Így mosdatná Lázár Tiborczot

Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA
Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Lázár János nyílt levélben tájékoztatta a szoci Dr. Legény Zsoltot arról, hogy mit gondol az OLAF vizsgálatáról, amelyben visszaéléseket tártak fel Tiborcz István egyik korábbi vállalkozásának ügyében és arra a kérdésre is válaszolt,  hogy szerinte, szükséges e szigorítani az EU-s források felhasználásának kontrollját?
Spoiler: Nem szükséges.

 

 

Tudvalevő, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Tudjátok,  ők szerelték fel azokat az utcai lámpákat -borzasztóan drágán-, melyek még fényt sem adnak. Szart, drágán… lehetne akár a Fidesz mottója is.

“Mindenekelőtt tájékoztatom, hogy a túlárazásra vonatkozó kérdése félrevezető. Az építési beruházások esetében fontos megjegyezni, hogy a kiírás előtt az ajánlatkérők 12 hónapnál nem régebbi költségbecslést kötelesek felhasználni a becsült érték meghatározásához.” – ezt már Lázár írta Legénynek a levélben, szokásos, imádott, kioktató hangnemében. De,  nem mondhatjuk, hogy nincs igaza, hiszen láthattuk jó példának a vizes vb megugró számait és a hárommilliárdos, kétszázszorosan túlárazott ugrótornyát is.

A második részben, teljesen lehetetlen módon,  azért morgolódik, mert a Tiborcz-ügy kiderült.
“Mindazonáltal rögzíteni kívánom, hogy egészen példátlan az, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a véleményét előbb lehet olvasni egy amerikai gazdasági lapban, minthogy az érintett tagállamot érdemben és hivatalosan tájékoztatták volna.
Meggyőződésem, hogy ez az eljárásrend méltatlan. A Kormány minden együttműködési képessége(!!!)  és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt. Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra.” Ilyet is láttunk már a 4-es metró esetén, akkor bizony nem volt gond az OLAF ténykedésével.

Az utolsó bekezdésben jön a legjobb rész, mikor Lázár  behazudja, hogy milyen jók is vagyunk mi az OLAF-nál. Facepalm.
“Végezetül az uniós források felhasználására vonatkozó szabályozások világosan rendelkeznek, amelyet jelentős részben Európai Uniós irányelvek írnak elő. Megítélésem szerint ezek kellő mértékben szigorúak, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a teljes felhasznált forrás mértékéhez képest elenyésző a szabálytalanságok aránya”

Jánosom itt emlékeztetnélek, a 2016-os OLAF jelentésre, melyben mi voltunk a legnagyobb csalók. Magyarország ellen nagyon sok vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala. 2016-ban 13 esetből majdnem mindegyiknél, 11-nél valamilyen ajánlással zártak, ami gyakorlatilag büntetési javaslatot jelent. Utóbbi Romániával holtversenyben a legmagasabb szám. Ott amúgy két hete mondott le a miniszterelnök. Csak mondom. Btw az is kiderült, hogy Magyarország kapta a legtöbb büntetést 2016-ban és ezt a büntetést az adófizetőknek kell majd megfizetniük. Amúgy 1 milliárd eurót. Köszi Tiborz (meg a többi).

És ha már itt vagyunk, rúgjunk bele egyet újra Polt Petibe is, mert olyan remek ember. A 2016-os jelentés külön kiemeli: „Vannak olyan sajátos országok, mint Magyarország, ahol az OLAF-ügyek pénzügyi hatása négyszer akkora volt, mint a nemzeti nyomozásoké”. Mint korábban írtuk, ez azt jelenti, hogy az uniós hivatal sokkal nagyobb értékű csalást leplezett le a kifizetéseknél, mint a Polt Péter vezette magyar hatóságok.

A teljes levél, itt olvasható el.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Sötétség

  A keresztapának ki kell tartani, hogy keresztfiát elinditotta az életre, hogy saját
  lábukon megálljanak. A végére annyira beindult az öszinteség, hogy a lámpákat
  háromszoros áron számlázták.
  Eredmény sötétség. Na ekkor járnak sokan lopni még a rókák is bemerészkednek.

 • József Molnár

  A kérdéses cég a vizsgált időszakban Simicska Lajos többségi tulajdonában volt. Itélethozatal előtt várjuk meg mit fog feltárni az a vizsgálat amelyet másodjára folytatnak le, és első alkalommal mindent szabályosnak találtak.

  • Balogh József

   Hazudsz. Polték vizsgálták, mert feljelentették Tiborczékat. Például Schiffer.
   Na, ők nem találtak semmit. Minő véletlen. :)))

   • Szabó Tamás

    Érdekes azért hogy a dicső honi ügyészség semmit nem talált még a összeférhetetlenséget sem pedig az a szerződések alapján is látszik.Hisz ugyan az bírálta el a önkormányzatoknál aki a kivitelezést is csinálta.De személyeskedés nélkül az vajon hogy nem tűnt fel senkinek egyetlen önkormányzatnál sem a jogászoknak, gazdasági bizottságoknak hogy 10 év a élet tartalom és 15-20 év a hitel?

   • József Molnár

    Te nem hazudsz koma, csak valótlanságot írsz. Azért az jó, ha te már tudod, hogy nem találnak semmit. Mint mondtam a cég a Simicska többségi tulajdonában volt a vizsgált időszakban. Mindentől függetlenül én majd akkor ítélkezem, ha előttem ezt megtette a bíróság.

    • Balogh József

     Jól van, kisgyerek. Mehetsz.

 • Vidéki

  Eric a komisz könnyedén elfeledé, hogy a kritikus időszakban Simicskáék cége volt az Elios tulajdonosa!

  Simicska Lajos zászlóshajója, a Közgép Zrt. egy vállalkozáson keresztül TÖBBSÉGI TULAJDONNAL RENDELKEZETTaz Elios Innovatív Zrt.-ben abban az időszakban, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgált – derül ki a cégbírósági iratokból.

  Az ügy érdekessége, hogy az ellenzéki sajtó, beleértve az oligarcha teljes médiaportfólióját, elhallgatja a tényeket, és kizárólag Orbán Viktor vejét emlegeti.

  Egyik sajtóorgánum sem felejtett el említést tenni ugyanis arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István éveken keresztül – 2015-ig – érdekelt volt a társaságban.
  Azt a tényt azonban, hogy 2012 elejétől 2013 nyaráig lényegében a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép akarata érvényesült a társaságban, nem verték nagy dobra.

  Azaz némileg nem bontották ki az igazság minden szeletét, de inkább hazudtak!

  Az Európai Csalás Elleni Hivatal már a 2014-es országgyűlési választások előtt is vizsgálta a közvilágítási projektet. Ezt követően a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított, amelyet bűncselekmény hiányában szüntetett meg.
  A közvilágítási pályáztatás kereteit még a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején dolgozták ki.
  Az OLAF tehát jelenleg éppen ezeket a tendereket szedte ízekre, immár másodszor.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “Az uniós hivatal most összesen 12 milliárd forintot kérne vissza Magyarországtól a 2011 és 2015 közötti időszakban kötött, és szabálytalannak talált közbeszerzések ügyében.” – 2011-2015 közötti időszak.
   Mikor is nyerte sorra a közbeszerzéseket az ELIOS?
   “Simicska Lajos zászlóshajója, a Közgép Zrt. egy vállalkozáson keresztül TÖBBSÉGI TULAJDONNAL RENDELKEZETTaz Elios Innovatív Zrt.-ben abban az időszakban, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgált – derül ki a cégbírósági iratokból.

   Az ügy érdekessége, hogy az ellenzéki sajtó, beleértve az oligarcha teljes médiaportfólióját, elhallgatja a tényeket, és kizárólag Orbán Viktor vejét emlegeti.

   Egyik sajtóorgánum sem felejtett el említést tenni ugyanis arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István éveken keresztül – 2015-ig – érdekelt volt a társaságban.
   Azt a tényt azonban, hogy 2012 elejétől 2013 nyaráig lényegében a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép akarata érvényesült a társaságban, nem verték nagy dobra.” – az én emlékezetem rossz, avagy a tied?
   Nékem úgy rémlik, hogy 2013 nyarától lendült neki az üzlet.
   Közbeszerzésileg.
   Véleményed?

   “A NYERTES PEDIG AZ ELIOS LETT, AMI AKKOR MÉG A MINISZTERELNÖK VEJÉNEK CÉGE VOLT.
   A tamási forgatókönyv nem egyedi. A Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. (Kbt) intézte az Elios győzelmével zárult közbeszerzéseket 2013 vége óta

   Balatonfüreden
   Tapolcán
   Szekszárdon
   Hatvanban
   Kalocsán
   Siklóson
   Cegléden
   Sárváron
   Hajdúböszörményben
   Mezőhegyesen” – 2013 vége óta.
   Idézlek:
   “Azt a tényt azonban, hogy 2012 elejétől 2013 nyaráig lényegében a Simicska Lajos tulajdonában”…
   https://index.hu/belfold/2016/06/21/elios/

   “A közvilágítási pályáztatás kereteit még a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején dolgozták ki.
   Az OLAF tehát jelenleg éppen ezeket a tendereket szedte ízekre, immár másodszor.” – ez azért nem méltó valamikori önmagadhoz!
   Öregszel?
   Korai szenilitás?

   “Viszont 2013-ban megtörni látszott a kezdeti nagy lendület: már „csak” 1,29 milliárdnyi nettó árbevételt produkáltak, és ebben az évben a Közgép energetikai vállalkozása is kilépett, az E-OS Innovatív Zrt. új neve pedig Elios Innovatív Energetikai Zrt. lett. Az Elios részvényei a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solu­tions Kft. tulajdonába kerültek, de – az Átlátszó.hu információi szerint – utóbbit Tiborcz István a tavalyi országgyűlési választások után megvette egy korábbi cégtársától, Hamar Endrétől (róla még lesz szó), és így az Elios Innovatív Energetikai Zrt. fele is az övé lett. Ezután hirtelen újra szárnyalni kezdett a vállalkozás, hiszen 2014-ben több mint 3,8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el az Orbán Ráhel férje érdekeltségébe tartozó Elios.

   Milliárdok a lámpaoszlopok tetején

   A tavalyi megbízások jelentős részéhez egy energiatakarékossági fejlesztéseket célzó program jóvoltából jutottak Tiborcz Istvánék, miután egy KEOP-kiírásra sikeresen pályázó önkormányzatok sora döntött úgy, hogy a megnyert pénzből az Elios Zrt.-t bízzák meg a kivitelezéssel. A beruházások értéke változó volt, Tiborczék kaptak 41,9 millió forintos megbízást, de akadnak egészen gigan­tikus méretű megrendelések is: Kecskemét 704,1 millió, míg Pécs önkormányzata – mint megtudtuk, hitelből és egy­előre pályázati forrás nélkül – 894,7 millió forintot fizet az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. De a cég kapott megrendeléseket az Óbudai és a Széchenyi István Egyetemtől is napenergia-hasznosító rendszerek kialakítására – ezek összértéke 252,3 millió forint –, és a stadionbizniszből sem maradt ki, hiszen Dunaújváros önkormányzata átutalt neki 92 millió forintot a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására, korszerűsítésére”. Még ­de­cember utolsó napjaiban az ­Elios Zrt. kötött egy szerződést a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Korlátolt Felelősségű Társasággal (BDK) is: a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. tulajdonában lévő BDK 14,2 millió forintot fizet azért, hogy az Elios több helyszínen „modern, LED fényforrású és szabályozható fényáramú közvilágítási lámpatestekre” cserélje a régieket.”
   (2015.04.22)
   http://magyarnarancs.hu/belpol/fenybol-nyert-milliardok-93428
   “Puha vagy Jenő!”

   • Vidéki

    Nem ástam annyira bele magamat a témába, mint te, de az, hogy a Magyar Narancsra, meg az Indexre hivatkozol, arra utal, hogy nem fordítasz rá elég energiát, hogy megvilágítsd az érem mindhárom oldalát.

    Ha bűncselekmény történt, akkor a nyomozóhatóságoknak lehetőségük lesz arra, hogy ne csak az Index, meg a Magyar Narancs (dez)információjára támaszkodjanak.

    Még a világ legerősebb, legdemokratikusabb államában az Egyesült Államokban is lehetnek hazug újságírók.
    Nem palástolta indulatait megválasztása utáni első beszédekor Donald Trump, amikor az újságírók között a CNN és a BuzzFeed munkatársait is meglátta.
    A kilenc nappal megválasztása után az elnök
    HÍRHAMISÍTÓNAK NEVEZTE AZ ELŐBBIT,
    SZEMÉTNEK AZ UTÓBBIT.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Mondom én, hogy öregszöl!
     Nem ölég, hogy értelmezési gondjaid vannak (a korábbihoz képest jelentős romlás tapasztalható), ráadásul a memóriád sem a régi.
     Már arra sem emlékszel, hogy mit is írtál korábban, vagy pedig képes vagy véleményt alkotni anélkül, hogy “beleásnád magad” egy témába?
     “Eric a komisz könnyedén elfeledé, hogy a kritikus időszakban Simicskáék cége volt az Elios tulajdonosa!” – Vidéki, a még komiszabb, szerint.
     Amiben természetesen van igazság … is.
     Meg némi nem annyira igazság.
     “Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter – a kormánypárti sajtóhoz hasonlóan – még korábban kifejtette, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos is érdekelt volt a cégben. Az Elios többségi tulajdonosa 2012 februártól 2013 júniusig az E-OS Zrt. volt, amely a Simicska cégbirodalom zászlóshajójáé, a Közgépé. Lázár János arra már nem tért ki, hogy Tiborcz István 2009 és 2015 között mindvégig igazgatósági tag volt az Eliosban, ráadásul amikor Simicskának is köze volt a céghez, akkor a milliárdos vállalkozó még Orbán szövetségese volt.”
     Annyit megtennél, hogy fölhomályosítasz:
     – vizsgált időszak (-tól, -ig)
     – mikor is lendült be az üzlet és meddig tartott? (-tól, -ig)
     – mikortól meddig is volt igazgatósági tag, illetve(rész)tulajdonos Tiborcz? (-tól, -ig)

     Csak azért, hogy ne fáraszd magad az áskálódással:
     “Az egész történet azzal indult, hogy a magyar városok sorban elkezdték LED-lámpákra cserélni az utcai lámpáikat, mert a kormány egymás után két uniós pályázatot is kiírt erre a célra.
     Az első körben, 2013 őszén 8,8 milliárd forintot osztottak szét 33 önkormányzat között, és a települések a teljes költség legalább 85 százalékát, de sokszor a teljes költségvetést uniós forrásból kapták meg. A közbeszerzések többségét 2014-ben írták ki. Ebben a körben tarolt az Elios: ugyan a 33-ból csak 12 önkormányzatnál nyertek, de ezek voltak a legnagyobb beruházások, így a közvilágítás-korszerűsítésre fordított teljes összeg 72 százalékát ők nyerték el. A cégnek legnagyobb sikerei idején felerészben a miniszterelnök veje volt a tulajdonosa, aki 2015 áprilisban kiszállt a vállalkozásból.
     Tavaly márciusi cikkünkben bemutattuk, hogy mi tette lehetővé ezt a menetelést.”

     “A kilenc nappal megválasztása után az elnök
     HÍRHAMISÍTÓNAK NEVEZTE AZ ELŐBBIT,
     SZEMÉTNEK AZ UTÓBBIT.” – …, a vélemény szabad.

     • Vidéki

      Igazad van öregszem.

      Vitray a TV-ben egy híres idős írót kérdezgetett, többek között tapintatlanul megkérdezte: Nem érzi-e, hogy az öregedés előrehaladása alkotóerejét csökkenti.

      A híres idős író frappáns válasza: “Én is hülyülök, de nekem van miből!”

      Írod: “a vélemény szabad”, viszont ne felejtds el, hogy a HÍR SZENT!

      ÚJSÁGÍRÓ-SZERVEZETEK KÖZÖS ETIKAI ALAPELVEI
      II. Közös Etikai Alapelvek
      5. §

      a) Az újságírói munkában következetesen és világosan el kell választani egymástól a hírt és a véleményt. Közös etikai alapelvünk: A hír szent, a vélemény szabad!

      b) A hír tényeket, adatokat közöl, valóságtartalma a tényeken alapul és bárki által ellenőrizhető. Közös etikai alapelvünk: nem szabad hazudni!

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Még azt is elismerem, neked volt miből…
      Csak ez az ijesztő tempó!
      Arról viszont mélyen hallgatsz (szokásodhoz híven) ami a lényeg.

      Annyit megtennél, hogy fölhomályosítasz:
      – vizsgált időszak (-tól, -ig)
      – mikor is lendült be az üzlet és meddig tartott? (-tól, -ig)
      – mikortól meddig is volt igazgatósági tag, illetve(rész)tulajdonos Tiborcz? (-tól, -ig)

     • Vidéki

      Többségi tulajdonnal rendelkezett Tiborcz cégénél Simicska Lajos …
      168ora.hu/…/tobbsegi-tulajdonnal-rendelkezett-tiborcz-cegenel-simicska-lajos-kozgep…
      2018. jan. 20.
      “A lap cégbírósági adatok alapján azt írja, hogy 2012. február 3-án az Elios Zrt.-ben tulajdonosként bukkant fel az E-OS Zrt., amely egészen 2013. június 3-ig birtokolta a részvények többségét. Az E-OS tulajdo­nosa pedig 2010-től egészen napjainkig a Közgép, Simicska Lajos zászlóshajója.

      Az OLAF az Elios 2009 és 2015 között elnyert közbeszerzéseivel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat.”

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Akkor nincs tovább miről beszélni!

      2013. június 3 és 2015 között töténtek a nagyobb számú, nagyobb összegű nyerések.
      Ennyi.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “Eric a komisz könnyedén elfeledé, hogy a kritikus időszakban Simicskáék cége volt az Elios tulajdonosa!” – nem te vagy a komisz?

   “Az Elios Zrt. 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert. Idén is több szerződést kötöttek már,

   MÉG ÉPPEN CSAK, HOGY VÉGE VAN A FEBRUÁRNAK, ÉS MÁR MAJDNEM MEGVAN A TAVALYI ÁRBEVÉTEL, 2,1 MILLIÁRD FORINT.
   A cég jogelődjét a Tiborcz-család alapította, de a vállalkozásába 2010-ben beszállt a Közgép is, és néhány év alatt megszázszorozta a bevételeket. A Simicska-birodalom azonban 2013 júniusában kivonult: a Közgép-cég, az E-os Energiakereskedő Kft. Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvője előtt átadta a teljes irányítást és a részvényeit. A cég ekkor kapta mai nevét az Eliost.

   Az idén Zalaegerszegen kötöttek 1 milliárd 80 milliós szerződést, és a kormány jóvoltából elhárult az utolsó akadály a hasonló méretű pécsi üzlet elől is: Pécs megkapta a legfelsőbb engedélyt, hogy hitelt vehessen fel a helyi világítás LED-es cseréjére, és két ütemben 1,04 milliárdos megrendelést adjon az Eliosnak.

   Az LMP tavaly, karácsony előtt jelentette be, hogy az Átlátszó cikke alapján feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amiken a Tiborcz István tulajdonában álló cég nyert. Schiffer Andrásék szerint az Elios Zrt. nagy menetelése nem ment magától, ezért hivatali visszaélés, gazdasági csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a hatóságokhoz. Tavaly év végén kiderült, hogy több önkormányzat a Sistrade Kft.-t bízta meg a pályázatok előkészítésével és megírásával. A probléma ezzel az, hogy a Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa, Hamar Endre egy másik cégen keresztül személyesen is érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében.

   Hamar ugyanis Tiborcz István üzlettársaként 2013 januárjától egészen 2014 áprilisáig tagja volt a Green Investments Kft.-nek, amely sokáig az Elios-részvények ötödét birtokolta. A feljelentők szerint ebben az időszakban négy önkormányzatnál, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán 1,2 milliárd forint értékben nyert az Elios megbízásokat a Sistrade előkészítő tevékenysége nyomán. A Sistrade honlapján fellelhető adatok azonban azt mutatják, hogy Tiborczék további négy olyan városban is sikerrel pályáztak, ahol a cég írta a pályázatot, igaz akkorra Hamar már felszámolta formális tulajdonosi érdekeltségét.”
   https://index.hu/belfold/2015/03/02/rendorseg_tiborcz_istvan_elios_vizsgalat/

   Ennyit a “kritikus időszak”-ról:
   https://www.ceginfo.hu/ceg-adatlap/elios-innovativ-zrt-0110046445.html#cegkivonat