Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Fidesz Cool lista 2016 – 6. hely, Matolcsy György

 

Egy kormányzó párt működését sokféleképpen lehet mérni. Valaki a GDP növekedést tartja mérvadónak, valaki azt, hogy mennyit költ oktatásra és egészségügyre az állam, másnak pedig az a legfontosabb, hogy a forint épp mennyit zuhant – már megint. A mi listánk aszerint állítja rangsorba a kormánypárti politikusokat, hogy 2016-ban mennyire volt kúl a politikai és közéleti jelenlétük, mit tettek az országért (muhaha), és hogyan sáfárkodtak a hatalmukkal.

6. Matolcsy György  

Nemzetgazdasági Miniszterből lett MNB-elnökünk elmúlt éve két dologtól volt hangos: kefélgette a kolléganőjét, majd elhagyta érte a családját, valamint szanaszéjjel lopta szórta a rábízott közpénzt. Ahogy mondani szokás, egy igazi rosszfiúval van dolgunk.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

2016 elején robbant ki a botrány annak kapcsán, hogy az MNB 250 milliárd forint közpénzt utalt ki mindenféle általa alapított alapítványnak. Hogy ezek az alapítványok mire költik a pénzt, azt nem akarták elárulni, sőt mi több, a Fidesz benyújtott egy törvényjavaslatot is, hogy közérdekű adatigénylésben se lehessen hozzáférni az infóhoz, mert mégis mi a fasz közünk lenne hozzá? (Amúgy ugyanebben a törvényjavaslatban megduplázták/triplázták az MNB-vezetők béreit is sunyiban, Matolcsyét havi 2,3 millióról kerek 5 millióra emelték.)

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

A Kúria végül elkaszálta a törvényt, és kötelezte az alapítványokat, hogy adják ki, mire költötték az összeget. Nyilván csupa olyan szuperklassz dologra, ami nélkülözhetetlen az országnak…

– Például 30 milliót adtak Wiedermann Helga: Sakk és póker című könyvének kiadására és négy nyelvre fordítására. A könyv – ki hitte volna – pont Matolcsy György munkásságáról szól, a szerző pedig az MNB-elnök volt titkárnője.

– A New Wave Production Kft  másfél év alatt több mint 500 millió forint támogatást kapott. A New Wave a kiadója a VS .hírportálnak, és ez a cég vásárolta meg tavaly év elején a Magyar Telekomtól az Origo hírportált is. A cég a cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz, Matolcsy unokatestvéréhez kötődik. Értjük gondolom a lényeget… #unokatestvér + #államosítottorigo = #yolo

-5,2 millió forintot kapott a romániai Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ahol Orbán Viktor minden évben értékeli a világot.

32 milliós zongorát is sikerült vásárolni.  Ezt a bő 4 milliárd forintért megvett Hatvany-Lónyay-villába vitték. Ja, amúgy a villát is MNB alapítványok cápázták be, természetesen a mi pénzünkből.

– Az alapítványok magánszemélyeket is vastagon támogattak, de hogy pontosan kiket, az mindeddig nem derült ki (és szerintem soha nem is fog). Mindenesetre volt, akinek a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ösztöndíjként háromszor 1,3 millió forintot fizetett egy ruandai tanulmányútra, hogy a nők politikai részvételét, és a szingapúri fejlődési modellt vizsgálja. Hiába no, fontos dolgok ezek…

Az MNB szerint semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt még növelték is vagyonukat az alapítványok. Megjegyezték, hogy az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal növekedett. Erre alapozva kifejtették, hogy „Már csak ezért sem lehet szó a vagyon szétszórásáról vagy elherdálásáról, mert ők csak befektették a pénzt.”

Polt-Palásthy Mariann, a legfőbb ügyész Polt Péter felesége két MNB-alapítványban és egy alapítványi cégben is felügyelő bizottsági tag volt, vagyis ő (is) ellenőrizte, hogy mire és hogyan költik a közpénzt. Mariann emellett az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójaként havonta bruttó ötmillió forintot keres, ehhez jön még a három FB-tagságért járó tiszteletdíj. Polt Péter valahogy sosem rendelt el nyomozást az alapítványok és saját felesége után.

„Nyomozás csak bűncselekmény gyanúja alapján indítható, illetve olyan konkrét adatok alapján, amik bűncselekmény gyanúját valószínűsítik. Ilyen konkrét adatok hiányában a feljelentés elutasításáról kellett dönteni.”

Értjük na, és különben is Kósától tudjuk régóta, hogy a Fidesz „RENDSZERSZINTEN SZÜNTETTE MEG A KORRUPCIÓT”. Nyilván ez az oka annak is, hogy az MNB-alapítványok ellen tett feljelentés után Matolcsy és Polt együtt ebédeltek, hogy átbeszéljék a feljelentéseket…….amiket az MNB tett!

poltgyuri

 

Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy Matolcsy tavaly ősszel elvált a feleségétől, és kiderült régi kapcsolata Vajda Zitával.

A 32 éves Vajda Zita tavaly május 2-ig nemzetközi szakmai titkárként dolgozott havi bruttó 1.730.000 forintos fizetésért. Akkor került a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amikor Matolcsy vezette a tárcát. Amikor Gyuri jegybankelnök lett, követte őt az MNB-hez is. Ő szervezte a jegybankelnök külföldi útjait, és többször is vele utazgatott. Jó, nyilván fontos, hogy az ember a munkája alatt se magányosodjon el, de azért ez már kicsit túlzásnak tűnik.

A Népszabadság jegybanki forrásai szerint  – diplomatikusan szólva- khmm visszatetsző, hogy Vajda Zita osztályvezetői fizetést kapott, holott nem is volt osztálya. Valószínűleg a bérfeszültségtől nem mentes kollégák egy kávé mellett, reggelente ezt inkább úgy kommentálták, hogy ” a kurva anyját, hülye kurva.” Szegény Vajda mama… Vicceltem, nem kell sajnálni a kedves mamát, ugyanis mind a hat MNB-alapítvány szerződött vele, nehogy éhen haljon.

Korábbi helyezettek:

Fidesz Cool lista 2016 – 7. hely, Németh Szilárd

Fidesz Cool lista 2016 – 8. hely, Kósa Lajos

Fidesz Cool lista 2016 – 9. hely, Szijjártó Péter

Fidesz Cool lista 2016 – 10. hely, Tállai András

Zitának is segítség lehet a saját lábon álláshoz, hogy jegybanki fizetése mellett a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány kuratóriumi tagsága után is kap egy csekély összeget. A PADI kuratórium tagjait az alapító okirat szerint a minimálbér ötszöröse, idén havi bruttó 555 ezer forint illeti meg. Akárcsak Matolcsyt, a csaját is kemény fából faragták: a sajtó „támadásaira” válaszul Zita közölte, hogy felvállalják a nyilvánosság előtt a kapcsolatukat, és ő igenis komoly szakmai munkát végez az MNB-nél.

A barátnő-projekt mellett a nem sokkal később pikk-pakk bezárt Népszabadság Gyuri lakásügyeit is feszegette: nem összeférhetetlen esetleg, hogy a jegybankelnök a bankszövetség elnökének luxuskérójában lakik?

Ezzel a kérdéssel zaklatták Matolcsyt a firkászok is év végén, de ő nem hagyta magát kizökkenteni az ünnepi hangulatból, mindenkinek „áldott ádventet” és boldog karácsonyt kívánt. Gyuri ezzel a tökéletes produkcióval zárta 2016-ot, egész éves gátlástalansága pedig a 6. helyre volt elég. Megérdemli a tapsot!

 

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás