Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Indul az egészségügyi szemléletformáló kampány

 

Katasztrofális a sürgősségi ellátás, de kész a mesterterv! Szemléletformáló kampányt indítanak a lakosságnak, mert úgy érzik, túl nagyok az emberek elvárásai az egészségüggyel szemben.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen elkészíti felmérését arról, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. S láss csodát, a januári felmérés szerint a magyar emberek 72%-a aggódik az egészségügy miatt, illetve szorongással tölti el a helyzete. Ahogy mondani szokás, itt csak beteg ne legyél…  A teljes megkérdezettek körében ez a szám átlag 24%, de pl. Törökországban csak 3%. Ott biztos nagyon alacsonyak az elvárások…

Nagyon durva grafikon jön a nyomorultságunkról, figyeljetek.

helatcare

 

Nem is csoda, hogy pesszimisták a magyar emberek, hisz csőstül jönnek a rosszabbnál-rosszabb hírek a kórházak háza tájáról. Van akit 18 órát várattak a sürgősségin, valakit csak addig, amíg meg nem halt

Most előálltak a mestervvel, ami (szerintük) javíthatna a helyzeten.

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke elmondta, hogy „egy sor dolgon nem lehet azonnal változtatni, mert a sürgősségi ellátás gondjai rendkívül komplexek, és nem szakíthatók ki az egészségügyi rendszer egészéből”, viszont lehetne csökkenteni a nyomást az egészségügy dolgozóin.

Nem, nem több pénz bevonásával első sorban. Hanem mivel? Hm? Mire tippeltek?

Bognár Zsolt elmondta:

„A társaság még az idén szeretne egy társadalmi szemléletváltási kampányt indítani, elsősorban azért, hogy a páciensek elvárásait a valós lehetőséghez igazítsák a sürgősségi ellátással kapcsolatban. Bognár szerint „ezt a fajta szemléletformálást a legbefogadóbb korosztálynál, az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban kezdenék, és ha mondjuk az egészségtan tantárgy bekerülne a nemzeti alaptantervbe, akkor „a következő generációk már úgy nőnének fel, hogy egyrészt sokkal jobban értenék a betegségüket, másrészt azt is, hogy milyen igényekkel léphetnek fel az ellátórendszerrel szemben”.

Szerintem még jobb lenne, ha az embereknek semmi, de semmi elvárásuk nem lenne az élettel szemben, úgy nem lehetne koppanni nagyokat, és a kormány intézkedései sem húznák fel úgy az ember agyát, hogy mindennap azt érezné, menten bele kell basznia valamibe valamit.

Btw az MSOTKE szerint az internet nyújtotta lehetőségeket (weboldalak!!! applikációk!!!) is sokkal jobban ki lehetne aknázni. 2018-ban ez tényleg nem tűnik egy hülye ötletnek, de annak azért örülök, hogy azt nem írta le, hogy a neten akár öndiagnózist is végezhet a beteg, hisz annyi fent a hasznos infó. Én tudom, ennek nagymestere vagyok, félévente új halálos betegséget diagnosztizálok magamon az internetnek hála. Mondjuk az ujjam összevarrni, vagy a családtagomat megműteni még nem próbáltam a sürgősségi helyett, de ami késik, nem múlik… Szóval küldjük csak a betegeket a netre a túlterhelt kórházak helyek, brilliáns!

Bognár Zsolt azért azt is elismerte, hogy persze a sürgősségi osztályokon is van teendő. Na mi? Például a kommunikáció javítása.

Gondolom azért, hogy a majdnem minimálbéren tengődő betegfelvételis Marika és a szintén nem túlfizetett beteghordó Józsi ne legyen türelmetlen és ingerült a hatórás várakozástól szintén türelmetlen és ingerült beteggel. Kapnak majd a közeljövőben egy jó kis kommunikációs tréninget. Jó is az, hát hányféle hangsúllyal el lehet mondani azt, hogy „asszonyom, szépen megkérem, maradjon az ágyon”?

Egyéb sürgősségi fejlesztésekről a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke most nem beszélt.

De – hogy ne legyünk ennyire egyoldalúak – megemlítem, hogy a kormány egyik lakájmédiája, a Magyar Idők egy hete lehozta, hogy:

„Az előző uniós fejlesztési ciklushoz hasonlóan a 2020-ig tartó időszakban is kiemelt figyelmet kap az egészségügy, azon belül is a sürgősségi ellátás javítása”. „A megkezdett EU-s, átfogó strukturális változások folytatása érdekében sürgősségi ellátást célzó fejlesztések a 2014–­2020-as uniós fejlesztési ciklusban tervezett ágazati fejlesztések között is szerepelnek  Ezen belül egy önálló, 14 milliárd forintos keretösszegű konstrukció kifejezetten a gyermeksürgősségi, illetve -baleseti ellátás fejlesztését szolgálja.”

Ízlelgessük ezt az önálló,  kőkemény 14 milliárd forintot, így a lenyúlt, khmm, ablakon kidobott és folyamatosan eltitkolt 300 milliárdforintot kitevő TAO-s pénzek árnyékában.
Szevasz Lőrinc, csapatnak jól megy?

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás