A Modern Városok Program iskolapéldája: a tatabányai sportcsarnok

20160322_KAR8097

Orbán Viktor meglátogatta mind a 23 megyei jogú várost és összesen 3388 milliárd fejlesztést ígért meg. Uszoda, csarnok, 2*2 sávos út, ipari park. Mindent, amit építeni lehet. Nem számított, hogy szükség van rá, kihasználják-e rendesen, fent lehet-e tartani gazdaságosan, a kormány adott, a polgármesterek pedig nem ugrottak el az “ajándékpénz” elől. A cseppet sem kampányízű korút véget ért, összeszámolták az ígéreteket, így jött ki a 3388 milliárd. Illetve ez a jelenlegi összeg, még bármi lehet a vége. No, azért olcsóbb nem lesz!

Szél Bernadett (LMP) írásban kérdezte meg Lázár Jánost, hogy áll a program. Lázár közölte, hogy  eddig 340 milliárd forintot fizettek ki, a 2018-as költségvetésbe pedig további 166 milliárdot terveztek, vagyis a 2018-2022-es ciklusra marad 2800 milliárd forint. A következő négy év összes fejlesztésre fordítható hazai forrását a kormány már el is költötte.

 

 

Tatabányának új sportcsarnokot ígért Orbán. és volt olyan nagylelkű, hogy a városra bízta, hogy a nagyobb 6000 férőhelyes, vagy egy kisebb, 3000 férőhelyes csarnokot szeretnének. A Fidesz helyi országgyűlési képviselője, a volt polgármester Bencsik János akkor egy hosszú posztban meglelő módon a kisebb csarnok mellett érvelt:

“Bencsik támogatja az új sportcsarnok építését, de ismerve a már meglévő (egyébként 1100 férőhelyes), Földi Imréről elnevezett sportcsarnok jelenlegi kihasználtságát, az üzemeltetési költségeket, továbbá a város jövőbeni pénzügyi teherbíró képességét, mégis a kisebb, 3500 fős csarnok megépítését látja reális lehetőségnek. A mostani sportcsarnokban egy átlagos kézilabdameccsere 7-800 néző megy ki, rangadókon van csak telt ház.
„Az új létesítményben a jelenlegi nézőszámok megduplázhatók. Ugyanakkor elég nagy fantáziával kellene rendelkeznem ahhoz, hogy kétezernél több nézővel számoljak egy hazai bajnoki rangadó esetében”.

“Szó van arról is, hogy az üzemeltetést is magára vállalja az állam” – vetik fel Bencsiknek azt a megoldást, hogy nem a város, hanem az ország minden adózója állja a költségeket. A politikus szerint akkor sem lehet veszteséges a létesítmény működése, ha az állam állna a háttérben.

“Nemcsak a csarnok kell majd üzemeltetnie a városnak, hiszen – szintén a kormány ajándékaként – épül egy fedett uszoda, befedik a jégpályát és új ugrócsarnok is lesz. Ezek is többletköltséget jelentenek majd. Tatabányának éves szinten félmilliárd forintos mozgástere van, amit fejlesztésekre és városüzemeltetésre fordíthat. Bencsik arra figyelmeztet, hogy minden új beruházás utáni többletköltség ezt a a mozgásteret szűkíti. Minden másra – utakra, csapadékvíz elvezetésre, intézmények karbantartására – kevesebb jut.”

Kedden jelent meg a közlönyben hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a sportcsarnok építését és 15,2 milliárd forintot különít el rá:

Screenshot_03522
Bencsik János a FB-on elmondta hogy 3000 férőhelyes lesz a csarnok, amit “nagyrendezvényekre” 6000 férőhelyre lehet bővíteni. Szóval még az is lehet, hogy úgy kapták meg a “kisebb” csarnokot, hogy az végül is a nagyobb.

Bencsik kulturáltan válaszol minden kommentre, a következőket írta:

Túlárazott, a veszprémi 5000 fős csarnok 2008-ben 4,7 milliárd volt.
“Kompromisszumos megoldás született. A rendezvénycsarnok háromezres fix nézőtérrel fog rendelkezni, mely tovább bővíthető egy-egy esetleges világverseny esetében hatezerig. Gondolom, hogy szakított időt arra, hogy összehasonlítsa a két létesítmény tervdokumentációit, s az alapján végezte el a számításait. Esetleg még az időközben bekövetkezett áremelkedéseket is beépítette azokba. “
És akkor Ön szerint mi magyarázza a 11 milliárdos, 350%-os különbséget a két csarnok között?
“ Ön minden bizonnyal összehasonlította a két létesítmény terveit, s elvégezte a műszaki tartalmak szerinti beárazást is. Én nem, miután nem tartozik a hatáskörömbe. Képviselő vagyok, és a tatabányaiak azzal bíztak meg, hogy segítsek abban, hogy Tatabányán is megépülhessen egy modern, sokfunkciós rendezvénycsarnok.”
Ha az Ön fejében nem szólal meg a vészcsengő, hogy egy 3000(+3000) csarnok 15,2 milliárd forint akkor az nagyon nagy baj.
“ De ha Önnek szemet szúr és bizonyítékokkal rendelkezik, akkor kutya kötelessége a szükséges lépéseket megtennie.”

De ne menjünk vissza 2008-ig, menjünk vissza csak 2014-ig, amikor Orbán Viktor átadta a győri Audi Csarnokot.

Győr, 2014. november 15. Az Audi Aréna Győr multifunkcionális sportcsarnok épülete esti díszkivilágításban az átadás napján, 2014. november 15-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Győr, 2014. november 15.
Az Audi Aréna Győr multifunkcionális sportcsarnok épülete esti díszkivilágításban az átadás napján, 2014. november 15-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

tbanya_750

Vajon melyik lehet közelebb az igazsághoz?

A, Három év alatt annyira megdrágult az acél világpiaci ára, a munkaerő költsége és olyan gazdag, soha nem látott belső tartalommal rendelkezik majd az új tatabányai sportcsarnok, hogy bár kevesebb férőhellyel rendelkezik, de mégis 9 milliárddal kerül többe, mint a győri?

B, Már nem 20%-ot lopnak hanem 70%-et.

A 3338 milliárdnál már szép összeget lehet akasztani így.
De persze ez csak a szokásos libis sivalkodás, hiszen épül az ország.
És ha a “nemzeti tőkések” kicsit még tőkésebbek lesznek?
Dupla WIN!

 

tetszett_a_cikk3

 

 • belas

  Engem baromira irrital, hogy mar zero tumblijan is es itt is bencsik ebben a helyzetben mint kulturalt, ertelmes karakter van megmutatva.

  “Ha az Ön fejében nem szólal meg a vészcsengő, hogy egy 3000(+3000) csarnok 15,2 milliárd forint akkor az nagyon nagy baj.
  “ De ha Önnek szemet szúr és bizonyítékokkal rendelkezik, akkor kutya kötelessége a szükséges lépéseket megtennie.””

  ahogy a hozzaszolo/kerdezo sejteti bencsik volt benne a dontesi folyamatban, vagy legalabbis latott ra es NEKI kellene ures frazisoknal tobbet felmutatnia miert is jogos a 15,2 Mrd-os arcedula. Vagy NEKI kellene a kivitelezes utjaba allni. Vagy megindokolni miert nem teszi.

  Ehelyett fideszes tempoban visszatolja a felelosseget a kerdezore.

  Bonuszpont, ahogy azt mondja nem vegezte el a a két létesítmény terveinek osszehasonlitasat es műszaki tartalmak szerinti beárazás osszehasonlitasat. Mert ez nem a hataskore. Mert neki az a dolga, hogy segitse a tatabanyaiakat, hogy csarnokot kaphassanak. Csak tudnam, hogy az elobbi legalabb reszleges elvegzese nelkul hogy a budos kurvaanyjaba tudja felelossegteljesen elvegezni az utobbit. Az a patosz es ontomjenezes szerintem nem indokolt.

  Ez minden csak nem kulturalt es ertelmes. A hangnem lehet, de az maximum smink a mocskos/gyenge ervek felett.

 • János Virág

  És Tatabányán nincs normális járda, ha esik az eső,az autók vizben állnak a parkolóba! Majdnem minden szar és kosz, és ezeknek az ökröknek stadionok kellenek ! Sok sok pénzért hogy a zsebbe is jusson!

  • Ism.

   Ezt én sem értem. Kapunk egy csomó pénzt fejlesztésre, és a kormány egyetlen ötlete a sportcsarnok? Tényleg ennyire nem tudják, hogy mibe kellene ezt a pénzt fektetni?

 • Vidéki

  Iuvenalis írta: “Mens sana in corpore sano”
  Jelentése „Ép testben ép lélek”.

  Lényegében arról szól, hogy nem szabad a testünket elhanyagolni, mert csak úgy nyugodhat meg az ember lelkileg, ha testileg is jó állapotban van.

  Az ellenzéki pártok vad propagandája, amely a sportra költött pénzek értelmetlenségéről beszél habzó szájjal, kontraproduktív lehet ép testben ép lelkű választók számára!

  Meg van írva: nemcsak kenyérrel él az ember!

  • Tamás Nagy

   videki bácsi, nem tudom hogy a cikket hallgatta-e vagy olvasta, de fusson neki újra, mert fordítva erteelme

   • Tamás Nagy

    fordítva értelmet fog nyerni, jah és a 1818 al megosztani sziveskedjék tapasztalatait

    • Helados Sensaciones

     Tamás Nagy : Ki a 1818 ?

     • Tamás Nagy

      majd ha be kell idenymunkára jelenteni valakit akkor meg fogja ismerni azt a számot :)

     • Vidéki

      Ön is idénymunkás lehet, ezért tudja ilyen jól.
      Talán csak nem Ron Werber Tamás bátyó gazdája?

     • Tamás Nagy

      videki bácsi mondom hogy a cikket ne hallgassa hanem nézze, és olvassa, s a tartalmat kerrm jelentse a párttrlefonszámon: 1818 majd átkapcsolják ahova kell

   • Vidéki

    Fusson neki Tamás bátyó!

  • János Virág

   Akkor dolgozzál keményen,és stadion nélkül is edzett leszel állami pénz nélkül!

 • János Virág

  Az a lényeg hogy legyen egy felesleges stadion! Igaz hogy járdánk nincs,de a vezetőink adtak egy tippet! Hogyha járdát akarunk,akkor fizessük meg!