5 milliárdért terveztet atlétikai stadiont a kormány Orbán álma miatt

atlétika stadion

 

Bár budapesti olimpia nem lesz, de azért megépítenék az arra szánt atlétikai stadiont, mert Orbán Viktor világbajnokságot szeretne rendezni. A stadionnak csak a tervezése 5 milliárdba fog kerülni.

 

 

Elkészült annak a közbeszerzésnek az összegzése, amelyet a Budapesti Atlétikai Stadion megtervezésére írtak ki – vette észre a Napi.hu. Az  új hiper-szuper atlétikai stadiont – amit eredetileg az olimpiára szántak  – Ferencvárosban, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő telken építenék fel. A befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de nagy eseményeknél 55 ezresre is bővíthetnék. A  tervezése 4 milliárd 723 millió forintba fog kerülni. Jól olvasod. 4.723 millió forintba. Egyelőre, mert ez még emelkedhet is.

A területet amúgy korábban másik 16,5 milliárdért vette meg a kormány.

A stadiont a budapesti Napur Architect Építészeti Iroda Kft. tervezi, mert ez az építésziroda nyerte meg a stadion építészeti tervpályázatát tavaly szeptemberben (akkor az első helyezéssel hétmillió forintos díj járt). Az iroda neve ismerős lehet már, ők tervezték többek közt a vizes vb-re felépített Duna Arénát, és az általuk vezetett konzorcium nyerte a Néprajzi Múzeum új épületének tervpályázatát is.

A mostani közbeszerzés ismertetésében az áll, hogy az atlétikai stadion megépítésével a kormány célja a hazai verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek biztosítása, egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása.

Ismétlem: magasabb színvonalú SZABADIDŐSPORT.

Az Átlátszó korábban megírta, hogy az új Puskás stadion tervezésére “mindössze” 3,5 milliárd ment el, pedig azt többször át is kellett tervezni, mert változott a koncepció, és mivel a Népstadiont az egykori Középülettervező Vállalat tervezte, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva csak a cég jogutódjával, a Középülettervező Zrt.-vel (Közti Zrt.) tárgyaltak az új tervek elkészítéséről.

Tehát a 60 ezer fős új Puskás tervei fele annyiba sem kerültek, mint a 15-55 ezres atlétikai stadion tervei.

Persze nem meglepő a dolog, a kormány imád építeni, hisz abban a politikai és az anyagi haszon is óriási. Egyrészt tudják mutatni, hogy mennyit fejlődött az ország, másrészt a kormányközeli építőcégek is jól járnak. Win-win.

Egyébként a Kétfarkú Kutyapárt újságja már 2016 decemberében – amikor a Momentum még el sem kezdte gyűjteni az aláírásokat az olimpiás népszavazáshoz – megírta VICCBŐL, hogy ha nem mi nyerjük a rendezés jogát, Magyarország akkor is megrendezi az olimpiát, és felépítünk minden létesítményt.

Pár hónappal később, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 április elején – miután a kormány lefújta az olimpiai pályázatot, mert a Momentum 266 ezer aláírást adott le, hogy legyen róla népszavazás – Fürjes Balázs kormánybiztos az Insidethegames.com-nak adott interjújában közölte, hogy bár visszavonták a 2024-es pályázatot, azért minden tervezett beruházást megvalósítanak. Hozzátette, hogy így akár később pályázhatnak a 2028-as vagy 2032-es olimpia rendezésére, de utána ezt cáfolta.

Az atlétikai stadionban a kormány, illetve konkrétan Orbán Viktor a 2023-as világbajnokságot szeretné megrendezni. A miniszterelnök emiatt már tavaly októberben fogadta a parlamentben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökét, Sebastian Coe-t.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerülne a stadion megépítése és az atlétikai vb megrendezése, de a vizes vb-ből kiindulva nem lenne olcsó. A tavaly nyári sportesemény ugye 25 milliárd forintról indult, aztán bőven 100 fölött lett a vége.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • János Virág

  Mocskos gazember csak arra nem költ,ami szükséges lenne!

  • Mongol Janos

   …huuuuu…és mire??…haver..

  • Hangulatjelentő Mszmp

   Igen! Nem Virág Jánosra költik, hanem az országra! Pedig adhatnák Virág Jánosnak is, mire is? Tudja János most erre is telik, és még hitel sem kell hozzá! Tudom jó lenne egy üveg sörrel, több, egy nagyobb autó, egy doboz cigarettával több, de van akinek meg erre van igénye! Suttyó, proli irigységben fetrengő sz.rházi!

   • Molnár Máté

    Nem neked magyarázom, mert úgy gondolom, nem a saját véleményedre válaszolok.
    Az emberek bedobnak a közösbe ún. adózás jogcímén. Ebből a közösből pedig a kormány eldönti, hogy mire költ. (Ez a költségvetés.) Úgy gondolom, hogy időről-időre azért érdemes elgondolkodni azon, hogy mire milyen súllyal van szükség. Van amiről az embereknek is markáns véleményük van, amit szerettek volna kifejezni népszámlálás keretében. De végül nem tudták. (Egyébként nem bánom, hogy nem kúrtuk el a lóvét népszavazásra, de azt már határozottan bánom, hogy stadionokra igen.)

 • Mongol Janos

  MONDJA a wc-s marinéni….”inkább az éhező gyerekekre….a szarrá ment egészségügyre…az oktatásra…”….jól van marinéni…ne kiabáljon….ezt a bangóné már elmondta…bezzeg ..amikor a kommunisták voltak…meg sem mert szólalni…ott a pöcegödörben…

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Végre! Örök problémám, hogy a stadionok nem alkalmasak atlétikai tevékenységre, és igazából, már vannak világrendezvényekre alkalmas uszodáink egyéb létesítményeink, de az atlétika lemaradt!

  • Lujza a bébilajhár

   LOL.
   … ja, nem vicc volt? hát sajnálom…

  • http://anothernonight.blog.hu no-night

   1. Az évtizedenkénti egy VB/EB miatt érdemes egy ilyet megépíteni? Egy pohár tejért minek fenntartani szarvasmarhafarmot?

   2. Ha a Puskásnál nem a fapados verziót valósították volna meg – ugyanannyiért – akkor nem kéne erre külön szórni a pénzt…

 • transformer

  Semmiből nem lehet annyit lopni, mint az építkezésekből. Nem ezek találták fel, dicső elődeik már több mint száz éve tudták. Utána (ha egyáltalán itt lesz a VB) ott fog rohadni a stadion, akár a “Duna Aréna”, ahová holmi civil be sem teheti a lábát.

 • sagemono

  Nem kéne. Még nem tart ott az ország. Erre jó tanulság volt az úszó VB.
  Istenem, ha az egészségügy lenne a hobbija lehet jobban járunk.