Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

"üzletemberek"

Orbán Győző vállalata a 88. a legértékesebb cégek listáján, és ez még csak a kezdet lehet

Idén év végére Orbán Viktor apjának és vejének cégei is bekerültek a legértékesebb magyar tulajdonú cégek közé a Forbes 100-as toplistájára. Az apa, Orbán Győző vállalata a „szerény” 88. helyet csípte meg 10,5 milliárddal, de ez még csak a kezdet lehet számára, mert a Dolomit Kőbányászati Kft. most kapott engedélyt, hogy tízszeresére növelje kitermelését. Nem sokkal azelőtt, hogy a kormány bejelentette gigantikus, 3200 milliárdos közútfejlesztési programját

A dolomit iránti „megnövekedett kereslet miatt” százezerről évi egymillió tonnára növelné bányájának termelését a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek cége, a Dolomit Kőbányászati Kft., melynek fő profilja a kőbányászati termékeken kívül a különböző magas- és mélyépítő betonelemek gyártása.

Annak ellenére, hogy az újonnan feltárandó 23 hektárnyi zöldterületen végzett robbantások és a kitermelésnöveléssel járó forgalom és zajszennyezés környezetvédelmi kockázatot jelent, a jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a zámolyi  képviselőtestület nem akart a bővülés útjába állni, és lassítani sem szándékozik a folyamatot.

Idén januárban a testület rendkívüli ülésen, sürgősséggel, „nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a bővítést. Így a miniszterelnöki apuka cége  2023-ig (!) bányászhat dolomitot a megnövelt területen.

A zámolyi képviselőtestület határozata

A zámolyi döntés után négy hónappal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy útfelújítási projekt alapkőletételén jelentette be, hogy a kormány – nem kevesebb, mint – 3200 milliárd forintot fordít 2024-ig (!) közút fejlesztésre. Ebből az összegből 1800 milliárdot a hazai költségvetés biztosít majd a fejlesztésekhez, a többit pedig az EU nyögi természetesen. (vonatkozó Magyar Közlöny: itt)

Az MTI tudósítása szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a közúthálózat bővítését és műszaki állapotának javítását. Stratégiai célnak nevezte a megyeszékhelyek, kiemelt gazdasági térségek bekötését a gyorsforgalmi úthálózatba, az autópályák, autóutak elvezetését az országhatárokig. Hozzátette azt is, hogy a beruházásokkal szeretnék elérni, hogy Magyarország bármely pontjáról harminc percen belül elérhető legyen egy négysávos gyorsforgalmi út.

A tervezett nagyszabású vízió miatt tehát nagy szükség lesz a dolomitra, az abból készült betonelemekre, vagyis Orbán Győző cégének termékeire is – ha esetleg úgy alakulna, hogy a kivitelezők tőle vennék ezeket.

Márpedig a NER kedvenc építőipari cégei főként tőle szokták.

Példaként említhető a beruházás, melynek keretében, idén az ország számos településén európai uniós pénzből fejlesztik a csatornahálózatot. A munkák jelentős részét Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma nyerte el: ők Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint az észak-magyarországi régióban több mint 40 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat.

Ezen fejlesztésen belül látható, hogy Kulcs, Dunaújváros, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély települések csatornaépítései az előzetesen becsült értéknél harminc százalékával drágábban, összesen 5,8 milliárd forintból valósultak meg. Ebből a pénzből jutott a Dolomit Kft.-hoz is, mely az aknaszűkítőket és aknagyűrűket szállította a projektbe.

Szintén említésre méltó, hogy Orbán Győző cége a felejthetetlen(ül drága) 2017-es vizes vb-ből is profitált: még a Népszabadság írta meg, hogy a sportesemény költségvetésébe beleszuszakolt 5 milliárdos margitszigeti csatornázási munkálatok során több betonelem volt a helyszínen Dolomit Kft. felirattal.

Persze azt már régóta tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc mindent túláraz, de ne legyenek kétségeink a többi NER lovag gazdagodása felől sem. És miért pont Orbán Viktor édesapja lenne kivétel?

A Direkt36 nyári elemzéséből kiderült, hogy a Dolomit Kft. ugyan már évek óta a piac egyik legjobban teljesítő vállalkozása, de 2018-ban lényegében a teljes konkurencia fölé tudott kerekedni az egyik legfontosabb mérőszámban: a piacvezető bányacégek közül a Dolomit érte el a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátát (más néven profitrátát).

A miniszterelnök apjának cége 2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett nem kevesebb, mint 1,9 milliárd forintos profitot termelt. Ez 41,3 százalékos profitrátát jelent, ami nemcsak a cég történetében, hanem a teljes piacon kiemelkedő – több mint duplája a tavalyi 18,8 százalékos piaci átlagnak.

A többi, számottevő forgalmat lebonyolító (minimum 5 millió forintos árbevételű), összesen 29 darab cég közül a Dolomiton kívül csak három másik társaság tudott 30 százaléknál magasabb profitrátát elérni.

Grafikon: Direkt36

A projektek részleteit ismerő források korábban a Direkt36-nak azt mondták, hogy

„a Dolomit Kft. annak ellenére szállíthatott betontermékeket csatornázási munkákra, hogy azok jóval drágábbak voltak, mint a konkurencia hasonló termékei. Az egyik beruházást felügyelő szervezet munkatársa azt mondta, hogy tudomása szerint mintegy 30 százalékkal is magasabb lehet az Orbán-féle termékek ára, de hozzátette, hogy szerinte ezeknek a minősége is sokkal jobb. Az egyik konkurens betonelemes cég munkatársa is megerősítette, hogy a Dolomit termékei valóban jó minőségűek, de több, csatornázási projektekben részt vevő forrás is azt állította, hogy a kivitelezők nagyon érzékenyek az árra, és így maguktól biztos inkább az olcsóbb beszállítót választanák.”

„Csodálkoztam is, hogy miért a drágábbat veszik” – mondta akkor az egyik projekt lebonyolításában részt vevő forrás, majd hozzátette: „Gondoltam, hogy biztosan dörgölőzni akarnak.”

Orbán Győző cégét a túlárazásai szuper eredményei és a NER-es út- és csatornaépítők idén már a 88. helyre röpítették  a Forbes céglistáján, pedig a kormány hatalmas útépítési őrülete és a tízszeresére növelt dolomitkitermelés még csak most kezdődik, így jövőre előkelőbb helyezés várhat rá.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros – Videoton FC találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én. (MTI Fotó: Beliczay László)

Megosztás