Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

seggszáj

Uniós pénzből kampányol a Fidesz, pedig 2010-ben még ugyanezért szidta az MSZP-t

Uniós pénzből akarja reklámozni az uniós projekteket a kormány, pont most, az önkormányzati választás előtt. 2010-ben az MSZP az országgyűlési választás előtt csinálta ugyanezt, akkor a Fidesz teljesen kiakadt. Mostanra úgy látszik, integrálták az ötletet.

A momentumos Kerpel-Fornius Gábor hozta ma nyilvánosságra azt a levelet, amelyben a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Oláh Gábor arra kéri a polgármestereket, hogy küldjenek számára mindenféle anyagot arról, miként épült-szépült a településük 2014 és 2020 között uniós pénzből.

Oláh Gábor az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárságon dolgozik, és azt írja a levélben, hogy azért kéri a beszámolókat, mert uniós pénzből, egy TOP-os projekt keretében lehetőség van reklámozni a fejlesztéseket tévében, rádióban, szórólapokon, újsághirdetésekben és plakátokon. Lehetőleg minél egyszerűbben, hogy mindenki megértse.

„Minden polgár számára értelmezhető, kézzelfogható és könnyed módon.”

Nagyon fontos megmutatni a lakosoknak, mennyi mindenért kell hálásnak lenniük. Pláne most, a választás előtt, nehogy meggondolatlanul szavazzanak.

2010-ben az MSZP csinálta ugyanezt: az uniós forrásokat akkor kezelő, azóta már megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) reklámozta az EU-s pénzből megvalósult projekteket. Ráadásul az MSZP-s választási jelmondathoz („Többen vagyunk, mint gondolná!”) feltűnően hasonló szlogennel („Többet fejlődünk, mint gondolná!”)

Az NFÜ akkor azzal magyarázta a dolgot, hogy MUSZÁJ reklámozniuk az uniós fejlesztéseket. Közleményükben leszögezték, hogy a hirdetések „nem moshatók és keverhetők össze semmiféle más, gazdasági, társadalmi, vagy politikai népszerűsítő akcióval”.

A Fidesz persze érthető módon teljesen kiakadt ezen, Cser-Palkovics András, a párt akkori helyettes szóvivője azt nyilatkozta, hogy

„Uniós források ennyire pofátlan lenyúlása és pártpolitikai célokra használása már nem is meglepő a szocialisták részéről, de ha azt gondolják, hogy ezt a súlyos visszaélést következmények nélkül megúszhatják, akkor nagyon tévednek”

Ebből fokozatosan az lett, hogy az uniós pénzből megvalósuló beruházásokat úgy adják át a fideszes hajjakendek, mintha azokat nem az EU, hanem a Fidesz-kormány, vagyis kvázi maga a párt fizette volna. Mostanra pedig elérkeztek oda is, hogy uniós pénzből fogják megtámogatni a saját választási kampányukat, mint annak idején az MSZP, amit akkor még szidtak ezért. Szép fejlődési ív.

Pláne úgy, hogy az elmúlt 3 évben több tízmilliárd forintot költöttek az EU-nak beszólogató reklámkampányokra. Most megüzenik Brüsszelnek, hogy a pénze azért jól jön, pláne választási kampányban.

Az biztos, hogy a Jászkarajenőn nemrég 80 millió forintból megvalósult földút óriásplakátra kívánkozik!

Címlapkép: Borbély Lénárd és Németh Szilárd bejelenti két csepeli orvosi rendelő felújítását, a kezükben tartott tábla szerint az önkormányzat a kormánytól kapta a pénzt a fejlesztésre. (fotó: Németh Szilárd /Facebook)

Megosztás