Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az utolsó fázis után jöttek rá, hogy el lehet költeni még fél milliárdot a kisvárdai stadionra

 

120 millió forintos költséggel indult a kisvárdai stadion, mára 2,5 milliárdnál tartunk. A mostani drágulás oka egy hőszigetelt távvezeték kiépítése. 1 hónap alatt, 500 méter, 473 millióért.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Most már tutibiztosan kijelenthető, hogy az évtized végére a kihasználatlan törpestadionok országa leszünk, ugyanis addigra a kormány döntései alapján mintegy 32 helyszínen minimum 342 milliárd forintból – ebből a közbeszerzési pályázatokban megjelentek szerint nagyjából 250 milliárd a közpénz, vagyis TAO-ból lecsípett rész – épülnek fel vagy újulnak meg a profi csapatok sportlétesítményei. Most a határon túlra stadionokra kiszórt milliárdokat, nem számoljuk.

És ha már – az alacsony színvonal és a társadalom focitól való elidegenítése miatt- sose vagy minimum 110 éven belül térülnek meg a stadionberuházások, legalább a fenntartási költségeket megpróbálhatjuk csökkenteni. Különben ugyanúgy nem találunk majd üzemeltetőt, mint a Haladás kis ékszerdobozára…

Különösen akkor lehet népszerű egy ilyen döntés, ha az megint egy faszán túlárazható építést foglal magában.

Most úgy alakult, hogy az új kisvárdai stadion  még 473 millió forinttal drágább lesz – ez az  Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetményből derül ki.

A jelenlegi kalkulációk szerint 2 milliárd 498 millió 440 ezer forintot visz el az építmény. Az áremelkedés oka a hivatalos indoklás szerint az, hogy „a szomszédos strandterületről elérhető termálvíz hulladékhőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés hatékonyabban oldható meg, ezért a Strandfürdő területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges”. Ezzel spórolnak majd a fűtésen télen. Gondolom én. Vagy fűtik majd a gyepszőnyeget esetleg… Bár a nívós NB1-ben gyakorlatilag a leghosszabb a téli szünet egész Európában.

A probléma az egésszel az, hogy az építkezés Révész Attila szakmai igazgató szerint remekül áll, szinte kész, a fűthető gyepszőnyeg is már a helyén van. Ezt a KölcseyTv 2018. január 1-i videójában mondta Révész.

“Az utolsó fázishoz érkeznek a kivitelezők. A pálya aláfűtése megtörtént, kapja már a meleg vizet, már most is tudnánk rajta játszani, teljesen rendben van. A minősége kifogástalan, most már a “finom munkálatok” jönnek: a skyboxok kiépítése, és majd jobb idő esetén az ülések is felkerülnek. Remélem, hogy április-májusra már mérkőzéseket is játszunk majd benne.”

Ha Révész már áprilisban, májusban játszani szeretett volna a pályán, akkor mire fel módosították és emelték meg a költségeket 2018. április 19-én?

Hát nyilván egy előre be nem kalkulálható dologra. A közbeszerzési hirdetményből idézek:

“A Felek a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták, és együttesen megállapították, hogy a szomszédos strand területről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg.”

Hogy a klub mennyit spórol évente ezen, arról mi nem láttunk hatástanulmányt, és a szerződésben sincs feltüntetve. De gondolom azért 110 év alatt ez is megtérül. Az átadás mindenesetre kitolódott május 25-re.

A kisvárdai 2500 férőhelyes, stadion építését a kormány 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította. Kisvárda országgyűlési képviselője 2010 óta Dr Szeszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás