Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

propagandagép

Rendkívüli módon felgyorsult a covid mortalitása, meg is indult a kormányzati felelősségáthárítás

Az elmúlt hét nap adatai alapján hazánk az egész világ hatodik legmagasabb gyorsulását produkálta covid-halálozásban, ha az abszolút növekményt vesszük alapul. Ha pedig a relatívat, akkor csak Jordániában rosszabb a helyzet, mint nálunk. Orbán Viktor tegnap a parlamentben azzal mentette a mundért, hogy a védekezésben nem a kormány dönt, hanem a szakemberek, és aki a védekezést támadja, az őket bántja. 

 

Támogatási kampány

Az Our World in Data website  a világ  országainak hivatalos covid-számait gyűjti össze és elemzi, napi rendszerességgel. De ami még fontosabb, nem tartja meg ezeket magának, hanem meg is osztja  a lakossággal, hogy lássuk, hol mennyire tombol  épp a vírus. Hogy lássuk, leengedhetjük-e a nagyit a közértbe nyugodt szívvel vagy hét lakat alatt kell őrizni?

Nos, ezen oldal számai alapján gyakorlatilag senkit sem engedhetnénk Magyarországon sehova, mert szinte alig van olyan KPI-mutató ahol ne lennénk a legrosszabbak között, ha a járványterjedést és a halálozást vesszük alapul.

Magyarország mortalitási növekedése az előző hét nap mozgóátlagához viszonyítva a második legrosszabb az egész világon.

Csak Jordániában gyászosabb a helyzet, mint nálunk, közvetlenül mögöttünk pedig ott van Grúzia és az a Csehország, ahol a napokban hirdetett a kormány szükségállapotot. Ha a napi növekedést nézzük ugyanezen mutatók alapján, akkor harmadik helyen állunk. Ebben a csehek az elsők és az UK a második.


Napi új megerősített COVID-19 halálesetek millió emberre osztva, a relatív növekmény tekintetében

Az új covidos esetek növekvényében  „csak”  a 30. helyet (a 272.ből) foglaljuk el. Ebben azért lehetünk ennyire „hátul”, mert a tesztelési kapacitásban réges-régen elértük a plafont. Mivel a leletező szakemberek hetek óta a maximumra vannak járatva, így a vizsgálatok száma viszonylag állandó, a járvány terjedését pedig tökéletesen lehet mérni a pozitív tesztek arányában. Ebben jelenleg a 15. legrosszabbak vagyunk a világon a magunk 15,1%-val, s a WHO szerint is, aki 5% fölött van, bizony nem tesztel eleget.

Annak ellenére, hogy a fentiekből tökéletesen látszik, a covid padlóig nyomta a pedált Magyarországon is, a köztelevízió múlt szombaton kiszámolta, hogy milyen szuper sikeres is a magyar védekezés. Hogy ez hogyan jött ki nekik? Hát úgy, hogy a lezárásokkal és szigorításokkal teli első hullám számaival is kalkuláltak, amely nagyon szépen puhítja a jelenlegi helyzetet. Azt a helyzetet, ami azonban katasztrófális.

Napi új megerősített COVID-19 halálesetek millió emberre osztva. Magyarország vs EU átlag

A védekezés hiányát Orbán Viktor korábban többször is azzal indokolta, hogy a magyar emberek kifejtették akaratukat, és az országnak működnie kell, de természetesen a legpopulistább kormány sem lehet annyira populista, hogy hagyja  a szavazóit ilyen mértékig beleszólni a kormányzásba.

Az igazság pusztán annyi, hogy a mindenkinél jobban teljesítő gazdaságunk annyira dübörög, hogy képtelen lenne elviselni még egy lockdown-t, ezt elfedendő meg rá lehet kenni mindent az embere döntésére.

Meg a szakemberek döntéseire is!

„Amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat támadják, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre. Tehát a tesztek támadása, a tesztekre vonatkozó megjegyzések valójában a járványügyi szakemberekkel szembeni támadásnak minősülnek”– mondta hétfői parlamenti válaszában Orbán Viktor az ellenzéki képviselőknek.

Azonban látni kell, a járványügyi szakemberek nem egyszer, nem kétszer kongatták a vészharangot, hogy tesztelni és  szigorítani kell… Mégsem történt semmi.

  • Jakab Ferenc, a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”. S már Október elején figyelmeztetett, „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.” Emellett elmondta, hogy a tesztelési kapacitásaink végéhez értünk.
  • Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium epidemiológusa nemrég azt nyilatkozta, az eljárásrend és a kapacitás korlátai miatt túlságosan kevés tesztet végzünk a fertőzöttek azonosításához és visszaszorításához. Ezt mutatja, hogy egyre nő a teszteken belül a pozitívak aránya, mely bőven meghaladva a WHO által ajánlott öt százalékot.
  • Röst Gergely a kormánynak is dolgozó elemző-matematikus, már augusztus végén szólt, hogy túl lassú a tesztelési rendszer és a kontaktkutatás.
  • Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával létrejött,  Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) az egész világon végez korona előre jelzéseket és figyelmeztettek a katasztrófára. Szerintük, a mostani számok alapján decemberben tetőzhet Magyarországon a koronavírus-járvány második hulláma. Számításaik szerint az év utolsó hónapjában – a nem diagnosztizáltakat is beleszámolva – több mint 30 ezer embert fertőz meg és legalább 200 életet követel majd naponta az új kór.

A 444 egy korábbi cikkében egy kormányközeli munkatárs szavai alapján úgy írta le a járványügyi szakemberek és a kormány kapcsolatát, mint ami cinikussá vált, és olykor meg is mosolyogják a szakértőket az operatív törzs ülésein.

A kormány szemmel láthatóan megbánta a szavazatvesztésekkel járó első hullámos lezárásokat, és elvesztette bizalmát a szakemberek felé. Egy szeptemberi parlamenti nyitóbeszédének egy pontján Orbán Viktor még oda is szúrt nekik azzal, hogy

„ízlés kérdése, ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak”.

Címlapkép: A gazdaságvédelmi operatív törzs ülése 2020.09.19-én (fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás