Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így mosdatná Lázár Tiborczot

Lázár János nyílt levélben tájékoztatta a szoci Dr. Legény Zsoltot arról, hogy mit gondol az OLAF vizsgálatáról, amelyben visszaéléseket tártak fel Tiborcz István egyik korábbi vállalkozásának ügyében és arra a kérdésre is válaszolt,  hogy szerinte, szükséges e szigorítani az EU-s források felhasználásának kontrollját?
Spoiler: Nem szükséges.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Tudvalevő, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Tudjátok,  ők szerelték fel azokat az utcai lámpákat -borzasztóan drágán-, melyek még fényt sem adnak. Szart, drágán… lehetne akár a Fidesz mottója is.

„Mindenekelőtt tájékoztatom, hogy a túlárazásra vonatkozó kérdése félrevezető. Az építési beruházások esetében fontos megjegyezni, hogy a kiírás előtt az ajánlatkérők 12 hónapnál nem régebbi költségbecslést kötelesek felhasználni a becsült érték meghatározásához.” – ezt már Lázár írta Legénynek a levélben, szokásos, imádott, kioktató hangnemében. De,  nem mondhatjuk, hogy nincs igaza, hiszen láthattuk jó példának a vizes vb megugró számait és a hárommilliárdos, kétszázszorosan túlárazott ugrótornyát is.

A második részben, teljesen lehetetlen módon,  azért morgolódik, mert a Tiborcz-ügy kiderült.
„Mindazonáltal rögzíteni kívánom, hogy egészen példátlan az, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a véleményét előbb lehet olvasni egy amerikai gazdasági lapban, minthogy az érintett tagállamot érdemben és hivatalosan tájékoztatták volna.
Meggyőződésem, hogy ez az eljárásrend méltatlan. A Kormány minden együttműködési képessége(!!!)  és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt. Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra.” Ilyet is láttunk már a 4-es metró esetén, akkor bizony nem volt gond az OLAF ténykedésével.

Az utolsó bekezdésben jön a legjobb rész, mikor Lázár  behazudja, hogy milyen jók is vagyunk mi az OLAF-nál. Facepalm.
„Végezetül az uniós források felhasználására vonatkozó szabályozások világosan rendelkeznek, amelyet jelentős részben Európai Uniós irányelvek írnak elő. Megítélésem szerint ezek kellő mértékben szigorúak, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a teljes felhasznált forrás mértékéhez képest elenyésző a szabálytalanságok aránya”

Jánosom itt emlékeztetnélek, a 2016-os OLAF jelentésre, melyben mi voltunk a legnagyobb csalók. Magyarország ellen nagyon sok vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala. 2016-ban 13 esetből majdnem mindegyiknél, 11-nél valamilyen ajánlással zártak, ami gyakorlatilag büntetési javaslatot jelent. Utóbbi Romániával holtversenyben a legmagasabb szám. Ott amúgy két hete mondott le a miniszterelnök. Csak mondom. Btw az is kiderült, hogy Magyarország kapta a legtöbb büntetést 2016-ban és ezt a büntetést az adófizetőknek kell majd megfizetniük. Amúgy 1 milliárd eurót. Köszi Tiborz (meg a többi).

És ha már itt vagyunk, rúgjunk bele egyet újra Polt Petibe is, mert olyan remek ember. A 2016-os jelentés külön kiemeli: „Vannak olyan sajátos országok, mint Magyarország, ahol az OLAF-ügyek pénzügyi hatása négyszer akkora volt, mint a nemzeti nyomozásoké”. Mint korábban írtuk, ez azt jelenti, hogy az uniós hivatal sokkal nagyobb értékű csalást leplezett le a kifizetéseknél, mint a Polt Péter vezette magyar hatóságok.

A teljes levél, itt olvasható el.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás