Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

foci

A közpénzen felhizlalt Fradi megszünteti a kedvezményes családi jegyeket az EL-meccseire

A Ferencvárosi Torna Club hazai Európa-liga meccseire nem lehet kedvezményes családi jegyet váltani a Groupama Arénába – írta meg a muon.hu. A klub kb. 10 millió forintot nyer az akció megszüntetésével, egy kétgyermekes családapa pedig majd súlyos tízezreket hagyhat a kasszánál, ha továbbra is a helyszínen szeretné élvezni a  csapat meccseit.

A D2-es családi szektorba az eddigi selejtezőkben és bajnoki mérkőzéseken a szurkolók egy teljes áron megvásárolt jegy mellé egy gyereknek 0 forintos belépőt, további gyereknek pedig félárút vásárolhattak.  Ez a szektor eddig külön bejárattal is rendelkezett, és volt itt arcfestés, rugós foci és ügyességi programok is, hogy biztosítsák a legkisebbek maradéktalan szórakozását. Ahogyan az egy profi klubtól el is várható.

Azonban a Fradi most közölte: „a hazai találkozóinkon nem lesz lehetőség nyugdíjas és diák, illetve a családi szektorba kedvezményes jegyvásárlásra. A D2 szektorba 23.460 Ft-ba kerül egy jegy.”

Értsd: egy 2 gyerekes családnak 93 840 forintba kerül az Európa-liga három hazai meccse. A klub körülbelül 10 millió forint plusz bevételt vár a döntéstől. Költségvetésében ez a pénz bagó, de az üzenet világos! Pont most, mikor végre egy kicsit népszerűsíthetnék a gyermekek körében a magyar focit.

forrás: Fradi.hu

Persze mondhatnánk erre, hogy a tavaly 1,3 milliárdos veszteséget termelő Ferencváros vezetősége minden alkalmat megragad, hogy pénzénél maradjon, és a nemzetközi sikereket anyagi haszonná alakítsa, ha nem egy olyan „közpénztemetőről” lenne szó, ahol a személyi jellegű kiadások a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta majdnem meghétszereződtek, és ahol a játékosállomány értéke 4 év alatt 11,6 millió euróról 20,4 millióra nőtt.

De ha elfogadjuk azt, hogy a magyar futball zászlóshajójának szüksége van az infrastruktúrába, játékosigazolásokba és bérekbe fektetett állami milliárdokra, hisz ez a magyar futball egyetemes érdeke is (nem az), joggal várhatnánk el, hogy most, mikor az egyszeri szurkoló családostól élvezhetné eltékozolt adójának gyümölcsét, a klub ne intsen be nekik és ne hajoljon le ezért a nyomorult 10 millió forintért, hanem biztosítsa azt a családi szórakozást, amit biztosít egy kevésbé nívós NB1-es bajnokin minden második héten.

Persze mindez nem fájna annyira az egyszeri szurkolónak sem, ha látná a klubban a hosszútávú koncepciót és fejlődési tervet. Ha a klub 6 év alatt, a holland és a német futballfilozófia után nem próbálna most egy homlokegyenes másfajtát (egy ukránt) meghonosítani, ha olyan minőségű lenne az utánpótlásképzés, hogy egymás sarkát taposnák a fiatalok a nagycsapat kapujában, vagy ha egészen kivételes módon nem cserélt volna le a klub 50 labdarúgót az elmúlt 4 szezon alatt.

De az ország legnépszerűbb klubjánál ez történik. A NER irányította, a sportszakmaisággal és fair play-el szembe menő, politikusok vezette NB1-ben ez történik.

A Fradi költségvetése évről évre növekszik hála a TAO pénzeknek, állami támogatásoknak és MVM-es befektetésnek,  de a gárda a több pénzt – hosszútávú tervezés helyett- mindössze drágább edzőre és – az NB1-et csak ugródeszkának használó – sokkal költségesebb légiósokra költi. Minden évben!

Valamirevaló, nem lobbista befektető pedig mára nagyon messzire kerüli el az első osztály csapatait, mert tudja, hogy esélye sincs versenyezni az állami milliárdokkal.

A csapat idén is kiesett a BL előselejtezőkben, de a tavalyi szabálymódosításoknak hála folytathatta a nemzetközi szereplését az Európa Ligában, ahol az egyik legkönnyebb ellenfelet kiverve 15 év után újra bejutott egy csoportkörbe nemzetközi porondon. Ez eladható régen látott sikerként, és – a hosszú évek ígérgetései után – legalább Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója vígan fürdőzhet benne, ha már a családokat nem hagyja élvezni.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után az FTC kivette a D2-es szektorról szóló részeket a közleményéből, de a családi kedvezmény ugyanúgy törölve maradt.
UPDATE2: A Ferencváros és a stadiont üzemeltető LUSS Kft. –a ma kiadott közleménye szerint– úgy döntött mégis lesznek családi jegyek az EL meccseken.
„A családi kedvezmény mértéke 25 százalék, ami azt jelenti, hogy mind a felnőttek, mind a a 14 év alatti gyermekeik részére egyaránt 25%-os kedvezménnyel árusítjuk a bérleteket!”

Megosztás