Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

"üzletemberek"

Harmadáért is rendelhetett volna érmeket az MLSZ

Hétvégén hozta le a Napi.hu, hogy az „egyemberes”  Nodexker nyerte az MLSZ éremtenderét, vagyis ez a cég szállíthatja 2019-ben a Bozsik-program érmeit 112 millió forintért. Már az is kiverte a mutyirelét, hogy összesen egyszem ember dolgozik a cégnél, de aztán megnéztük a portfólióját, és bekértünk egy árajánlatot is egy másik éremgyártótól, hogy megtudjuk, túlárazták-e a tendert, vagy sem.

Mit ad Isten, EGYEDÜLI ajánlattevőként a Nodexker 2007 Kft. nyerte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) OTP Bank Bozsik-programja 2019-es sportmedáljainak szállítására kiírt közbeszerzést. A cégnek 100 ezer darab érmet kell leszállítania, ezen felül opcionálisan 30 ezer darabot rendelhet a sportszövetség – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A költségek nettó 122 millió forintra rúgnak majd. Az MLSZ szerint persze a tender átlátható és törvényes volt.

Az MLSZ és a nyertes november elején kötöttek szerződést, amelynek időtartama hat hónap. A vállalkozás alvállalkozót is bevon a teljesítésbe. Nyilván! Hiszen a cég egy érdi kis családi házba van bejelentve, és alkalmazottja az elmúlt három évben egy sem volt.

A vállalatnak 2012-ben 200 ezer, 2013-ben 100 ezer és 2014-eben 88 ezer forintos nettó árbevétele volt, aztán valami történt, és elkezdtek jönni az MLSZ szerződései. A bevétel 2015-re közel 50 millió forintra nőtt, de a fejlődés nem torpant itt meg, 2016-ra 64 millióra, 2017-re pedig csaknem 100 millióra emelkedett az éves forgalom.

A Nodexker 2007 Kft. ezekben az években szállított már az MLSZ-nek stresszoldó kislabdákat 16,5 millió forintért, és „motivációs ajándékot” is 82,5 millió forintért. Érmes megrendelést sem először teljesítenek, hisz 2017-re és 2018-ra is ez a cég nyerte a tendereket. Két éve 808, tavaly 815, jövőre már 938 forintba fog kerülni egy érem.

Mivel a piacon nagyon nagy a szórás a különböző érmek árai között (30-1200 Ft), leszedtük az MLSZ által tavaly a BLASZ bajnokságban osztogatott érmek fotóját a szövetség oldaláról, és elküldtük egy – a neve elhallgatását kérő – éremgyártó cégnek, hogy megérdeklődjük mennyiért tudnának nekünk leszállítani belőle 100 ezer darabot, szalagostól, csomagolásostól.

A válasz nem volt meglepő, egy cseppet sem. A gyártó a nagy mennyiség miatt 35%-os kedvezménnyel, már nettó 45 millióért vállalni tudná a felkérést. De szerintük ennél olcsóbban is ki lehetne jönni szebb, teljesen egyedi gyártású, betét nélküli érmekkel. Például olyanoknál, amilyeneket 2012-ben osztogattak a Bozsik-programban.

A cég még hozzátette:

„Ha valamiért úgy adódna, hogy szeretne az MLSZ hozzánk fordulni a 2019-es érmeinek beszerzése ügyében, természetesen nagyon szívesen állunk rendelkezésükre tanácsadásban és az érmeik gyártásának megszervezésében. A képen láthatónál minden bizonnyal jobb megoldással, a csatolt ajánlatban szereplőnél jelentősen kedvezőbb áron. „

 

Megosztás