Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

5 milliárdért terveztet atlétikai stadiont a kormány Orbán álma miatt

 

Bár budapesti olimpia nem lesz, de azért megépítenék az arra szánt atlétikai stadiont, mert Orbán Viktor világbajnokságot szeretne rendezni. A stadionnak csak a tervezése 5 milliárdba fog kerülni.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Elkészült annak a közbeszerzésnek az összegzése, amelyet a Budapesti Atlétikai Stadion megtervezésére írtak ki – vette észre a Napi.hu. Az  új hiper-szuper atlétikai stadiont – amit eredetileg az olimpiára szántak  – Ferencvárosban, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő telken építenék fel. A befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de nagy eseményeknél 55 ezresre is bővíthetnék. A  tervezése 4 milliárd 723 millió forintba fog kerülni. Jól olvasod. 4.723 millió forintba. Egyelőre, mert ez még emelkedhet is.

A területet amúgy korábban másik 16,5 milliárdért vette meg a kormány.

A stadiont a budapesti Napur Architect Építészeti Iroda Kft. tervezi, mert ez az építésziroda nyerte meg a stadion építészeti tervpályázatát tavaly szeptemberben (akkor az első helyezéssel hétmillió forintos díj járt). Az iroda neve ismerős lehet már, ők tervezték többek közt a vizes vb-re felépített Duna Arénát, és az általuk vezetett konzorcium nyerte a Néprajzi Múzeum új épületének tervpályázatát is.

A mostani közbeszerzés ismertetésében az áll, hogy az atlétikai stadion megépítésével a kormány célja a hazai verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek biztosítása, egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása.

Ismétlem: magasabb színvonalú SZABADIDŐSPORT.

Az Átlátszó korábban megírta, hogy az új Puskás stadion tervezésére „mindössze” 3,5 milliárd ment el, pedig azt többször át is kellett tervezni, mert változott a koncepció, és mivel a Népstadiont az egykori Középülettervező Vállalat tervezte, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva csak a cég jogutódjával, a Középülettervező Zrt.-vel (Közti Zrt.) tárgyaltak az új tervek elkészítéséről.

Tehát a 60 ezer fős új Puskás tervei fele annyiba sem kerültek, mint a 15-55 ezres atlétikai stadion tervei.

Persze nem meglepő a dolog, a kormány imád építeni, hisz abban a politikai és az anyagi haszon is óriási. Egyrészt tudják mutatni, hogy mennyit fejlődött az ország, másrészt a kormányközeli építőcégek is jól járnak. Win-win.

Egyébként a Kétfarkú Kutyapárt újságja már 2016 decemberében – amikor a Momentum még el sem kezdte gyűjteni az aláírásokat az olimpiás népszavazáshoz – megírta VICCBŐL, hogy ha nem mi nyerjük a rendezés jogát, Magyarország akkor is megrendezi az olimpiát, és felépítünk minden létesítményt.

Pár hónappal később, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 április elején – miután a kormány lefújta az olimpiai pályázatot, mert a Momentum 266 ezer aláírást adott le, hogy legyen róla népszavazás – Fürjes Balázs kormánybiztos az Insidethegames.com-nak adott interjújában közölte, hogy bár visszavonták a 2024-es pályázatot, azért minden tervezett beruházást megvalósítanak. Hozzátette, hogy így akár később pályázhatnak a 2028-as vagy 2032-es olimpia rendezésére, de utána ezt cáfolta.

Az atlétikai stadionban a kormány, illetve konkrétan Orbán Viktor a 2023-as világbajnokságot szeretné megrendezni. A miniszterelnök emiatt már tavaly októberben fogadta a parlamentben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökét, Sebastian Coe-t.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerülne a stadion megépítése és az atlétikai vb megrendezése, de a vizes vb-ből kiindulva nem lenne olcsó. A tavaly nyári sportesemény ugye 25 milliárd forintról indult, aztán bőven 100 fölött lett a vége.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás