Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

"üzletemberek"

Szórja a kormány a diplomata-útleveleket a haveroknak

Szíjjártó Péter külügyminisztériuma 2010 óta 16 952 diplomata-útlevelet állított ki – tudta meg egy  közérdekű adatigényléssel a Népszava.  Jelenleg összesen 7657 érvényes van használatban közülük, de ez is jóval több, mint amennyi indokolt lenne. A diplomata-útlevél olyan országokba teszi vízummentessé a beutazást, mint Oroszország, Kína vagy Jordánia.

Két darab fénykép (hivatalos fényképész által készített), útlevél, meghívólevél, betegség- ill. balesetbiztosítás, kitöltött vízumkérő-lap, meghatalmazás, 50-60 ezer forint ügyintézési díj és vízum ár (Amennyiben rendelkezik orosz vízumhoz szükséges saját meghívólevéllel és biztosítással, egyéb esetben drágább ). Ezek szükségesek,  ha szeretnénk a vízumközponton keresztül egy maximális időtartamra, azaz 1 évre kiállított üzleti vízumot Oroszországba.

De ezen a macerán át kell esni akkor is, ha például Kínába is mennénk üzleti útra, ráadásul itt a maximálisan eltölthető napok száma üzleti vízummal mindössze 60 nap, maga a vízum pedig mindössze 180 napig érvényes.
A fenti két ország mellett csak vízummal lehetne beutazni például Algériába, Egyiptomba, Iránba, Jemenbe, Libanonba, Vietnámba, Kubába, Kuvaitba vagy Zaid Naffa hazájába, Jordániába is.

Ezeket pusztán azért írtam le, hogy lássuk, milyen sok bürokráciától, időveszteségtől (és átvilágítástól) menthet fel egy elfoglalt üzletembert egy jóféle diplomata-útlevél.

Jelenleg összesen 7657 darab érvényes diplomata-útlevél van használatban – közölte a Népszavával a lap közérdekűadat-igénylése nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A Népszava kiderítette azt is, hogy 2010 óta összesen 16 952 diplomata-útlevelet állított ki Szíjjártó minisztériuma.

Ez egy szörnyen magas szám, ha megnézzük, hogy a külügyi állomány és külképviseleti dolgozók létszáma körülbelül 1700 fő.

Ezenfelül korábban is szokásban volt, hogy képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői diplomata-útlevélhez jutottak, ez még nagyjából újabb ezer főt jelent. Semmi gond, joguk van hozzá.
Azonban ezzel együtt is több ezer olyan ember lehet, akinek esetben erősen kérdéses, hogy miért kapott magyar diplomata-útlevelet.

De hogyan is néz ki a törvény? Kik kaphatnak külügyi szolgálati útlevelet?

„Diplomata útlevélre jogosult:

  1. a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Kúria elnöke;
  2. az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
  3. az alapvető jogok biztosa és helyettese, a Kúria elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és elnökhelyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke és alelnökei;
  4. a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
  5. a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, Magyarország diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, Magyarország konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
  6. a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és helyettesei, a katonai külképviseletek vezetői és helyettesei; valamint
  7. az 1-6. pontban megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.

Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külügyminiszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külügyminiszter engedélyezte. „

A feketével kiemelt, a hivatali visszaélést kijátszani hivatott kiskaput lefordítom: bárki kaphat, akinek Szíjjártó Péter ad, hisz bármire rá lehet húzni, hogy az ország számára az bizony „rendkívül indokolt”!

Sajnos, hogy pontosan kiknek van diplomata útlevele, nem tudni, mert a külügyminisztérium  – jogszabályi tiltásra hivatkozva –  természetesen nem árulta el.  Azt viszont korábban megmondták az Átlátszó direkt kérdésére, hogy Habony Árpád idén februárban kapott egyet. 

 

Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele

Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását, tudta meg az Átlátszó.

Illetve az is köztudott, hogy Orbánéktól kapott diplomata-útlevéllel járja a világot Kóka János, a Gyurcsány-kormány volt gazdasági minisztere is, és Tarsoly Csaba, a csődbe jutott Quaestor-cégcsoport vezetője szintén részesült ebben a kiváltságban.

Kóka még 2014-ben az informatikai cége számára lobbizott Szaúd-Arábiában, ahova az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti küldöttség tagjaként utazott. Kóka az Indexnek akkor elmondta:

„A diplomata-útlevél kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése. A diplomata-útlevéllel sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert segítségével számos, egyébként problémás országba vízum nélkül lehet beutazni.”

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás