A nyomtatott Lokálnak több mint a fele kormánypropaganda és állami hirdetés

lokál_cover

 

2016 nyarán indult el a napi nyomtatott ingyenes Lokál és heti változata, a Lokál extra. A kiadó Habony Árpád főtanácsadó és Győri Tibor – Orbán Viktor jogi tanácsosának – közös médiacége, a Modern Media Group. Az újság kiszorította Simicska Metropolját, ami később meg is szűnt.

 

 

Leitner Attila főszerkesztő ilyeneket nyilatkozott az induláskor, és lenti lapoldalak áttekintése után világosan kiderül, hogy Leitner úrnak elég vastag bőr van az arcán.

Akkor miben lesz más a Lokál, mint a Metropol?

Leginkább a tartalom előállításában. Mi nem MTI-hírgyűjtő újság leszünk, sokkal inkább a saját tartalmat preferáljuk. Eddig is erős szerkesztőséggel dolgoztunk, ez a jövőben még inkább így lesz. Kulcsembereket, tördelőt, vezető szerkesztőt, újságírókat, fotóst hoztunk el olyan lapoktól, mint a Blikk, a Bors, vagy a Magyar Hírlap. És nem csak bulvárral foglalkozókat, hanem szeriőz témákban is jártasakat.
Az MTI-hírek 90 százalékával már találkozott az interneten az olvasó mire másnap a kezébe kerül a lap, ezért mi a saját tartalomban, a hírhez hozzáadott értékben hiszünk. Olyan újságot szeretnénk, amit reggelente nemcsak az ingyenessége miatt keresnek az emberek. (…)

Amikor az olvasó kinyitja a lapot, akkor az első oldalakon a hazai és a nemzetközi közélet híreivel találkozik majd. (…)

Tulajdonosi elvárás, hogy felhúzzuk a piaci hirdetők számát. Ebben folyamatosan fejődünk, lépünk előre, a napilap esetében abban bízunk, hogy még jobb lesz a piaci-állami reklám aránya, az előbbi javára.

Annyira jól sikerült a hirdetéseket “eltolni” a piaci szereplők irányába, hogy az első évben közel 1 milliárdért hirdetett rajta az állam és az állami cégek, de a kvóta-kampányon és a többi agymosó állami “tájékoztatási” kampányon is szépen kaszáltak. De az is kiderült, hogy náluk nincs kézi irányítás és Habony nem szól bele a lap munkájába :-)

2015-ben 803 millió forint bevétele volt a Modern Media Group-nak, ami közel 100%-ban állami (=közpénz) volt. Ezt kemény, megfeszített munkával 2016-ben két és félszeresére, 1 milliárd 986 millió forintra sikerült feltornázni.

Ne felejtsük a kulcsszavakat: “saját tartalom”, “hazai és nemzetközi közélet hírei”, “piaci hirdetők”.

Ez volt a szeptember 14-i Lokál Extrában (kattintva mindegyik bejön szép nagyban):

 

0914_1

0914_2

0914_3

0914_4

0914_5

 

 

Ez az 5 oldalt propagandát kevésnek találhatták, mert ez van a mostani, szeptember 28-i számban:

 

lok1

lok2

lok3

lok4

lok5

lok6

lok7

lok8

 

Ez már 8 oldal kormánypropaganda a 24 oldalas újságban.
Nem én mondom, hogy ez kormánypropaganda, oda van írva minden oldalra kisbetűvel.
Mutatom:

tématámogatás
“Saját tartalom”
“Piaci hirdetők”

Így néz ki a Lokál extra:

A Fidesznek és Habonynak persze dupla WIN a Lokál: az állam tartja el az újságot, keresnek vele pénzt (kiveszik az osztalékot), a kampányidőszakban pedig napi / heti kormánypropaganda-kiadvánnyá változik.

Hol vannak az egyenlő feltételek? Mikor van arra lehetősége a kampány többi résztvevőjének, hogy ilyen tartalomban, és ilyen példányszámban eljuttassák üzeneteiket a választókhoz?

A Lokál 500.000 példányban jelenik meg.
És ez csak az egyik pillére a kormánymédiának.

Hoppá, elnézést, nem kormánymédia, hiszen a kormánynak nincs médiája, ahogy a Fidesznek sincs.
Habony Árpádnak van, Andy Vajnának van, Mészáros Lőrincnek van, Matolcsy Ádámnak van.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Szabi Doki

  Rákosi most büszke lenne…

  • Kata Racta

   Rákosi elvtárs le van maradva ! Ennyi aljasságot, állami pénzből, saját zsebes haszonnal egybekötve neki csak álom volt !

  • ibn yahudia

   Szerintem Rákosi más ligában játszott…ő hitt is valamiben.

   • Virág et.

    Ez amúgy igaz. A komcsik, egész talán a Kádár rendszer cinikusságáig minden mocskosságuk ellenére meg voltak győződve arról, hogy amit csinálnak az jó és szükséges. Rákosi is ugye börtönt, üldöztetést elviselt az elveiért a Horthy-rendszer alatt.

    Ettől még Rákosi egy féreg marad nyilván.

    Orbánék utoljára talán 1994-95 felé hittek valamiben őszintén. Amikor a párt szétvált, akkor elvált a szar a májtól és a szar maradt tovább a fideszben. Orbánék igazi liberális értelmiségi fiatalok pártjának grundolták a fideszt. Nem ennek a szélsőségesen jobboldali, ultrakonzervatív, vallási fundamentalista kreálmánynak, ami ma lett belőle. Csuhások, térdre – még emlékszünk rá. Az volt, amiben hittek. Ami ma van, az az érdekek pártja. 1996-7 felé átpozicionálták a pártjukat oda, ahol űrt éreztek: az MDF bukása után ez a jobboldal volt.

    És pont ez az, amiért a fidesz bukni fog. Az embereknek igényük van a hagyományos politikai berendezkedésre. Szét lehet mesterségesen cseszni egy pártot, ahogy az MDF-et is kicsinálták. Ettől még a baloldal nem fog megszűnni, ahogy a jobboldal sem szűnt meg. Lesz pár könnyű év nekik, ezeket éljük mi most, de előbb-utóbb előjön egy baloldali fidesz, aki meglovagolja az űrt és az igényt és lemossa őket. Hihetetlen, hogy nem értik, nem látják azt, amit 20 éve még ők maguk csináltak. Az, hogy a Vidéki kategóriás agymosott idióták szart sem értenek ezekből, az nem meglepő. Azok pontosan azért vannak szolgaszerepben, mert arra alkalmasak. A vezetőik, a cinikus rohadékok, akik belehazudnak a kamerába, azok viszont pontosan érthetnék, hogy mi fog következni. Ha nem 18-ban, akkor 22-ben vagy 26-ban. De a vég elkerülhetetlen.

    • ibn yahudia

     Én nem vagyok benne biztos, hogy itt a hagyományos politikai berendezkedésre lenne igény. Az látszik, hogy a magyar embernek leginkább nyugalom és kiszámíthatóság kell, most eltekintve attól, hogy ennek a nagy része nettó hazugság. Most ezt biztosíthatja a hagyományos politika is, de mindenek előtt az embereknek kell valami amiben hihetnek, legyen ez akár egy vallás, akár egy ideológia (úgysincs nagy különbség a kettő között).
     Azért nem látom ennyire rózsásnak a helyzetet, mert habár a vezetés az aznap ellopható pénzen kívül semmiben nem hisz, a szavazók többsége mégis elhiszi a mögé hazudott tündéresét. Nyilván ezeknek az embereknek a 80%-a nem a Fideszt szereti, hanem a világot gyűlöli de az ebből a szempontból oly mindegy. Na ez a tündérmese már egy ideje elkezdett szépen degenerálódni és már nem lehet belőle kihátrálni semerre sem, mert hát mi, az igazak hogyan is tévedhetnénk? Itt szerintem csak az a kérdés, hogy tud-e addig romlani ez az egész, hogy már csak beteges félelmeken kívül minden kiveszik az emberekből, mert annak nagy sírás lesz a vége.

    • Tállai Gábor

     Pici pontosítás: a fide$$-t (és magát) orbán nem 96-97- ben pozíciónálta át, hanem már jóval előbb 93-ban. Ekkor már látta ez az átkozott politikai ragadozó, hogy az MDF megrogyott és a “népnemzeti jobb oldalon” nagyobb sikert érhet el és a ott a vezető párttá válhat. Sajnos ez meg is történt. (Jellemző, hogy a pár hónap alatt véghez vitt totális ideológia fordulat alig pár párttag és vezető kilépésével járt, megkérdőjelezve a “párt” ideológiai komolyan vehetőségét. Az addig támogató sajtó és választóik nagy része viszont elpártolt a fide$$-től, így 94-es választási 7%-ukkal, épphogy túlugrották a bejutási küszöb öt (5%). Ha akkor kipottyanak, akkor máshogy alakul a történetü(n)k és vszínűleg most nem kéne azon merengenünk, hogy miként tudnánk megszabadulni a hazaáruló fide$$ maffiától…)

 • 〠 Nagymester B 〠
 • zsoltix

  Kíváncsiságból hoztam fel egyet, ez vidéki helyi verzió, csak 16 oldalas.
  Ez van benne:

  Címlap (“Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogások”): 1 oldal

  Kormánypropaganda (a devizahiteles és a honvédelmis kivételével mind benne van): 6 oldal

  Állami hirdetés: 5 oldal

  Egyéb: 4 oldal

  • zsoltix

   Ha kiszámolom, ennek a háromnegyede kormánypropaganda és állami hirdetés, még a címlap is az egyik propagandacikket harangozza be. Csak a negyede maradt egyébre.

 • Péter István

  Az emberek tájékoztatása nagyon fontos dolog, amit a Lokál szépen teljesít.

 • Pingback: Közel 1 milliárdért iratott magáról PR-cikkeket a kormány - StartHírek.hu

 • Pingback: Közel 1 milliárdért iratott magáról PR-cikkeket a kormány | hamishirek.hu

 • Pingback: Közel egymilliárdért íratott cikkeket a kormány saját "sikeres" intézkedéseiről | hamishirek.hu

 • Pingback: Közel 1 milliárdért iratott magáról PR-cikkeket a kormány – Hírfelhő