Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

fidesz

Orbán Viktornak a labdarúgó utánpótlás az első számú nemzeti ügy

Felcsúton épült fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új hiper-szuper sport- és konferenciaközpontja. A komplexum mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, ebből 30 százalék volt az önerő, a többi TAO-támogatás. A megnyitón Orbán Viktor a beszédében azt hangsúlyozta, hogy az utánpótlásnevelés az első számú nemzeti ügy. Mi más.

Kapásból kezdhetném azzal, hogy mégis honnan volt a Puskásnak 4 milliárd forint önereje erre a központra? De ez nyilván költői kérdés, mindenki tudja, hogy szegről-végről ezt is az adófizetők zsebéből húzták ki, ahogy a TAO-pénzek is onnan vándorolnak át Orbán Viktor hóbortjára.

A megnyitón a miniszterelnök a szokásos protokoll mellett próbálta eladni a stadionok és sportközpontok létjogosultságát, s felvázolni előremutató vízióját egy olyan országban, ahol rajta kívül kb. már senki más nem hisz benne, s maximum azért támogatja az építkezéseket, mert jól túl lehet mindent árazni.

„A magyarok történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy a jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója, 2010 óta pedig szerinte az egész ország látja a jövőjét, amihez az kellett, hogy elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot (…), de legalább is a saját világunkat. Nem szabad imbolyogni, csúszkálni, botladozni, mint ahogy Európa néhány vezetője ezt teszi, nekünk, magyaroknak csak annyit kell mondani: így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ. A gyermekeinkben nő, a mi víziónk bennük és általuk válik valósággá. Építhetünk mi toronyórát láncostul, ha nincs gyerek.”

Építhettek stadionokat is, Viktor, ha nincs néző, mert a focink a legrosszabb a régióban. Mert 10 év alatt sem sikerült rájönni, hogy a jó labdarúgót ki lehet nevelni a libalegelőn is (sarkítok), ha megvan mögötte a megfelelő edzői szakma és a vele járó „know-how”. De nálunk nincs ilyen, mert az edzőképzés helyett üresen kongó, hullaszagú betonszarkofágokra költünk.

Meg agymosó brüsszelezésre. Komolyan, Orbán még arra is képes volt, hogy összemossa az EU „bevándorláspártiságát” a magyar utánpótlás fontosságával. Zseniális okfejtés következik, még annál is izmosabb, mint mikor Tállai NAV-elnököm elmagyarázta, hogy Brüsszel adócsökkentése igazából adónövelés.

„Amikor egy brüsszeli bürokrata a kontinens jövőjéről beszél, akkor a bennszülött európaiakat temeti, a mi helyünkre érkezőket pedig általában élteti, de ezt a képet  a magyarok nem fogadják el, helyette inkább az utánpótlás-neveléssel foglalkozunk. Az utánpótlást ezért első számú nemzeti ügy, így függnek össze a nagy dolgok, Európa és Magyarország jövője a mi kis akadémiánk életével. Ha a Magyarországon működő nyolc komolyan vehető labdarúgó-akadémia közül mindegyik tízévente felnevel két nemzetközi szintű játékost, akkor készen is van egy európai szintű magyar futballválogatott. „

Orbán megjegyezte, könnyebb lett volna a dolga, ha pénteken Kleinheisler László vagy Sallai Roland (mindkettő Puskás-nevelés) a magyar labdarúgó-válogatottban „berámolt volna egy vagy két gólt” a görögök hálójába a Nemzetek Ligája selejtezőn, hiszen könnyebb érvelni az akadémia mellett, ha a válogatottban helyt állnak a volt diákjaik.

De legnagyobb bánatunkra nem így történt, a magyar válogatott kikapott Görögországtól, és jelenleg három meccs után, egy győzelemmel és két vereséggel áll a csoport utolsó előtti helyén. S ha ez nem lenne elég, az U21-es utánpótlás válogatottunk 3 napja, EB selejtezőn az addig 8 meccsből, 8-at elveszített, Máltától kapott ki 2-1-re, és jelenleg 4. helyen áll a 6 fős csoportban. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen!

Pedig az elmúlt években dőlt a közpénz a határon túli futball támogatásába is. Persze leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával. De a kisvárdai klub fideszes vezetője is tudott egy kis pénzt pumpálni Ukrajnába.

Az Index remekül összeszedte, hogy csak az elmúlt két évben 20 milliárd forintot basztak ki az ablakon külföldi akadémiák támogatására. Látva az eredményeinket, biztos vagyok benne, hogy ezeknek a pénzeknek sehol sem lett volna jobb helyük. 

grafika: index.hu

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Puskás Akadémia Sport-és Konferenciaközpontjának átadóünnepségén 2018. október 14-én (fotó: kormany.hu)

Megosztás