Közokirat-hamisítás a Lex CEU kapcsán: feljelentést tettek

xD_MTZ20161003009_focuspoint_926x504

Lattmann Tamás nemzetközi jogász talált egy érdességet a Lex CEU törvényt vizsgálva:

 

 

A törvényjavaslatot a Parlament sürgősséggel fogadta el, amit az előterjesztő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a miniszterelnökségi fejléces papíron írt beadványával kezdeményezett, amit Budapest, április 3-i aláírásával látott el (lásd: http://www.parlament.hu/irom40/14686/14686-0002.pdf ). Most hagyjuk, hogy ennek a sürgősségnek, és ez által a képviselők és a szabályozás tárgyának jogainak korlátozásának adottak voltak-e a feltételei (nyilván nem, ez egy külön kérdés lehet/lesz az Alkotmánybíróság előtti eljárásban, ami ez elfogadott módosítás közjogi érvénytelenségéhez kell hogy vezessen), inkább csak fókuszáljunk a helyre és a dátumra.

Kérdés: hogy írhatta alá a már amúgy saját plágium-üggyel is bíró miniszterelnök-helyettes ezt a papírt akkor Budapesten, amikor április 1-7 között Iránban volt? (mini-reaktor, ilyesmi, megvan, ugye? lásd: http://www.irna.ir/en/News/82479445/ ) Bármilyen választ örömmel fogadok. Nyilván sehogy. Szóval valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, ami a Büntető törvénykönyv 342-343 szakaszai szerint bűncselekmény, hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel.

Semjén-lex-CEU-sürgősségi-indítvány(Kép: 168ora.hu)

Erre reagált a Miniszterelnökség:

Az ügyiratot Semjén Zsolt 2017. március 31. napján írta alá, Budapesten. Az ügyirat kelteként pedig nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet semmilyen szabály nem zár ki. A kivételes eljárást 2017. március 31-én 14 óráig, valamint 2017. április 3-án reggel 8 és 12 óra között állt módjában a Kormánynak kezdeményezni. A kivételes eljárást kezdeményező ügyirat 2017. március 31-én került át miniszterelnök-helyettes úr titkárságára és még aznap vissza az aktát gondozó főosztályhoz.

A Miniszterelnökség szerint Semjén Zsolt március 31-én megírta a beadványt, melyre valaki a beadás napját írta rá, vagyis azt , hogy “április 3″. És ez így jól van.

Neve elhallgatásét kérő magas rangú jogi forrásunk szerint: “az egy kapitális faszság hogy a keltezés ne az aláírás dátumát jelölné”.

Vagyis ha március 31-én írta meg akkor azt kell ráírni hogy március 31.
Ez tényleg elég egyértelmű annak, aki már írt hivatalos iratot.
A jogi forrásunk szerint a Miniszterelnökség kvázi beismerte a közokirat-hamisítást.

Egy valami tényleg érthetetlen: mi szükség volt arra, hogy Semjén neve legyen a papíron? Bármelyik csinovnyik boldogan megírta volna április 3-án ….

Tényi István pedig megtette azt a szívességet, hogy megírta és beadta a feljelentést az V. kerületi Ügyészségnek:

Screenshot_03210 Screenshot_03211 Screenshot_03212 Screenshot_03213 Screenshot_03214
(Címlapkép: mno.hu)

Frissítés: Az Így írnánk mi blog összeállította az elmúlt évek legviccesebb kormányzati jogi álláspontjainak szubjektív toplistáját. A fenti Miniszterelnökségi érvelés a 2. helyre került náluk.

 

tetszett_a_cikk3

 


 

 • Pingback: Semjént börtönt fenyegetné közokirat-hamisítás miatt? Feljelentés érkezett az ügyészségre – tiz.hu

 • szmoker (Homo Trollicus)
  • IMOPB

   Miért nincs még börtönben ez a bűnpártoló? Amit művel, az kimeríti a bűnpártolás tényállását! Semjén mellett a börtönben lenne a helye, Bayer-rel egy cellában!

 • János Virág

  Ez a koma orbán védőangyala?

 • Virág et.

  “Az ügyirat kelteként pedig nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet semmilyen szabály nem zár ki.”

  Ez a hónap poénja. :) A keltezés az irat KELETKEZÉSÉNEK az időpontja. Az irat meg akkor keletkezik, magyarán onnantól lesz valamilyen bizonyító erővel rendelkező magán- vagy közokirat, hogy ALÁÍRJÁK. Az irat felhasználásának (benyújtásának) időpontját nem a keltezéssel, hanem adott esetben pl. érkeztető bélyegzővel szokták jelezni.
  Ez szimpla közokirat-hamisítás, de Polt majd megmagyarázza, hogy miért nem.

  Egyébként várnám Vidékitől a választ, hogyha a drága Semjén úr már március 31-én aláírta, akkor miért van mégis géppel április írva a lap aljára? Szokásos dolog, hogy a márciusban elkészült és az állításuk szerint alá is írt papírokra a következő hónapot teszik oda? Az előredátumozás éppúgy bűncselekmény, mint a vissza.

 • Lacz

  A dolog világos: nem Semjén követte el a hamisítást (1:0). Miután a dátum géppel van aláírva, annak esélye meg, hogy az aláírtpapírt utólag berakták a nyomtatóba, hogy dátumozzák, minimális, nyilván előre kinyomtatták, hogy majd hétfőn aláírja. Mivel azonban tudta, hogy akkor már nem lesz itthon, gyorsan aláírta és nem korrigálta a dátumot. Nekem ez kicsit olyan, mintha a rablógyilkost feljelentik állatkínzásért, hogy amikor az áldozat kutyáját megölte, hogy ne védhessed az áldozatot, tompa kést használt.

  • Ism.

   Ja a törvények hatálya is előre meg visszadatálható. Esetleg a halotti anyakönyvi kivonatot is megírhatjuk előre.
   Furcsa dolog ez a hiteles okirat nevű kekeckedés.

  • Virág et.

   Aláírásbélyegző. Ez a megoldás. Valaki rányomta a Semjén aláírását, amíg ő Teheránban tárgyalt atomról.

   Egyébként előredátumozott papírt aláírni úgy, hogy nem korrigáljuk a dátumot, az is okirathamisítás.

   • Lacz

    Így van.

 • Vidéki

  “Tényi István pedig megtette azt a szívességet, hogy megírta és beadta a feljelentést az V. kerületi Ügyészségnek”

  Arany János írta vala
  A FÜLEMILE című versében

  “De hol is akadna ügyvéd
  Ki a fülemile füttyét
  Mai napság felvállalja!?”

  Van ilyen ügyvéd mai napság!
  Van olyan ügyvéd aki jó pénzért egy tetűt is elhajt Vácig!

  • zombika

   Jó pénzért? Mesélj, mit tudsz, ki fizet ezért? Tényi hobbifeljelentő :)

   • Vidéki

    Amit Tényi tesz azt SAUL ALINSKY stratégiájának 4. pontja így írja le:

    “Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. Ezzel kinyírhatod, mert senki sem képes megfelelni az összes maga állította szabályának.”