Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

"üzletemberek"

Zsidai Royék nem kötődnek a NER-hez

A Momentum lassan felébred a választás okozta sokkból: listáznák a kormánypárti üzletemberekhez, érdekkörökhöz kötődő szórakozóhelyeket, köztük Zsidai Roynak az érdekeltségeit. A Zsidai-csoport persze kikérte magának, hogy kormánypárti ismeretségeikből előnyt kovácsolnának az üzleti életben, hiszen ők már ’82 óta működő vállalkozás. Na ja, már a rendszerváltás előtt is nagyon jól tudtak érvényesülni.

„Orbán Ráhel kegyeltjének”  politikai kapcsolata nem akkor kezdett el kiépülni, amikor Orbán Ráhel elment Royhoz gyakornokoskodni. Nem-nem.  Ők nyitották 1982-ben a kor első maszek kávézóját,  a politikusok által is előszeretettel látogatott Pierrot-ot a Várban. A remek fekvésű hely természetesen élt és virult. És fejlődött.

1986-ban Zsidai édesanyja, Ilona azzal fordult az I. kerületi tanácshoz, hogy utalják ki neki légyszi a ház pincéjét is, mert az aprócska kávézó berendezésekor nem volt módja megfelelő raktárat létesíteni, és ez nem nagyon jó.  A 96 négyzetméteres pincét problémamentesen, puszira kapta meg a család „végleges, határidő nélküli” használatra. A pince egy részében tehát a Pierrot tárolhatta tárgyait, míg a házban lakók továbbra is használhatták saját kis pici tárolójukat odalent.

A család csodálatos lendülete a rendszerváltás után sem szakadt meg. 1991-ben történt, hogy a Zsidai család fogta magát, és egyik napról a másikra lezárta az egész pincét, a lakók pedig csak akkor férhettek hozzá a tárolóikhoz, ha valaki beengedte őket. Később saját kulcsot csak az önkormányzat közbenjárására másoltattak nekik Zsidaiék.

A család ’93-ban kért és kapott is engedélyt arra, hogy a már meleg ételeket is felszolgáló kávézó/étterem előtti járdaszakaszt is használhassák kerthelyiségként. Ekkora már állandóvá váltak a lakók panaszai a hangos zene és nyüzsgés miatt, a hatóságok azonban mindig mindent rendben találtak.

2003-ban az étterem tovább terjeszkedett, és a család engedélyt kapott arra is az önkormányzattól, hogy a lakókkal közös kertbe egy kazánt építsen. Ezt később elbontották, és ott is kerthelyiséget alakítottak ki.  Ezután pedig kizsarolták a lakóktól a saját kis pincerekeszeik átadását, hogy oda költöztessék az étterem kemencéjét. („Szeretnénk ezt az ügyet békésen lebonyolítani, és nem kívánjuk Önöket kitenni egy olyan eljárásnak, amely során felmondhatják az Önök lakásbérleti szerződését.” – közölték a lakókkal.)

Jelenleg a több mint 150 négyzetméteres Pierrot bérléséért 3.460 forint/négyzetméteres árat fizet a család az ország turisztikailag talán legfelkapottabb részén.

Zsidai Ilona 2012-ben Budavár Emlékérmet vehetett át Nagy Gábor Tamás fideszes polgármestertől, aki így méltatta a munkásságát: „Zsidai Ilona, az akadályt nem ismerő, minden nehézséggel megküzdő étteremtulajdonos, akinek sikere minden bizonnyal abban keresendő, hogy az általa helyesnek tartott útról sohasem tért le, a meggyőződésből vállalt elveket soha fel nem adta, a korlátok előtt nem torpant meg. „

A Pierrot fenti története (bárcsak írhatnék nekrológot) ékesen példázza, hogy a család milyen jól és gátlástalanul terjeszkedik, és azt, hogy a vállalkozás mennyire gond nélkül élte túl a rendszerváltást.  (Aki még részletesebben olvasna róla, az a Magyar Narancs cikkében megteheti.)

Mára ott tartunk, hogy nem csak a Pierott-ot, de egy sor ingatlant is jóval a piaci ár alatt bérel a Zsidai-csoport a Várban. A szállodák, éttermek és raktárak mellett egy magánlakást is fillérekért (38 ezer forint per hó) használhatnak.

A Magyar Narancs másfél éve kikérte azokat a szerződéseket, amelyeket a Zsidai-csoporthoz tartozó cégekkel kötött a Budavári Önkormányzat.

Remek lista. Külön felhívnám a figyelmet a Spíler Biergarten 622 Forint/négyzetméteres havi nettó költségére. Ez olcsóbb, mint a legolcsóbb sörük a helyen, a korsó Borsodi csapolt, az ugyanis 790 Ft.

adatok: magyarnarancs.hu

Az önkormányzat viszont egy hiányos listát adott ki az újságírókollégáknak. Lemaradt például róla az a 4 lakóingatlan a Várban,  amelyekért ÖSSZESEN csak 126 ezret fizetnek Zsidaiék, és amelyekben luxusapartmanokat alakítottak ki. Ezeket éjszakánként 88 ezer forintért vehetik birtokba a turisták. Inkább ne számoljunk árrést.

Lábjegyzetként jegyzem meg, hogy a Közös Ország Mozgalom és a Város Mindenkié csoport aktivistái tavaly novemberben kivonultak Zsidaiék egyik éttermébe, és ott transzparensekkel felszerelkezve tüntettek a korrupció ellen.  Az ott dolgozók erre úgy reagáltak, hogy rájuk zárták és beriasztózták az éttermet.

A fentiek után a Momentumnál is betelt a pohár, és a párt elmondta, hogy listázná a kormányközeli üzletemberek helyeit, ugyanis  „ezek a helyek nem piaci alapon élnek meg, hanem azzal szereznek hasznot, hogy iszonyatosan alacsony bérleti díjat fizetnek, és soha az életben nem ellenőrzi őket a NAV”

A Zsidai-csoport az azonnali.hu megkeresésére reagált a Momentum vádjaira:

„A Zsidai Csoport semmilyen NER-hez kötődő vállalkozói csoporthoz sem tartozik. 1982 óta, azaz közel 40 éve működő családi vállalkozásról van szó, melynek nyereségét a visszajáró, elégedett ügyfélkör biztosítja, immár több országban, Ausztrián át Spanyolországig. „

Oké!

Megosztás