Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Két hete csúfítják irredenta molinók a Hősök terét – a Főváros szerint engedély nékül

Furcsa látvány fogadja a turistákat, látogatókat, kirándulókat a Hősök terén, immár két hete.
Először egy gyors molinó és látványügyi körkép:

A Belvárosban Juhász Péter – engedély nélkül kihelyezett – molinóját a közterület-felügyelet darus kocsival vágatta le az Együtt–PM aktivistája lakásának ablakából 2014. október 8-án.

Kövér László és a Kiemelt nemzeti Emlékhely Bizottság megállapította, hogy a Kossuth téren található Néprajzi Múzeum saját reklámjának színvilága nem illik a Kossuth térhez. A Néprajzi Múzeum a reklámot kénytelen volt leszedni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzza a Hősök Emlékkövét Budapesten, a Hősök terén február 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Colleen Bradley Bell, az Amerikai Egyesült államok nagykövete megkoszorúzta a Hősök Emlékkövét a Hősök terén 2015. január 21-én.

Screenshot_00920
A Hősök tere Budapest nevezetessége, mindig tele van turistákkal, remek helyszín.
A Magyarországra látogató államfők, nagykövetek itt helyeznek el koszorút.
Azonkívül nemzeti emlékhely, és a világörökség része.

Még 2001-ben fogadta el az első Orbán-kormány a 2001. évi LXIII. törvényt a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről.
Ebben ez szerepel:

4. § (1) A Magyar Köztársaság Országgyűlése elismeréssel adózik az elődöknek, akik a budapesti Hősök terén a Millenniumi Emlékmű és a Hősök Emlékköve felállításával méltó emléket állítottak a Haza megmentőinek, megtartóinak és hőseinek.

(2) A Magyar Köztársaság Országgyűlése a Millenniumi Emlékművet és a Hősök Emlékkövét nemzeti emlékhellyé nyilvánítja.

(3) Felhatalmazást kap a Fővárosi Közgyűlés, hogy a budapesti Hősök tere közterület-használati rendjét rendeletben oly módon szabályozza, hogy a tér köznapi, ünnepi, idegenforgalmi és protokolláris használati módja összhangban álljon a tér műemléki védettségével, a nemzeti emlékhely szellemével, továbbá kifejezésre juttassa a nemzet kegyeletét hősei iránt.

Bár a szólás és véleményszabadságot mindennél többre tartom, de mégis megdöbbentő volt, amikor vasárnap (04.26-án) délben kimentem a Hősök terére, és a többszáz fényképezkedő turista között ez a látvány fogadott:

 

Hat darab trianonozó, a magyar alkotmányosság megszüntetéséről szóló molinó van kifeszítve a lezárt részen, plusz különböző zászlók, köztük egy árpádsávos is.
A szegény külföldi turisták nem értettek semmit belőle, viszont annyira igénytelen, élményromboló volt a látvány, hogy nem is akartam elhinni, hogy ezt így lehet:

10368946_10203653379364547_6437945484472195062_o

10468485_10203653382124616_2876598103592979594_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Megpróbáltuk kideríteni, hogy ki helyezte oda a molinókat és ki engedélyezte.

Még a téren találtam egy biztonsági őrt, aki elmondta, hogy már két hete kint vannak a molinók, de nem tudja ki helyezte ki őket. A tér sarkán posztoló rendőrpáros annyit tett hozzá, hogy ők úgy tudják, engedéllyel lettek kirakva.

Felhívtam a zuglói rendészeti hivatalt, ahol közölték, hogy bár a Hősök tere a 14. kerület, de a Fővároshoz és a Fővárosi Közterület-felügyelethez tartozik:
„A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kéri a lakosság segítségét, hogy a közterületek rendjével, nem rendeltetésszerű használatával kapcsolatos jogsértések megelőzhetőek, illetve mielőbb megszüntethetőek legyenek. A közös együttműködés fontos eleme a közterületek rendezettsége, amelyet megbontanak a főváros arculatát elcsúfító tárgyak, történések (egy törött pad, egy kiégett közterületi lámpa vagy egy zavaró falfirka). Ezeknek, a problémáknak a megoldása, mindannyiunk közös érdeke, ezért a FÜIK munkatársai minden olyan bejelentést várnak, amely alapján a nem kívánatos közterületi állapot helyre állítható.”

Felhívtam a Fővárosi Közterület-felügyeletet, ők nem tudtak semmit ezekről a molinókról, de azt mondták, kiküldenek egy közterület-felügyelőt. Vártam 1 órát, nem jött meg.

Ezért emailben megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy megtudjuk, ki kérte az engedélyt és ki adta meg az engedélyt.

Azt fel sem mertük tételezni, hogy engedély nélkül ki lehet feszíteni ilyen vagy bármilyen molinókat Budapest leglátogatottabb helyén, egy nemzeti emlékhelyen.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint:

A középületek és közterületek fellobogózásáról szóló 8/1991. (III. 21.) Főv. Kgy. rendelet /továbbiakban: rendelet/ tartalmazza Budapest főváros középületei és közterületei ünnepi lobogózással kapcsolatos feltételeit és szabályait. A rendelet 1. számú melléklete taxatívan felsorolja azokat a lehetséges helyszíneket is, ahol lobogózási tevékenység végrehajtható.

Az adatszolgáltatással kapcsolatban megnevezett közterületi emlékhely /Ismeretlen katona sírja/ és közvetlen környezete nincs felsorolva a fellobogózható helyszínek közt, ott zászlók /”molinók”/ elhelyezésére, rögzítésére szolgáló tartószerkezetek sincsenek kialakítva.

A rendeletben megjelölt ünnepi lobogózási eseményeken túl az abban megjelölt feltételek fennállása esetén kizárólag Budapest főpolgármestere jogosult elrendelni, illetőleg engedélyezni egyéb események alkalmával a teljes vagy a részleges fellobogózást.

Tekintettel arra, hogy a tájékoztatáskérésben megjelölt helyszínre sem a megjelölt sem más időpontban semmilyen szerv, társadalmi szervezet vagy magánszemély nem kezdeményezett közigazgatási eljárást a Főpolgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységénél, engedély kiadására nem került sor.

Két hete csúfítanak ezek az engedély nélkül kihelyezett molinók egy bekamerázott, állandó rendőri jelenléttel biztosított teret. A Hősök terét.

Se a Fővárost, se a Közterület-felügyeletet nem érdekli, nem zavarja, talán nem is tudnak róla. És még Zuglót sem, hiszen mégis csak a kerület része a Hősök tere, de Karácsony Gergely sem jelezte a Fővárosnak, hogy esetleg le kellene vágni a molinókat.

Szégyen.

ui:
Költői kérdés: Ha mondjuk a TI, a K-Monitor vagy az Átlátszó kihelyezne egy korrupcióellenes molinót ugyanoda, hány óra múlva vágnák le?

Megosztás