Indul az egészségügyi szemléletformáló kampány

foto: HVG
foto: HVG

 

Katasztrofális a sürgősségi ellátás, de kész a mesterterv! Szemléletformáló kampányt indítanak a lakosságnak, mert úgy érzik, túl nagyok az emberek elvárásai az egészségüggyel szemben.

 

 

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen elkészíti felmérését arról, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. S láss csodát, a januári felmérés szerint a magyar emberek 72%-a aggódik az egészségügy miatt, illetve szorongással tölti el a helyzete. Ahogy mondani szokás, itt csak beteg ne legyél…  A teljes megkérdezettek körében ez a szám átlag 24%, de pl. Törökországban csak 3%. Ott biztos nagyon alacsonyak az elvárások…

Nagyon durva grafikon jön a nyomorultságunkról, figyeljetek.

helatcare

 

Nem is csoda, hogy pesszimisták a magyar emberek, hisz csőstül jönnek a rosszabbnál-rosszabb hírek a kórházak háza tájáról. Van akit 18 órát várattak a sürgősségin, valakit csak addig, amíg meg nem halt

Most előálltak a mestervvel, ami (szerintük) javíthatna a helyzeten.

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke elmondta, hogy „egy sor dolgon nem lehet azonnal változtatni, mert a sürgősségi ellátás gondjai rendkívül komplexek, és nem szakíthatók ki az egészségügyi rendszer egészéből”, viszont lehetne csökkenteni a nyomást az egészségügy dolgozóin.

Nem, nem több pénz bevonásával első sorban. Hanem mivel? Hm? Mire tippeltek?

Bognár Zsolt elmondta:

„A társaság még az idén szeretne egy társadalmi szemléletváltási kampányt indítani, elsősorban azért, hogy a páciensek elvárásait a valós lehetőséghez igazítsák a sürgősségi ellátással kapcsolatban. Bognár szerint “ezt a fajta szemléletformálást a legbefogadóbb korosztálynál, az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban kezdenék, és ha mondjuk az egészségtan tantárgy bekerülne a nemzeti alaptantervbe, akkor “a következő generációk már úgy nőnének fel, hogy egyrészt sokkal jobban értenék a betegségüket, másrészt azt is, hogy milyen igényekkel léphetnek fel az ellátórendszerrel szemben”.

Szerintem még jobb lenne, ha az embereknek semmi, de semmi elvárásuk nem lenne az élettel szemben, úgy nem lehetne koppanni nagyokat, és a kormány intézkedései sem húznák fel úgy az ember agyát, hogy mindennap azt érezné, menten bele kell basznia valamibe valamit.

Btw az MSOTKE szerint az internet nyújtotta lehetőségeket (weboldalak!!! applikációk!!!) is sokkal jobban ki lehetne aknázni. 2018-ban ez tényleg nem tűnik egy hülye ötletnek, de annak azért örülök, hogy azt nem írta le, hogy a neten akár öndiagnózist is végezhet a beteg, hisz annyi fent a hasznos infó. Én tudom, ennek nagymestere vagyok, félévente új halálos betegséget diagnosztizálok magamon az internetnek hála. Mondjuk az ujjam összevarrni, vagy a családtagomat megműteni még nem próbáltam a sürgősségi helyett, de ami késik, nem múlik… Szóval küldjük csak a betegeket a netre a túlterhelt kórházak helyek, brilliáns!

Bognár Zsolt azért azt is elismerte, hogy persze a sürgősségi osztályokon is van teendő. Na mi? Például a kommunikáció javítása.

Gondolom azért, hogy a majdnem minimálbéren tengődő betegfelvételis Marika és a szintén nem túlfizetett beteghordó Józsi ne legyen türelmetlen és ingerült a hatórás várakozástól szintén türelmetlen és ingerült beteggel. Kapnak majd a közeljövőben egy jó kis kommunikációs tréninget. Jó is az, hát hányféle hangsúllyal el lehet mondani azt, hogy “asszonyom, szépen megkérem, maradjon az ágyon”?

Egyéb sürgősségi fejlesztésekről a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke most nem beszélt.

De – hogy ne legyünk ennyire egyoldalúak – megemlítem, hogy a kormány egyik lakájmédiája, a Magyar Idők egy hete lehozta, hogy:

“Az előző uniós fejlesztési ciklushoz hasonlóan a 2020-ig tartó időszakban is kiemelt figyelmet kap az egészségügy, azon belül is a sürgősségi ellátás javítása”. “A megkezdett EU-s, átfogó strukturális változások folytatása érdekében sürgősségi ellátást célzó fejlesztések a 2014–­2020-as uniós fejlesztési ciklusban tervezett ágazati fejlesztések között is szerepelnek  Ezen belül egy önálló, 14 milliárd forintos keretösszegű konstrukció kifejezetten a gyermeksürgősségi, illetve -baleseti ellátás fejlesztését szolgálja.”

Ízlelgessük ezt az önálló,  kőkemény 14 milliárd forintot, így a lenyúlt, khmm, ablakon kidobott és folyamatosan eltitkolt 300 milliárdforintot kitevő TAO-s pénzek árnyékában.
Szevasz Lőrinc, csapatnak jól megy?

 

tetszett_a_cikk3

 

 • beebeer

  óbazdmeg! Megjegyzem, a nagy egészségnevelés jegyében, a ma még felsős általános iskolások, ha járulékfizető állampolgárok lesznek lehet, hogy megváltozott igényekkel fordulnak az egészségügy felé, nem? Meg kell műteni a gerincemet, már előre félek, hogy ki lesz plakátolva minden, hátha megfutamodik az a fránya gerincsérv.

 • Chuky

  Szerintem korházak se orvosok sem kellenek. Mindenki gyógyitsa meg saját magát. Még ha vakbeles akkor is. Vicc az egész. Lerohasszák az egészségügyet és mellé még ideologiát is gyártanak hogy miért jó ez nekünk. Lassan az egészségügyben dolgozok fogják mondani hogy csak ne legyél beteg mert véged lesz.

  • szmoker (Homo Trollicus)

   Te megtanulsz vakbelet műteni, én eret vágni, lebarterezzük.

   • wehhehehe

    Akkor inkább velem barterezz, én már 5 éves korom óta tudok eret vágni, magamon gyakoroltam már akkor…

 • Állatbarát

  Ez a Bognár Zsolt nevezetű meztelencsiga egy barom.

  • Vidéki

   Van megoldás Állatbarát és felebarátai számára!

   A Magyarországon bejegyzett Magyar Kétfarkú Kutya Párt felvállalta, hogy gyökeresen megoldja az egészségbiztosítási rendszerrel elégedetlenkedők alapvető problémáját.

   Az elégedetlenkedőknek nem kell mást tenni, mint 2018-ban a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavazni és elnyerik az Örök Életet.

   2010-ben született meg a párt “Legyen minden jobb!” címet viselő programja, aminek középpontjában három ígéret állt:
   “ÖRÖK ÉLET. INGYEN SÖR. ADÓCSÖKKENTÉS!”

   Állatbarát és felebarátai szavazzanak a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra!

   • Állatbarát

    Inkább rá mint a fideSS nevezetű bandára.

    • Vidéki

     Madarat tolláról, állatot Állatbarátjáról lehet megismerni!

     • Állatbarát

      Vice versa

 • Roltii

  Nem leszek népszerű ezzel, de: rengeteg ember megy a sürgősségire nem sürgős esetekkel. Ha valaki elvágta a kezét (de nem vérzik el), vagy fáj a feje/dereka stb, valahol jogos, hogy később jut ellátáshoz m int akit elütött épp egy autó vagy ilyesmi. Szerintem korrekt, hogy ha erre felkészített nővérek triázsolnak, és igen, előfordulhat, hogy valaki 10 órát vár egy nem sürgős esettel. Ha ezt rendesen kommunikálnák, akkor kevesebb lenne a gond, és reálisabb képet lehetne kapni a terheltségről. (most csak a sürgősségiről beszélek). Jöhet a fika

  • Kayla!

   Én – részben – igazat adok neked. Jó lenne tudni (kórházi statisztika?), hogy ez arányaiban mennyi lehet, mert azért bőven voltak olyan esetek, ahol a tényleg sürgős ellátást igénylőket sem tudták időben ellátni. Kell a tájékoztatás, és kellenek a fejlesztések is.

   • Roltii

    Nem nagyon hallani olyat, hogy a várakozásban meghalnának emberek, de a nagy számok törvénye alapján biztos volt olyan is.

    • Kayla!

     Volt haláleset is, be is van linkelve a posztban, de nyilván nem ez az általános, ne is legyen az. De az irreális, hogy sürgősségi ellátásnál 6-8 órát kell várni. Az még a nem sürgősségin is sok.

     • Roltii

      Igazad van, sürgősségi ellátásnál ne kelljen 6-8 órát várni, és nagyon remélem, hogy ez ritka is nagyon. Viszont ha valaki ott vár de nem sürgősségi ellátásra, az szerintem belefér… Fejfájással/influenzával nem kéne sürgősségire menni

     • Ipszusz

      Akkor kell egy orvos, aki előszűrést csinál. Amihez pénz kell. Amit lehetne akár TAO-pénzből is finanszírozni. Az orvos dolga az lenne, hogy megnézi a beérkezőket, de csak gyors állapotfelmérés, pár perc minden betegnél. Neki ugyanis megvan a szaktudása, ami egy ápolónak nincs. Azaz: el tudja dönteni, hogy az illető mondjuk éppen agyérgörcsöt kapott és azért fáj a feje, vagy simán frontérzékeny és törődésre vágyott.

  • Kovács Krisztián

   Sokszor a kórházi osztály küldi le a betegeket a sürgősségire mert náluk az ügyeletes nem ér rá

  • wehhehehe

   Nalam népszerű vagy, de a probléma rendszerszintű, amit nem lehet úgy megoldani, ha csak a sürgősségi ellátáshoz nyúlnak hozzá.

 • Vidéki

  A Sanda Ipsék szerint a magyar emberek 72%-a aggódik az egészségügy miatt, illetve szorongással tölti el a helyzete. Mi aggódunk leginkább az egész világon.

  Viszont a Sanda Ipsék szerint a “Török, szerencséje örök”! Ott mindössze 3 % az egészségügy miatt aggódók száma!
  Egy magyar polgár 24-szer annyit aggódik, mint egy török polgár.

  Mi ebből a tanulság? Ericet, aki nemcsak, hogy mindent tud, de mindent jobban tud, tanulmányútra kellene küldeni Törökországba, hogy feltárja a Vastagbőr nyájas olvasói számára, hogy mitől olyan tökéletes a törökök egészségbiztosítási rendszere, ami lepipálja az összes többi ország egészségbiztosítási rendszerét?

  Még a világátlag 24-es szorongási aránya is nyolcszorosan felülmúlja a törökök szorongási arányát.

  Az angol hidegvérrel jellemzett Nagy Britanniában is egy polgár 14-szer annyit aggódik, mint egy török polgár.

  Ha Eric a komisz törökországi tanulmányai során fel tudná tárni a a törökök egészségbiztosítási rendszerének titkát, akkor az egész világ hasznára lehetne és a Nobel díj esélye kacsingatna rá!

  • B-csapat

   A tanulság inkább az, hogy képtelen vagy értelmezni a leírtakat. A felmérés arról szól, hogy míg a magyarokat leginkább az egészségügy állapota aggasztja, addig a törököket más (pl. jobban tartanak munkanélküliségtől, a bűnözéstől vagy az adóktól, mint a magyarok). Egy árva hang sincs arról, hogy a török egészségügy jobb lenne, mint a magyar (vagy a brit).

 • Vidéki

  Cape Fear – A Rettegés foka. színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 1991-ből.

  Hasonló a funkciója Eric a komisz cikkének, miszerint
  “Katasztrofális a sürgősségi ellátás” és “csőstül jönnek a rosszabbnál-rosszabb hírek a kórházak háza tájáról.”
  Tudniillik Eric a komisz és bandája szerint akkor volt itt jó világ és égig nőtt a szarkaláb, amikor Medgyessy/Gyurcsány/Bajnai kormányoztak.
  Különösen jó volt a helyzet a kórházak háza táján, amikor Horváth Ágnes volt az egészségügyi miniszter.
  Akkor még lehetett fizetni a boldog pácienseknek VIZITDÍJAT, MEG KÓRHÁZI NAPIDÍJAT, MEG GYÓGYSZEREKRE 300 FORINTOS DOBOZDÍJAT. (Nincsen ingyen ebéd!)

  valasz.hu/reflektor/visszaszamlalas-18568
  2008. ápr. 3. Írta az akkori boldog időkből:

  2006. július 1. Az előző évi adatok 95 százalékán befagyasztják a kórházi teljesítményeket, e felett az egészségbiztosító nem fizetheti ki a kezelések árát. A döntés következtében megkezdődik a súlyos állapotú betegek “utaztatása”, és egyes helyeken elviselhetetlen hosszúságú várólisták keletkeznek.

  2007. március 2. Csak a vizitdíj kifizetése után látták el az Egis gyógyszergyárnál kitört tűzben megsérült tűzoltókat.
  2007. április 1. Kórház- és kórháziosztály-bezárások. Megszüntetik a lipótmezei pszichiátriai intézetet. (A Medical Tribune 3. számában arról írtunk, milyen nehézségekkel szembesülhettünk az intézmény-összevonások, bezárások kapcsán. … köztük 500-600 skizofrén – beteg maradhatott kezelés nélkül az országban, ugyanis a pszichiátriai szerek forgalma 2007-ben több mint a tizedével visszaesett.)

  2007. április 5. Gyurcsány Ferenc elfogadja Molnár Lajos lemondását. Utódja Horváth Ágnes korábbi államtitkár ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Első sajtótájékoztatói egyikén olyan kórházakról beszél, ahol “potenciálisan megölik a betegeket”.
  2008. február 11. A több százezer aláírást összegyűjtő civil szervezetek minden tiltakozása ellenére a parlament másodszor is elfogadja
  az ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR PRIVATIZÁCIÓJÁRÓL szóló törvényt.

  2008. február 15. A vizitdíj bevezetésének első évfordulóján a kormány 600 milliót költ kórházi betegszéfekre. A miniszter azzal fenyeget, hogy bevonják a széfmentes kórházak működési engedélyét.

  • NERminátor

   Nahát ez a címeres barom még mindig itt van?

 • andras nagy

  A Szemléletváltó Kurzus (120 milliárd) mottójának megválasztására természetesen nemzeti konzultációt (12,5 milliárd) javaslok. Ön szerint, mit hímezzünk a Szemléletváltás Nemzeti Kormány által magasra emelt lobogójára?

  A: Nem basztuk el! Fogpiszkáló!
  B: Azért kicsi és puha, hogy ne fájjon!
  C: Én így szállok le.

 • Ironfist

  Ennek a része az is, hogy minden héten két jó hírt kell jelenteni a központnak, ami az adott kórházról megjelent a sajtóban?

 • wehhehehe

  Hádemá akkor a tiborc által ellopott 13 milliárdot is említsük már meg, mert az majdnem ugyanannyi, mint a 14.