Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

propagandagép

Orbáni rémhírterjesztés a nagyobb átoltottság reményében

Exkluzív interjút adott vasárnap a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. A miniszterelnök az első három hullám tapasztalatait összegezte, és a védekezés új irányáról is sokat beszélt. Több kijelentése is ütötte a WHO hivatalos állításait és a nemzetközi tapasztalatokat, felméréseket is. Sőt, volt ami már-már súrolta a rémhírterjesztés határát!

Társadalmi célú hirdetés

„Ugye engem kínai vakcinával oltottak kétszer, én nem vettem fel a harmadikat, de talán nem is vagyok még annyira idős, hogy aggódnom kelljen. Az idősebbek talán jól teszik, hogy ha jelentkeznek harmadik oltásra. Persze a negyedik hullám nem azokat fenyegeti, akik be vannak oltva, hanem azokat, akik nincsenek” – kezdte az oltásokkal kapcsolatos okfejtését az 58 éves Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Mi pedig felkaptuk a fejünket, hiszen mindenhonnan azt halljuk, hogy az Európában is épp dominánsá váló delta a fiatalokat és az oltottakat is sokkal hatékonyabban támadja, mint a korábbi variánsok.

A WHO és az ECDC pont egy hónapja hívta fel a figyelmet annak szükségességére, hogy fokozzák a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseket, mivel az Európában feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt négy hét mindegyike során nőtt, és ez a növekedés kifejezetten gyors volt a fiatalabbak körében. Egy ukrajnai gyermektáborban például egy járványgóc  fertőzött végig 44 gyermeket.  És az is nagyon friss hír, hogy az Egyesült Államokban egyre több gyerek kerül korházba miatta.

Izraelben pedig hiába magas az átoltottság, épp tombol a delta-variáns.

Tudvalevő, hogy az egész világot megelőzve, március 25-ig bezárólag Izrael már a népessége felét beoltotta, és ebből kifolyólag az esetszám az országban gyors csökkenésnek indult tavasszal. Nyár elejére az összes korlátozást feloldották, beleértve a beltéri maszkviselési kötelezettséget is. Ezután meglepetésszerűen jött az, hogy júliusban hirtelen ismét elkezdett terjedni a vírus. A szakértők szerint ebben annak is szerepe lehet, hogy a Pfizer-vakcinával való oltás esetén hat hónap után már erősen visszaesik a védettség.

A Financial Times cikke az Oxford Egyetem kutatását prezentálta: a kutatásban 700 ezer brit állampolgárt vizsgáltak, és már a delta variánst is számításba tudták venni. Az egyetem szerint, aki megkapta a második Pfizer-oltást, annál egy hónap elteltével 90 százalékosra,  két hónap elteltével 85, három után pedig 78 százalékra csökken a védettség. Öt hónap után viszont már mindössze ötvenszázalékos védettséget nyújt a Pfizer.

Igazolt covid fertőzöttek, egy millió lakosra bontva.

Sajnos az is egy elég nagy rizikófaktor hazánkban, hogy a 60 év felettiek közül több, mint fél millió embert a kínai Sinopharmal oltottak, és ennek a vakcinának az antitestképző hatékonysága meglehetősen kérdőjeles ezen korcsoportban. Nem hiába nem oltanak vele Kínaban sem időseket, és nem hiába célozgat Orbán is arra, hogy az idősek „talán jól teszik, ha jelentkeznek a harmadik oltásra”.

Vajon mennyire lehet tudatos ez a mismásolás, gondolván arra, hogy a kínai vakcinát kapottak kampányszerű harmadik oltás felé terelése, hatalmas politikai ütőkártyát adna az ellenzék kezébe?

„Ugye Magyarország volt az első, vagy az egyik első ország Európában, mely a felnőtt lakosság több, mint 50%-át kétszer is be tudta oltani. Ezért most, amikor a negyedik hullám kapujában vagyunk, megbízható vagy legalábbis széles adataink vannak arra nézve, hogy mennyire hatékonyak a vakcinák. Ma úgy látjuk, hogy 500 emberből 1 fertőződik meg a beoltottak közül, és az ő betegségük lefolyása is sokkal enyhébb, mintha egyébként oltatlanul érte volna el őket a vírus.” – folytatta a miniszterelnök a rádióban, és mi csak tovább ráztuk a fejünket, hiszen a nemzetközi delta variáns trendek és felmérések is egy sokkal visszafogottabb magabiztosságra intenek minket.

Két oltást kapottak aránya a teljes lakosságra vetítve

A szintén brit Imperial College London által rendszeresen végzett valós idejű közösségi járványterjedési felméréssorozat (Real-time Assessment of Community Transmission, REACT-1) legfrissebb eredményei alapján kimondható, hogy háromszor kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírus delta variánsával azok, akik mindkét oltást megkapták, mint azok, akiket nem oltottak be. Viszont a koronavírus-tesztek a kétszer oltott emberek 0,4 százalékánál (azaz 250-ből 1), míg az oltatlanok 1,21 százalékánál mutatták ki a fertőzést. Mindkét érték ötszörös növekedést jelent a korábbi vizsgálathoz képest. Nem tudjuk, hogy Orbán számai honnan vannak, de a korábbi variánsokhoz túl erős, a deltához pedig túl enyhe az 500 az 1-hez arány.

Tehát érdemes bízni a vakcinákban és aki nem oltatta be magát, annak mindenképpen javaslom, hogy vegye föl az oltást, mert a negyedik hullám meg fogja őt találni. Sokan reménykednek abban, hogy megúszhatják, de szeretném mindenkinek rácsomózni a lelkére, NEM FOGJÁK MEGÚSZNI! A vírussal szemben az oltás működik, az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet, a maszk meg az elszeparálódás, az nem fog segíteni. A maszkviselés nem fog segíteni! Tehát amikor maszkviselés volt, megpróbáltunk elszigetelni embereket, annak a hatékonysága csekély volt. Az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű. Nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követni, ez pedig az oltás. ” – Orbán Viktor

A WHO szerint viszont minden a maszkviselésen múlik, és az általános maszkviseléssel elkerülhetőek az újabb lezárások – vélekedett még tavaly novemberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge. Hangsúlyozta: a vesztegzárnak és a kijárási tilalomnak az utolsó mentsvárnak kellene lennie.

„Ha a maszkviselés elérné a 95 százalékot, nem lenne szükség lezárásokra” – Hans Kluge

Egyértelmű, hogy Orbán Viktor próbál manipulálni, alulértékelni a maszkolás és távolságtartás hatékonyságát, és az  oltás felé terelni az embereket, csakhogy ezzel pont akadályozhatja a hatékony védekezést, hiszen rengetegen vannak az országban, akik egyértelműen elutasítják az oltást, és akiknek a távolságtartás és a maszkviselés adhatja az egyetlen védelmet a pusztító delta ellen.

Orbán politikai és gazdasági önvédelme annyira félelemmel teli, hogy korábbi saját sikeres döntéseinek sikerét is képes lenullázni, hiszen mindannyian láttuk, hogy az első hullám alatt időben meghozott lezárások és maszkviselési szabályok teljesen elfojtották a vírust – és azzal együtt a GDP-t is. A második és harmadik hullám halálozásában sem a vakcina hiánya miatt lettünk világelsők. A kormány kímélve a gazdaságot a kivárásra játszott a szigorításokkal, mi meg letolt gatyával várhattuk a járvány  berobbanását.

Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra. – mondta a miniszterelnök a rádióban.

Azzal valóban nehéz vitatkozni, hogy az oltás hatékony védelem a súlyos fertőződések ellen, azonban az már egy nagyon erős csúsztatás és egyértelműen szándékos félelemkeltés, hogy aki nem oltatja be magát, az mindenképpen át fog esni a fertőzésen, hisz a negyedik hullám meg fogja találni. Ha így lenne, hátradőlhetnénk, hisz meglenne a 100%-os nyájimmunitás. Megmosolyogtatóan jó eredményeket szülő pesszimizmus, még harminc ezer elhunyt árnyékából is.

Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook

Megosztás