Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

korrupció

A fideszes piszkos 12

Az elmúlt években legalább egy tucat fideszes vagy kormányközeli politikusnak akadt problémája az igazságszolgáltatással. Az érintettek politikai karrierje szinte kivétel nélkül megbicsaklott, ellenben a büntetőperek végkimenetele nagyban függött attól, hogy az adott szereplő mennyire fontos a hatalomnak, illetve, hogy ügyének eltussolása mekkora hullámokat keltene a közvéleményben. Publikációnkban megemlékezünk a legkirívóbb esetekről, megnézzük mi történt az elkövetőkkel azóta, és azt is végigvesszük, hogy kik az un. érinthetetlenek, akik Polt Péter vigyázó szárnyai alatt sütögethetik pecsenyéjüket.

Völner Pált, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét, igazságügyi államtitkárt december elején gyanúsította meg vesztegetéssel a Legfőbb Ügyészség. Források szerint Völner érinthetetlennek érezte magát és belerészegedett a hatalomba. A vádirat pedig arról szól, hogy rendszeresen fogadott el 2-5 millió forint kenőpénzt a végrehajtói kar vezetőjétől. Az államtitkár tagadta bűnösségét,  lemondott pozíciójáról,  de képviselői mandátumát nem adta vissza. Áder János múlt szerdán mentette fel.

A Fidesz a Völner-botrányt arra próbálja felhasználni, hogy igazolja, ma Magyarországon rendben működik az igazságszolgáltatás, és egyáltalán nincs politikai befolyás az ügyészségen.

Kétségtelen, a kormány már korábban is elengedte néhány aktív politikusa kezét, amikor a nyilvánosság előtt nehezen védhető, vagy teljességgel védhetetlen ügyekbe keveredtek, de ilyen magas pozícióban ülő fideszest az elmúlt 10 évben nem kényszerültek leszedni a sakktábláról.

Rogán Antal még polgármestersége idején hiába árusította ki áron alul a Belvárost, a rendőrségen “pontosan nem ismert technikai ok” miatt megsérült az a CD, amin a nyomozás egyik bizonyítéka, az eladott 800(!) ingatlan listája volt. A nyomozást végül bizonyíték hiányában lezárták.

A Legfőbb Ügyészség szerint a csengeri örökösnő ügyében Kósa Lajost nem érte kár, ezért nem volt sértett, így nem volt miért kihallgatni! Pedig biztosan meg lehetett volna kérdezni, hogy miért érezte szükségét, hogy 800 millió forintot utaltasson édesanyja számlájára az állítólagos örökösnővel?

De nem csak a magas rangú politikusok érinthetetlenek a NER körül, Orbán Viktor veje, Tiborz István hiába okozott 13 milliárdos kárt a magyar adófizetőknek az Elios-botránnyal, soha nem lett felelősségre vonva, sőt az ügyészség ahol tudta, szabotálta is az ügy felderítését.

Érezhető, hogy a Polt Péter vezette magyar ügyészségben jelenleg un. igazodási kényszer érvényesül. Minden ügyész pontosan tudja, hogy kikre nincs kilövési engedély és melyek azok az ügyek, amelyeket tanácsos elengedni vagy csak gáncsolni az előre haladását. És mivel tisztán hierarchikus a szervezet, ha egy-egy helyi ügyészre netán rájönne az igazság bajnoka szerep, és rossz helyen kotorászna, leszólnak fentről és egyszerűen leállítják. De bármilyen is épp a közhangulat velük szemben Polt és a fenti ügyek miatt, az ügyészség nem a Fidesz szolgáinak hadserege, az ott dolgozók nagyobb része elhivatott szakember és nem azért lett ügyész, hogy a NER lopásaihoz és bűncselekményeihez asszisztáljon.

A következőkben számba vesszük az elmúlt évek leghírhedtebb ügyeit, és látni fogjuk az igazodási kényszer hatásait és az ügyészség emiatt elfogulatlannak és következetesnek véletlenül sem nevezhető munkáját, melynek okán egyes közszolgák bátran érezhetik magukat érinthetetlennek. Mások meg nem!

1, Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert idén júliusban jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagos felhasználása miatt  bűnösnek mondta ki a Gyulai Járásbíróság. A bűnösségét végig tagadó viharsarki községvezető felfüggesztett börtönbüntetést és közel egymillió forintos pénzbírságot kapott, ám a bíróság előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányai alól, vagyis maradhatott polgármester. Ma is az!

Tát és társai a helyi általános iskola részére egy bűnmegelőzési programra kaptak több tízmilliós támogatást, ezzel azonban később nem tudtak elszámolni. A bíróság osztotta a Gyulai Járási Ügyészség vádiratát, miszerint a vádlottak padján ülőknek a kezdettől fogva nem állt szándékában a pályázat megvalósítása, szinte minden tevékenységük azt szolgálta, hogy azt a látszatot teremtsék meg, mintha a program igazából megvalósult volna.

Fotó: Tát Margit / Facebook

2, Pont egy hete, hogy elhagyhatta a börtönt Mengyi Roland, a Fidesz volt parlamenti képviselője. A Voldemort nagyúr néven is elhíresült Mengyi ellen 2019-ben született jogerős ítélet és négy év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt. Mint kiderült, a jogász végzettségű Mengyi, segítséget nyújtott volna egy több százmilliós uniós támogatás lenyúlásához, és 10 millió forintot kért azért, hogy pont a vele összejátszó vállalkozók nyerjenek a pályázaton.

Mengyi lefülelése nem ment könnyen, a 24.hu cikkében olvasható, hogy több jel is utalt arra, hogy a hatóságoknál valaki próbált segíteni a neki, hogy elkerülje a lebukást. A NAV lehallgatásokból megismerte, hogy hol és mikor fogják a gyanúsítottak végrehajtani a kenőpénz átadás-átvételét; a hatóság emberei kivonultak, felkészültek és ugrásra készen végignézték az eseményt, de érdemben cselekedni nem tudtak, mert a rajtaütés parancsa az ügyészségtől nem érkezett meg!

Polt Péter később egy parlamenti számonkérésben azzal védekezett az ukáz elmaradása miatt, hogy „Nem merültek fel tettenérés végrehajtását megalapozó körülmények”!

3, Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség 2020. december 21-én emelt vádat. Eszerint a Boldoghoz köthető kör hivatali helyzetével és befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is. Mindezért cserébe 20 millió forintot kaptak.

A főügyészség Boldog Istvánra – elsőrendű vádlottként – 6,6 millió forint vagyonelkobzást, 6 év szabadságvesztést, 5 millió forint összegű pénzbüntetést és 5 év közügyektől való eltiltást kért.

Az ügy ma is tart, Boldogot papíron még nem vetette ki a Fidesz, így a parlamentben ücsörögve fenntartja a kétharmadot és szavaz, amikor mondják neki. Jövőre nem tervez már elindulni a választásokon, elmondása szerint önként döntött így, de tudvalevő, hogy jelenléte kényelmetlen már a kormánypártnak.

4, Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje a legkisebb hal a listán, esélytelen volt megúsznia a felelősségre vonást. Bánhidi az 5. rendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult. A 2017.-ben  született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak. A vádirat Bánhidi Balázs nevét még két offshore céggel kapcsolatban is megemlíti.

Fotó: Bánhidi Balázs / Facebook

5, A Kecskeméti Törvényszék 2016 júniusában kihirdette ki a másodfokú ítéletét Fülöpháza polgármestere, Balogh József súlyos testi sértéses ügyében. A volt fideszes politikus még 2013-ban egy esküvő után részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, majd tettét megpróbálta a vak komondorra kenni, végül 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Balogh számára az egész ügy legnagyobb tétje az volt, hogy maradhat-e polgármester vagy sem. Ő nagyon szeretett volna, de a másodfokú, jogerős ítélet indoklásakor a bíró egyértelművé tette, mit gondol a helyzetről: „A polgármesteri tisztség egyike azoknak a tisztségeknek ,amelyek betöltőivel szemben magasabb elvárásokat kell támasztani, mind erkölcsileg, mind jogilag, és ezeknek nem csak hivatali munkavégzésük során, de magánéletükben is meg kell felelniük.”

6, A még mindig csak 37 éves Martos Dániel a ferencvárosi Fidesz egyik emblematikus figurája, és már többet lopott, mint sok nagy öreg együtt. Martos fiatal kora ellenére hamar bekerült a mélyvízbe, kampányokat vezényelt le, irányította a helyi Fidelitast, sőt, később a ferencvárosi Fidesz-frakciót is. Első stiklijében ő vezette azt a bizottságot, ami egy halom fideszesnek, rokonoknak és haveroknak osztogatta ki a kerület EU-s pénzből felújított önkormányzati lakásait.

Ezen ingatlanpanama után ugyan rögtön ki is hullott a pártból, de fölfele bukott és átnyergelt egy aranybányába, ő lett a IX. kerületi vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. Itt is hamar korrumpálódott, a rendőrség kiderítette róla, hogy az ő utasításaira kerültek fel a rendszámok a kerület VIP parkolási listájára. Ennek az ügynek azonban nem lett semmi következménye. Nem sokkal később a 444 feltárta, hogy Martos vastagon benne volt a ferencvárosi parkolási botrányban is. Ezek után itt sem volt maradása, a területért felelős képviselő, Kocsis Máté maga rúgta ki a vagyonkezelőtől és megüzente, őt tartja felelősnek parkolás ügyben. Hiába tett azonban feljelentést Baranyi Krisztina is, a hatóságok végül nyomozás nélkül lezárták ezt az ügyet.

Egy évvel ezelőtt az Országos Kórház Főigazgatóság az egyik legnagyobb covid tesztes szerződését egy -két hónappal korábban alapított, referencia nélküli- céggel, a Minerva Kft.-vel kötötte potom 3,1 milliárd forintért. Mint kiderült, a cég alapítója nem más volt, mint maga Martos Dániel. A volt fideszes két hónappal a szerződés lejárta után gyorsan át is íratta a céget egy 18 éves, egy borsodi szegénysoron élő fiú nevére, aki ezért 100 ezer forintot kapott.

7, Nemzetközi nyomozóhatóságok 2019-ben felgöngyölítettek egy gyermekpornográfia-megosztó hálózatot, és beazonosították annak számos tagját. Kaleta Gábor, Magyarország perui nagykövete is közöttük volt: 19 ezer darab gyermekpornográf képet találtak nála. A magyar hatóságok az év márciusában titokban hazamenekítették, majd felmentették a nagyköveti szolgálat alól, és novemberben vádat emelt ellene a Fővárosi Főügyészség.
Mindez csupán 2020 februárjában, az Index.hu újságíróinak köszönhetően vált közismertté, a hatóságok annyira próbálták eltusolni az ügyet, hogy még a Parlament külügyi bizottságának tagjait sem tájékoztatták róla. Kaleta a tárgyaláson beismerte bűnösségét, a bíróság pedig rendkívül enyhe ítéletet hozott, első fokon 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 540 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte.

8, A jövő évi választásokig  most már egészen biztosan nem zárul le a nyomozás Farkas Flóriánék ügyében, mert a most december 10-i határidőt Polt Péter rutinosan meghosszabbította 2022. június 10.-ig. A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet 2014 márciusában alakult, elnökének pedig a fideszes országgyűlési képviselőt választották. A szövetkezet mintegy 5 milliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel roma származású munkanélküliek álláshoz jutásához, de a pénzből 1,6 milliárdot ismeretlen tettesek elsikkasztottak. 2018-óta folyik a nyomozás az ügyben, de Farkast máig nem hallgatta ki az ügyészség, mert védi  Orbán Viktor barátsága a mentelmi joga, és a legfőbb ügyésznek kellene kikérnie őt a parlamentből.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az ORÖ budapesti székházában 2014. október 9-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

9, Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármester legkisebb bűne a szexbotránya volt. Jelenleg több nyomozás is folyik, amely érinti őt, ügyvédjét, Rákosfalvy Zoltánt és üzlettársait:

  • Rákosfalvy egyik cége egyetlen forint bevételt sem termelt, de a cég ügyvezetőjeként évekig foglalkoztatta Borkai fiát havi egymillió forintért.
  • Rákosfalvy az országban kiadható 11 kaszinó-koncesszió közül hármat: a győrit, a pécsit és a miskolcit  is megszerzett.
  • Rákosfalvy Zoltán a győri Audi gyár szomszédságában vásárolt 21 hektárnyi földet, melyet a Borkai vezette győri önkormányzat ipari területté minősített át.  Az ügyvéd egy offshore cég mögé rejtőzve eladta az ingatlanokat a terjeszkedni kívánó Audinak, és a tranzakció eredményeként legalább 5 milliárd forint nyereségre tett szert, ami így nem a város kasszájába folyt be.
  • A szexbotrány idején a luxusjachton vendégeskedő örömlányok közül kettő vállalkozása 3 millió forintos uniós támogatásban részesült.

Pontos információkkal ezen ügyek állásáról nincsenek, viszont a szexvideókat nyilvánosságra hozó „Ördög ügyvédje” ellen már sikerült vádat emelnie az ügyészségnek. First things first!

10, Szájer József, a Fidesz alapító tagja és volt EP-képviselője 2020. november 29-én az „egyre nagyobb lelki megterhelésre” hivatkozva bejelentette lemondását.  Két nappal később a Belga sajtóban megjelent hír szerint azonban a helyi rendőrség november 27-én rajtaütött egy brüsszeli házban – a kijárási korlátozás miatt illegálisan – tartott homoszexuális szexpartin, amelyen Szájer is jelen volt. Sőt, az ereszcsatornán elmenekülni próbáló képviselő táskájában 25 db extasy tablettát is találtak. A gyülekezési tilalomsértési és drogbirtoklási ügyét a hatóság megvizsgálta, és jogkövetkezmény nélkül lezárta, hivatalos eljárás nem indult ellene, de fizetnie kellett 250 euró bírságot a Covid-19 korlátozások megszegése miatt.

11, A 2021 februárjában kezdődött büntetőperben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt azzal vádolta meg az ügyészség, hogy társaival egy céghálón keresztül, olyan Európai Uniótól és a magyar államtól igényelhető forrásokat csaltak el, amelyeket zöldség-gyümölcs termelők igényelhettek volna. A vád szerint 2009 és 2015 között összesen 1,4 milliárd forintnyi közpénz eltulajdonításában működtek közre. Ezért az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintnyi vagyonelkobzást javasolt vele szemben, ha beismerik a bűnösségüket.

Ezt Simonka nem tette meg, viszont azt elérte, hogy olyan törvénymódosítást adjanak be a parlamentben, mely alapján cégének nem kell vissza fizetnie a szabálytalanul felhasznált pénzeket. Ezen módosításokat három másik fideszes jegyezte: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Fazekas Sándor volt agrárminiszter.

Simonka, a módosításokat jegyző társai, valamint Boldog István és Farkas Flórián ma is ott ülnek a parlamentben és szavazataikkal minden nap a Fideszt erősítik.

Megosztás