Három éve kötött stratégia megállapodást a kormány a Heinekennel, akkor még nem volt gond a logóval

cover

 

Romániában beperelte a holland Heineken a “székely” Igazi Csíki Sört, mivel a Heineken által forgalmazott Ciuc (magyarul Csík) védjegyoltalmát veszélyezteti az Igazi Csíki Sör. A bíróság a Heineken javára döntött, és ettől sokan megbolondultak Magyarországon.

 

 

Kevés érdektelenebb dolgot tudok 2017-ben idáig elképzelni, mint egy külföldi országban történő pert két nem magyarországi cég között, de a Jobbiktól a Fideszen át a KDNP-ig mindenki rárepült a témára, hiszen benne van minden, ami nekik kapóra jön: “gonosz multi” (majdnem Brüsszel, sajnos ez most holland), “székely cég”, “még gonoszabb román bíróság”, “Dávid a Góliát ellen”.

Nem került bele a mainstream agymenésbe, de az Átlátszó már 2015-ben megírta, hogy “ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”. A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.”

A kormányt és Lázár Jánost annyira elragadta az őrület, hogy csuklóból írtak egy Lex Heinekent. Erről az Így írnánk mi számolt be részletesen:

“A javaslat – mint ahogyan ezt az indokolása és preambuluma nyíltan el is ismeri, “a hazai közrend és közerkölcs magasabb fokának elérése és védelme érdekében” – új tilalmat vezet be, amikor megtiltja az önkényuralmi jelképek, azaz a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapács és az ötágú vöröscsillag kereskedelmi célú használatát. (…)
Emellett azonban – az ügy politikai jellegét véka alá nem igazán rejtve – minden olyan felhasználás is mentesülne a tilalom alól, amit a Kormány egyedi határozatával a felhasználó méltányolható érdekeire tekintettel jogszerűnek minősít. Viszont azt külön rögzíti a szöveg, hogy önmagában a védjegyoltalom megléte, ami például a Heineken logója esetében fennáll, még nem jelenti a használó méltányos érdekeinek elismerését.”

Lázár János már ott tart, miután saját maguk önszántukból fejest ugrottak a Heineken – Csíki Sör jogi vitába, hogy

“megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát.
Érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt “igyekszik eltaposni” egy multi. Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól.

Magyarország tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy egy cég kereskedelmi, profitszerzési céllal mások emberi méltóságát sértő jelképeket használ. A Heineken az 50-es években – éppen a politikai jelentése miatt – kifehérítette a csillagot sörösüvegein, és csak a ’90-es évek óta használja újra a vörös csillagot.”

Semjén Zsolt pedig még azt is hozzátette, hogy “a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is“. Semjén Zsolt nem egy szellemi sasmadár, az ilyen kijelentések nagyon jól fognak jönni a Heinekennek, amikor a magyar adófizetők pénzét fogják elperelni a magyar kormánytól.

A legszebb az egészben, hogy a magyar kormány, ami most páros lábbal száll bele a Heinekenbe, 2014 februárjában stratégiai megállapodást kötött a holland céggel.

A beszédet Szijjártó Péter tartotta:

Ashampoo_Snap_0001

 

“a magyar gazdaság növekedése szempontjából kiemelten fontos a magyar-holland gazdasági együttműködés, ugyanis mára 9,5 milliárdos összeggel, a harmadik legtöbb befektetés Hollandiából érkezik Magyarországra, tavaly pedig Hollandia Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, közel ötmilliárd eurós forgalommal.

A sörgyártó a magyar-holland gazdasági együttműködés egyik legjelentősebb képviselője, így a Heineken is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ma jobban teljesít.

A magyar kormány azért is kiemelt partnerként tekint a Heinekenre, mert egy nagy múltú hazai iparág tradíciójára épít ez a nemzetközi nagyvállalat, amely ráadásul a lehető legmodernebb technológiát alkalmazva erősíti a magyar gazdaságot és annak teljesítményét. Azért is kiemelt partnerként tekintünk a Heinekenre, mert hogy a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából fontos holland-magyar gazdasági-kereskedelmi együttműködés egyik legjelentősebb képviselőjével állunk szemben.

Tisztelt vezérigazgató úr, ezúton engedje meg, hogy megerősítsem, hogy a magyar kormány a jövőben is teljes nyitottsággal áll a Heinekennel való együttműködés elé, és örömmel tárgyalunk újabb magyarországi beruházásokról.”

 

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Hofipisti

  Szerencsétlen “Tömjén”-Semjén magától is éppen elég hülye és bohóc, így nem kell rajta csodálkozni. De hogy Lázár is így meg tudták vezetni, az kicsit meglepő. Nagyon szorgosan dolgoznak az ország bukásán!

  • János Balog

   Lázárt nem vezették meg, ő sajnos olyan ember, hogy ha látja az érdekét, a legocsmányabb dolgot is vállalja. Végtelenül cinikus alak, és nem is akarja ezt leplezni. Valamiért ez most megéri neki. Talán egy kormányközeli valaki szemet vetett a sörgyárakra, és most készítik elő a terepet.

  • agador

   Dehogy vezették meg, csak egy utolsó cinikus alak, hasznot lát benne, ha mást nem, akkor propaganda lehetőséget.

 • JaJoK

  Három év kellett hozzá, hogy kijózanodjanak és észre vegyék a vörös csillagot…… A zután meglátták, hogy mennyire hasonlít a Lenin sapkáján lévő csillagra. Bár Lenint kellene beperelni, mert, ha jól emlékszem a sör embléma előbb készült!

 • transformer

  Nincs semmi különös, a primitív magyarkodásuk és a hasonlóan primitív antikommunizmusuk pár napon belül kapott két sallert (Heineken vs. csiki sör illetve a strasbourg-i vörös csillag ítélet), ezt bizonyára nehéz elviselniük. Nekünk meg őket.

 • agador

  Hány éve is használja a Heineken a vörös csillagot? Szerintem, mikor a munkáspárti alakot feljelentették vörös csillag miatt, akkor épp az volt az egyik hivatkozás, lám a Heinekent békén hagyják, de a karácsonyi díszeket is. Mi több, mikor 2000 környékén volt az a tűzijáték, amit még Stumpf szervezett, hamburgerek és veres csillagok képét lőtték fel aug. 20-án, mert a MCdöncitől vették meg a lejárt szavatosságú tűzijátékot. Akkor sem zavarta őket, holott a hamburger mellett a csillag akkor is a Heinekenre utalt.

 • https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1l-v%C3%B6lgyi_Kisvas%C3%BAt Viktor Michael von Österreich

  Legalább van min röhögnie Európának újra.
  Törpeország bugris “nagyságai” újra bemutatják mire is képes a magyar elme.

 • Majnemiz

  És mi a baj gyerekek? Olvassatok már a sorok között is néha. “Nyakunkon” a választás, kell egy kicsit nyalni a jobbikos szavazók picsáját a fidesz részéről.

 • Vidéki

  Zero azonosulva a holland vagy olasz multik reklám felfogásával, boldog attól, ha (vörös) csillagokat lát!

  A hollandok, vagy olaszok szerencsések voltak, nem kellett elviselniük a hosszú szovjet megszállás zsarnokságát a vörös csillag jelképe alatt.

  Miért nem forgalmaznak Nyugat-Európában horogkereszttel díszített söröket is?

  • http://anothernonight.blog.hu no-night

   Ha egyszer fogod magad, és ellátogatsz a hanyatló Nyugatra, akkor az utad vezessen Koppenhágába. Ott menj el a Carlsberg sörgyárba, amelynek kapuja legalább olyan híres építmény, mint a plzeni gyáré… aztán nézd meg jól azokat az elefántokat, amelyek ezt a kaput díszítik.

   Utána tegyél egy kirándulást Roskilde környékére, ahol egy Skjoldenaesholm nevű kastély szomszédságába gyűjtötték össze a régi dán villamosokat. Keresd meg azt a példányt, amelyik egykor Odense-ben közlekedett, könnyű lesz megtalálni, mert csak annak van olyan szép bordó színe az összes közül. Vagy ha ide túl bonyolult eltalálni, akkor menj át Göteborgba, ott a városon belül járnak ilyen régi villamosok. Itt próbálj azzal utazni, amelyik elől nyitott, és ugyanolyan csöcslámpa van benne, mint a pesti metrókban. Bármelyiket is választod, nézd meg a gyári tábláját és a kerekek környékét.

   Nagyon meg fogsz lepődni mindegyik esetben… – még akkor is, ha mindezek akkor készültek, amikor a Chaplin-imitátor még csak azért kapálózott, hogy elfogadják németnek.

   • Vidéki

    Ki mondta azt, hogy a Nyugat hanyatlik?

    Alfred Rosenberg és más teoretikusok a szvasztikát a nordikus felsőbbrendű faj koncepciójával hozták kapcsolatba.

    Alfred Rosenberg a dánokat is a nordikus felsőbbrendű fajhoz tartozónak gondolta, míg más népeket alacsonyabb rendűnek vélt .

    Szövegedből ítélve te is hajlasz ugyanerre a dánokkal kapcsolatban..

    • http://anothernonight.blog.hu no-night

     Ha azt tekintjük felsőbbrendűnek, hogy a dánok – meg a svédek, mert a villamosokat ők építették – leálltak ennek a jelképnek a használatával, mikor a hitleráj hatalomra került, de nem verték le a ‘zelefántok oldaláról még ’45 után sem, és a tujákat is így renoválták, akkor igazad is lehet.

     Rosenberg meg csak egy jó példa a kettős mércére és a szelektív gondolkodásra, hiszen mindig befigyel valami megbotránkozató célzatú cikk, hogy a – nácik által nem túl komolyan vett és sokra tartott – kínaiak meg indiaiak hogyan használják ezt a jelet anélkül, hogy tudnák, mit jelent ez az európaiaknak. Lehet, hogy egy nyugat-európai, sőt, globális multi sem ad sokat a lokális érzékenykedésekre, de akinek mindenről csak a szex jut eszébe, az is a terapeutáját vádolja meg, hogy miért rajzol csupa disznó dolgot…

     • Vidéki

      Akkor nincs más hátra, mint előre.
      Ne törődjenek lokális érzékenységgel, forgalmazzanak Nyugat-Európában horogkereszttel díszített söröket is.

   • Virág et.

    Te most éppen Vidékinek válaszolsz. Gyöngy, disznók.

 • http://anothernonight.blog.hu no-night

  Először is azt el kell mondanom, hogy nem iszok sört (sem), és ha valamiért Romániába vezet az utam, akkor az egykor Magyarországhoz tartozó területek közül inkább a határhoz közelebbi, vagy a szász vidékeket szoktam látogatni.

  De valahogy azt még így sem tudom elképzelni ennek ellenére sem, hogy a csíkszeredai vagy marosvásárhelyi üzletekben nagyon lehet (igazi) csíki sört kapni, pláne román nyelvű cimkével. Így viszont a kétféle megnevezés kb. annyira passzol egymás mellé, mint a cseh Budweiser és az amerikai Bud… szóval ez egy kicsit farokméregetés a Heineken részéről, mert nemcsak a piacok eltérőek, hanem elég jól meg lehet különböztetni a kettőt. (Először párhuzamként eszembe jutott az Aranyfácán, de most látom, hogy az is ugyanúgy a hollandok gyárában készül, mint a hasonló nevű szlovák ital… mégis azt egy kicsit nagyobb átvágásnak érzem pont azért, mert az jobban benne van a köztudatban.)

  Ettől függetlenül tényleg semmi köze a kúrmánynak mindehhez, hiszen még ha egy hazai – pláne állami – céggel baszakodnának, akkor sem feltétlenül kéne beleugatni ezekbe a dolgokba. A határon túli söripar (meg a labdarúgás) pedig nem az az ágazat, amiben annyira segítő kezet kéne nyújtanunk, ezt tegyék meg az érintett országok. A “kőműves sörök” pedig köszönik, jól megvannak, miután a pálinka- és borsznobizmus után már erre az alkoholtermékre is kiterjedt a divathóbort.

  A törvényre pedig nem mondok semmit, a lényeget nagyon jól leírták a linkelt cikkben. Főleg azt, hogy itt nem fogják annyival megúszni az óvodás durcát, mint a sötétrózsaszín T betűsök esetében…

 • manci

  én ajánlanám lézeréknek a Gmail-t is. nála is vannak vörös csillagok(csillagozva: “red-star”), bár opcionálisan, de akkor is!

 • Virág et.

  Lázárék figyelmébe, mert van még mit betiltani, az éber elvtársaknak:

  Vörös csillag található Washington és California állam zászlóján, de a jelenlegi új-zélandi zászlón is, nem is egy. Szintén ott virít Tunézia, Djibouti és Panama nemzeti zászlóján. És mi még így akartunk olimpiát rendezni?
  Az is remek hír minden fideszesnek, hogy a Macy’s nem tervez New York után Felcsúton is üzletet nyitni. Lázár már szaladna is a kezében a radírral, hogy letörölje a vörös csillagot a bal felső sarokból. A mandis fiúcskák legutóbbi texasi kiruccanását azért érdekes fényben világítja meg, hogy a nagy texasi olajtársaság, ma a Chevron leányvállalata, a Texaco is bazinagy vörös csillaggal a logóján született. Bár ők mára ezt inverzálták, de az éber fidesznyik nem alszik, tudja, hogy mi van itt a háttérben.

  A karácsonyfa is gyanús. Javaslok december 24-én estére párthű rohamosztagokat szervezni, akik házról-házra járnak és ha valahol vörös csillagdíszt találnak a fa tetején azt leverik, a feketevágásra elrejtett disznót meg elkobozzák. A padlások sorsát az olvasó fantáziájára bízom.

  • Vidéki

   Díszitsd házadat vörös csillagokkal, meg Lenin, Sztálin, Mao-ce tung és Pol Pot szobrokkal.

   A vörös khmerek három évig, nyolc hónapig és 20 napig tartó gyilkos őrülete idején (a 8 milliós lakosságból) csaknem kétmillió kambodzsai vesztette életét a kínzások, az éhínség, a betegségek, a kényszermunka okozta kimerültség és a pártban végrehajtott belső tisztogatások következtében.

   • Béla Somogyi

    Aha és ehhez mi köze a Heineken 1868-ban választott vörös-csillag logójának? Lenin születése előtt két évvel? :-)
    Vagy a 1858-ban alapított Macy’s-nak, esetleg a még régebbi Kaliforniai zászlónak,és vörös csillagnak.

    • Vidéki

     A szvasztika is régebbi.
     Mégis miért nem forgalmaznak söröket a művelt nyugaton horogkereszttel díszítve?

     • Béla Somogyi

      Nem lehet, mert a pentagram (itt Európában, de a világon is) sokkal elterjedtebb jelkép mint a szvasztika!? De sorolhatod azokat a gyártókat, reklámozókat, akik a cég logójaként már az 1800-as évek elején a “horogkeresztet” használták.
      De ha ennyire hiányolod, akkor eredj el délkelet Ázsiába, ott az egy mindennapos jelkép és le sem szarják milyen “fájdalmat” okoz egy európainak!

     • Virág et.

      Ahogy azt Béla már leírta: a szvasztikát a mai napig használják Ázsiában, pl. Buddha szobrokon. Balra és jobbra nyilazással egyaránt. Hindu jelkép is egyben.

      Európában az ötágú csillag elterjedtebb jelkép, mint a szvasztika. Ennyi az oka.

    • GinTonic who knows everything

     Te rendessen gyenge elmeju vagy Baszki. Neked ezt kar magyarazni.

   • Virág et.

    Szerinted az új-zélandiak vagy a kaliforniaiak azok a kommunizmus jelképeként azonosítják a zászlójukban a vörös csillagot? És a karácsonyfa tetejére is azért teszik?

    • Vidéki

     Az új-zélandiaknak vagy a kaliforniaiaknak nincsenek olyan személyes tapasztalatuk a kommunistákról, mint például Szolzsenyicinnek!

     Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin a kommunistákról

     “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

     Szolzsenyicin már csupán novelláival és a Gulag szigetcsoport című regényével megváltoztatta a világot, és ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a halhatatlanok közé kerüljön” – írta halálakor egy moszkvai újság a 97éve, 1918. december 11-én született Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz íróról.

     • Virág et.

      Ehhez képest nem a kaliforniaiak vagy az új-zélandiak azok, akik ma is könnyes szemmel koszorúzzák Sztálin síremlékét vagy vörös csillagos zászlóval parádéznak a május elsejei katonai felvonulásokon. Hanem Szolzsenyicin népe, kedves barátom. A főnököd kebelbarátjának alattvalói. Jó reggelt.

      Egyébként Amerikának és a legnagyobb amerikai államnak azért van némi fogalma a kommunizmusról, miután velük harcolt fél évszázadon keresztül. Hírszerzési és proxy-háborúk sorában. Amerikai állampolgárok áldozták életüket ezért, mások meg munkatáborokba kerültek, mint McCain szenátor, akit a kommunista észak-vietnámiak lőttek le kínoztak évekig. Van némi fogalmuk. Több, mint Lézer Jankónak a közpénzen “vett” Audi kormánya mögül.

     • Vidéki

      Írod: “Egyébként Amerikának és a legnagyobb amerikai államnak azért van némi fogalma a kommunizmusról, miután velük harcolt fél évszázadon keresztül.”

      Velük együtt is harcolt.

      Az NKVD alakulatai 1940 tavaszán Lavrentyij Berija belügyi népbiztos utasítására mintegy 22 ezer lengyel hadifogollyal és rabbal végeztek. A vérengzés fő helyszíne a Katyn melletti erdő volt, de Kijevben, Harkovban, Kalinyinban, Minszkben és Szmolenszkben is több ezer foglyot gyilkoltak meg.

      A vérengzés célja a lengyel értelmiség lefejezése volt. A katyni áldozatok között egy parancsnok, két tábornok, 24 ezredes, 79 alezredes, 258 őrnagy, 654 százados, 7 tábori lelkész, 300 orvos, 20 egyetemi tanár, több száz ügyvéd, mérnök és tanár mellett több mint száz író és újságíró, valamint 200 pilóta is volt.

      Az áldozatokat közvetlen közelről tarkón lőtték,

      A mészárlásról Churchill brit kormányfő és Roosevelt amerikai elnök is tudomást szerzett, a szovjetekkel való jó viszony fenntartása érdekében azonban nem emelték fel szavukat.

      1944-ben Roosevelt elnök különleges követként megbízta George Earle korvettkapitányt, hogy készítsen beszámolót a katyni eseményekről.

      Bár a diplomata meggyőződött róla, hogy a szovjetek követték el a mészárlást, az elnök elvetette a jelentést.

      Earle ezután a háború végéig Amerikai Szamoán teljesített szolgálatot.

     • Virág et.

      Ezt hívják diplomáciának. Google-zd ki. Ennél jóval nagyobb bűnük az amerikaiaknak, hogy simán lepaktáltak és védettséget adtak a náci tudósoknak.

     • Vidéki

      Én inkább álságos viselkedésnek gondolnám!

      Viszont a latin közmondás szerint: “Tempora mutantur et nos mutamur in illis”,
      Azaz “az idők változnak és mi is változunk azokban”.

      A II. világháború kirobbanásakor az USA helyénvalónak tartotta például a balti államok (Lettország, Litvánia, Észtország) elfoglalását és beolvasztását a szovjet népek nagy családjába.

      A későbbiekben Reagan elnök megvilágosodott és meggyőzte Gorbacsov főtitkár elvtársat, hogy engedje el ezen országok kezét.

     • Virág et.

      Trump elnök is lesz ilyen előzékeny vajon?

     • Vidéki

      Donald Trump rövidesen lemond egy tapasztalt szenátor szerint
      2017. március 23., 06:07
      Privátbankár

      “Többen felvetették már, hogy a jelenlegi amerikai elnök nem tölti ki hivatali idejét, de most egy olyan szenátor mondja ezt, aki 25 éve a szenátus tagja. A hölgy igen tapasztalt politikus, korábban 10 évig San Francisco polgármestere volt. Véleménye szerint az elnök önként fog távozni, mielőtt kikényszerítenék azt, ahogy ez Richard Nixon esetében is történt.”

     • Virág et.

      Dehogy mond le.

     • GinTonic who knows everything

      Dianne Goldman Berman Feinstein mondta ( beszedes nev :) ) 78-88 kozott volt major, szelso liberalis. Megis mit mondjon: erot egeszseget Trump elvtars? 😀

     • Vidéki

      Az etnikai tisztogatást jó emberek manapság elítélik!

      Hely nem így volt hajdanában!

      Amerika, Nagy Britannia lelkes támogatásával, áldásával a Vörös Csillag alatt 1950-ig Németország nyugati övezeteibe 7,9 millió, a szovjet övezetbe pedig 4,5 millió lakóhelyéről elmenekült, elüldözött vagy áttelepített érkezett.

     • Virág et.

      Milyen hely? Nem inkább: hejj? És ez most hogy jön a Heinekenhez?

     • Vidéki

      Valóban: hejj a helyes kifejezés!