Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

ilyen ország nincs

Korlátozások kellenének, csak azt nem szeretné a gazdaság és a szavazótábor

A KSH adatai szerint hetente átlagosan 2500 ember hal meg Magyarországon. Ha az elmúlt 7 nap covidos haláleseteivel számolunk (345 halott), akkor ez a teljes halálozás 13,8%-a jelenleg.

 

Támogatási kampány

Korlátozások nélkül a napi elhunytak száma nálunk kéthetente megduplázódik, a tömegrendezvények, tüntetések, focimeccsek és bulik jövőbeli megtartásával, valamint a hideg idő beköszöntével, a reprodukciós szám tovább fog növekedni és a duplázódás üteme is gyorsulni fog.

A mostani tempóban a növekedés november végére elérheti a napi 150 halottat, a karácsonyi ünnepekre átlépheti a napi 250-et. Sajnos nagy rá az esély, hogy a napi 150-es szám elérése gyakorlatilag már akkor is elkerülhetetlen lenne, ha ebben a pillanatban lezárnánk mindent. Ugyanis azok az emberek, akik egy hónap múlva fognak meghalni, ma már jó eséllyel hordozzák a vírust. De lehet még nem is tudnak róla! Élik az életüket, és hisznek benne, hogy velük ez nem történhet meg, vagy csak reménykednek abban, hogy a maszk majd megvédi őket a piacon, és az unoka is van olyan felelős, hogy a focimeccsen, iskolában és a sörözőben is végig hordja. De vajon hordja?

Ahhoz, hogy minden körülmények között megtedd, amit a vezetés kér tőled, bíznod kell benne, de minimum el kell hinned, amit mond. De a nép nem tud hinni egy populista kormánynak, nem tud hinni egy olyan kormánynak, amely tíz éve folyamatosan hülyének nézi és dezinformálja a saját lakosságát.

Bízni sem lehet egy olyan kormányban, aminek nem volt elég 3 hónap legalább minimálisan felkészülni egy második hullámra, ami nem tudja megugrani, hogy egy piros fecnit ragasszon 24 órán belül minden fertőzött ajtajára, vagy azt, hogy ne dőljön össze a kontaktkutatási rendszere már a második hullám második hetében. Mégis hogy bízod az életed egy olyan hatalomra, ami még a lélegeztetőgépeken is nyerészkedik?

A nép nem is hitt Orbánnak és szegény nyunyóka asszonyságnak sem, nem hordta böcsülettel a maszkot, elment a tömeges rendezvényekre és a kézmosás is el-el maradt néha,  a vírus meg elterjedt, mert úgy szokta. Szóval most „keményítenek”.

Bevezetnek néhány látszatintézkedést, és azt mondják mostantól akár a rendőr is bezárhatja a kocsmát, ha nincs a vendégen a maszk, mikor nem iszik vagy eszik.  Már szabadtéri tömegrendezvényen is hordani kell a maszkot kötelezően. Sőt, az iskolákat is végigfertőtleníti a honvédség, „kiírtja” a gazdatest és nedvesség nélkül pár nap alatt maguktól is kiszáradó koronavírusokat, hogy a 10 napos őszi szünet után újra szanaszéjjel fertőzhessék a visszatérő gyerekek az összes intézményt és egymást.

Nem kell messzire tekintenünk, hogy lássuk mi lesz a látszatintézkedések vége, csak a 10 milliós Csehországig. V4-es kollégánk, a másik néphülyítő populista, Andrej Babiš országa épp egy történelmi katasztrófa közepén van, 150-180 embert veszít naponta. Miért? Mert sokáig ők is csak „maszkolgattak” és elhitték, hogy megúszhatják!

Végül három héttel ezelőtt kezdtek el korlátozni, pedig akkor még annyi sem volt a halálozási számuk, mint nekünk most. Bezártak a klubok, bárok, a vendéglők és az általános iskolák (az egyetemek és középiskolák már korábban). Most mégis itt tartanak! Elkéstek a korlátozásokkal.

Sajnos minket sem fog megmenteni a Jóisten sem ezektől a számoktól! De nem is az ő dolga lett volna.

Napi új halálos áldozatok száma Magyarországon és Csehországban.

Orbán Viktor nem zárt be semmit, még mindig. Mondhatnám, hogy azért, mert akkor a focimeccseket is be kellene és nem élhetné rendesen meg együtt az ország azt a hatalmas gyönyört, ahogy a közpénzeken felpumpált Ferencváros – a sokéves ígérgetés után – végre küzd egy embereset a Bajnokok Ligájában, de az ok ennél sokkal előremutatóbb, számítóbb és önzőbb.

A kormánypárt 2022-es esélyeire ugyanis semmi nem lehet annyira negatív hatással, mint egy második lockdown okozta gazdasági visszaesés! Ha az első hullám 14%-al vetette vissza a GDP-t, vajon egy újabb, villámgyorsan érkezett, kétszer akkora pofon mit okozna? Szárnyaló gazdaságunk gyaníthatóan beleroppanna, a munkanélküliség több százezerre ugrana és a recesszió átgyűrűzne a következő évekre is.

Persze a lezárások hatásait is lehetne mérsékelni, csak ahhoz mélyen zsebbe kéne nyúlni, és nem a haverok baromságaira elverni a közpénzt.  Mert így az EU múlt hónapban átutalt 180 milliárdos munkahelyvédelmi hitele is csak arra volt elég, hogy az első hullámban bevezetett munkahelyvédelmi és munkaegészségügyi intézkedések költségeit utólagosan finanszírozza.

De mit lehet tenni, mikor a pálcikalábakon álló gazdaság és a kirohasztott, végletekig leterhelt egészségügy támogatása mellett kell győzni?

Semmit! Bele kell állni, ha már korábban elbasztad, és a pofonokat állva kitartani, amíg lehet. Kitartani és közben folyamatosan figyelemmel kísérni a közhangulatot, mert az fogja meghatározni a 2022-es eredményeidet. Ha bebukik, az fogja lemorzsolni a biztos szavazóidat (is), és az fogja egy mostaninál jóval erősebb egységbe kovácsolni az ellenzéket, mely végül maga alá gyűr téged és az egész lopásra és hűbéreskedésre berendezkedett rendszeredet.

Igyekezni kell tehát olyan legalább jól hangzó intézkedésekkel felszín felett tartani a társadalmi morált, mint az orvosok új bértáblája, az 5%-os lakásáfa vagy az 50%-os lakásfelújítási támogatás. Milyen kár, hogy az orvosok beintettek, az adócsökkentést  mindenki kiröhögte, a lakásfelújítási támogatás pedig olcsóbb és egy sokkal szűkebb réteghez eljutó támogatás, mint az ezen kormány által 2 éve tragikus hirtelenséggel beszántott lakástakarék volt.

A veszteségek viszont ennek ellenére is minimalizálhatóak, ha azt tesszük, ami a szavazóinknak a legkevésbé fáj – legalábbis ezt gondolják odafönt az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Ha az emberek ki akarják élvezni a nyarat „Horvátban”, menjenek csak, mi is megyünk. Ha nem akarnak még szeptemberben maszkot hordani, mert meleg van, nem kell. Ha a focimeccs a vágyuk, szurkoljanak a lelátón. Ha zárásig innának a kocsmában, ahogy szoktak, érezzék jól magukat!

Majd lezárom a határt ősszel, ha az ember már nem akar leruccanni a tengerhez, előírom a maszkot, mikor az utas már magától felveszi – vagy a főpolgármestere kötelezi rá-, bezárom a sörözőt 11-kor, mikor már amúgy is lehúzná a rolót. A lényeg, hogy semmit ne tegyek a világon, ami a népemnek, vagyis a szavazóimnak nem tetszik.

A kezdetektől látszik, de mára biztossá vált, hogy a magyar kormány nem képes irányítani a járványt, hanem az irányítja őket, méghozzá a közhangulaton keresztül. Az ország toxikológusa ezt úgy fogalmazta meg szépen, hogy „a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon”.

De mikor majd a napi halálozási adatok elérik azt a számot, hogy a lakosság magától bekuckózik, az irodák tömegével kezdik el bevezetni a teljes home office-t, a kocsmák kiürülnek, a garázskoncertek pedig üresen konganak, a kormány is előrelép és végre bevezeti a korlátozásokat.

Ez amúgy nagyjából két hét múlva fog bekövetkezni. Ha később, akkor sok családban tragikus lesz a karácsony.

Címlapkép: Pixabay

Megosztás