Úgy döntött a kormány 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Várba való költöztetéséről, hogy semmilyen költségszámítás nem készült

cover

 

A “Vár-projektről” a mai napig igen kevés adat került napvilágra, miközben a vele párhuzamosan zajló Liget-projekt sokkal nagyobb figyelmet kap. Pedig a “Vár-projekt” kormányzati becsült költsége 200 milliárd forint, hangsúlyozottan becsült költsége, ami közel egyenlő a Liget-projekt 250 milliárdos árával.

 

 

Csakhogy Orbán Viktor nagyon szeretne felköltözni a Várba, ehhez kapóra jönnek olyan érvek, mint a Vár “felújítása”, és a “hatalmi ágak szétválasztása”, magyarul hogy a miniszterelnök ne a törvényhozás épületében legyen elhelyezve.

A Miniszterelnökség a Sándor-palota mellé fog költözni, a volt Karmelita-kolostorba, ennek az épületnek az átépítése gőzerővel zajlik. Emellett Orbánék azt is kitalálták, hogy a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is a Várba kell költöznie. Hogy miért? Mert a boldog békeidőkben a Várban voltak ezek a minisztériumok! Igaz, azóta eltelt száz év, de ez nem számít. A Vár-projektről bővebben erre.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként ezzel indokolta a Szentháromság térre költöző NGM, az Úri utcába és az Országház utcába költöző Belügyminisztérium és a Karmelita-kolostort elfoglaló Miniszterelnökség Várba költözését:

„A budai Vár a magyar államhatalom végrehajtó központjának épült, így logikus a kormányzati szervek odaköltöztetése.”

 

Ashampoo_Snap_0010

 

A lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda Facebook-oldalára került fel egy fénykép 2016. március 19-én, amin Duda Orbán Viktor vendégeként a magyar miniszterelnök dolgozószobájában látható. Az Építészfórumban kielemezték, hogy a háttérben a Budai Vár alaprajza látható, beszínezve az átépítendő épületek. A Miniszterelnök úr csak a legfontosabb dolgokkal foglalkozik.

A 2017-es költségvetésben 26 milliárd forintot különítettek el arra, hogy a Szentháromság téren álló épületet visszaalakítsák olyanra, amilyen 1904-ben volt. A neogótikus palotát már akkor sokan támadták, a II. világháborúban súlyosan megsérült az épület, a ma is látható formában építették újjá, ezt fogják most visszaalakítani.

Az átépítésre megjelent a közbeszerzés a hónap elején, mely szerint
“A volt “Magyar Királyi Pénzügyminisztérium” épülettömbje Fellner Sándor építész 1901-03 évi tervei, és egyéb dokumentumai köztük a 1908-as Fellner album alapján, a “Fortuna-ház” műemléki értékeinek szem előtt tartásával kerül helyreállításra.”

A kiírás szerint
“Az épületnek rendelkeznie kell: reprezentatív terekkel, konferenciateremmel, tárgyalókkal, a dolgozók befogadásához szükséges mennyiségű és minőségű irodai terekkel, könyvtárral, irattárral, és kiszolgáló helyiségekkel/területekkel (teakonyhák, vizesblokkok, dolgozói étkezdék, büfék, raktárak, épületgépészeti és épületvillamossági helyiségek, parkolóhelyek stb.). A cél egy modern irodaépület kialakítása a műemlék eredeti állapotának visszaállítása és értékeinek megtartása mellett, a mai kor “A” kategóriás iroda követelményeinek való megfeleltetéssel.”

Csakhogy a közbeszerzésben már szó sincs a 26 milliárdról:

“A Beruházás várhatóan 2,5 évig tart, a becsült bekerülési volumen: 35-38 milliárd forint,az épület bruttó területe ~30.000 m2. Az épület műemléki védettség alatt áll. Ezen épületbe kerül elhelyezésre a rekonstrukciót követően a Nemzetgazdasági Minisztérium 800-1000 fővel, parkolókkal, éttermekkel, reprezentatív terekkel, tárgyaló/konferenciatermekkel, könyvtárral, irattárral és egyéb kiszolgáló terekkel, a feladat valamennyi szakági munkarészt érinti.

A “becsült” költség már most 35-38 milliárd, de ugye lehet, hogy drágábban nyeri meg valaki a projektet…. nem lenne példa nélküli. Az épületben lévő szervezetek kiköltöztetése amúgy 5,4 milliárd forintba került.

Vagyis egy jó állapotú épületre ráköltenek minimum 40-43 milliárd forintot, hogy ne úgy nézzen ki, mint 1945-ben, hanem úgy, mint 1904-ben.

Összehasonlításul:

Ashampoo_Snap_0001

 

Még nincs is meg a nyertes, aki elkezdi a munkálatokat, de a költségek 26 milliárdról máris 43 milliárdra ugrottak fel, ez 65%-os drágulás. És hol van még a vége?

Amúgy a költözés határideje 2017. december 31. volt, de még most keresik, ki lesz az építő.

De nézzük meg, mennyire döntött felelősen a kormány, amikor eldöntötte, hogy ez a két minisztérium a Várba fog költözni. Alaposan mérlegelték-e a döntést, gondosan bántak-e az adófizetők pénzével?

A döntés a 837/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározatban volt olvasható, ezért kikértem ennek a kormányhatározatnak a döntéselőkészítő anyagát, ami alapján maga a döntés megszületett.

Minden ilyen kormánydöntést előkészítő anyag legjobb része az egyeztetési lap, hogy kivel egyeztettek:

 

Ashampoo_Snap_0003

Megfogalmazzák a célokat:

 

Ashampoo_Snap_0004

 

A Belügyminisztérium költözéséről konkrét összegek szerepelnek az előterjesztésben:

Ashampoo_Snap_0005

 

A Nemzetgazdasági Minisztériumról azonban csak ennnyit írnak:

Ashampoo_Snap_0006

 

Akár jelentős többletmunkálatok árán (!), de vissza kell építeni az épületet az eredeti formájába, becsült összeg nincs.
Felelős döntés született.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Prokai Lajosné

  Ez a fidesz féle felelős döntés.Mindenre van pénz, főleg urizálásra, egyes emberek álmainak megvalósítására, holott számtalan nagyon fontos területre egy fillér nem jut, mert nem akarják, hogy jusson. Ettől, hogy a várból fognak bennünket lenézni, nekünk, gyermekeinknek, unokáinknak semmivel nem lesznek jobbak a jövőbeni boldogulási esélyeik, kilátásaik.Ha ezt tették volna elődeik, már rég vizeletben úszna a Kossuth tér. Vissza 19o4-be, mert egy embernek ez az álma.Gratulálok.És erre kitől kaptak felhatalmazást az elvtársak, hogy álmaikra szórják a súlyos több tíz ill.százmilliárdokat.Ennyire jól él már a magyar nép? Nem hiszem járva embertársaim között.Esetleg koronázás nincs tervben a közeljövőben? a Duna jegén, amit esetleg mi is megnézhetnénk, mert nagyon várjuk már a pünkösdi királyságot.Ettől aztán Európa legfejlettebb országa leszünk és persze motorja.Gazdaságunk szárnyalni fog, csak nem pozitív értelemben.

 • gmihaly

  Hát, kábé hét évtized után ez a Gerő László-féle, ízlésesen archaizáló-gótizáló helyreállítás bizonyára snassz. Meg, bizonyára, kell is az a plusz emelet.

  • Miért?

   Tájidegen és ronda, szóval elég sok embernek nem tetszik.

   • gmihaly

    A budai Várnegyed az ismert történelmi okok miatt romhalmazzá lett szőnyegbombázva és ágyúzva. Rákosi elvtársak egészen le akarták bontani. A műemlékesek, Dercsényi Dezső, Gerő László és a többiek a Budavári Palota helyreállítására adott pénzt az első időszakban átcsatornázták a Várnegyed helyreállítására. Az elvtársak el voltak foglalva Sztálin halálától a kádári konszolidációig sok minden egyébbel, így mire újból napirendre került a kérdés, már helyre volt állítva a Várnegyed. Tehát fel sem merült, hogy lebontsák. Pont ez az épület mutatja, hogy a műemlékesek egy pindurkát hozzá “antikizálták” a visszabontott egykori Pénzügyminisztériumot a környező épületekhez. A Budavári Palotát is “leegyszerűsítve”, mondhatni snassz módon állították helyre. Előtte, amíg az uralkodó budapesti szállása volt, vagy mi a szösz, az is “tájidegen” volt. Az Országos Levéltár épülete is “tájidegen” ilyen alapon. Az Akadémiának átadott Úri utcai, Országház utcai épület is “tájidegen”. Szóval én nem ellenzem a Szentháromság téri épület eredeti állapotának a visszaállítását.

    • Fantasztitusz

     Szerintem mindannyian örülünk,hogy te nem ellenzed a visszaépítéseket,csak mintha kissé drága lenne ez a játék! Mennyivel szállsz bele? Nekem nem ér egy fillért sem,pedig én is fizetni fogom,ha nem akarom,akkor is!

 • Bogomil_hu

  Egy teljesen értelmetlen projekt egy elemére – csakúgy mint az egész Várba költözésre – semmilyen előzetes kalkuláció, háttérelemzés nem készült. Most nagyon meg vagyok lepve…

 • altimus

  epeszu ember a kis teruletu bekes, turistamagnes … budai varba nem koltoztet oriasi forgalmu napi sokezer ember altal latogatott miniszteriumokat. egyreszt oriasi lesz ennek a kornyezeti terhelese ott, masreszt abszolut szuksegtelen, hogy a sok miniszteriumi alkalmazott budapest es az orszag legexkluzivabb kornyezeteben dolgozzon.

  a budai varba muzeumok, draga ettermek, turista latnivalok … valok, nem kormanyzati hivatalok.

  anno ellene voltam a gyurcsany fele kormanyzati negyed tervenek, de lassan belatom, hogy az viszont egy takarekos, okos terv volt. tomegkozlekedes mellett egy helyre koncentralt miniszteriumok, modern, IT-vel jol felszerelt irodakba, nem baromi dragan fenntarthato muemleki epuletekbe.