Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

"üzletemberek"

A 101 legbefolyásosabb magyar – Mészáros Lőrinc lapja szerint

Mészáros egyik lapja, a Manager Magazin idén is kiadta a 101 legbefolyásosabb magyar üzleti döntéshozó listáját. Ahogy ők fogalmaznak, azokét, akik  tevékenységükkel példát mutatnak, és jelentős hatással vannak a nemzetgazdaságra. Lehet tippelni, hányadik helyre tette Mészáros Lőrincet a saját újságja.

Zsolt Péter szociológus, a 24.hu rendszeres szakértője két évvel ezelőtt remekül összefoglalta a lista mibenlétét, mármint azt, amit egy átlagos magyar gondol, ha nem a kormány szervilis seggnyalója és/vagy egy kicsit is próbálja objektíven nézni a magyar gazdasági életet.

„Van az a szörnyű elit, amely zsákmányként tekint a társadalomra. Ez a metszet viszont egyértelműen torz… az összkép azért kaotikus, mert a közvagyon átjátszásából meggazdagodott kegyeltek, offshore-lovagok mellett van egy szinte teljesen ismeretlen, modern réteg, amelynek tagjai valóban tisztességesen gazdagodtak meg. Birtokoljuk a Rubik-féle elitet, a Prezi-féle kreativitást, egy sereg tehetséges és szorgalmas vállalkozót, de itt van velünk a balkáni-keleti erőszakos fajta is. „

Na nézzük az elit elitjét, az idei toplistát.
És mindenki döntse el maga, ki a szorgalmas vállalkozó és ki a balkáni-kelet.

1. Csányi Sándor

Csányi az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a magyar gazdasági életben valóban megkerülhetetlen figura, megnyerte ugyan a listát, de azért mostanában nem csak a sikeres döntései miatt kerülhetett címlapra. Első helye megkérdőjelezhető, még akkor is, ha mérhetetlen magabiztossággal idén áprilisban előre vetítette, hogy 1-2 éven belül 5-6 bankot is bekebelezhet az OTP, hogy a  Budai Egészségközpont többségének megszerzése a neve mellé került, és hogy kinevezték a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnökének is.
Ez utóbbi amúgy egy teljesen érthetetlen döntés a fociszerető közönségnek, hisz pont Csányi az, aki a talán valaha volt legmélyebb gödrébe vezette (és vezeti jelenleg is) a magyar labdarúgást. (UPDATE: fehéroroszországi medvék – hazánk büszkeségei 1:1)

2. Mészáros Lőrinc

Azért az mégis durva lett volna, ha Lőrinc lapja pont a főnököt hozza ki elsőnek, de azért benyalni be kell neki csontig, így megkapta a második helyet. Az az ember, akinek Orbánhoz való barátságának hála soha a büdös életben nem kellett üzleti kockázatot vállalnia, vagy bármiben kiemelkednie az üzletemberek népes masszájából. Nem is tudna. A karhatalom mégis el tudta érni, hogy ez a tehetségtelen, pökhendi, arrogáns, nemzet szégyene, gázszerelő nímand legyen az ország első vagy második leggazdagabb embere. Példát senki nem vehet róla, hiszen csak egy stróman, személyes befolyása pedig maximum az alatta dolgozókra van.
Bár néha azért még a külföldi újságírókat is nagyon ügyesen helyre tudja rakni…magyarul.

3. Matolcsy György

Az ember,  akinek minden devizahiteles átkozza a nevét, mert a forintot 2014 óta nem tudta elmozdítani a 310-es eurozónából. A krőzus, aki egy év alatt elverte az ország aranytartalékának ötödét.  A nagylelkűség csimborasszója, aki az állami szervezetek közül a legnagyobb karácsonyi jutalmat adta a dolgozóinak (átlagosan 650 ezer forintot). A pedagógus, aki közpénzmilliárdokból (12) építi saját egyetemét, hogy a fiatalok tanulhassanak tőle. Az igényesség Ronaldoja, aki 400 milliós luxusvillából mutat példát.  A diplomata, aki a lakásügyét firtató újságíróknak áldott ádventet (sic!) kíván. A gavallér, aki alatt az MNB megtízszerezte az alaptevékenységeinek költségvetését, és aki öt év alatt a hétszeresére emelte dolgozói bérét. És az Apa, akinek fia viszi az ország legnagyobb hazugsággyárát, ami naponta több mint félmillió embert riogat.

Nos igen, ő vastagon megérdemli a harmadik helyet.

A többiekről csak távirati stílusban, mert elég frusztrált lettem:

4, Patai Mihály –  az UnicreditBank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Matolcsy „jóbarátja„.

5, Hernádi Zsolt –  a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, akit már nem köröz azt Interpool. 

6, Szíjj László – aki 2018 első negyedévében még Mészáros Lőrincnél is több közbeszerzést nyert. Útépítés a kenyere.

7, Garancsi István – a Videoton tulajdonosa, Orbán Viktor jóbarátja, a legnagyobb bankok és üzletláncok pénzszállítója. 

8,  Andy Vajna – a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, kaszinó- és Tv2-tulajdonos.

9, Schmidt MáriaA leggazdagabb magyar nő. Hjajj!

10, Parragh „Én akkor is Jaguarral fogok járni, ha másik kormány lesz” László – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Megosztás