartani … khmm … unortodox megoldások nélkül.

Azt hinné az ember, hogyha áldozatos munkával sikerül egy ilyen laza -1734 milliárdot összehozni, az EU/IMF a háta mögött összemosolyog a szerencsétlen félkegyelműn, akkor vagy keres magának egy újabb kihívást magának, vagy megkéri erre a főnöke. Sajnos Matolcsy György és Orbán Viktor sem hajlandó erre. Pedig Matolcsyról már az számít hírnek, hogy a héten még nem szakított még senkivel, és nem alázott meg senkit a minisztériuma közleményben …

Szijjártó Péter például parádésan védte Matolcsyt tegnap az Estében:

"A magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap fontos és értékbeli kérdésekben – így az átlátható és kiszámítható gazdaságpolitikában – jól láthatóan egyetért. A költségvetési deficitre vonatkozó felvetésre azonban úgy reagált: "a mi számaink egészen mást mutatnak".

Értem a Matolcsy György személyét érő támadásokat, hiszen egy olyan sikeres nemzetgazdasági miniszterről van szó, akinek teljesen lehetetlen körülmények között valóban rendkívüli gazdasági intézkedésekkel sikerült elérnie azt, hogy Magyarország költségvetési hiánya hét évvel az EU-csatlakozás után először 3 százalék alá került.

A kormány eddigi gazdaságpolitikája és a miniszter, aki azt végrehajtotta, rendkívül sikeres. Az IMF és Magyarország tárgyalásai egy esetleges elővigyázatossági megállapodásról és egy országjelentés nem keverendők össze."

Rendkívül sikeres gazdaságpolitika és rendkívül sikeres miniszter.

Milyen szerencsések vagyunk, hogy ennyire sikeres a gazdaságpolitika, el sem tudom képzelni, mi lenne az országgal, ha csak egy picivel is kevesebb sikerben lett volna részünk.

Megosztás