Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„A kormányzati munka kampányidőszakban is folyik” – ilyenekkel érveltek az NVB-ben, hogy miért nem probléma, hogy a Tv2-be csak fideszes politikusokat hívtak be

 

Zseniális, hát tehet arról szegény kormánytag, hogy képviselő-jelölt?

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Előzmények:
– A TV2 Mokka c. műsorába egy hónapon át szinte csak fideszes politikusokat hívtak be.
– Panasszal éltünk a Nemzeti Választási Bizottságnál.
– Az NVB értesítette a Tv2-t, de a csatorna nem reagált az NVB megkeresésére.
– A NVB nekünk adott igazat, elmarasztalta a TV2-t, és megbüntette őket 6,1 millió forintra.

Az NVB oldalára felkerült az ülésnap jegyzőkönyve, tanulságos hogyan érveltek az NVB tagjai, hogyan született meg az elmarasztaló ítélet és a a büntetés.

Az MSZP delegáltja:
Ashampoo_Snap_0001
Az MKKP delegáltja:

Ashampoo_Snap_0002
A kedvencem, Dr. Tóta Áronné, aki már korábban tett róla, hogy megjegyezzük a nevét. (Őt Áder delegálta az NVB-be.)

Ashampoo_Snap_0003

Zseniális, hát tehet arról szegény kormánytag, hogy képviselő-jelölt? A kormányzati munka zakatol, arról hírt kell adni. Dr. Tóta Áronné arra nem tért ki, hogy miért nem fértek be nem fideszes vendégek a műsorba …

A Fidesz delegáltja:

Ashampoo_Snap_0004

 

A kormányzati munka kommunikálása több időt vesz igénybe:

Ashampoo_Snap_0005
A TV2, bár nem reagált az NVB megkeresésére, de az ítéletet azért megfellebbezte a Kúriánál.
Csakhogy jött az újabb pofon, a Kúria úgy döntött, hogy az NVB jogosan büntette meg a TV2-t, sőt a bírság összegét is helyben hagyta.

A TV2 azzal védekezett, hogy nem csak a stúdióbeszélgetéseket kellett volna vizsgálni, hanem a Mokkában lévő Tényeket is, mert azokban szerepeltek ellenzéki politikusok, valamint hogy ők hívtak ellenzéki politikusokat vendégnek, de nem fogadták el a meghívást.

A Kúria viszont kimondta:

– a választási eljárás szabályainak alkalmazása során érvényre kell juttatni a következő alapelveket: esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között.

– a műsorszolgáltató számára törvény biztosítja a szerkesztői szabadságot, a Ve. alapelvi szabályainak pedig a műsorszámok összességében kell érvényesülni. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem értelmezhető úgy, mint amely azt a követelményt támasztja a műsorszolgáltatóval szemben, hogy az minden egyes álláspontot minden műsorszámban megjelenítsen. Ha a kiegyensúlyozottsági követelmény érvényesülésére minden esetben kizárólag egy műsorszámon belül keríthetne sort a műsorszolgáltató, az a média – azon belül a szerkesztési szabadság – olyan fokú sérelmét jelentené, amelyet a legitim jogalkotói cél, a véleménypluralizmus elérése nem igazol.

–  A kérelmező hivatkozott arra, hogy az … c. szegmensbe való meghívásukat ellenzéki politikusok nem fogadták el. Mivel azonban ezt nem igazolta, a kérdést a Kúria érdemben nem vizsgálta.

–  Tartalmi elemzés alapján a Kúria azt állapította meg, hogy a FIDESZ-KDNP a jelöltjei útján több alkalommal is megjelenhetett, kifejthette közéleti témákkal kapcsolatos véleményét, míg más jelölő szervezetek részére csak két esetben adott megjelenési lehetőséget kérelmező.

– Az NVB (…) helytállóan állapította meg, hogy mivel a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség tartósan és súlyosan sérült, (…) jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megsértése is bekövetkezett.

A Kúria-döntés után a Jobbik közleményt adott ki:

„A Fidesz-KDNP lopott közpénzen eltartott szennycsatornája a választási időszakban eddig rendre megsértette a választási törvényt, ugyanis a reggeli műsoraikba kizárólag a kormány embereit hívták be, akik élő adásban mondták fel a kormánypropagandát. A műsorok nagy részében leginkább a Jobbikról hazudoztak a meghívottak, a Jobbik képviselőit azonban nem hívták be, hogy cáfolhassák a hazugságokat. A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a jogsértést, és kötelezte a TV2-t annak abbahagyására, valamint 6.210.000 forint büntetés megfizetésére.

Andy Vajna tévéje fellebbezett a Kúriánál, sőt még azt is képesek voltak hazudni a bíróságnak, hogy ők hívták a képviselőket, csak nem fogadták el a meghívást. A Kúria helyben hagyta az NVB döntését, így a TV2 reggeli műsorában hamarosan jobbikos képviselőkkel is találkozhatnak a választók.”

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás