Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

korrupció

Orbán a saját kormánya korrupciómegelőzési szabályait sem tartotta be, de még neki áll feljebb

Az Átlátszó hónapokig követte figyelemmel, és egy hete bemutatta, hogy a NER-elitet szállító luxusjacht, és az Orbán Viktort reptető 17 milliárdos  magángép feltűnően sokszor keresztezte egymás útját az elmúlt pár hónapban. A kormányzati válasz természetesen nem maradt el, felszólalt itt boldog- boldogtalan, hogy próbálja mosdatni a mundért, de péntek reggel még maga Orbán Viktor is megemlítette a dolgot a Kossuth rádió reggeli műsorában. Nyíltan megfenyegette az őt lebuktató Átlátszót, miközben a repülgetése már lekötelező méretű ajándéknak minősül a kormány saját szabályzata szerint is. 

Múlt hétfőn meglepetésszerűen jelent meg az Átlátszó több hónapig teljes titokban, rengeteg munkával készült cikke a NER elitjének nyári útjairól.

Az is nagyon súlyos összeférhetetlenségi kérdéseket és komoly korrupciógyanút vet fel, hogy Homolya Róbert MÁV-elnök, aki korábban közlekedésfejlesztési államtikárként, és az európai uniós támogatásokat elosztását végző NFÜ-nél dolgozott, együtt jachtozik Szíjj Lászlóval, akinek a cége rengeteg útépítési (érted, közlekedésfejlesztés!) közbeszerzést nyert el, amiknek jelentős része EU-s támogatás volt.

A legnagyobb botrány mégis abból lett, hogy az Átlátszó lefotózta Orbán Viktor miniszterelnököt, ahogy kiszáll egy 17 milliárd forint értékű magánrepülőből. A gép tulajdonosa nem ismert, üzembentartóján és egyéb szálakon keresztül azonban Mészáros Lőrinchez köthető.

Nem csoda, hogy teljes erőből nekiállt magyarázkodni a Fidesz, hogy miért is ezzel a luxusrepülővel ment a Vidi bulgáriai meccsére Orbán, aki mindig azt igyekszik mutatni, hogy ő egy egyszerű ember vagyon és sztárallűrök nélkül.

Mivel a Vidi Garancsi István csapata, Havasi Bertalan az Átlátszó cikke után azonnal próbálta rátolni a repülőt Garancsira. Havasi azt nyilatkozta a Népszavának, hogy

„Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.”

Elhamarkodott kijelentés volt, ugyanis Garancsi marékszám kapta az elmúlt nyolcévben (haha, mikor visszanyal a fagyi) a közpénzes megrendeléseket, de még jobban belebonyolódtak.

1, Hollik István – a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője: 
Hollik Az ATV Egyenes beszéd című műsorában kapta meg a lehetőséget, hogy megmagyarázza, miért nincs semmiféle kivetnivaló abban, hogy Orbán Viktort egy a közbeszerzéseken súlyos tízmilliárdot kaszáló üzletember repteti meccsekre, tengerpartra, ide-oda egy általa bérelt  magánrepülőgépen.

„Ez nem ajándék, az a repülő elindult volna a miniszterelnök nélkül is. A barátság így működik, teljesen természetes. Elvitte oda, ahová amúgy is ment. „

Próbálj meg egyszer te azzal érvelni a kalauznak, hogy azért nem vettél jegyet, mert a vonat nélküled is elindult volna! De inkább ne, mert lehet megnyúznak.

2, Mráz Ágoston Sámuel – Nézőpont Intézet és Fábián Barna, a köztévé riportere: 
Fábián Barna már a nyitómondatával igyekszik bagatellizálni az egész ügyet, mert azt még belőle sem nézzük ki, hogy ennyire hülye: „Átlag nézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?”

Mráz Ágoston pedig – szintén tökéletes szervilis szolgaként – megemlíti, hogy itt biza EP-választások miatti lejáratókampányról van szó (ez lesz a következő fél év slágere, csak szólok):

„Önmagában ez nem fontos, de hogy ha onnan közelítünk, hogy evvel elindítják az EP-kampányt, amelynek a tétje, hogy a bevándorláspolitika 2019 és ’24 között hogy fog kinézni az Európai Unióban, akkor már érthető, hogy megpróbálják lejáratni azokat, akik az európai elittel ellentétes állásponton vannak”

3, Kovács Zoltán – kormányzati kommunikációért felelős államtitkár:
„Nincs semmiféle szerecsenmosdatás – reagált Kovács Zoltán a Hír TV  élőben című műsorában – ez már az európai parlamenti választások kampányának része, ezért úgy véli, hogy amikor ilyen állítások elhangzanak, azt is meg kell nézni, hogy ki mondja. A miniszterelnök, amikor ideje engedi, jár focimeccsre idehaza és külföldön is, de a szabályokat betartva. A magyar törvények az összeférhetetlenséget és a képviselők vagyonbevallását tekintve egyértelműek.”

Kovács arra is kitért, hogy bizony az Átlátszó azért ír ilyen csúnyaságokat a miniszterelnökről, mert Soros alapítványa is támogatja, és szerinte cserébe elvárnak ezt-azt.  „Látott már ingyen pénzt?!”  – tette fel a kérdést. Ha nem egy biomikrofon, hanem egy valódi riporter ült volna vele szemben, akkor azonnal visszakérdezett volna, hogy „És ön Kovács úr, látott már ingyen vadászatot, nyaralást, reptetést?”

Sajnos ez a ziccer kimaradt, de ne feledjük, hogy Kovács Zoltán a mai napig titkolja, hogy mennyi ösztöndíjat kapott Sorostól.

4, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter:
Gulyás azt mondta, baromira látszik, hogy az EP-választás kampánya beindult, számítottak a személyes lejárató akciókra, és nincs kétségük, hogy ez is az. Gulyás szerint azért az, mert jogilag nonszensz számon kérni Orbánon ezt az utat, hiszen nem jogellenes, mivel ennek az útnak az értéke nem haladja meg a képviselői juttatás egyhavi összegét. Ennek ő maga nézett utána.

Gulyás vagy nagyon rossz matekból, vagy hazudik, ugyanis a magánrepülőgép fenntartási költsége óránként 1,5-3 millió forint, Orbán nettó havi fizetése pedig csak 1,15 millió.

Az ATV megkérdezte azt is, hogy ezt a Garancsi-féle ajándékot nem kellene-e mégis feltüntetni Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában?

„Azt majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszerelnök eldönti.” – válaszolta erre Gulyás.

Próbáld meg te ezt az adóbevallásodnál! Ne, inkább ne.

5, Orbán Viktor – Magyarország Miniszterelnöke
A demokratikus Magyarország miniszterelnöke, aki „soha nem vetemedne arra, hogy elhallgatassa azpkat, akik nem értenek vele egyet, a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában úgy döntött, inkább hazai pályán keménykedik kicsit, és hadat üzent az olyanoknak akik „piszkálják”. Magyarán az újságíróknak, akik lebuktatták a magánrepülőzést és luxusjachtozást.

„Nézze, mi sem szoktunk adósok maradni, ne sajnáltassuk magunkat. Magyarországnak ma olyan kormánya van, ami maga mögött tudja az emberek többségét. (Kamu! – a szerk.)   Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, (…) hanem az ország érdekében. Világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra válaszolunk, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Mi nem támadunk meg senkit, mi senkiről nem mondunk rosszat, mi nem kritizálunk feleslegesen, nem járatunk le senkit.”

Haha.

Nade hivatalosan mit mond a kormány az ajándékozásról? Dr. Jávor András, a Magyar Kormánytisztviselői Kar korábbi elnöke a kormány oldalán egy dokumentumban foglalja össze az ajándékra vonatkozó szabályokat Magyarországon.

Ebben így foglalja össze az ajándék fogalmát: 
Minden, ami egy kormánytisztviselőnek értéket jelent, beleértve, de nem csak erre korlátozva:
– Készpénz
– Szolgáltatás
– Hitel
– Utaztatás
– Szállás
– Étkeztetés
– Üdítő és más italok
– Szórakozás, szórakoztatás
– Árkedvezmény, discount juttatás
– Olyan ígéret, amely anyagi haszonnal kecsegtet
• Ezek családtagnak, barátnak, ismerősnek sem juttathatók, ha a kormánytisztviselőnek erre ráhatása van vagy maga helyett azok kapják.

„Lekötelező mértékűnek tekintjük azokat az ajándékokat, amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett, azok reális piaci árán nem lennénk képesek megvásárolni magunknak. Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.”

Megosztás