Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Olyan fogós adatigénylést nyújtottam be a Miniszterelnöki Kabinetirodának, amit csak aránytalan mértékű extra munkával tudnának megválaszolni

Arra voltam kíváncsi, hogy mennyibe került az adófizetőknek a Nemzeti Konzultáció.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Elnézést kérek mindenkitől, legfőképpen a végletekig leterhelt Miniszterelnöki Kabinetiroda összes munkatársától!
Ugyanis egyik reggel, amikor felébredtem, nem a szokásos kérdést tettem fel magamnak, hogy „mit tehetsz ma a hazádért?„, hanem félálomban összekevertem a szavakat: „mit tehet ma a haza érted?„.
Például elárulhatnák, hogy mennyibe került az adófizetőknek a Nemzeti Konzultáció.

Egy hónapja írtam arról, hogyan próbáltam a létező legegyszerűbb közérdekű adatigénylés formájában a pontos összeget kiszedni a Miniszterelnöki Kabinetirodától.
Akkor – némileg meglepő módon – azt válaszolták nekem, hogy „a konzultációs levelek pontos költségeiről csak a beérkezett beszámolókat és a kiállított teljesítésigazolásokat követően tudunk tájékoztatást adni„.

A következőket szeretném tudni: mennyibe kerültek a levelek, azok kézbesítése, a visszaküldött levelek kézbesítése, a visszaküldött válaszok feldolgozása, és természetesen mennyiért reklámozták a konzultációt, vagyis a teljes, kövér végösszeg érdekel.

Vártam pár hetet és újra beadtam az adatigénylést:

„Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Nemzeti Konzultáció 2017-hez kapcsolódó valamennyi költséget elküldeni (a hirdetései költségeket is beleértve).
Remélem az előző közérdekű adatigénylés óta eltelt 1 hónapban valamennyi számla beérkezett, és képes a minisztérium egy olyan egyszerű kérdést megválaszolni, hogy mennyibe került a Nemzeti Konzultáció.”

Szokásos módon a 15 napos határidő utolsó napján jött a a minisztérium válasza:

„Az Infotv. 29. § alapján, valamint a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendelet alapján adatigénylése teljesítéséért a Miniszterelnöki Kabinetiroda költségtérítést állapíthat meg.

Tájékoztatom, hogy adatigénylésének teljesítése a kért adatok mennyiségére tekintettel, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. A költségtérítés összege 25. 408,- Ft. Jelezzük, hogy adatigénylésével kapcsolatban dologi költség nem került megállapításra.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda eredetileg 40-50 fősnek indult, a napi.hu összesítése szerint a tervek szerint 245 köztisztviselői helyett töltenek be idén, a minisztérium szerint „csak” 209-en dolgoznak náluk.

A fentiek alapján

1. A Miniszterelnöki Kabinetiroda úgy tervezte meg a Nemzetei Konzultációt, hogy nem tudták mennyibe fog kerülni.

2. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Nemzeti Konzultáció UTÁN sem tudja, hogy mennyibe került, nem kell nekik elszámolni / beszámolni a költségekről senkinek, nem tudják és kész.

3. Valóban nem tudják, de nagyon szívesen összesítik nekem a számokat – egy olyan adatot, aminek már alapból összesítve és nyilvánosnak kellene lennie -, de sajnos ez olyan nagy horderejű munka, ami nem fér bele a 245/209 dolgozó napi munkájába, csak ha fizetek az extra munkájukért.

4. A Miniszterelnöki Kabinetiroda pontosan tudja mi mennyibe került, csak cinikus gecik, addig próbálják titkolni, húzni az időt, ameddig csak lehet.

Ha fentiek közül egy vagy több pont is igaz, akkor az elég nagy probléma.

Természetesen az az utolsó dolog, amit tenni kívánok, hogy önként fizetek Rogán Tóninak akár csak 1 forintot is.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás