Martfű megijedt, hogy nem lesz pénze, ha bezár a Heineken-gyár

Lázár János sört kóstol az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfõzdében 2017. március 24-én. (MTI Fotó: Veres Nándor)
Lázár János sört kóstol az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfõzdében 2017. március 24-én. (MTI Fotó: Veres Nándor)

 

Eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak a holland cég. Lázár János, segíts!

 

 

Romániában beperelte a holland Heineken a “székely” Igazi Csíki Sört, mivel a Heineken által forgalmazott Ciuc (magyarul Csíkvédjegyoltalmát veszélyezteti az Igazi Csíki Sör. A bíróság márciusban a Heineken javára döntött, és ettől sokan megbolondultak Magyarországon.

Lázár János korábban állítólag még soha nem ivott sört, de a “gonosz külföldi multi” elleni kampány részeként elment a csíkszentsimoni sörfőzdébe, és megkóstolta a Csíki Sört. Aztán bedobták a Lex Heineken ötletét is, vagyis törvénnyel tiltották volna be a piros csillagot a holland sörön. Március végén viszont a Heineken és a Csíki Sör megegyezett egymással, és utána sokáig csend volt.

Július elején azonban a Heineken bejelentette, hogy bezárja a martfűi gyárát, ahol kb. ötven ember dolgozik.

A martfűi képviselőtestület pánikba esett, mert a cég eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak, aminek ez egy nagyon jelentős bevétele volt. Ezért az augusztus 10-i ülésen határozatot hoztak arról, hogy ……… aláírásgyűjtésbe kezdenek, és írnak egy segítségkérő levelet a kormánynak.

martfuheineken

Dr. Papp Antal (független) polgármester így fogalmazott az előterjesztésben:

A Heineken Hungária Zrt. eddig 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak, mely ezek után, ha a jelenlegi terveiket megvalósítják, közel negyedére fog csökkenni. Ha ez az összeg a jövőben nem folyik be az önkormányzat számlájára, a település működőképessége is veszélybe kerülhet.

Mindezek alapján rendkívül indokolt, hogy segítséget, összefogást és együttműködést kérjünk mindenkitől, akitől lehet: az országgyűlési képviselőnktől, a Megyei Önkormányzattól, a szakminisztériumtól, a kormánytól, amely akár a Heineken tervei megváltoztatásának elősegítését, akár pedig a település gazdasági helyzetének más módon történő erősítését eredményezi, mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a város jövőjét biztonságban tudhassuk.

Ehhez magunk mögött kell hogy érezzük a város lakosságát, a település közösségét is, hiszen a cég döntésével a minden martfűit érzékenyen érintő jelentős önkormányzati bevétel kiesésen kívül 63 család megélhetése is veszélybe kerülhet.”

Martfű polgármestere szerint három megoldás lehet:

1, a Heineken folytassa a termelést

Az ülés jegyzőkönyvében olvasható, hogy ehhez nem fűznek sok reményt: “ennek a realitása a legkevesebb. Hiszen egy gyárnak az életébe elég nehézkes beleszólni, még kormányzati szinten is.”

2, vegye át az állam a sörgyárat

3, támogassa a kormány a város ipari parkra beadott pályázatát

Ezt kell/lehet aláírni:

“Egyetértek azzal, hogy Martfű város gazdasági stabilitásának fenntartása érdekében Martfű Város Önkormányzata segítséget kérjen Magyarország Kormányától a Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárával kapcsolatosan kialakult helyzet kezelésére és annak megoldására!”

martfuheinekenalairasgyujtes

 

Elég pikáns ezt most olvasni, hisz a kormány(párt) – élén Szijjártó Péter külügyminiszterrel, majd hű követőivel, Budai Gyulával, Tarlós Istvánnal, Deutsch Tamással – épp beleszállt Hollandiába, mert a Magyarországról távozó holland nagykövet korrupcióról beszélt. De az igazán vicces az az, hogy Apa Zenél már 2015-ben, a gyűlöletkampány kezdetén megírta ezt a műsort egy dalszövegben.

“Please go home, please go home, you are all terrorists
Don’t come back, don’t come back until we make a twist
But please bring back, but please bring back all your money here
Although we don’t love you, we love your money still”

 

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Arabdaraboló

  Na igen, az ieológia addig buli, amíg nem jönnek elő a gazdasági hatásai 😀

  • Zoltan Hazafi

   Lásd a mellékelt ábrát – Venezuelánál.

  • belas

   azonkivűl mérhetetlenül vicces:
   – hogy az ideológia és a valóság mögé ugyanúgy betudja forgatni a köpönyegét egy fideszes
   – hogy egyetlen cégen áll vagy bukik az egész város költségvetése
   – hogy nem üzleti érzékkel más céget hajtanának fel, mint azt piacgazdasági szereplők teszik, hanem sipitoznak
   – hogy szerintük megoldás a követelőzés
   – ebben is a legjobb az állami szerepvállalás, mint ahogy azt móricka elképzeli hozzáállással: azaz az államnak ebben mi a buli, az lényegtelen
   – és mielött valaki okos erre beszólna: ha nincs reális üzleti terv, akkor nem fenntartható, csak pénznyelő – de ez számukra nem is bemeneti paraméter

   a 2. ponttól annyira nyilvánvaló, hogy ezek az önkormányzati balfaszok sosem éltek piacról, nem is értik miért szar, amit csinálnak. és sosem fognak tudni valódi megoldást keresni, mert látnak 1%nyit a játéktérből.
   csak akkor nem kellene közvagyont, meg egy város vezetését és emberek sorsát a kezükbe adni. az inkompetenciájuk magáért beszél.

   • lyken

    “ha nincs reális üzleti terv, akkor nem fenntartható, csak pénznyelő – de ez számukra nem is bemeneti paraméter”
    Á, magyar ember ezzel nem számol. Ha a gyárnak jól megy, akkor neki is jól menne, csak át kell vennie a gyárat. Fakockáéknál ez ennyi. Az, hogy valósan van mögötte egy jó üzleti terv, fel sem merül benne.
    Persze ez most nem számít, nekik csak egy balek kell aki megveszi. Ha egy ciklusban 350 milliót el lehet költeni, az hawaii. Nekik mindegy ki fizeti az évi 87 misit, csak follyon be továbbra is.

 • Hitman

  A 2. számú megoldás a legszimpatikusabb. Amikor a régi komcsi reflexek működésbe lépnek…

  • hivatásos naplopó

   már az, hogy az egyes egyáltalán írásba került sem rossz 😉

 • Oszkar Kovacs

  Hívjátok a Csiki sört, ha már az kellett jobban. (igaz, az is holland cég).
  A hollandok meg szemét (igazmondók) második haza árulók.

 • Vidéki

  laspalmas messzire eltávolodott Adam Smith skót klasszikus közgazdász és filozófus tanaitól aki hitt a Piaci Automatizmusok mindent megoldó erejében.

  laspalmas ezzel szemben azt tartja kívánatosnak, hogy ha egy piaci szereplő úgy dönt, hogy Martfűn beszünteti a sörgyártást, akkor az állam azonnal lépjen közbe, többek közt az alábbi lehetőségeket felhasználva:

  1. Alázkodjon meg a Heineken előtt, korbácsolja meg magát, szórjon hamut a fejére, könyörögjön a Heinekennek, kérje a Heinekent, hogy kegyelmezzen feltételezett bűneiért és kegyeskedjen folytatni a sörgyártást Martfűn.

  2. Alázkodjon meg az arrogáns holland nagykövet előtt, aki nyilvánosan hangoztatva ekként leckéztette Magyarországot:

  “A SZÉLSŐSÉGES ISZLAMISTÁK „UGYANOLYAN ELV MENTÉN KREÁLNAK ELLENSÉGET, MINT A MAGYAR KORMÁNY”.

  Egy régi magyar filmben volt látható ez a jelenetet:

  Az őrmester ezt mondta a közkatonának, akit a szakasz előtt minden ok nélkül meg akart alázni:

  „Nagy barom vagy!”
  A nyomaték kedvéért rákérdezett:
  „Mi vagy fiam?”
  A közkatona alázatos tisztelettel válaszol:
  „Nagy barom vagyok, őrmester úr parancsára.”

  laspalmas azt várja el a magyar kormánytól, hogy hasonló szervilizmussal, hasonló alázatos tisztelettel viselje el aholland nagykövet arroganciáját, mint az egykori közkatona értelmetlen megaláztatását.

  • hivatásos naplopó

   * nem az országnak szólt be, csak a kormánynak. a kettő nem ugyanaz, ahogy te sem vagy nagymenő attól, hogy a gömböc most a főni. örülök, hogy segíthettem

   • Vidéki

    Segítettél a holland nagykövetnek, aki Hollandia második legerősebb pártjának vezetője, Geert Wilders szerint “egy idióta.”

    2017. augusztus 25., 15:50
    Privátbankár.hu, MTI

    “Magyarázkodott Szijjártó Péter holland kollégája egy sort.

    Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül – jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter.”

    • hivatásos naplopó

     nem cáfoltad meg amit írtam, mert nem tudod. te idióta.

     • Vidéki

      Egy hivatásos naplopótól racionális érvelést nem várhatunk el.

      Agyát kiszárította a sok lustálkodás!

     • hivatásos naplopó

      a nick fikázásása. igazi felnőtt érv. mondjad még.

     • Vidéki

      Lopd a napot tovább te büszke hivatásos naplopó ! Rá se ránts, csak szedd a vadkörtét!

     • hivatásos naplopó

      hidd el, ha bárkit is meggyőztél valamiről az az, hogy mennyire retardált vagy. menj csak, örülj neki.

     • Tamás Nagy

      hagyjad szegény vidékit, most jött pártegyzeztetésről, hagyd kibontakozni kedves vidékit, különben a 1818 on keresztül kell felhívnia a KeKK et mert ott senki nem teheti le előbb a telefont mint a hivó fél, muszályak lennének vegighallgatni, ha tetszik, ha nem.

    • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

     Mondjuk ez itthon is így van, pl. Rogán több ellenzéki párt vezetője szerint is idióta.

     • Vidéki

      Olyan vagy, mint Bodóné.

      Mást beszél Bodóné, mikor a bor árát kérik.
      Bodóné, ha megszólítá a korcsmáros hogy fizesse meg a bor árát, ugy szinlé mintha nem is hallaná, mit kér, és másra fordítá a beszédet.

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Csubakka pedig egy vuki, de hogy jön ez ide?

     • Vidéki

      Félreviszed az éneket!

      Nem Rogánról volt itten nagyba szó hanem a holland nagykövetről aki azt állította, hogy “A SZÉLSŐSÉGES ISZLAMISTÁK „UGYANOLYAN ELV MENTÉN KREÁLNAK ELLENSÉGET, MINT A MAGYAR KORMÁNY”.

      Bert Koenders holland külügyminiszter viszont nem ért egyet beosztottjával:

      “Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül !”

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Na várjál, lássuk csak, mit idéztél :
      “Vidéki hivatásos naplopó • egy órája
      Segítettél a holland nagykövetnek, aki Hollandia második legerősebb pártjának vezetője, Geert Wilders szerint “egy idióta.””

      Erre reagáltam, hazai viszonyokra alkalmazva a dolgot. Felesleges kötözködnöd.

     • Vidéki

      Viszont Bert Koenders holland külügyminiszter nem ért egyet beosztottjával.

      Feltételezem Bert Koenders holland külügyminiszter nem ellenzéki, mégis másként gondolkodik,
      mint az idióta szarkeverő holland nagykövet,

      aki még mindig úgy gondolkodik, mintha egy nekik kiszolgáltatott gyarmat kormányát egzecíroztathatná. (ráncba szed; irányit, parancsol.)

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Nem biztos. Lehet, hogy csak van esze, és nem vitatkozik idiótákkal.

     • Vidéki

      Bert Koenders holland külügyminiszter eszénél van, ezért másként gondolkodik,
      mint az idióta szarkeverő holland nagykövet.
      Ezért lett belőle holland külügyminiszter és ezért nincs neked esélyed arra, hogy valaha holland külügyminiszter legyen belőled!

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Mondjuk nem is volt szó arról, hogy holland külügyminiszter legyek – de mondjuk miből gondolod, hogy mást gondol? Mégsem mondhatja, hogy “ja, igaza van amúgy, hülyék vagytok, rajtatok röhög mindenki”. A magyar kormányon-vezetésen kívül máshol nem divat arrogáns bunkókat alkalmazni.

     • Vidéki

      Bert Koenders holland külügyminiszter igazat mond, mivel “A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát!”

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Ilyet nem mondott.

     • Vidéki

      Nem mondta, de gondolhatta.

      A kapitalizmust a “Protestáns Erkölcs” tette naggyá, ami lehet, hogy él még a holland külügy miniszterben!

      Ha egy holland virágpiac működését megnézed, akkor láthatod, hogy nem működhetne ennyire hatékonyan a “Protestáns Erkölcs” nélkül!

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Fúj, hogy mondhatsz pozitívat a kapitalizmusról?! Most éppen utálnotok kell, csak szólok.
      Tudod, mit gondol? Aha…

     • Vidéki

      Régi protestáns elv volt: “Élni és élni hagyni!” (Németül Leben und leben lassen!)

      Egy rossz diák ezt így fordította le: Lében és lében hagyni!

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Nem, az a magyar módszer, már a leves.

     • HangedMan® 😠💬〰️💩!

      Számot vetett azzal hogy szeretne-e harcolni egy vécékefébe oltott gyalogkakukkal, és úgy döntött inkább meghátrál de nem alacsonyítja le magát.

     • Lacz

      Budai Gyula szerint viszont nem elég, amit a küllügyminiszter mondott. El vagy maradva egy brosúrával. 10% prémiummegvonás.

    • HangedMan® 😠💬〰️💩!

     Geert Wilderst csak azért nézem emberszámba, mert a haja szegény áldott ményimamára emlékeztet. Csodálatos asszony volt. Amúgy (Wilders) csak egy bukott náci, meg biztos még sok embert leidiótázott, mert az ilyen arrogáns fajta.

  • https://vastagbor.atlatszo.hu/ laspalmas

   ezt hol olvastad tőlem? :)))))))))

   • Vidéki

    Jóakaratúan, együttérzéstől telve,hosszadalmasan részletezve támogattad a martfűi önkormányzat törekvéseit A Piaci Automatizmusok kiiktatására.

    Szövegedből az derül ki, hogy a martfűi probléma megoldása hasonló lehet a Canossa járáshoz, amit a magyar kormánynak a Heineken felé kellene gyakorolni.

    IV. Henrik német király, későbbi német-római császár vezeklő zarándoklatot tartott a mai Olaszország területén található Canossa váránál 1077 januárjában, ahol a császár az épp ott időző VII. Gergely pápát próbálta meg rávenni kiközösítésének visszavonására.

    Henrik vezeklőcsuhában, mezítláb jelent meg a téli hidegben a vár falainál, és három napon át fedetlen fővel várt a kapu előtt, amíg a pápa elé járulhatott.

    • https://vastagbor.atlatszo.hu/ laspalmas

     szerintem túl élénk a fantáziád

     • Tamás Nagy

      Mondom, még nem hívta fel a 1818-at drága vidéki bácsi, hagyjuk írni mert akkor szegeny KEKKh-es diákoknak a vonal másik végén kene meghallgatniuk. Inkább mi itt röhögünk rajta, minthogy minden nap fluktuálódjon a KeKKh teljes call center brigádja

  • Zoltan Hazafi

   Nem kell a kormány szervilizmusos megalázkodása, jobb volt ez a diplomáciai zűr – mert hangoskodására mindenki felfigyelt, az is, aki eddig szundikált… szinte világgá lett kürtölve a nagykövet minden szava, és a reagálás.

   A sorosozás elhalkult, és íme itt van helyette az új ellenség: egy nyugdíjba induló nagykövet utolsó megnyilatkozása.

  • Virág et.

   Te összekevered laspalmast a martfűi fideszes polgármesterrel. Egyébként meg nem te tapsikoltál a leghangosabban, te bértroll, amikor épp ment a nagy Csíki – Heineken háború? Ez a háború eredménye, a Csíki sör nyert, a martfűi gyár meg a háború áldozata.

   Tessék tovább tapsikolni.

   • Vidéki

    A Collateral Damage (Járulékos Veszteségek) egy 2002-es amerikai akciófilm Arnold Schwarzenegger főszereplésével, melyet én is láttam, és levontam a tanulságokat.

    Másrészt Sztálin elvtárs mondását is ismerem: “Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács”.

    A Járulékos Veszteségek az amerikai katonai terminológiában egy általános fogalom, amikor a halálesetek, sérülések vagy károk keletkeznek mellékesen egy célpont megtámadásakor.

    Az amerikai katonai terminológiában a Járulékos Veszteségek kategóriájába tartozik az is ha szövetséges vagy semleges célok szándékos megsemmisítését baráti tűz ( friendly fire) okozta.

    Felfoghatod úgy is, hogy a martfűi Heineken sörgyár megsemmisülését baráti tűz ( friendly fire) okozta.

    • Virág et.

     Melléduma? Melléduma.

  • Lacz

   Vazze ez Martfű önkormányzata, laspalmas ezt kifigurázta. Olvasni kellene írás előtt.

 • Vidéki

  laspalmas sötéten látja Martfű helyzetét, mivelhogy szerinte “a kormánypárt beleszállt Hollandiába, mert a Magyarországról távozó holland nagykövet korrupcióról beszélt.”

  Nem erről volt itt nagyba szó. laspalmas vagy füllent egy hatalmasat, vagy nem tájékozódott arról, hogy mit is mondott az idióta holland nagykövet.

  2008-ban Gyurcsány arról beszélt egy vasárnap este az MSZP számára meglehetősen kínosan végződött népszavazás kapcsán, hogy nehéz szétválasztani, milyen motívumok vannak az egyes választók fejében.

  Erre reagált Horn Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője az egyetértően mosolygó SZDSZ elnökhöz, Kókához fordulva:
  “..NEM AZT MONDTÁK FERI, AZT MONDTÁK, MENJ A P…BA, VALLJUK BE. ”

  Mondja GAJUS SCHELTEMA az érdemdús hollandus büszkén:

  “Hollandiában, elsősorban a gyarmati múltunk miatt, sok a bevándorló, mi nyitott társadalom vagyunk, befogadjuk az érkezőket.”

  A gyarmati mult visszaköszönt az érdemdús hollandus mentalitásán.
  Egy gyarmati bennszülött státusa a holland gyarmatbirodalomban nem érhette el egy vérszerinti anyaországi hollandus státusát. A büszke gyarnatosító arrogánsan lekezelhette a gyarmati bennszülöttet. Ez egy megfordíthatatlan folyamat volt.

  A holland nagykövetben egy ilyen felsőbbrebdűségi érzés komplexus vert gyökeret.

  Ezért nyilvánosan hangoztatva leckéztette Magyarországot, mondván:

  “A SZÉLSŐSÉGES ISZLAMISTÁK „UGYANOLYAN ELV MENTÉN KREÁLNAK ELLENSÉGET, MINT A MAGYAR KORMÁNY”.

  Hollandia második legerősebb pártjának vezetője nem rejtette véka alá véleményét a távozó budapesti holland nagykövetről.

  Geert Wilders ennek kapcsán a közösségi oldalán osztotta meg tömör és egyben velős véleményét:
  “A holland nagykövet, Gajus Scheltema egy idióta.”

  Rostand drámájában Cyrano de Bergerac, monológjában ilyent mond:

  “De szellemet, boldogtalan dudás,

  Azt nem ismer, s azt tudja csak,

  Hogy hülye fráter is lehet lovag”!

  Napjaink viszonyaira lefordítva: Egy hülye fráter is lehet mondjuk holland nagykövet.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   “laspalmas sötéten látja Martfű helyzetét, mivelhogy ”
   Te elolvastad a postot?
   Martfű látja sötéten a saját helyzetét…

   • Vidéki

    De laspalmas azt sugallja, hogy a kormány feladata lenne belenyúlni a Piaci Automatizmusokba Martfű ügyében!

    • hivatásos naplopó

     látom nagyon megy az értő olvasás 😀

    • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

     Hát, kvára nem.
     Bár neked mindegy, te úgyis össze-vissza írsz valamit.

  • Zoltan Hazafi

   Pedig az izgalmas rész még ezután jönne: a miniszter megígérte, hogy ősszel ismét előveszik a piros csillag ügyét, mert törvénysértő önkényuralmi jelkép. Az emberek pedig azt kérdezik, hogy a legutóbbi nekifutáskor milyen győzelem volt az a győzelem, ami után még mindig piros csillag van Heineken palackjain?

   • Vidéki

    Örülj neki, mint majom a farkának, hogy a Vörös Csillag amelynek jegyében rengeteg gaztettet követtek el, mint jelkép ott díszeleghet a Heineken palackjain.

    INDEX KOLOSI ÁDÁM írta 2017.08.11. 00:02

    “SZÁZEZRES HALÁLKVÓTÁK TÚLTELJESÍTÉSÉBEN versengtek a Sztálin kegyeiért remegő parancsnokok, amikor a paranoia új szintre lépett a Szovjetunióban. A nyolcvan évvel ezelőtt, 1937 augusztusában eszkalálódó tömegterror gépezete a bolsevikok hagyományos bűnbakjai mellett a nemzetiségek ellen fordult. Etnikai alapokon mészárolták le az ellenségnek kijelölt csoportok tagjait. A Nyugat szinte semmit nem tudott róla, de itt, Hitlert megelőzve indult el az államilag szervezett tömeges népirtás a harmincas évek Európájában. Jezsovscsina, a tömeggyilkosságok gigantikus sztahanovista versenye.
    Az NKVD 00447-es számú titkos rendelete a „belső ellenségek”: kulákok, papok, hívők, bűnözők kiiktatására vonatkozott, részben tehát megint ugyanazokat jelölték ki ellenségnek, mint 1930-ban. A helyi állambiztonsági szervek előre megszabott kvótákat kaptak, hány embert kell letartóztatniuk és kivégezniük. Az NKVD-t vezető Jezsov (róla nevezte el a népnyelv az egész terrorkorszakot jezsovscsinának) külön utasításba adta, hogy az ellenforradalmárok elleni harcban „inkább túl sokat, mint túl keveset”, a titkosrendőrség vezetői pedig egymásra licitálva kérték újra meg újra a kvóták emelését.
    Az ítéleteket erre kinevezett trojkák hozták meg, akiket formálisan is felmentettek a szokásos jogi ügymenet kötöttségei alól. Számos helyen egyetlen éjszaka 500 vagy 1000 ember sorsáról is döntött az NKVD-tiszt által vezetett helyi trojka, fél perc sem kellett hozzá, hogy az eléjük tolt akták alapján halálra ítéljék az ismeretlen parasztot valamelyik sablonvád alapján. A kivégzések éjszaka, pincehelyiségekben vagy erdőkben voltak, a kivégzőosztagokat vodkával itatták le, és természetesen soha nem beszélhettek a történtekről. Annyi gyilkosság volt, hogy egy idő után a tömegsírokat kiásó markolók sem bírták az ütemet. Ölni így is egyszerűbb volt, mint Szibériába deportálni, főleg, hogy a Gulág is hamar megtelt a foglyokkal. Ha már hiány volt lőszerből, az áldozatokat fejükkel szorosan egymás melle állították, hogy egy golyóval végezhessenek velük.

    16 ezer lett, 8 ezer észt, 9 ezer finn „kémet” végeztek ki,”

    Véres övezet – Európa Sztálin és Hitler szorításában – Európa Hitler és Sztálin szorításában Timothy Snyder
    Park Kiadó, 2012

    Snyder szerint Sztálin volt az etnikai alapú tömeggyilkosságok úttörője.
    A nagy terror 1938 novemberében ért véget, tulajdonképpen váratlanul, ki tudja miért – ahogy beindításának sem volt látható értelme, ennek sem. A nem egész két éves időszakban 681 ezer embert végeztek ki, a letartóztatottak száma a másfél milliót is meghaladta, és ezek csak az NKVD hivatalos számai. Ezen belül a nemzetiségek elleni akciókban 250 ezer embert gyilkoltak meg etnikai alapon.

    A levéltári források részleges megnyitása után ma már erről az a meghatározó álláspont, hogy ugyan a helyi NKVD-parancsnokok szerepe sem elhanyagolható, de a forgatókönyvet a központban találták ki, az Sztálin műve volt.

    • Károly Ádok

     Középkori misztikus szimbólumból lett márkajelvény
     Tiltás ide, tiltás oda, a népszerű holland sör, a Heineken címkéjén a rendszerváltás óta is ott virít az ötágú vörös csillag.

     A patinás holland sör címkéjét díszítő vörös csillagnak semmi köze sincs a kommunista eszmeiséghez

     Ám még mielőtt bárki valami rosszra, pontosabban a holland óriás kommunizmus iránti nosztalgiájára gondolna, fontos leszögezni, hogy

     a Heineken-féle vörös csillagnak semmi köze sincs az 1917-es oroszországi bolsevik forradalomhoz,

     sem pedig a kommunista eszméhez. Az 1863-ban alapított patinás cég az 1889-es párizsi világkiállításon mutatta be legújabb, dr. H. Elion, Pasteur tanítványa által kifejlesztett „A” élesztővel erjesztett sörét, ami különleges íze miatt el is nyerte a világkiállítás nagydíját.

     Dr. H. Elion, aki 1886-ban kifejlesztette a máig titkos „A”élesztőt
     Forrás: Heineken Heritage
     Az 1889 után palackozott sörök címkéjén nem csak az elnyert rangos díj, hanem már a híres vörös csillag is rajta volt. A piros csillagot a középkori szimbolikából vették át. A csillag négy sarka a vizet, a földet, a levegőt és a tüzet szimbolizálja, az ötödik pedig a mágikus erőt, ami itt konkrétan a főzet különlegességére, egyediségére utal.

     Fred Pierre Heineken elnöksége idején nyerte el a cég „A” élesztővel erjesztett söre az 1889-es párizsi világkiállítás nagydíját
     Forrás: Heineken.com
     (Az „A” élesztő összetevői máig szigorú gyártási titkot képeznek.) A patinás sör címkéjén tehát már azt megelőzően ott virított a vörös csillag, hogy mint a kommunista eszmeiség szimbóluma Trockijnak, vagy bárki másnak eszébe jutott volna.

     http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20161118-semmi-koze-sincs-a-munkasmozgalomhozes-a-kommunista-eszmeiseghez-a-heineken-cimkejen-levo-voros.html

     • Vidéki

      A szvasztika (卍 és 卐, a köznyelvben gyakran horogkereszt) egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt.

      Érvelésed logikája alapján a Heineken azt is megtehetné, hogy horogkeresztes sört hoz forgalomba!

     • Zoltan Hazafi

      A (nemzetközi) közvélemény mégis tesz különbséget a szvasztika és a vörös-piros csillag között valamiért akkor is, ha mi nem veszünk tudomást róla.

      Utóbbit sok ország “viseli” zászlaján, míg előbbit egy sem… Akinek van szeme, az észreveszi. Ha meg agya is,akkor elgondolkodik miértjén.

     • Ruby Six

      Ssmmi érvelést nem írtam, ezek időrendi tények! Kérem olvassa el újra, és abból kiderül hogy miért ezt választották. Köszönöm szépen.
      (Ha jó a csiki s sör, név és csillag nélkül is elkapkodják, ez nem politikai kérdés. A piac majd eldönti!)

     • Vidéki

      Ha a piac eldönti, akkor rendelj magadnak horogkeresztes sört!

      A piac te vagy!

     • Ruby Six

      Nem iszom alkoholt!
      Tekinttel arra hogy ön konkrét tényekkel nem tud szolgálni, a személyeskedő értelmetlen válaszai meg nem érdekelnek, így hát részemről az önnel folytatott rövid életű párbeszédet nem óhajtom folytatni.
      Köszönöm.

     • Lacz

      Indiában. Gondolom úgysem érted, de legalább libsizhetsz egy sort és több karakter után fizetnek. Köszönöm, hogy segíthettem.
      Viszont az Izabella utcában – és másutt is – van szvasztikasor a díszítésben, mégsem kiabál senki, hogy verjék le (nem része a szerkezetnek, le lehetne).

    • Zoltan Hazafi

     Egy páran a hírhedt Olajügyek kapcsán is meghaltak a bandaharcokban, mégis

     eltitkosította Viktor 85 évre, szőnyeg alá söpörte az egészet. Számít valamit az élet, ha politikáról van szó? Ugye, nem…

    • Zoltan Hazafi

     Kínával – a zászlaján vörös csillagokat viselő, önmagát kommunistának meghatározó országgal meg barátkozik Viktorod. Nem borsózott vajon a háta, amikor a kínai zászlóra nézett az ikonikus Tienanmen téren, koszorúzva? 89-ban ott szabadságukért kiálló kínai emberek néztek farkasszemet kommunista uraik tankjaival…és vérengzés volt. ”
     A
     Tienanmen téri vérengzés során az 1989. április 14-én kezdődött
     diáktüntetés résztvevőit a kínai hadsereg katonái támadták meg a pekingi
     Tienanmen téren. Wikipédia
     Dátum: 1989. ápr. 15. – 1989. jún. 4.
     persze, van az a pénz…

 • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

  Azért az magában is sok mindent elmond, ha egy város egy gyártól függ. És nagyon sok ilyen van.
  Ügyesek voltatok, Jani! Még jó, hogy a választóitok így is a multit fogják utálni, nem titeket.

  • hivatásos naplopó

   az a baj, hogy az ellenzékben nincs olyan tökös ember aki kiállna, hogy tessék, elüldözték azt az egy céget amiből a városotok élt, ezek után képesek vagytok még rá szavazni?

   • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

    Áh, mennyi mindennek kellene ahhoz teljesülnie, hogy a lakosság ezt az ok-okozati láncot felfogja…

    • hivatásos naplopó

     tudom-tudom, bilibe lógott a kezem :/

    • HangedMan® 😠💬〰️💩!

     Reménytelen! XD XD XD

 • ifj. Depressant Antal

  Lázár még soha nem ivott sört? Aha persze. Gondolom maszturbálni se maszturbált még soha. Vicc. A csíki sör a középszer legalja, rettenet túlárazva. Lázáron kiakadtam. Soproni IPA a legjobb sör. Bontok is egyet.

  • Vidéki

   “Fogaddal ásod meg a sírodat!”

  • HangedMan® 😠💬〰️💩!

   Pedig hát forrásvíz meg f*om. Bár nem tudom minek, ha tiszta sört akarok ott a pilsner urquell.

  • Anikó Borosné

   Szerintem nem maszturbált hanem hokizott,és ettől összezavarodott.

 • Tóth Jani

  Martfű polgármestere egy alkalmatlan idióta ezek szerint!
  Lázár a városának már közel 150 Milliárdot intézett, ilyen aprópénzzel nem foglakozik.

 • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

  Sztem a Csíki Sör vegye át a Heineken-gyárat.

 • aytus45

  Ökrök.Küldjetek egy kis baksist az adópénzből lézer janinak és segíteni fog.Nem olyan szar az a Heineken sör.Főleg ha tejel is.

  • Laci

   Mondjuk tejjel még nem próbáltam, de nem nagyon hiszem, hogy sokat javítana rajta

 • szmoker (Homo Trollicus)

  Pénztáros Lőrinc felkészül.

 • József Tóth

  Aki másnak vermet ás maga bele poty

 • Virág et.

  Óriási meglepetés, ha bojkottálunk és megpróbálunk jogalkotással megleckéztetni egy céget, akkor az esetleg eredményre is vezethet és esetleg érinteni fogja a gyártást is. Sokkoló a fideszes barmoknak, tudom.

  “Vegye meg az állam.” Magyarán vegyék meg az adófizetők, mert Martfű elszájkaratézte a bevételt. Fizesse inkább az egész ország helyettük. Megérte járatni a pofájukat.

 • lyken

  Nem értem a problémát. Szét akarták szívatni a gyártót. Sikerült? Sikerült. Lehet szervezni a békemenetet. Szavazásnál majd tessék rá emlékezni kinek köszönhető a siker.
  BTW remek gazdálkodást folytathattak, ha a gyártól függnek. Egy városnak önállóan meg kéne tudni állni a lábán. Az ilyen gigabevételeknek olyan extra célokat kéne szolgálni, mint oktatásfejlesztés, meg ami jobbá teszi az emberek életét. Persze jómagyar módi, hogy ami bejön azt gyorsan elköltjük.

  • AFulgens

   “Szavazásnál majd tessék rá emlékezni kinek köszönhető a siker.”
   Ezt ugye nem tetszett komolyan gondolni? “Az én nyugdíjamból jársz egyetemre” szintről beszélünk…

 • Vidéki

  “Mondja az Úr parancsolat:
  Szeresd felebarátodat!”

  SCHELTEMA a felebarát!
  Te meg libbant szeresd tehát!

 • Pingback: Nagy bajban lehet Martfű, ha bezár a sörgyár – BeerPorn

 • Pingback: Nagy bajban lehet Martfű, ha bezár a sörgyár – SörBlogok