3 milliót húznának a termékbemutatósok egy nyugdíjason, miután ő nem törlesztette a “gyógyfotelt”

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A rokkantnyugdíjas Pósa Éva még 2009-ben, egy termékbemutatón vásárolt magának egy gyógyfotelnek mondott széket. Mivel az eszköztől semmit nem javult az asszony állapota, pár havit törlesztés után abbahagyta a részletfizetést. A minap érkezett hozzá egy 3 millió forintról szóló végrehajtói követelés…

 

 

2014 év elején vezették be az új szabályozást, amely szerint ha egy cég termékbemutatót kíván tartani, az esemény előtt tizenöt nappal köteles jelezni ezen szándékát a település jegyzőjénél vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH). A cél ezzel az volt, hogy az NFH minél több rendezvényről értesüljön, jelen legyen, tetten érjen, ezzel megvédve az esetleges visszaélésektől az eseményen résztvevő gyanútlan, zömmel nyugdíjas korú vásárlókat. A szándék megvolt ugyan, de az ötlet már az alapoknál el lett rontva, mivel az ilyen lehúzós rendezvényeken a legtöbb esetben, csak névre szóló meghívóval lehetett részt venni, az NFH munkatársainak meg ilyen nem volt, így már a bejáratnál fel kellett fedniük kilétüket. Nyomorékok!

Mostanában az egyik legelterjedtebb árubemutató forma, amikor a szervező vállalkozások rendezvényeiket „egészségnapként”, „egészségügyi szűrővizsgálatként”, „teljes körű egészségmegőrző programként”, illetve „ingyenes állapotfelmérésként” (például: szív- és érrendszeri állapotfelmérés, vércukorszint mérés) hirdetik meg. Sőt én személy szerint pár éve elkísértem édesanyámat egy “PÁLINKAFESZTIVÁLRA” amelyről a helyszínen kiderült, hogy egy árubemutató és a pálinkához annyi köze volt, hogy megkínáltak 2 centtel az érkezéskor, az M3-as melletti hotelecske fölé pedig egy kifeszített lepedőre felírták alkoholos filccel, hogy “pálinkafest” + SZMÁJLI :).

Az új hitelintézeti törvény 2015. december 12-től megtiltotta az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során pénzügyi szolgáltatás azaz hitel nyújtását. Annak ellenére, hogy az új szabályozás kizárólag a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz – például bankkártya – használatával összefüggésben nyújtott pénzügyi szolgáltatásra ad lehetőséget, még most is potyognak csontvázak a szekrényből…

Hárommillió forintról szóló végrehajtói követelést kapott egy 69 éves nyugdíjas nő a Csongrád megyei Bordányban, miután 100 ezer forint kifizetése után abbahagyta egy részletre vásárolt masszázsfotel árának törlesztését. A bútordarabra még 2009-ben beszélték rá egy árubemutatón, de a mozgásszervi problémái nyilván nem múltak el tőle – számolt be a Délmagyarország.

“– Sajnos nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Már fiatalon komoly mozgásrendszeri problémákkal küszködtem, azt hittem, a fotel javít majd az állapotomon – mondta a 69 éves, bordányi Pósa Éva. Kezdetben lelkiismeretesen fizette a havi részletet, de állapotában semmi javulást nem tapasztalt. – Ráadásul a csekkek is elfogytak. Bordány egyik dűlőjében élek, a levelesládám több száz méterre van a tanyámtól, betegségem miatt nem tudok kimenni a küldeményekért. Úgy voltam vele, hogy 100 ezer forintot már úgyis kifizettem, ócska vacak a fotel, nem használ semmit, így ráhagytam az egészet – magyarázta. Most augusztus végén érkezett címére egy levél a végrehajtótól. A mosonmagyaróvári cég az elmaradt részletek miatt főkövetelésként már 961 ezer 124 forintot kér számon az asszonyon, amihez 1 millió 384 ezer 964 forint kamatot számoltak fel. Egyéb költségként 111 ezer 572 forintot határoztak meg. – Ehhez jön még a végrehajtó munkadíja is. Számításaim szerint összesen nagyjából 3 millió forintot kellene fizetnem.”

Hátraléka miatt 73 ezer forintos nyugdíjából már levonnak 24 ezer 300 forintot, így egy hónapra 49 ezerből kell gazdálkodnia. Más tartozása is van, aminek havi törlesztőrészlete 20 ezer forint. Az áramért szintén havi 10 ezer forintot kell fizetnie. “– Tehát 19 ezer forintom marad. Nem szégyellem, de odáig jutottam, hogy a szegedi Bortérre csak azért mentem ki, hogy kukázzak. Valaki hagyott egy kis mócsingot a csülökcsonton, úgy dobta bele a szemetesbe. Én kivettem, és megettem. Ide jutottam a gyógyfotel miatt, teljesen padlóra küldött ez a vásárlás – mondta csüggedten.”

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: a már elindult végrehajtással kapcsolatban semmit nem lehet tenni. “– Egyedüli megoldás, hogy az adós megkeresi a céget, és megpróbál valami külön megegyezést kötni vele, hogy legyenek már oly kedvesek ne vonják élete végéig le a nyugdíja 30%-át!”

 

tetszett_a_cikk3

 

 • http://444.hu Lee Majors

  “With my all due respect”, azért az nem úgy működik, hogy vacak valami, és onnantól nem fizetem, még ha túlzásszagúnak is tűnik a végösszeg mindent egybevéve.

  • Gergely Sándor

   961 ezer forint hitelre nyolc év alatt 1 millió 384 ezer forint kamat ? Szegény nénit akkor majdnem olyan jól átb……………………..ták mint a devizahiteleseket.

   • http://444.hu Lee Majors

    Nyilván visszatetszést kelt ez az extrém kamatteher, de mint írom, első körben magát szívatta meg.

   • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

    Az evi 11.8%-os kamat. Nem tul barati, de erzesre nem is az atbaszas kategoria. Csak ilyen a kamatos kamat.

    Amugy a nenit nyilvan tobbszorosen atbasztak, amikor eladtak neki ezt a szart 1 misiert(!).

    • File Laszlo

     az átverésre megy ki az egész.csak sajnos az idősek jó része túl hiszékeny.nincs rokona gyereke akitől megkérdezhetné,hogy mi a véleménye.így aztán jól átverik őket.

 • olika

  Nézz rá a néni szobájára. kupleráj, rendezetlenség mindenhol, gyűjtöget mindent, láthatóan nincs már tisztában a saját akaratával, két pillanat alatt levágják mit kell neki mondani, hogy azonnal vásároljon. Sajnos az öregkorral a hülyeség is megérkezik hozzájuk ezért veszélyeztettek. Mindenki akinek van idős rokona figyeljen rá!

 • György Pados Mészáros

  Azért egyszerűbb ez. A mosonmagyaróvári céget fel kell keresni megfelelő személyeknek, ….. (kiegészítést mindenki képzelje hozzá.

 • Attila Juhasz

  Zsidó cég zsidrák bankkal karöltve…

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Mondtak a hangok, mi?

   • Attila Juhasz

    Felsírtál?!

    • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

     Sirni ezen? 😀 Ugyan, tul regota edzodom en mar ahhoz, hogy ez a szintu primitivseg kiverje a biztositekot. Bar lehet, hogy ez inkabb szomoru, mint vicces.

     • Attila Juhasz

      Klasszikus válasz, bár én egy kis nácival színesítettem volna.

     • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

      Volna, volna. Mint amikor a megye2 lelatojan a sorrel a kezukben a pocakos urak jobban tudjak, mint a focistak. Aztan a meccs vegen lefele feluton megallnak szusszanni egyet.

      Senki sem tart vissza, hogy szepen, kerek mondatokban ertelmesen kifejtsd a nezeteidet. En biztos nem, bar lathatolag nagyon foglalkoztatlak :).

  • Dr. Zomboss

   Mit ajvékolsz?

 • János Dunai

  HULYE BIBSI PICSA.LE KELL ALLITANI A HÁZALÁSOKAT-MIND-ES “TERMÉKBEMUTATOKAT “TIZ EV BÖRTÖN TERHE MELLETT

 • János Dunai

  MENJÉL PÓCSPETRIBE MAJD MEGGYÓGYULSZ ES PÉNZT IS AD JAHVE.IDIOTA BIBOLDÓ.VALLASOKAT HAZALÓKAT BETILTANI HOKUSZPOKOKAT LECSUKNI

 • File Laszlo

  az egész szarságot betíltanám.bűnözők egytől egyig.

 • Faragó Csaba

  “961 ezer 124 forint”, “111 ezer 572 forint”, “24 ezer 300 forint”: csak én tartom ezeket nehézkesnek? 961.124 Ft, 111.572 Ft, 24.300 Ft nekem sokkal jobban olvasható.

 • Hun

  Ezért is jó ha az ember családot alapít, gyereket vállal, összetartja az egészet szeretetben, kitart a házastárs mellett és nem válik el minden szir-szarért. Idős korában ez esetben lesz aki odafigyeljen rá és akár megóvja az ilyen lehúzásoktól is. Persze a néni történetét nem ismerem. Az meg az állam felelőssége lenne, hogy megvédje az idős korukra egyedül maradtakat. Például betiltja az ilyen átveréseket, megszünteti a kiskapukat, sittre vágja azokat akik idősek lehúzásából élnek.

 • merülőforraló

  elmebetegnek tetszik lenni a néninek.

 • Margo Hriczu

  Érdekes, hogy nincs egy ügyvéd aki egy próbapert indítana az árubemutatósa cég ellen!! Vajon miért is, talán mert a cégtulajdonos a védettek körébe tartozik, s ilyenkor elvárható a három majom elve: nem látsz, nem beszélsz, nem hallsz”.