Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Munkaebéd, mint nyomozati cselekmény

A munkaebéd fogalmát a büntetőeljárási törvény nem ismeri.

banner2_mozgo_2

Polt Péter a múlt héten a Jegybank által tett feljelentések tárgyában munkaebéden találkozott a Jegybank elnökével. Szép dolog a barátság meg a jó munkakapcsolat, és egy finom ebéd sem megvetendő. Viszont a munkaebéd fogalmát a büntetőeljárási törvény nem ismeri. Így ami ott elhangzott, az jogilag nem létezik, az ott megismert adatok pedig az eljárásban nem használhatók fel.

Azt már megírtuk, hogy egy ilyen közös ebéd nem tűnik összeegyeztethetőnek a Polt Péter által kiadott ügyészi etikai kódexszel. A nagyobbik gond az, hogy ráadásul törvénysértő is.

Ezt kb. mindenki sejtheti, aki valaha tett feljelentést, nem kell jogi diploma az eljárással kapcsolatos kétely megfogalmazásához. Ugyanis olyan szerencsében senkinek nem lehetett még része, hogy a feljelentését követően a rendőrség vagy az ügyészség képviselője munkaebéden beszélget vele a feljelentéséről. Pláne nem személyesen a legfőbb ügyész. Mégpedig azért nem szokott ilyenre sor kerülni, mert törvényesen nem történhet meg. Íme néhány szó szerinti idézet a törvényből.

A bizonyítási eszközök felderítése, összegyűjtése, biztosítása és felhasználása során a törvény rendelkezései szerint kell eljárni. A bizonyítás eszköze a tanúvallomás. Tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet. (A feljelentő tanú lesz vagy sértett, és tanúként hallgatják meg.) Ha a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni, a feljelentés kiegészítésének van helye. A feljelentés kiegészítése során a feljelentéskiegészítést végző hatóság a feljelentőt meghallgathatja. A nyomozási cselekményekről – ideértve az ügyész, valamint a nyomozó hatóság intézkedéseit -, ha e törvény másképp nem rendelkezik, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság jegyzőkönyvet készít. (Ugyan a jegyzőkönyvet helyettesítheti a jelentés is, de a tanú kihallgatásáról jelentés nem készíthető.)

És most jön a lényeg!

Nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság bűncselekmény útján, más tiltott módon, vagy a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg.

Tehát úgy nem lehet bizonyítékot szerezni egy büntetőeljárásban, hogy a feljelentővel „munkaebédelünk”, amelynek során a feljelentésről diskurálunk. A törvény szerint a feljelentőt tanúként kell meghallgatni, ehhez őt meg kell idézni, a meghallgatásról jegyzőkönyvet kell felvenni, amit az eljárási iratokhoz kell csatolni, és ezeket az iratokat a gyanúsított majd megismerheti. A Polt-Matolcsy munkaebéden ezen kritériumok mindegyike sérülhetett, hiszen ebédre nem szoktak idézni, és arról nem szokás jegyzőkönyvet sem felvenni.

Két lehetőség van: az ebéd során vagy hangzott el érdemi információ, ami nem használható fel az eljárásban. Vagy nem hangzott el ilyen, akkor viszont a munkaebéd tárgya valójában nem a Jegybank által tett feljelentés volt, és hazugság az arról kiadott ügyészségi tájékoztató. Nem tudom, melyik a rosszabb.

Navra László

Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
A független sajtó a hatalom legnagyobb kontrollja.

Megosztás