Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

ilyen ország nincs

Letolt gatyával várjuk a második hullámot

Összeomlóban lévő egészségüggyel és pálcikalábakon remegő gazdasággal, de a kormány szerint „állig fegyverben” várjuk a koronavírus-járvány második hullámát, amely azzal fenyeget, hogy pár héten belül tokostól rúgja be az ajtót.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

„A járvány újabb hulláma esetén Ön az alább javasolt intézkedések közül melyikeket támogatná?” – olvasható a kormány kérdése a nemzeti konzultációban, az egyszeri választó pedig megörül, hogy végre dönthet, végre meghallgatják, nem csak ráparancsolnak, hogy otthon maradsz és kussolsz.

Win-win ez a szituáció, ha valaki másfél év múlva is a kormányon akar maradni, mert a szavazója örül, ő pedig a konzultáció alapján bármikor bemondhatja az adut, ha beüt a krach:  „a választók világossá tették, nem bírtak volna el ennél szigorúbb intézkedéseket”.

Igazi felelősségvállalás nélküli,  populista rémálom, de gyönyörűen el lehet fedni vele, hogy a gyenge első hullám esetén is be kellett zárni szinte a teljes egészségügyet, hogy ne terjedjen tovább a járvány, és azt is, hogy minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagja ellenére az egész EU-ban itt volt a legnagyobb a gazdasági visszaesés. Napi több tízezer ezer beteg szorult ki a kórházakból ekkor, és a GDP visszaesése pedig 14,5% lett.

Azt a nemzeti konzultáció nélkül is tudja, érzi mindenki, hogy a nép nem akar újabb karantént. Senki nem akar megint otthon ülni hónapokig, amikor nem érzi a nyakán a veszélyt, amikor nem halnak meg százan naponta. Nem akar otthon ülni munka és fizetés nélkül sem, miközben az államtól annyira futja, hogy megnyugtatja, három hónapig kap majd munkanélküli segélyt, utána meg lesz valami munkája. Becsszó!

Sokan már maszkot viselni sem akarnak. De a kormánynak – hiába lenne a dolga- most nagyon nagy kockázatot jelentene szembemenni a nép karanténfáradtságával és okosabbnak lenni az embereknél, hiába figyelmeztetnek az ország legokosabb egészségügyi szakemberei, hogy katasztrófával fenyeget a második hullám.

grafikon: pandemia.hu

Szóval úgy tűnik, bevezetjük a svéd modellnek hazudott balkáni modellt, aztán imádkozunk, hogy a második hullámban csak egy gyengébbre mutálódott koronavírus rombolja végig az országot.

„Minden magyar beteg embert meggyógyítunk” – hazudta mondta Orbán Viktor álcázott magabiztossággal vasárnap a propagandatévé alákérdezős interjújában.

De a betegeket nem gyógyítjuk meg, héé! A koronavírusra ugyanis nincs gyógymód, maximum az immunrendszered leküzdi. Illetve leküzdheti, de nem biztos, hogy sikerül neki.

Az egészségügy annyit segít, hogy néhány nap/hét átfutás alatt csinál egy tesztet, – de ha türelmetlen vagy és nem akarsz várni, meg is veheted 30-40 ezer forintért újra, amit amúgy egyszer már kifizettél társadalombiztosítási járulék és adó formájában.

A pozitív teszt után pedig nincs más dolgod, otthon kell ülnöd néhány hétig és meggyógyulsz. Vagy nem, és akkor bevisznek a kórházba, hogy – ha még rosszabbul lennél – ráköthessenek egy szintén totálisan túlárazott lélegeztetőgépre. De hát az emberéletet nem pénzben mérjük!

Szóval gyógyításban az államnak nem kell élen járnia a második hullám esetén sem, megelőzésben viszont ott kellett volna.

Az első hullám óta tudjuk, hogy megállítható a járvány. Most szabadul el és nem tavasszal tette. A korlátozásaink beváltak akkor, csak lett 150 ezer új munkanélküli és beleroppant a mindig mindenkinél jobban teljesítő gazdaság. Persze még előtte gyorsan ki lehetett szórni 9 milliárdot a Lázár János ménesére, 2 milliárdot Tiborcz jachkikötőjére vagy újabb 1,6 milliárdot Semjén vadászkiállítására. És még sorolhatnám.

Szóval most mással próbálkozunk, s itt a balkáni modell, mely a maszknélküliségen kívül nem nagyon tilt semmit jelenleg. Miután mindenki kijachtozta magát az Adrián, az ajtókat azért magunkra zártuk,  mintha lenne bármi jelentősége napi 700-1000 új igazolt fertőzéssel a házban. Sőt, az iskolákban is kötelező lesz a lázmérés október 1-től, mert a vírusnak csak akkor kezdődik a suli. Hogy addig hány gyermek fertőzi meg egymást és viszi haza szülőnek, nagyszülőnek, majd kiderül.

De az idősek járhatnak-kelhetnek, ahova és amikor tetszik és a saját felelősségérzetükre van bízva, hogy megteszik-e. A járó- és fekvőbeteg-ellátás sem lett újra korlátozva, hisz a tavaszi lockdown olyan hosszú várólistákat hozott össze Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszerében, melyeket még nem látott a szakma, az a 10 ezer szerencsétlenül járt állampolgár pedig főleg nem, aki fél éve próbál átesni egy egyszerű szürkehályog-műtéten.

Ha a nem életmentő műtétekre várni is kell, a garázskoncertnek hazudott féktelen bulik, focimeccsek, mozik, légi parádék szeretettel várják a nagyérdeműt. Ezek legtöbbjén még a maszkviselés sem kötelező, mert nem akarunk összeveszni az emberekkel, holott tudjuk, hogy közel sem érettek meg a feladatra, hogy ne terjesszék tovább a járványt!

A szegedi légiparádén összegyűlt tömeg – 2020.09.12. (Fotó: szegedma.hu)

Svédországban ezek mind tilosak voltak amúgy,  pontosabban minden 50 fő fölötti rendezvény. Mégis összehozott a 10 milliós ország 86 ezer igazolt covid-fertőzöttet és 5800 halálos áldozatot.  A gazdasági teljesítményét sem rakják ki a frigóra, mert a forradalmi modelljük ellenére is 10%-os lett a gazdasági visszaesés a skandináv országban.

De mi nem a svédek vagyunk, ez a Balkán. Itt a külügyminiszter sem hord szinte soha maszkot, mert kemények vagyunk, állig fegyverben, és mindenre van haditervünk!

Hogy az mi is pontosan, a nemzeti konzultációból világosan kiderül, mert megkérdezték, hogy mi tetszene nekünk. Eszerint a kormány a következő 9 intézkedéshez tervez nyúlni, ha még ennél is jobban bedurvulna a helyzet:

– Kijárási korlátozások bevezetése
– Távolságtartás elrendelése
– Maszkviselés elrendelése
– Országhatárok lezárása
– Oktatási intézmények bezárása és áttérés a digitális oktatásra
– Rendezvények korlátozása
– Védett idősáv a 65 éven felülieknek
– Védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása
– Ingyenes parkolás (WTF? )

Ezek közül a szigorítások közül jelenleg három van részlegesen érvényben, a többi várat magára. Aztán, hogy ezek kései betárazása mire lesz elég – most mikor a pozitív tesztek aránya lassan eléri a 10%-ot-, majd a Jóisten eldönti.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök sörözik Lublinban (Lengyelország) 2020.09.11-én. (fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás