Európában a harmadik legdrágább nálunk a taxizás, mégis ráemelünk

grafika: portfolio
grafika: portfolio

 

Annak ellenére, hogy ha egy taxiút tarifáját a lakók átlagos havi nettó jövedelméhez viszonyítjuk, akkor az albán és a szerb főváros után Budapest a legdrágább egész Európában, Magyarországon mégis áremelést sürgetnek a taxisok.

 

 

Év végén még csak pletyka volt, tegnap viszont a Zoom.hu megszerezte a számokat is, hogy mennyi áremelést szeretnének a taxisok júniustól.

Úgy nézünk ki, hogy a 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedne, a 280 forintos kilométerdíj 300 forintra, míg a percenkénti várakozási díj 70 forintról 75 forintra kúszna fel. A Zoom.hu-hoz eljutott információk szerint ez az a jövőbeli tarifa, amely mögött a budapesti taxistársadalom és az érdekvédelmi szervezetek a legnagyobb arányban felsorakoztak.

S miért van szükség több mint 55%-os emelésre az alapdíj esetében? A taxistársaság azt felelte:  “Sok esetben, ha valaki rövid utakra hív címre autót, akkor a címre jutás költségeit is kalkulálva, valójában veszteséget kénytelen elszámolni a sofőr.”

Hogy ez a veszteség miként jön ki, arról nekem fogalmam sincs, hisz ma is elkéri minden taxis 3-4 liter benzin árát egy 2km-es fuvarért is.

Csak lábjegyzetként említeném, hogy a taxislobbi által kiűzött Ubernek nem volt gondja a rövid fuvarokkal, és gyakorlatilag fele annyiért szállította az utasokat Budapesten, mint a taxis társaságok… De ez a múlt és kár sírnunk utána, mert – hála a barcelonai taxisok perének- az Uber már sosem jön vissza olyan formában, amilyenben volt.

Ugyanis – a cég tevékenysége hiába volt kiugróan hasznos a fogyasztóknak – tavaly év végén Döntött az Európai Bíróság: az Uber taxicégnek fog számítani az Európai Unió teljes területén, s ezzel a cég versenyelőnye minimálisra csökken, hiszen a taxiszolgáltatókkal azonos szabályoknak, engedélyezési eljárásoknak és biztosítéki követelményeknek kell megfelelnie.

 

tarifák

 

Két éve a Portfolio elemezte a Numbeo statisztikáit az európai tarifaárakról, és adott egy releváns képet arról, hogy mennyire megterhelőek a taxistarifák a helyi lakosokra nézve, ha az átlagos nettó jövedelemszintekkel vetjük össze őket.

 

Látható, hogy még a mostani, “alacsonyabb”  áraival is – Londont megelőzve -, Budapest az előkelő harmadik helyet szerezte meg a fordított árversenyben. S a kérdés rögtön szöget üt az ember fejébe, miért ilyen drága a taxizás nálunk, ha a hasonlóan szerencsétlen előmenetelű és csóró országokban, mint például Románia vagy Bulgária, meg tudják oldani sokkal-sokkal olcsóbban? S mi szükség van arra, hogy még emeljünk a tarifákon? Részemről a kérdés költői, de azért a taxisoknak vannak válaszaik.

Mint tudjuk, a budapesti tarifák emelésének ötlete 2017 őszén vetődött fel először. A sofőrök úgy vélték, az immár csaknem 5 éves díjtáblához valamilyen formában jó lenne hozzányúlni. Akkor felvetődött egy olyan ötlet is, hogy hétvégi és éjszakai tarifákat kellene bevezetni. Ezen ötlet mögé alapvetően a Csertek István vezette Európai Taxis Egyesület (ETE) állt be, azonban Tarlós ezt megvétózta. De akkor mit lehet tenni?

Szakmai szervezetek szerint, s úgy tudjuk, a sofőrök többsége szerint is, ma már “egy elfogadható mértékű díjemelés” elodázhatatlan. Mert, mint fogalmaznak, a benzin ára csupán egyetlen összetevője költségeiknek, s számos másik elem – például a vizsgázás vagy a drosztdíj – évről-évre emelkedik. Ezeket pedig muszáj valahogyan fedezni – magyarázták.

Hát igen, a benzinár ma kb. a 2011-es szintet üti meg. S majdnem 100 forinttal kevesebb, mint a 2012-2014-es horrorkiugrásoknál. A taxiforum kalkulátora szerint a drosztdíj és a behajtási engedély éves díja is eléri már a 82 ezer forintot. A vizsgáztatás éves árát meg kiröhögöm. Mindemellett, nem mondjuk azt mi se, hogy a taxizás olcsó mulatság egy sofőrnek, és aki nem akar egyoldalúan ítélni, az böngéssze át a fenti kalkulátor összegeit. De a taxisok minden járulékos költségének ellenére is, azt azért kimondhatjuk, ez az utasnak (is) nagyon fáj.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Zuzu Petals

  Mig az aremeles elott rendre taxival utaztam hetvegente, es sokszor akkor is, ha kesesben voltam, addig tavaly jo, ha havonta 1 ut kijott atlagban. Pentek/szombat este 6 utan telen el lehet felejteni a taxit. 4 kurva taxiapp van a telefonom, ennek ellenre az elmult 2 evben sosem sikerult ugy autot hivni a hideg hetvegi idoszakban, h ne kelljen legalabb 15 percet varni. Szolgaltatas zero, ugyanugy ciceregnek a CB-k, megy a gagyi radio vagy a sofor nem birja vefogni a pofajat. Szoval, koszi sracok, basszatok meg a viteldijaitokat, inkabb gyalogolok egy orat, mintsem nektek fizessek!

  • Károly Horváth

   Köszönjük. Töröld az alkalmazásokat

  • Lauter Gábor

   Rendben! legközelebb URH kikapcs,hogy ne értesüljek pl egy balesetről amerre torlódás van,hozd el a kedvenc Wagner operádat CD-n,hallgathatjuk azt is, kesztyütartóban whiskey + szóda és egész úton Te beszélhetsz….de fizesd is meg!

   • Zuzu Petals

    Waze-rol hallottal mar? Ott pontosan latod a torlodasokat.
    Es fizetek most is. Volt egy megallapodas, amiben a fent felsoroltakat is vallaltatok az aremelesert cserebe. Erdekes, h a zajongas nem jellemzo Franciaorszaban vagy akar a nemeteknel. Rendes appok is vannak, stb. Elobb talan a szolgaltatas minoseget kene felhuzni a nyugat-europai szintre, es utana johetnek az arak. Addig nektek csitu van.

 • Béla Toller

  Ha nincs konkurrencia, vagy meg van fegyelmezve, akkor ez van ! Ez van az energiaellátásban, a közszolgáltatásokban, a sajtóban, lassan a turizmusban és a fogászatban is ! Az eü-ben meg ez lesz ! Az oktatás ilyenfajta megszervezéséhez több idő kell, de már folyamatban van ! Még azt a szavazási viccelődést kell kiiktatni, amit négyévente el kell szenvedni ennek a becsületes bandának, és minden meg lesz szervezve !

  • Noskó István

   De van konkurencia! Villamos, busz, metró, saját autó, testvér, barát, cég autója, kerékpár, egy jó kis séta! A közszolgáltatást és a vállalkozást összemosni nem tisztességes érvelés!

   • Paydogs

    Már ahol van… Otthon kétóránként megy egy busz(gyalog egy óra hazamenni), és mivel összesen 24-26 órát tartózkodom otthon hétvégén ha szülőlátogatóba megyek, így két-három óra kiesés 10% időveszteség. Saját kocsi nincs, rokonokat, barátokat meg nem ugrasztok ha nincs vészhelyzet. Marad a taxi.

   • Béla Toller

    Hja, mindig ez a probléma ! Közszolgáltatás legyen, vagy piaci szolgáltatás ? Mindig ez a kérdés ! A legrosszabb, ha közszolgálatnak álcázott magánvállalkozással kerülünk szembe, azaz valakinek fizetjük a monopoldíjakat. Érti már ? Gondoljon arra, hogy az utolsó kedvezményes ajánlatot áramra, gázra kitől kapta !

    • Noskó István

     Nem teljesen értem az okfejtésed! A taxi vállalkozás soha nem volt közszolgáltatás! Igaz, hogy vannak akik ezt gondolják és ezért érzik úgy, hogy van joguk beleszólni! Hatósági áras Budapesten, ez igaz! Mert a hazai piaci viszonyok miatt ez a taxisoknak és az utasoknak is kedvezőbb! Ezt leszámítva egyet értek veled! Sajnos nem kaptam senkitől kedvezményes ajánlatot se gázra, se villanyra! Az is hatósági áras, de ahogy sok más úgy ez sem működik nálunk úgy ahogy annak kellene! Sajnos az állam szabályozó szerepe nem, illetve fordítva működik mint ahogy kellene!

     • Béla Toller

      Majdhogynem ugyanazt mondjuk és igazunk van !

     • Noskó István

      Ok! Akkor csak félreértettelek.

 • Béla Husi

  A taxisblokád régen volt, lassan 30 éve azóta utálom őket .Ingyenélő keritő lusta féreg mind a munkát hirből sem ismerik mégis mind jól akar élni.Én is ugy vagyok vele mint az egyik előttem szóló,ha 10 kilométert kell gyalogolnom akkor sem fizetek ezeknek.Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.

  • Gergő Juhász

   Ha napi 12 óra vezetés nem munka, akkor mi számít annak?

   • Béla Husi

    Én napi 9 óra munka után még vezetek hetente kb.20 órát.A munka után az a kis vezetgetés már egészen kellemes.Egyszer próbáld ki te is.üdv Béla

    • Gergő Juhász

     Akkor gondolom a kamionsofőrök, mentő sofőrök, alkatrész szállítók, pizzafutárok és a vérszállítók se dolgoznak, csak “lusta féreg” mind, és nem akarnak dolgozni. Szerencse, hogy itt vagy te, az ész, aki megmondta a frankót. Egyébként 9 óra wc pucolás után nekem is felüdülés lenne 20 óra vezetés, ne aggódj.

  • Károly Horváth

   Husi! Nagyon indulatos és előitéletes vagy,ráadásul butaságokat írsz. Ha a jelzőket vesszővel el is választanád akkor sem lenne értelmezhető rám nézve mint taxis.

  • Lauter Gábor

   OK! Gyere csinálj végig 12-14 órát Szombat éjszaka! Más lesz utána a véleményed…részletezzem mitől?

   • Zoltán Csarnai

    Van négyórás műszaK, MEG HATÓRÁS MŰSZAK / LASD: ikea /
    hA NEM TETSZIK TAXIVAL DOLGOZNI VAN JELENTKEZÉS A LIDL áruházba is.
    Ritkán ülök taxiba mert BP.-en rém drága, Csalnak, Ezt támasztja alá a a sok per, alebukot sofőrök.
    De tiszteletem a kivételeknek, mert van. Ha szükséges csak a sok 23-es régi jó FŐtaxi szolgáltatását veszem igénybe.

 • Gabriel Boni

  Érdekes élmény volt, amikor budapestiként kiköltöztem Romániába és először ültem taxiba Bukarestben. Végig vitt a fél városon. Mikor kimondta a végösszeget, azt hittem, hogy rosszul értem. 2o RON-t kért, ami durván 14oo Ft. A mostani tarifájuk kb. 1oo Ft/km. Érdekes!

 • Yan Chi

  Akinek jogosítványa van, a Hungária körúton belül beül egy GreenGo vagy MOL limo autóba, és a taxihoz képest jóval olcsóbban megoldja a rövid utakat.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Ez persze a Budapesti taxi, nálunk 700 Ft. a város teljes területén, külterületre 1000-1200 Ft. Ez nem alapdíj ez a teljes díj!!!

 • Vidéki

  “Annak ellenére, hogy ha egy taxiút tarifáját a lakók átlagos havi nettó jövedelméhez viszonyítjuk, akkor az albán és a szerb főváros után Budapest a legdrágább egész Európában, Magyarországon mégis áremelést sürgetnek a taxisok.”

  Erre magyarázatot ad a Best of Communism – Vörös Csepel dalszövege:

  “Még, még, még és még!
  A burzsujnak soha nem elég”.

  Nincs olyan magas taxitarifa, amelynél a taxisok ne tudnának többet követelni!

  • Noskó István

   A szocializmusban is drága volt a taxi! Pedig akkor nem volt burzsuj! Állami volt! Akkor sem engedhette meg magának mindenki! És igen a burzsuj vállalkozó hasznot akar! Pénzt akar keresni! Sokat! Mi ezzel a baj? Te, ti nem pénzért dolgoztok? Te, ti nem akartok sokat keresni? De jó lehet a munkáltatótoknak! Irigylem őket! Egyébként miért nem őket basz…játok, hogy legyen magasabb az átlagbéretek! Ha meg a szocializmus hiányzik, akkor menj Kínába vagy Észak Koreába! Ott mantrázhatod a Vörös Csepelt!

   • Vidéki

    Te meg menj Tiranába, Albániába. Oda való vagy! Ott egy 10 kilométeres útért a havi jövedelem 7%-át is elkérhetnéd.
    Tiranában is kapitalizmus van.

    • Noskó István

     Bocs de én nem nosztalgiázom Albániáról! Sőt! Az sem érdekel, hogy menyiért lehet ott taxizni! Mint írtam a szocializmusban is drága volt a taxi, nem támogatta az állam! Akkor is ki kellet termelni az autó árát, a dolgozók bérét, az üzemanyagot, az adót, a szerviz költséget, a nyereséget, mert a nyereség részesedés kellett az elvtársaknak is! Azóta nem változott semmi, csak most nem az elvtársnak kell a nyereség, hanem a burzsujnak! Te sem változtál, maradtál ami voltál, proli!

 • http://bthbs.com/bthbs/299-rendhagyo-oneletrajz Peter Bartos

  Apró hibának tűnhet, hogy a taxizásnál a költségek nem a jövedelmi viszonyok arányában jelentkeznek jó néhány összetevőnél, így viszont hamis képet kapunk a viszonyításnál.
  Például az autó ára, a biztosítás, az üzemanyag, az adók, nem a jövedelemhez kötött költségek. Ezeket akkor is meg kell fizetni, ha az átlag jövedelem eltér egyes országokban. A cikk végén ez szóba kerül, csak nem elég hangsúlyosan, mint ahogy talán az sem, hogy nem a taxizás ára a legborzasztóbb, hanem én még csak nem is hallottam olyan taxisról aki kérés nélkül nyugtát adott volna.

 • http://szabadataxi.blog.hu/ szabadataxi
  • Szőrös magnó

   Azt hiszem, itt a lényeg: “Vajon miért nincs még egy nagy, állami taxivállalat, amelynek autóin két műszakban ülnek a droidok fizetésért, magántaxi betiltva, ennyi volt, osztjónapot? A NER-ben ez logikus, a jelenlegi kurzus habitusából adódó lépés lenne, nem? Hát azért, kedves MTI-hír-felhasználók és saját kútfőből tök hülye tájékozatlan exkollégáim, mert a mostani fix tarifával, de megkockáztatom, még a duplájával sem lehetne egy ilyen vállalatot rentábilissá tenni. Egyéni vállalkozóként is csak bizonyos kompromisszumok árán lehet belőle fennmaradni (például lemondva az esetleges betegállományról, de a nyugdíjról is), ám nagy cégként, alkalmazottakkal sehogy. Volt és van is ugyan néhány próbálkozás, például elektromos autókkal, de ott is négyórás bejelentéssel dolgoztatnak tíz órákat én nem tudom honnan toborzott, szerencsétlen droidokat, de egy állami vállalat nem fizethet zsebbe éhbért, azért ott még nem tartunk.”

   • http://szabadataxi.blog.hu/ szabadataxi

    Igen, meg itt: “Nos, nem, sosem járt alanyi jogon a mások autójában gombokért háztól házig utazás: a langyos arcú Kádár-rendszerben, amikor amúgy elég sok dolgot dotáltak államilag, sem került be a az ártámogatott szolgáltatások körébe. Olyannyira nem, hogy az 1,50-es buszjegy idejében egy kilométernyi taxiút 6 Ft-ba, azaz pontosan négy buszjegynyibe (és hat villamosjegynyibe) került – ma egy taxikilométer díjából nem lehet felszállni a villamosra, de még a metróalagútba lemenni sem.”

 • Álcás

  Már igen jó idők óta, mikor számtalan ismerőseimnél a taxizás kerül szóba, egyetlen szó a válasz:. t a x i ! Sajna, a szó kimondott hangsúlyát, az illetők ábrázatját, kezüknek mozdulatát nem lehet leírni – kár. Jópár éve Újpalotáról Békásra gyalog + egy éjszakai busszal értem kb. 1,5 óra alatt. Barátaim kacagására mondtam: -csak nem fogom családom 3 napi kajáját 10 perc alatt eltaxizni !
  De igaz: tisztelet a csekély kivételnek.

  • Gergő Juhász

   Akkor remélem a duguláselhárítót sem hívod ki, amikor a 3 perces munkáért elkér 20 ezer forintot, hiszen az már sok heti élelme a családodnak.

   • Álcás

    Nem hívom, a dugulást figyelemmel meg lehet előzni, sőt vannak erre tisztítószerek. Ez így olcsóbb. Az éjszakai utazást megoldom BKV-val, rossz időben az autómmal, kb. 2,3 liter benzinnel. Ám kösz’ az ötletet.

 • Gergő Juhász

  Már a cím is manipulatív, ugyanis nem abszolút értékben a legdrágább, hanem fajlagosan.
  Egyébként semmi értelme egy ilyen összehasonlításnak, mert nálunk meg az alkohol baromi olcsó a nyugati országokhoz képest. Most akkor a német újságírók is írjanak egy hőbörgő cikket, hogy bezzeg Magyarországon milyen olcsó az alkohol, de náluk meg milyen drága?

 • aser

  Nem az a fontos,hogy mennyi a maximált tarifa.
  Hanem az,hogy ettől lehessen olcsóbban is fuvaroznia a taxisnak !
  Akkor lenne árverseny.

 • Gyula

  Ha fogalma nincs a cikk szerzöjének , hogy jön ki a veszteség 2 km fuvarra mikor 3-4 liter benzin árát elkéri , akkor nagyon alacsony lehet az értelmi képessége ! Úgy tudom (mivel nem vagyok taxis) hogy a címre díjmentes a kiállás ! Így a címig lesz mondjuk 4-5 km üresen , majd 2 km fizetős aztán megint 4-5 km pl a drosztig utas nélkül és ott esetleg félóra várakozás a követkető utasra ! Tehát megtett 8-10 km üresen és volt 2 km-re utasa közben talán eltelt egy óra és a bevétele kb 1200 ft (3-4 lter benzin ára) és nem csak a benzin a költség ! Így jön ki a veszteség kedves cíkkíró !

  • Ism.

   Ne haragudj, de te tényleg egy taxis társaság logisztikai hiányát akarod megfizettetni az utasokkal?

   • Gyula

    Úgye nem gondolod komolyan , hogy mindig mindenhol ott áll éppen egy taxi a cím elött és 2km út után az utas ahogy kiszáll a kocsból mondjuk egy perem kerületben mindjárt beülnek a következő fuvara ?!

   • Noskó István

    Ne haragudj, de tényleg te illetve ti akarjátok megszabni egy magán vállalkozás üzletpolitikáját, árképzését? Ha a piacon februárban drága a paradicsom, akkor nem veszek! Veszek savanyú káposztát mert arra telik! De nem fogom lebarmolni a kofát, hogy mit képzel, hogy meri ilyen méregdrágán adni a paradicsomot. Nem fogom azzal fárasztani, hogy nem érdekel a logisztikája, adja olcsón!

 • Noskó István

  A cikk írója egy elégé sajátos nézőpontból közelíti meg a kérdést! Szerinte a taxi szolgáltatás drága Budapesten! Holott egyértelműen a taxi szolgáltatáshoz képest az átlag jövedelem alacsony! A cikk publicistája szerint a taxisoknak is illene ehhez alkalmazkodni! Mert mit képzelnek magukról, hogy a saját autójukkal, a saját vállalkozásuk keretében, többet akarnak keresni mint az átlagjövedelem! Ez tényleg hihetetlen! Most komolyan! Ez teljesen elképesztő! Ki gondolná, hogy egy vállalkozó pénzt akar keresni? Hihetetlen, hogy új autót szeretne venni, mielőtt kiesik alóla! (Bár addigra a szerelőknél, hagy egy fél kocsi árát.) Siralmas, hogy pénzt szeretne keresni a számláinak befizetéséhez, esetleg az új gumikra. Kimondottan pofátlanság, hogy a gyerekének is ruhát, cipőt szeretne venni! Nem ez már teljes őrület, még, hogy a feleségét is el szeretné vinni egy délelőtti matinéra!? Komolyan nem értem mit képzelnek ezek a taxisok! Pedig a szerény munkában megfáradt átlagjövedelmű utasoknak a nagy csomagtartó, a kényelmes, tágas, tiszta, klimatizált utastér egy új vagy alig használt autóban jár! Érted?! Jár! Ezt nekik biztosítja az állam, illetve a főváros! Ja a nagyravágyó taxis kontójára! Nem baj! A lényeg, hogy olcsón lehessen taxizni! Mert akkor a BKK nyugodtan lehet drága! Kit zavar, ha közben gombokért lehet taxizni? Nézzük csak! Egy 4 tagú család az Őrs Vezér térről Bkk-val szeretne eljutni az állatkertbe. Jó esetben egy átszállással megoldható. Az 8 db BKK-jegy, ára 8*450 Ft. az az 3600 Ft. Ugyan ez a mitképzelmagárólabüdöstaxissal (az interneten megtalálható kalkulátor szerint) kb. 2400 ft. hűtött/fűtött, biztos ülőhelyes, kényelmes, környezetbarát (az állam és a főváros garantálja), háztól házig, bankkártyás szolgáltatással! Tényleg nem értem mit képzelnek magukról a taxisok? Még hogy áremelés!? Tök hülyék! Nem? Nem!

  • CRA

   Nyilván kretének, és nincsen bérletük, ezért ki fognak adni 3600-at 8 jegyre. Nyilván más országokban, ahol olcsóbb a taxi éheznek a sofőrök, meg az Über sofőrök is. Teljesen világos, és egyértelmű, a taxi luxus, aki ilyesmire vetemedik az perkáljon is rendesen, a burzsuj köcsögje.

 • Sándor Ecsédi

  A fizetésünkhöz és a nyugdijunkhoz képest minden nálunk a legdrágább !!!

 • disqus_Co5hmy9aV4

  A km díj tízszerese az üzemanyagköltségnek. A többi fenntartási költséget, adót,stb és a nyereséget figyelembe véve ez szerintem akkor is soknak tűnik. Vagy, ha kevés a fuvar és nincs munka, akkor sokan vannak a pályán, de nem az áremelés a megoldás.

 • Lili Kenessey

  HOVÁ A JÓ FRANCBA EMELNEK MÁR?HATÓSÁGI ÁRAT KÉNE BEVEZETNI!!