Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Hősök terén molinózó fantom nyomában

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerint már hétfőn leszedték a molinókat, amik még ma is kint vannak.

Régi, és talán kissé perverz „hobbim” különböző hivatalokkal levelezni. Fantasztikus látni, ahogy az adóforintokból működő gépezet szépen működésbe lendül, és hosszabb-rövidebb gondolkodás után megszül egy-egy csodálatos választ, amit aztán el is küld.

Szombaton (04.25.) épp csak átszaladtam a Hősök terén, így nem értem rá hosszan gyönyörködni az Ismeretlen katona sírjának unortodox díszítésében, de pár fotót azért lőttem, hátha pillanatokon belül leszedik. Nem így történt, Zero még másnap (04.26.) is ugyanúgy találta a helyszínt, még videóra is vette.

Aztán elkezdtünk utánajárni, hogy ki és mikor rakta oda a zászlókat és molinókat, valamint ki és miért nem szedte őket le. Zugló szerint a Főváros az illetékes, így hétfő reggel felhívtam a fővárosi sajtóosztályt. Ott azt mondta a hölgy, hogy szerinte nem hozzájuk tartozik a Hősök tere, de küldjek emailt, utánanéznek. Küldtem emailt, nem reagáltak. Kedden felhívtam őket, hogy legyenek szívesek válaszolni, szerdán délelőtt 11 körül meg is tették. A viszonylag hosszú levél lényege az volt, hogy

„engedély kiadására nem került sor”

ezért aztán szerda koradélután visszakérdeztem, hogy akkor mégis miképpen fordulhat elő, hogy már napok óta (2 hete?) különböző molinókkal és zászlókkal van kidekorálva a Hősök tere közepén található lezárt terület?

Na erre még aznap, vagyis szerda (tegnap) este 7-kor megjött a válasz, amit nagyon köszönünk.

Íme:

„A Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői 2015. április 23-án, csütörtökön – a koradélutáni órákban – észlelték, hogy a Hősök terén, az „Ismeretlen Katona sírja” emlékmű felépítményének oldalára ismeretlen személy három darab molinót helyezett ki.

A kihelyezett feliratokon „VILÁGBÉKE”, „BÉKÉT MINDENKINEK”, és ezzel azonos tartalmú feliratok voltak olvashatóak. A Városliget Zrt. – mint a Városliget és a Hősök tere vagyonkezelői, tulajdonosi, kezelői jogosítványok gyakorlásával felhatalmazott jogi személy – munkatársának tájékoztatása alapján nem adott a Hősök terére ilyen célból hozzájárulást. Tájékoztatása szerint a BRFK tudomásul vette a területre bejelentett – gyülekezési törvény szerinti – (egy fő) demonstrációját, ám a „tudomásul vett” beadványról írásos tájékoztatást nem adott.

A Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői 2015. április 24-én, éjjel 00.02 órakor „talált tárgyként” eltávolították a három darab molinót, melyet (24-én, pénteken) a területileg illetékes önkormányzatnál, átvételi elismervény ellenében átadtak. Erről 24-én a Városliget Zrt. munkatársát telefonon tájékoztattuk.

A Hősök terén 24-én és 25-én nem volt tudomásunk ilyen tartalmú feliratokról.

Munkatársaink 2015. április 26-án ismételten észlelték, hogy a Hősök terén molinók, zászlók kerültek kihelyezésre az emlékműre, ám ezúttal nem csak annak külső kerítésére, hanem többségében a felépítmény belső területén kifüggesztve.

Ezt követően 2015. április 27-én, Rozgonyi László osztályvezető úrral (Főpolgármesteri Hivatal, Városüzemeltetési Főosztály, Közterület-hasznosítási Osztály) telefonon egyeztettünk, aki arról tájékoztatott, hogy az „Ismeretlen Katona sírja” emlékmű felépítményének vonatkozásában nem a Városliget Zrt., hanem az állam maradt a kezelői jogok gyakorlója.
Fentiekről egyeztettünk a Városliget Zrt. munkatársával és javasoltuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium illetékesével próbálja felvenni a kapcsolatot a probléma rendezése érdekében.

Az emlékmű területéről ezt követően (27-én, hétfőn délelőtt) eltávolításra kerültek a molinók, zászlók, feliratok, melyek azóta sem kerültek kihelyezésre.”

Kulcsszavak:

– ismeretlen személy

– Városliget Zrt.

De a legjobban ez a mondat tetszik, ez a bürokrácia maga:

„egyeztettünk a Városliget Zrt. munkatársával és javasoltuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium illetékesével próbálja felvenni a kapcsolatot a probléma rendezése érdekében”

Mindenesetre az kiderült, hogy a rendőri jelenlét és kamerák ellenére fantomok molinóznak a Hősök tere közepén, amiről csak most tudták kideríteni a hivatalban, hogy kinek is kéne rendben tartania.

Viszont ma elmentem megnézni, hogy mi a helyzet, na és mit találtam, na mit? Természetesen azt, amit hétvégén, plusz két új molinót!

A bizonyíték kedvéért fapados habonyinggal készítettem a fotókat.

molinok 002

 

molinok 008

 

molinok 012

 

molinok 015

 

Viszont végre kiderült, hogy kinek van köze a zászlók és molinók kirakásához, ugyanis utóbbiból hétvége óta kettő új is látható volt ma délelőtt a korláton.

molinok 004

 

molinok 006

 

Nézzük, mi ez a honfi.hu.

Elsőre nagyon komoly, kicsit KDNP-s stílus.

honfi

 

A remek intro után megnyílik maga a honlap:

honfi2

 

honfi3

 

Ezután egy csomó mindenféle idézet következik, majd az is kiderül, mit is szeretnének ezek az apostoli kormányzóhoz hasonló lelkületűnek tűnő emberek:
honfi5

 

Előzékenyen az Ismeretlen katona sírjának felmolinózásáról is tettek fel képet a honlapra, így letagadniuk már nehéz lesz.
honfi4

 

Most pedig írok a Fővárosnak, hogy mégis hogy lehet kint az állítólag hétfőn levágott összes molinó + 2 új, és mit fognak csinálni: időnként levagdalják a feliratokat, ha szól nekik valaki, vagy esetleg feljelentést is fognak tenni, elvégre mégiscsak kiemelt, világörökségi helyszínről és engedély nélküli kihelyezésről van szó.

Elsőként talán érdemes lenne a honfi.hu domain tulajdonosát, T.I. celldömölki lakost megkeresniük az illetékeseknek molino-ügyben.

 

Megosztás