Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

fidesz

10 nő vádolta meg molesztálással, most mégis újra rendezhet Marton László

Veszprémben fog visszatérni a 10 rendbeli szexuális zaklatással megvádolt Marton László.  A Fidesz-közeli Oberfrank Pál vezette Petőfi színházban már zajlanak a Tartuffe próbái. 

2017 novemberében egy kanadai színház közleményében azt írta: egy hivatalos belső vizsgálat után már két éve megállapították, hogy Marton László rendező szexuális zaklatást követett el a színház közösségének két tagja ellen is, ezért véglegesen meg kellett szakítani a színház és közte fennálló kapcsolatot – írta meg akkor a 444.hu. A Soulpepper Theatre Company elmondta, pusztán azért nem tettek további lépéseket, és azért nem hoznak nyilvánosságra részleteket, mert az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat.

Nem úgy, mint hazánkban a 10 áldozat egyike, Sárosdi Lilla, aki arcát és nevét vállalva mondta el, hogyan zaklatta őt Marton László. Egy névtelenséget kérő áldozat az Indexnek részleteket is elárult Marton „módszereiről”:

„2012-ben kezdtem Marton Lászlóval dolgozni. Mikor felkért, nagyon örültem és kiválasztottnak éreztem magam. Az irodájában kezdtünk a munkához. Az első alkalommal elkezdtem mondani a gondolataimat a darabról, majd közbevágott, és belekezdett egy történetbe arról, hogy Kanadában egy igazgató megerőszakolt, molesztált lányokat, és csak nyitott ajtónál lehet tárgyalni azóta, ezt törvénybe is foglalták. Nem értettem, hogy ez most mi. Mindenesetre nálunk csukva volt az ajtó. Aztán idővel elkezdődött a combtapi. Vonakodtam, és nem nagyon értettem, mi van. Majd jött a mellem tapizása. Megpróbáltam odébb ülni, és kértem, hogy kávézóban dolgozzunk.

A „megbeszélés” után szóltam egy-két szakmabelinek az esetről, mondván, azért ez egy kicsit furcsa. De ők azt mondták:

Ja, a tanár úr szereti a fiatal, csinos lányokat, jár a keze.

Aztán elkezdődtek a próbák, ahol – mint mondja – folytatódott a tapizás. „Próbáltam távolságot tartani tőle, de utánam jött, és ment a tapi. […]
Sokat gondolkodtam, hogy miért mentem vissza, de féltem, azt hittem, tönkreteheti a karrieremet. És közben rengeteg ember el volt ájulva, milyen jó nekem, hogy a nagy Martonnal dolgozhatok ilyen fiatalon.[…]

Lett egy másik fiatal lány. Borzasztó volt látni a történetét. Egyszer odajött hozzám a lány, és azt mondta, tudja, hogy a tanár úr öreg, de akkor is olyan furcsa, hogy folyamatosan tapizza. Nagyon rosszul érzi magát. Ezen nagyon felbasztam magamat. Megkerestem a színházban egy-két embert, és mondtam nekik, hogy beszélnék erről a vezetőségnek, mert ez így gáz. Mire azt a választ kaptam:

Figyelj, azt fogják mondani, hogy csitri vagy, te leszel a hibás, téged fognak meghurcolni. Inkább fuss, menj el innen, hidd el, máshol sokkal jobb.

Az a legfelháborítóbb, hogy az egész szakma tudja, hogy »tanár úr szereti a lányokat«, az egész ház retteg tőle. Egy csomó ember odakerült anno 18-20 évesen, és beleszoktak, beleöregedtek ebbe a rendszerbe. Félnek, hogy kirúgják őket és nem kapnak munkát. Ez a tökéletes hatalommal való visszaélés.”

Most a veszprémi Petőfiben rendezhet újra Marton László, a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Oberfrank Pál vezetése alatt, aki 2010 óta van a színház élén.

Oberfrankkal az EMMI lapja, a kultura.hu készített csodálatosan alákérdezős interjút, amit elsőként a Magyar Narancs vett észre.

„Az alkotót ért tavalyi támadások után Veszprémben dolgozhat először egykori mestere. Mi volt erről a véleménye a városban élőknek?” – Tette fel a kérdést a kultura.hu munkatársa, aki vagy egy barlangban élt az elmúlt 2-3 évben, vagy egyszerűen egy szervilis mikrofonállvány. Oberfrank le is csapta a labdát, ahogy kell, és megnyugtatta az olvasókat, hogy őt a fideszes városvezetés és a barátai is támogatták a döntésben, ráadásul szegény Marton csak az internet világának áldozata.

„Egy-két kérdést kaptam csupán, hogy jól átgondoltam-e a döntésem. Azok az emberek, akik fontosak számomra – illetve a fenntartó, a városvezetés is – támogatásukról biztosítottak.
Ahogyan egyre előrébb haladunk a próbafolyamatban és együtt dolgozunk az előadáson, még inkább megerősödik bennem az érzés, hogy minden szempontból jó döntést hoztam, és emberileg is azt gondolom, hogy nem tehettünk másképp.

Az internet világa, a mai durvuló hangnem sok embert ránt le felelőtlenül a pokolba, bárki bárkit kíméletlenül tönkre tehet, ezért fokozott a felelősségünk abban is, hogy megtaláljuk a másikat, kezet nyújtsunk, és fölemeljük egymást. Mindenki hordoz sebeket, és mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Remélem valaki lefordítja majd ezeket a sorokat a Kevin Spacey-t épp elítélni készülő bírónak, valamint azoknak az igazgatóknak és producereknek is, akik minden lehetséges futó projektjéből páros lábbal rúgták ki az Oscar-díjas  színészt a molesztálási ügyei miatt.

Címlapkép: Marton László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2017.06.09-én.

Megosztás