Olyan fogós adatigénylést nyújtottam be a Miniszterelnöki Kabinetirodának, amit csak aránytalan mértékű extra munkával tudnának megválaszolni

Rogán Antal

Arra voltam kíváncsi, hogy mennyibe került az adófizetőknek a Nemzeti Konzultáció.

 

 Elnézést kérek mindenkitől, legfőképpen a végletekig leterhelt Miniszterelnöki Kabinetiroda összes munkatársától!
Ugyanis egyik reggel, amikor felébredtem, nem a szokásos kérdést tettem fel magamnak, hogy “mit tehetsz ma a hazádért?“, hanem félálomban összekevertem a szavakat: “mit tehet ma a haza érted?“.
Például elárulhatnák, hogy mennyibe került az adófizetőknek a Nemzeti Konzultáció.

Egy hónapja írtam arról, hogyan próbáltam a létező legegyszerűbb közérdekű adatigénylés formájában a pontos összeget kiszedni a Miniszterelnöki Kabinetirodától.
Akkor – némileg meglepő módon – azt válaszolták nekem, hogy “a konzultációs levelek pontos költségeiről csak a beérkezett beszámolókat és a kiállított teljesítésigazolásokat követően tudunk tájékoztatást adni“.

A következőket szeretném tudni: mennyibe kerültek a levelek, azok kézbesítése, a visszaküldött levelek kézbesítése, a visszaküldött válaszok feldolgozása, és természetesen mennyiért reklámozták a konzultációt, vagyis a teljes, kövér végösszeg érdekel.

Vártam pár hetet és újra beadtam az adatigénylést:

“Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Nemzeti Konzultáció 2017-hez kapcsolódó valamennyi költséget elküldeni (a hirdetései költségeket is beleértve).
Remélem az előző közérdekű adatigénylés óta eltelt 1 hónapban valamennyi számla beérkezett, és képes a minisztérium egy olyan egyszerű kérdést megválaszolni, hogy mennyibe került a Nemzeti Konzultáció.”

Szokásos módon a 15 napos határidő utolsó napján jött a a minisztérium válasza:

“Az Infotv. 29. § alapján, valamint a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendelet alapján adatigénylése teljesítéséért a Miniszterelnöki Kabinetiroda költségtérítést állapíthat meg.

Tájékoztatom, hogy adatigénylésének teljesítése a kért adatok mennyiségére tekintettel, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. A költségtérítés összege 25. 408,- Ft. Jelezzük, hogy adatigénylésével kapcsolatban dologi költség nem került megállapításra.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda eredetileg 40-50 fősnek indult, a napi.hu összesítése szerint a tervek szerint 245 köztisztviselői helyett töltenek be idén, a minisztérium szerint “csak” 209-en dolgoznak náluk.

A fentiek alapján

1. A Miniszterelnöki Kabinetiroda úgy tervezte meg a Nemzetei Konzultációt, hogy nem tudták mennyibe fog kerülni.

2. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Nemzeti Konzultáció UTÁN sem tudja, hogy mennyibe került, nem kell nekik elszámolni / beszámolni a költségekről senkinek, nem tudják és kész.

3. Valóban nem tudják, de nagyon szívesen összesítik nekem a számokat – egy olyan adatot, aminek már alapból összesítve és nyilvánosnak kellene lennie -, de sajnos ez olyan nagy horderejű munka, ami nem fér bele a 245/209 dolgozó napi munkájába, csak ha fizetek az extra munkájukért.

4. A Miniszterelnöki Kabinetiroda pontosan tudja mi mennyibe került, csak cinikus gecik, addig próbálják titkolni, húzni az időt, ameddig csak lehet.

Ha fentiek közül egy vagy több pont is igaz, akkor az elég nagy probléma.

Természetesen az az utolsó dolog, amit tenni kívánok, hogy önként fizetek Rogán Tóninak akár csak 1 forintot is.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Peter Varga

  tök fölösleges, mi úgyis tudjuk, hogy kilopják a szemüket is, a híveket meg akkor se fogja érdekelni, ha leteszed eléjük a vallomást viktor aláírásával.

  • István Szabó

   Azt hiszem nagyjából itt az igazság…

 • David Bowman

  Amig nincs jobb, annyit lopnak, amennyit akarnak.

  • Lacz

   Amíg a hercegre várunk fehér lovon. Ennél csak jobb van.

 • Szintagmaar

  Szerintem fizesd ki, es pereld vissza.

 • Egy kekec

  Szerintem feljelentést kell tenni ismeretlen tettes ellen, államellenes cselekedet miatt. Az oka: Ha a minisztériumban nem tartják nyilván naprakészen azt, hogy mire költenek, akkor az megvalósítja a hűtlen kezelést, ami eléggé az állam működése ellen hat, azaz államellenes. Ha viszont ezek a nyilvántartások naprakészen megvannak, akkor az informatika mai állása szerint egy egyszerű lekérdezéssel elérhetők. Így aki megakadályozza ezekhez az információkhoz a könnyű hozzáférést – akár “aránytalan munkára”, akár másra hivatkozva-, az az államigazgatás átlátható működését akadályozza, azaz szintén államellenes cselekedetet hajt végre. Szóval fel kell jelenteni őket emiatt.

  • Sebaj, Tóbiás!

   Na ja. Az SZMSZ-t figyelembe véve a gazdasági vezetőt, az osztályvezető helyettest, a belső ellenőrt kell feljelenteni, mivel a levélből egyértelműen kiderül, hogy a munkájukat olyan hanyagul végezték, hogy az összesített adatok kinyeréséhez egy könyvelésből ARÁNYTALAN összegű munkavégzésre van szükség.

  • lyken

   A független rendőrség, vagy a független ügyészség fog nyomozni?

 • Ampelfrau

  Azt a kurva… azért ez nem semmi.

 • AFulgens

  Arra azért kíváncsi lennék, hogy hogyan jött ki ez a Forintpontos összeg… Ha azt nézték, hogy ez egy napi munka, akkor valaki bruttó 3176 órabérrel dolgozik, ami ≈500k bruttó. Arányos nézve ez akkor egy olyan 4 napi munka lehet ami ≈125k bruttót feltételez.

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   A 125k bruttonal nyilvan tobbet keresnek. A koztisztviseloi bertabla nyilvanos. Es amugy a berkoltseg nem azonos a brutto berrel, hanem arra meg ra kell dobni egy olyan 30%-ot.

   Kicsit guglizva, ha nem diplomas csinovnyik csinalja, akkor az max 170k-t keres (4.4×38650, 17 ev gyakorlattal), ha diplomas, akkor 232k (6×38650). Erre jon ra a 30%, tehat 220k-300k, vagyis orankent 1315-1790Ft, kb. 13-19 ora amit raszamoltak erre a komoly adatbanyaszatra. Valoszinuleg ket nap jott ki a hasrautes vegen (de akkor diplomas csinalja! :) ). Ami azert ijeszto.

 • Pingback: Rogán minisztériuma pénzt kér, hogy elárulja mennyibe került a Nemzeti Konzultáció - StartHírek.hu

 • Pingback: Rogán minisztériuma pénzt kér, hogy elárulja mennyibe került a Nemzeti Konzultáció | hamishirek.hu

 • Pingback: Rogán minisztériuma pénzt kér, hogy elárulja mennyibe került a Nemzeti Konzultáció | Kazal.hu

 • Pingback: Rogán minisztériuma pénzt kér, hogy elárulja mennyibe került a Nemzeti Konzultáció | Hírek, friss

 • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

  Szerintem az elejétől leszarták, nem tudják, nem is érdekel senkit ott, és nem mondják meg, mert mi sem érdekeljük őket.

  25 ropit meg összedobjuk 😀

  • lyken

   4 évig szabad a mézesbödön szituáció van. Ha a 4 év letelt, akkor fellélegzés és 4 év további dézsmálás. Ésígytovább. 2002-ben sokuk tanulta meg, hogy a cikluson belül annyit kell összeszedni amennyit nem szégyell. Márpedig egyik se az a pironkodós fajta.

  • Táborinóra

   Oszt hazudnak egy jókorát.

 • Ancsa Piros

  A 4. pontra voksolok.

  • lyken

   Nem biztos, ne légy rosszindulatú. Lehet egyik se tud három számot összeadni és tényleg külsőst kéne rá felvenni.

   • Táborinóra

    Össze tudnák adni, csak hát utána kéne járni, ki kéne az adatokat deríteni… szóval problémás a dolog. Munka van vele.

  • Hedvig Drevenkáné Pásztor

   Egyetértek. 4. pont! Csak össze kellene adni, de húzzák az időt!

 • Pingback: Rogán minisztériuma pénzt kér, hogy elárulja mennyibe került a Nemzeti Konzultáció – Hírfelhő

 • budaimaci

  Tóniéknak semmibe sem került, nekünk meg sokba…

 • gmihaly

  Engem ennél jobban érdekel az, hogy mi mennyibe kerül a boltban és a piacon.

  • Levente Kálmán

   Minél többet vernek el ilyen hülyeségekre annál több adó kell, hogy a nép fizesse, az pedig megszabja, hogy mi mennyibe kerül az üzletben. Csak hogy egy példát említsek, pedig sokat lehetne.

  • wehhehehe

   Ezek a dolgok összefüggenek. Ha ugyanis nem lopna a fidesz szakmányban, akkor lehetne csökkenteni az adókat, aminek hatására a termékek is olcsóbbak lehetnének (nem egyenes az összefüggés, de nyilván a termelőnek és a kereskedőnek a fizetendő adót is ki kell termelnie, ez pedig tükröződik az árucikkek árában).
   Persze az ember nem abból él meg úgy, ahogy megél, hogy gátat szab az állami lopásnak, hanem abból, amit meg tud venni, ez jogos. De szerintem a két dolgot nem kellene összekeverni, ráadásul nem is zárják ki egymást (attól, hogy fontos, mi mennyibe kerül a boltban, még az is fontos, hogy az állami vezetők ne lopjanak a közösből).

 • Vidéki

  Saul Alisky egyik tanácsa volt követői számára:

  “Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. Ezzel kinyírhatod, mert senki sem képes megfelelni az összes maga állította szabályának.”

  • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

   Saul Alisky követői, a Fideszesek be is tartották ezt a pontot
   http://www.origo.hu/itthon/20081220-1300-irasbeli-kerdes-ket-nap-alatt-a-fidesztol-a-miniszterekhez.html
   “Munkát ad a Fidesz a minisztériumok ügyosztályainak, két nap alatt
   körülbelül 1300 írásbeli kérdést intézett a kormányhoz. Az országgyűlés
   adatai szerint egész évben nem tettek fel ennyi kérdést, hasonló
   dömpingre még nem volt példa. A miniszterektől olyasmiről is
   érdeklődtek, mint “szavahihető-e ön”, vagy “hová vigyük a szemetet”. A
   Fidesz szóvivője szerint a kérdések többsége a hétfőn elfogadott
   költségvetéshez kapcsolódik és karácsonyig további kérdéseket is
   feltesznek majd. A minisztereknek 15 napon belül, január 5-6-áig kell
   válaszolniuk.”

 • Ferenc Szloboda

  a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében és hogy legyen összehasonlítási alapom én szeretném látni a jobbikos nemzeti konzultáció költségét, és hogy a feldolgozás után milyen eredmény született, mert ők a mai napig sem hozták nyilvánosságra az eredményt(ezen nem csodálkozom)

 • Binders

  Dobjuk õssze!

 • wehhehehe

  Kedves zero,
  Én sem adok szívesen egyetlen fillért sem ezeknek a geciknek, de ezúttal kivételt tennék: elküldeném önnek ezt a pénzt, kérjék ki az adatokat, aztán pereljék be rogánt jogosulatlan díj bekéréséért. Ehhez ugyanis nem kell extra munkát végezni, márpedig ezt állítják (és mivel nem tudják megállni, ezúttal is hazudnak a disznók).

  Ez járható út lehet? Nekem megérne ennyit – persze vesztes per esetén a perköltség már nem biztos.