Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

korrupció

40 darab vaságyas jurta 4,4 milliárdért, maradhat?

A Fejér B.-Á.-L. Zrt., vagyis Mészáros Lőrinc gyerekeinek közös cége nyerte a korábban állami tulajdonban lévő fonyódligeti gyerektábor felújítását nettó 4,48 milliárd forintért. Az összegért felújították a főépületet és leraktak 40 db vaskeretes, vaságyas műanyag sátrat, pedig valami egészen mást ígértek. De Novák Katalin családügyi miniszter büszke, és szerinte mostantól a gyerekek végre 21. századi körülmények között táborozhatnak!

Társadalmi célú hirdetés

Menekülttárbort idéző megoldásként számolt be az új a fonyódligeti Erzsébet-táborról az Alfahír, és sajnos nem járnak messze a valóságtól. A tábori zöldövezetet szinte teljesen elpusztították a korábbi faházakat is leromboló munkagépek, és most a gyermekek egy homokos, földes parkban felállított, szaunaként is remekül üzemelő, vaságyas minimálkempingben táborozhatnak. Jó az, így lehetett a legtöbb pénzt lehúzni, ha mindent beszántunk a földig, és újraépítjük a lehető legolcsóbban.

A kormány 2016-ban elajándékozta az állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot (Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontját) a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak. A szervezet 15 évig azt tehet a táborokkal, amit csak akar, akár el is adhatja őket. Közben a kormány 2017-ben úgy döntött, hogy összesen 26 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására.

Az új vakációs helyszínről így számol be az erzsebettaborok.hu weboldal: „Összesen 5 altábor várja a táborozni vágyókat. Egy altábor 160 férőhelyes, és minden altáborhoz tartozik egy teljesen új, zuhanyzós vizesblokk. A 10-10 fős ikersátrak modern kialakításúak, vastag falakkal rendelkeznek és korszerű a szellőzéstechnika is.”

A fonyódligeti jurtatábor látványterve (forrás: erzsebettaborok.hu)

Hogy mit jelent a sátrak esetében a modern kialakítás és a korszerű szellőzés, nem derül ki, mindenesetre Novák Katalin roppant elégedett.

„Megújulnak az Ezsébet- táborok! Idén a gyerekek 21. századi körülmények között táborozhatnak. Az idei év már más, ebben az évben szeretettel várjuk a gyerekeket Zánkán is, és augusztus 1-étől itt Fonyódligeten is. Fonyódligeten teljesen lebontottuk azt a tábort, amit sokan ismerhettek. Ha itt elmentek a liget mellett, akkor egy nagyon lepusztult, rossz állapotú, romos helyet láthattak. Most ez teljesen megújult, lebontottuk a régi épületeket, ami megmaradt, azt is teljes körűen felújítottuk, és itt egy sátortábor, egy jurtatábor jött létre.” promózta az új tábort még két héttel a nyitás előtt Novák Katalin családügyi miniszter. Július végén pedig büszként mutatta be a sátortengert.

A fonyódligeti jurtatábor nettó 4480 millió forintjáa került az adófizetőknek, s hogy ezért az összegért mit is vártak el a kivitelezőtől, a közbeszerzésből kiderül:

– teljes épület bontása, faház alépítmények bontása
– porta beltéri felújítása ( 59,48 m2)
– raktár-műhely épület felújítása (321,76 m2)
– a központi épület felújítása (3394 m2)
– apartmanház felújítása (339,01 m2)
– nyílászárók cseréje
– új sátrak, altábori szállássátor összesen 40 db – befogadóképesség 20 fő/sátor (2828 m2)
– rendezvénysátor összesen 1 db – befogadóképesség 800 fő (976 m2)
– 7 db új vizesblokk építése
– térkő burkolat összesen 3564 m2
– bazaltbeton burkolat összesen 16480 m2
– kerítésépítés összesen 1745 fm
– gyepvetés összesen 70000 m2
– fa ültetés összesen 510 db
– cserje ültetése összesen 10000 db
– évelők ültetése összesen 12000 db

A közbeszerzés úgy lett megfogalmazva, hogy az ajánlat elbírálásába 40%-os súllyal számított bele a fent felsorolt munkákban szerzett korábbi tapasztalat, hónapban megadva – de maximum 60 hónapra. Milyen szerencse, hogy a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. pont az elmúlt 5 évben szerzett tábor felújítási tapasztalatot a 2014-ben indult Erzsébet-programban, miután részt vett a zánkai tábor felújításában is.

Fonyódliget: Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége újíthatja fel a Erzsébet-tábort nettó 4,4 milliárdért

A zánkai gyermektábor után a fonyódligeti létesítmény felújítását is Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége végezheti. A beruházás érdekessége, hogy a kormány 2016-ban…

A zánkai és fonyódligeti tábor megújulását a kormány 2016-ban még ezzel az imázsfilmmel népszerűsítette. Egy ilyen hightech tábor helyett kaptak a srácok végül műanyag jurtákat.

 

Sajnos úgy látszik, hogy sok-sok milliárd forint így sem volt mindenre elég, 2021. március 24-én ugyanis a fenntartó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány közbeszerzést írt ki konténerek beszerzésére a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborba. Szerettek volna egy egészségügyi-fektető konténer rendszert, 8 db új szigetelt 12×3 m hosszanti oldalán sorolt konténer egybeépítésével (női-férfi vizesblokk, 5 fektetőszoba, orvosi pihenőszoba), és egy őrkonténert, azonban nem tudták kifizetni.

Az eljárás augusztus közepén eredményetelenül zárult, mert az egészségügyi kontérrendszerre nettó 81,9 millió forintjuk volt, de a legolcsóbb ajánlat nettó 91,7 millió volt, az őrkontérre pedig 2,1 millió állt rendelkezésre, viszont az 4,3 millióba került volna.

Címlapkép: a fonyódligeti jurták (fotó: erzsebettaborok.hu)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!<

Megosztás