Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

fidesz

Kósa Lajos szerint a sportinfrastruktúra fejlesztése mindannyiunk egészségét szolgálja

Kósa Lajost – aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is- az Origo interjúvolta meg a 2022-ig Istvánmezőn felépülő Nemzeti Korcsolyázó Központ (NKK) kapcsán. Kósa rendkívül boldog a tervek szerint minimum 43 milliárd forintot felemésztő beruházástól, és szerinte a környéken lakók is azok lesznek. 

A korcsolyázóközpont egy fedett hosszúpályás, 400 méteres gyorskorcsolya-pályából, négy, egyenként 30×60 méteres, jégkorongozásra, rövidpályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből (öltözők, edző- és kondicionálótermek) áll majd.

Az épületben kerül elhelyezésre az a tervezett akadémiai központ is, ami a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését szolgálná.A tervek szerint a nyolc-tízezer néző leültetésére alkalmas csarnokban a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) kérésére egy 25 méteres, 10 pályás uszoda is helyet kap.

A 2017-es beszámolók szerint a korcsolyaközpont várható költsége 43 milliárd forint lesz- bár ez Kósa Lajos, a szövetség elnöke szerint nem alkalmas iránymutatásra. Értsd: még ennél is drágább lesz, de még nem tudjuk mennyit fognak ellopni mennyivel!

Kósa idén nem beszélt a költségekről, ellenben azt mondta az Origónak, hogy

„Az uszoda maga a sportolók felkészülése mellett a környéken élők igényeit is ki tudja szolgálni. Sőt az NKK valamennyi létesítménye nyitva áll majd a közönség előtt. Ráadásul a sportlétesítmények fejlesztésének van egy speciális, mindenki számára fontos hatása, ez pedig az egészségünk megőrzése.  Miközben ellenfeleink folyton az egészségügyi ellátórendszer problémáival ostoroznak bennünket, azt is fel kellene végre fogniuk, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztése igenis mindannyiunk egészségét szolgálja. Hisszük, hogy az egészségünk megóvásának legjobb módja a sporton keresztül valósítható meg, de rá kell vennünk az embereket arra, hogy használják az új létesítményeket.”

A kormány rendszeresen és szándékosan magyarázza meg a versenysport beruházásainak létjogosultságát a tömegsport egészségmegőrző hatásával. Ez viszont még akkor is hatalmas csúsztatás, ha az NKK-t majd valóban használhatják az állampolgárok is korcsolyázásra. Az kérdés persze, hogy milyen időablakban, és mennyit kell majd fizetniük érte.

Azt senkinek nem kell elmondanunk, hogy az Orbán-kormány az elmúlt 9 évben mennyit költött sportinfrastruktúra-fejlesztésre, az már azonban kérdés – természetesen az NKK kapcsán is-,  hogy ezek a fejlesztések vajon mennyiben szolgálták a helyi tömeg- és szabadidősportot. Mert ugye azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy például a Vidi FC 14,6 milliárdból épült új stadionjába is lemehetnek a helyi labdarúgás-szerelmesek kicsit mozogni az egészségük megőrzése érdekében. De a méregdrága, 200 milliárdból épülő új Puskás stadion terveiből is törölték a tömegsportot támogató, állampolgárok számára is igénybe vehető panorámás futópályát – költségtakarékosság miatt, haha.

Azt viszont tisztán látjuk akár az idei költségvetésből is, hogy ténylegesen mennyit irányoztak elő a tömegsport létesítményeinek fejlesztésére:

  • Szabadidősport támogatása: 522 millió forint
  • Diák- és hallgatói sport támogatása: 540 millió forint
  • Tornaterem-építési program: 289 millió forint
  • Tanuszoda-fejlesztési program: 289 millió forint
  • Kültéri sportparkok fejlesztése: 154  millió forint

Viszont a kiemelt sportegyesületek (pl. Kubatov Gábor fideszes képviselő Fradija) sportlétesítményei fenntartásának és üzemeltetésének támogatására 3,388 milliárd forintot fog adni a kormány.

Címlapkép: MOKSZ

Megosztás