A CEU után a civilek, utána meg …

állítsuk_meg

A CEU-tiltakozásra rátolja a kormány a civil szervezetek regisztrálását, ami külön-külön sem tűnik bölcs lépésnek, így együtt meg …Oké, le akarják tudni 1 évvel a választás előtt a “leszámolást”, de ezt most szerintem eltaktikázták.. És a kanyarban ott figyel a kiskereskedelmi szektor újabb szívatása. És utána a következő, meg a következő … na meg Brüsszel.

 

 

A civil szervezetekre vonatkozó törvénymódosítás már a Parlament elő van terjesztve, a főbb pontjai:

– évente 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást elnyerő civil szervezetek kötelesek bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válásukat a bíróságon;
– egy formanyomtatványon tranzakciónként részletezve a külföldi támogatásokat;
– ez megjelenik az állam által működtetett Civil Információs Portálon is;
– ezután a külföldről támogatott szervezet közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott mindenféle sajtótermékben, kiadványban, szórólapon, stb. hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül;
– aki ezt nem teszi meg, az bírságot kaphat, és ezután az ügyészség kezdeményezésére a bíróság törölheti is a nyilvántartásból, ami gyakorlatilag megszüntetést jelent;
– a listáról csak három év után lehet lekerülni, feltéve, ha a szervezet ez idő alatt nem kap külföldi támogatást. (Ez az egyetlen, ami változott vasárnap óta, az akkor kiszivárgott javaslatban még 5 éves határidő szerepelt)

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa egy szép FB-posztban elemzi a javaslatot:

I. A törvény tartalma

1.1 A törvény preambuluma szerint annak célja, hogy

a) küzdjön a külföldi befolyásszerzés ellen Magyarországon, amit a magyar egyesülési jog alapján létrejött szervezeteken keresztül gyakorolnak, mert a magyar szervezeteken keresztül gyakorolt külföldi befolyás sérti Magyarország politikai és gazdasági érdekeit, és egyben veszélyezteti a törvényes intézmények befolyásmentes működését
b) küzdjön a pénzmosás ellen.

1.2. Ezért a törvény elrendeli, hogy ezek a szervezetek külföldről támogatott szervezetnek nevezzék magukat minden megjelenésük során (honlapon és kiadványban), regisztrálják magukat egy külön nyilvántartásban, és minden külföldről érkező adományukat listázzák az adományozó megnevezésével.

1.3. Ha a kötelezettségeit a szervezet nem teljesíti, bírságolható és meg is szüntethető.
II. Mi a baj ezzel?

2. Önkényes a kiválasztás

2.1. Ha veszélyes a külföldi támogatás a magyar egyesületek és alapítványok esetében, akkor

a) miért nem veszélyes az egyházak, a médiumok külföldi támogatása vagy éppen tulajdonlása? Az egyházak és a nagy kereskedelmi médiumok sokkal erősebb véleményformálók, mint a civil szervezetek, mégis a civilekkel szemben alkotnak törvényt.
b) esnek ki a külföldről támogatott sportegyesületek, így a felcsúti fociklub, de kiesnek a gazdasági társaság formájában működő civilek is, például a Fidesz által is finanszírozott Alapjogokért Központ (ami egy non profit kft) sem tartozik a törvény alá, ha kap külföldről pénzt?

2.2. Ha az Európai Uniótól kap pályázati pénzt egy civil szervezet közvetlenül, akkor az a törvény értelmében veszélyes és gyanús lesz, és külföldről támogatottként köteles magát regisztrálni. Ha az uniós pénzt magyar szerv osztja, akkor nem. Vagyis azok a civilek, amelyek az uniós pénzekért folyó európai versenyben is megállják a helyüket, veszélyesek. Ezzel együtt maga az Unió is veszélyes a törvény szerint.

2.3. Ha határon túli magyarok vagy Londonba emigrált fiatalok támogatnak magyar szervezeteket, akkor ezzel a magyarok által magyar szervezetnek juttatott pénz miatt a magyar szervezet külföldről támogatott lesz. Ez csodás dolog.

2.4. Hogyan jött ki a 7.2 millió forint? Aki 7.1 milliót kap, az nem gyanús, de aki 7.2-t, az már igen? Mi ebben az értelem?

2.5. Miért alkalmas a pénzmosás elleni küzdelemre ez a törvény? Az átutalásokat eddig is látta az állam, a bűncselekményből származó forrásokhoz a törvénynek semmi köze nincs.

3. A külföldi helyzet mint tükörkép

Ha a határon túli magyar szervezeteket Romániában vagy Szlovákiában külföldi ügynök szervezetként veszik majd nyilvántartásba, mert a magyar kormánytól vagy éppen a fidesztől kapnak pénzt, akkor hogy számol el a kormány az ottani magyar szervezetek üldözésével?

4. A listázás

Vajon mi indokolja azt egy alkotmányos jogállamban, hogy a civil szervezetek támogatóiról külön nyilvántartást vezessen a bíróság a támogatók nevével és a támogatások összegével együtt? Azt tudjátok, hogy a CÖF semmilyen támogatójáról nem számol be sehol? Ha magyarként Londonban dolgozol és a Helsinkit támogatod, akkor nyilvántartásba kerülsz. Ha itthon dolgozol a Fidesznek és a CÖFöt támogatod, akkor maradhatsz anonim. Fair enough.

Ma este fél 6-tól tüntetés Hősök terén a civilek baszogatása ellen.
Ha szerinted nem jó, hogy az Európai Unióban Magyarország legyen az egyetlen ország ahol listázzák, külföldi ügynöközik a civil szervezeteket gyere ki, gyere el!

6zpnhShbWDr4Cu9gs

6zpq5MDoHNNJCGGMs

 

tetszett_a_cikk3

 

 • http://www.bmagter.com jeanlucpicard

  Gyűjtsünk összes egy külföldi bankszámlán 7.3 mFt-ot és utaljuk át CÖFnek….

  • AFulgens

   Az mennyi pénz is? 24000 euró vagy 20000 font vagy 25000 frank. Nem tűnik lehetetlennek csak külföldön élő magyaroktól összeszedni.

 • Bakegér

  Csodálatosan ment tegnap i s az összemosás. “Afrika felől rengeteg menekült érkezik, akiket a Frontex-nek kellene fogadnia, helyette sok, ismeretlen hátterű, civil szerveződés aktivistái mentik ki őket, akik közül nem egy az embercsempészetet segíti. Ezért is indokolt, hogy a kormány átláthatóvá tegye a civil szervezetek finanszírozását.”

 • Szegedi Attila

  Mi a gond ezzel.? A “civilek” nem tartják gondnak,sôt örülnek a pénznek,akkor miért nem lehet ezt odaírni. Ök nem szégyenlink honnan van,akkor miért szégyenlik odaírni?

 • Vidéki

  “A külföldi kormányok pénzzel történő felháborító beavatkozása Izrael belügyeibe egy széles körben elterjedt példátlan jelenség, amely sérti a demokratikus országok közti normákat és szabályokat”- állította a törvényt beterjesztő Saked.

  “A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja Izrael állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát”- fejtegette az igazságügy-miniszter.”

  Magyarországon is a civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja az állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát.

  Az Amerikai Egyesült Államokban az 1938 óta létező törvény, a The Foreign Agents Registration Act (FARA), vagyis a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény .

  A nemzetközi összehasonlításban a külföldi szervezetekkel kapcsolatos legszigorúbb jogi szabályozást az izraeli parlament, a Kneszet fogadta el, amikor megalkotta a a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló átláthatósági törvényt.

  Amerikai szenátusi vizsgálat igazolta az izraeli aggodalmakat.

  Az amerikai szenátus állandó vizsgálóbizottsága megállapította, hogy egy Izraelben bejegyzett, nem kormányzati szervezet (NGO, civil szervezet) az Obama-kormánytól kapott pénzt a 2015-ös választás befolyásolására használta.

  Caroline Glick az erről az ügyről a Jerusalem Postban megjelent cikkében azt írta, hogy az Obama-adminisztráció

  az izraeli baloldalt mintegy ügynökeként használta az izraeli politika megváltoztatása érdekében.

  A cikkíró szerint az ország érdekeit háromféle módon sértették meg:

  1. először is az izraeli polgárok alulról szerveződő mozgalmának állították be a OneVoice tevékenységét, noha külföldi pénzből működtek. A OneVoice valójában külföldi hatalmak fizetett ügynöke volt, ezeknek a hatalmaknak az érdekei szerint eljárva Izraelben.

  2. Glick szerint a másik fajta kár, amit ezek a szervezetek okoznak, abból fakad, hogy az Izraellel szemben ellenséges kormányoknak otthon el kell adni a politikájukat a választóknak. Ehhez olyan megállapításokat és tanulmányokat, jelentéseket használnak, amelyeket éppen az ő megbízásukból dolgoztak ki az általuk fizetett nem kormányzati szervezetek. Ezzel pedig nagyon jelentős károkat okoznak külföldön Izraelnek, ami ellen nehéz védekezni.

  3. A harmadik fajta érdeksérelem pedig az volt, hogy a külföldi kormányok azzal bíztak meg izraeli „civileket” hogy indítsanak minél több pert az izraeli bíróságokon, mindenféle vélt jogsérelem miatt.

  • Virág et.

   Takarodjál akkor Izraelbe, te idióta. Ez itt most Magyarországról szól, le kéne kattannod a nyomorult Izrael-mániádról.

   • Vidéki

    Az izraeli vezetés nem olyan eszetlen, mint Te, aki élvezed, ha civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja az állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát.

    Nektek nem tetszik a parlamentáris demokrácia rendszere.

    Nektek a mély állam (DeepState) tetszik az állam az államban megfelelője!

    Nektek az tetszik, amikor a választott tisztviselők helyett a hatalmat egy szűk kör gyakorolja, mondjuk a hadiipari komplexum, a hírszerző közösség vagy éppen egy magát önállósító állami bürokrácia, a médiahatalom, a külföldi nagytőkések, (a gazdagok anarchiája).

    “Az SZDSZ-es neoliberalizmus = a gazdagok anarchizmusa.” Mondta Pogátsa Zoltán

    • Virág et.

     Az izraeli vezetés lett a mérce? Hát mi van már azokkal a pár évvel ezelőtti érvekkel, amikor szegény palesztin gyerekeket lőttek a szemét izraeli katonák? :)

     A jobboldali világnézet, érvrendszer, mint a szélkakas. :) Egyébként meg hülye vagy, Soros egy vénember, aki alig él már, de azért csak fújjátok ezt a nagy kormányzati baromságot.

     • Vidéki

      “Az izraeli vezetés lett a mérce? ”

      Így van! Izrael Közel-kelet legdemokratikusabb állama.
      Másrészt vedd figyelembe azt is, hogy míg az egész világon élő zsidók száma a világ összlakosságának mindössze 0,2 %-át teszi ki, a Nobel-díjasok csaknem egyharmada zsidó származású.

      Ezt mondják statisztikailag szignifikáns korrelációnak!

 • Virág et.

  Egyértelműen orosz mintára csinált törvény. A sokadik a sorban.

  Az egyetlen biztató jel, hogy ez már a rezsim végrángásainak egyike. A grazi beteg végképp meghibbant.

  • Tamás Nagy

   Remélem örökre. Fene a dilaj fajtáját

 • senki alfonz

  Az a gond hogy tudni szeretnénk hogy a nagyobb támogatások kitől jönnek?Ez miatt megy a cirkusz ,szánalmas .Ráadásul a ceu egy igazi migráns simogató kiképző a család ellenességéről ne is beszéljünk .Minden ellen van a ceu ami Nemzeti ,mert mindennek multi kultinak kell lenni.Én és még sokan nem akarunk multi kultúrát ,nem akarok több el tartottat .Van nekünk 1.5 milliós rejtett tartalékunk csak nem találjuk ,ehhez jöjjenek még?Szarok a ceura nem akarok muszlimokat látni, rendes bért szeretnék ,anyámnak rendes nyugdíjat ,jó minőségű orvosi ellátást ,közbiztonságot és majd ha ezek rendbe vannak talán pár migrit megsimogatók én is.További jó seggnyalást soros simogatók.

  • NERKeseru

   Szart se kapsz, doglesz ehen halistennek :) Ezt erdemli es ezt is kapja minden ilyen pimitiv senki, amilyen te is vagy. Nekem tetszik.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “Az a gond hogy tudni szeretnénk hogy a nagyobb támogatások kitől jönnek?” – eddig is lehetett tudni.
   Ez nem gond, csak megpróbálja problémának beállítani a hatalom.
   “Ez miatt megy a cirkusz ,szánalmas .” – nem emiatt megy a cirkusz.
   Csak a megvezetettek látják úgy.
   “Ráadásul a ceu egy igazi migráns simogató kiképző a család ellenességéről ne is beszéljünk .” – tipikus példája annak, hogy a kormányzati kommunikáció hatásától elbódulva a menekültkérdést a jó eredményekkel büszkélkedő CEU-val mosod össze te … is.
   “Minden ellen van a ceu ami Nemzeti ,mert mindennek multi kultinak kell lenni.” – tudnál rá példát, amiből ezt a következtetést levontad.
   Mert és I. István szavaira emlékeztetnélek multikultúra ügyében.
   “Én és még sokan nem akarunk multi kultúrát ,nem akarok több el tartottat .” – ismét egy idióta összemosása különböző fogalmaknak.
   A te, és még sok más véleménye is csak egy-egy vélemény, ami éppen olyan, mint az enyém, meg még sok másnak, csak tartalmilag ellenkezik.
   “Szarok a ceura nem akarok muszlimokat látni”… – ez legalább egyenes beszéd.
   Vannak olyanok, akik nem tesznek a CEU-ra, vannak akik ott szereztek diplomát, és vannak akik ott szeretnének szerezni.
   …”rendes bért szeretnék ,anyámnak rendes nyugdíjat ,jó minőségű orvosi ellátást ,közbiztonságot”… – és teszel érte valamit?
   Kimész tüntetni például rendes bérért, rendes nyugdíjért (szóltál-é a nyugdíjvagyon ellopása miatt?), kint voltál-é tüntetni az egészségügyiek mellett?
   …”és majd ha ezek rendbe vannak talán pár migrit megsimogatók én is.” – inkább forgasd a “Magyar helyesírás szabályai” című könyvet.
   Mindannyian jobban járnánk.
   “További jó seggnyalást soros simogatók.” – köszi a jókívánságot, szép napot neked … is!

   • senki alfonz

    Én mentem tüntetni mikor az mszp szétdúlta az országot és lett valami?Semmi ,meguntuk hazamentünk ahogy azt megmondták előre .Mi lett jöttek ezek és van különbség ?Semmi .De a ceu-t rühellem a sorossal együtt .Mit tehetek egyebet 25 éve folyamatosan dolgozom soha segélyt nem kaptam ,teljes fizetéssel be vagyok jelentve, tanultam ,tudom a nyelvtanon nem látszik de az lehet hogy a tanárok hibája is .Minden választáson részt vettem amin lehetett ezen túl mit lehet tenni ?Ja és voltam a nővérek által tartott gyűléseken azóta is rohad az egészségügy Vannak nemzeti kérdések ami miatt újra ki mennék, de azt nem ez neoliberális csürhe fogja szervezni.Sajnos sokan vannak akik nem is értik miért is vannak kint csak orbit rühellik és ez elég.Csak a tolvajok nem akarják hogy más is tudja honnan van a guba.Kellemes húsvéti ünnepeket.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Számtalan kérdés megválaszolatlan maradt.
     Sebaj!

     “Én mentem tüntetni mikor az mszp szétdúlta az országot és lett valami?” – ha úgy érezted, hogy menned kell, akkor helyesen jártál el.
     Hangot adtál véleményednek, nyilván sokakkal együtt.
     És most, hogy a dúlás nagyságrenddel nagyobb, most tüntetsz-é?
     “Mi lett jöttek ezek és van különbség ?Semmi .” – szerintem van különbség, mint azt már írtam.
     Nagyságrendi a lopásokat illetően, a jogállam lerombolása ügyében, a korrupció mértékében.
     “De a ceu-t rühellem a sorossal együtt .” – szíved joga.
     “Minden választáson részt vettem amin lehetett ezen túl mit lehet tenni ?” – a négyévenkénti jelenlét kevés, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mindegy, kire szavaztál.
     “Ja és voltam a nővérek által tartott gyűléseken azóta is rohad az egészségügy” – helyes, hogy ott voltál, s nem te tehetsz arról, hogy eredménye nincs.
     Azok tehetnek róla, akik nem voltak ott.
     “Vannak nemzeti kérdések ami miatt újra ki mennék, de azt nem ez neoliberális csürhe fogja szervezni.” – szíves tájékoztatásul közlöm, hogy én is szabadelvű vagyok, csürhének pedig a 2006-ban “békésen tüntetőket” tartom.
     Jut eszembe!
     Nem tudod véletlenül, hogy hány rendőr került kórházba?
     Tudod a tüntetések okán.
     Akkor, és most?
     Ennyit a “neoliberális csürhéről”, meg a “békés tüntetőkről”.
     “Sajnos sokan vannak akik nem is értik miért is vannak kint csak orbit rühellik és ez elég.” – nem tudhatod, erről statisztika nem készült.

     Kellemes húsvéti ünnepeket! neked … is.

   • andras nagy

    ha simán csak becopyzza a Fidesz Sajtóosztály közleményét, akkor legalább a helyesírás miatt nem lett volna még külön lebaszva. :DDD

  • Virág et.

   Vicces, hogy az vartyog a legjobban arról, hogy mi a nemzeti, aki b.meg úgy ír, mint egy 7 éves. Előbb meg kéne tanulni magyarul írni, aztán aggódni amiatt, mi a magyar és mi nem.
   Mert perpill egy közepesen képzett szudáni kecskepásztor jobban bírja a magyar anyanyelvet, mint te, a kormány seggéből kipattant kommentelőtársam.

   Miért mindig a hülyék húznak széljobbra? Költői kérdés, nem kell válasz.

   • senki alfonz

    Szánalmas vagy ,lehet nem fogalmazok túl jól,de a lényeg érthető.Az olyan szerencsétlenek mint te vagy a helyesírásról vagy a fogalmazásról vagy épp a szélsőjobbról beszél ,mert válaszra nem futja.

    • andras nagy

     anyád tudja, hogy nem a pótvizsgára készülsz?

     • senki alfonz

      nem és kérlek ne szólj neki .kellemes ünnepeket

    • Virág et.

     Az n+1. magát nagyon magyarnak gondoló, nyelvet alig-alig beszélő troll vagy. A fene fog leállni veled vitatkozni, amikor előtted száz elvtársaddal se tettem.

     Vitaképesség. Ez a kulcsszó. Meg ennek a hiánya.

 • József Biró

  Annyit ér a tüntitek, mint véretelen fasz. Szánalmas hazugságotok még ezt a pár ezer embert meghülyíti, aztán off.

 • csaba

  A nagy példakép USA törvény,ami mintájára készült,sokkal szivatósabb.

 • András József Fazekas

  * Foreign Agents Registration Act 1938 *

  https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Agents_Registration_Act

  (!)

  • nonemart

   Tucc te olvasni ? Mert akkor ott áll az is, hogy politikai pártokra vonatkozik ! Ami angolul annyit tesz, menj már a picsába innen, nem vesznek téged itt komolyan !

   • Vidéki

    Ne hazudozzon gátlástalanul.

    A törvény előírja, rendszeres adatszolgáltatást az összes tevékenységre és pénzügyekre vonatkozólag:

    olyan személyek és szervezetek számára, amelyek külföldi kormány
    ellenőrzése alatt állnak, vagy

    olyan személyek és szervezetek számára, amelyek nem az Egyesült Államokban működnek (“külföldi tőke”)

    Egyesült Államokon kívüli személyek és szervezetek számára , ha ők utasításra vagy kérésre cselekszenek, vagy irányítás vagy ellenőrzés alatt állva cselekszenek
    (azaz, mint “ügynökei”) ennek a (külföldi) tőketulajdonnak,

    vagy olyan személyek, akik jelentős részben támogatva, vagy ellenőrizve vannak ezen (külföldi) tőke által .

    • Ism.

     Miután a kormány meggátolja, hogy egyes civil szervezetek bármilyen magyar támogatást kapjanak (pl. Tao kedvezményt vagy 1%-ot, nem beszélve az államilag ellenőrzött EU-s támogatásokról), kénytelenek független külföldi segély-szervezetekhez fordulni, hogy finanszírozni tudják a plakátokat vagy bármilyen rendezvényüket.
     Te mennyit adsz egy évben adomány formájában a civil szervezeteknek?

     • Vidéki

      Ne lódítson! Arról van itten nagyba szó, hogy külföldről pénzelt szervezetek politikai tevékenységével akarnak valakik kormányokat buktatni. A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja a célba vett állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát. (nemcsak Magyarországon)

      Az amerikai szenátus állandó vizsgálóbizottsága megállapította, hogy egy Izraelben bejegyzett, nem kormányzati szervezet (NGO, civil szervezet) az Obama-kormánytól kapott pénzt a 2015-ös választás befolyásolására használta.

      Caroline Glick az erről az ügyről a Jerusalem Postban megjelent cikkében azt írta, hogy az Obama-adminisztráció az izraeli baloldalt mintegy ügynökeként használta az izraeli politika megváltoztatása érdekében.

    • nonemart

     Hát, ha valaki itt hazudik, az kend lészen ! Tényleg maga olvasta, vagy csak érdeklődött ? A fidesz fordítóirodájánál éppen ? Semmi ahhoz hasonló, amit ír ! Egyértelmű, hogy külföldi érdekeket megbízásból, a politikában képviselőkre vonatkozik a nevezett törvény. És Magyarországon civilek egyáltalán nem állnak a külföldi felügyelet alatt, még kevésbé képviselnek megbízókat politikai síkon ! És ez a lényeg, nem Amerika ! Ha maguk mocskolódni akarnak, nem kell ahhoz példa, analógia (egyre nehezebb ilyeneket találni, muszáj hamisítani) , maguk olyan találékonyak ottan !

 • Börcsök József

  Igen, ez a béka meg a forróvíz példája. Csak én úgy gondolom, hogy a mese így nem kerek. Ennek a szemléletnek az a következő lépése, hogy odacsapunk a jelenlegi kormánynak és egy másik hatalom kezébe adjuk a vezetést. Ezt pontosan így is csináltuk eddig is. Ez lehet, hogy jól is működne valahol, de mi mindig valami külső erőtől várjuk, hogy rend legyen. Ha valakinek mégis eszébe jutna, hogy önállóan tegyen valamit, akkor megkapja, hogy “te csak szépen szégyelld magad magyar”. A jelenlegi vezetésünk a saját nevünkben zsebel ki bennünket, a jövőnk biztosítása okán, vagy ürügyén. Ez helyett aki sorban áll a hatalomért (persze a háttérből ahogyan szokta) az elmondja majd hogy ő nem fog kizsebelni bennünket, de azt már lehet tudni, hogy szerződést kötött a veséinkre. Az eddigi munkásságát kell megnézni ahhoz, hogy ne legyenek illúzióink. Mondjuk mindig vannak illúzióink. Most kiben bízunk éppen? Nagy tekintélyes európai nemzetekben, akik a történelem folyamán az egész világot lángba borították? A keleti vagy a nyugati szuperhatalomban? Azt mondják, hogy a békét és a szabadságot hozzák el, fegyverekkel kereskednek és azt a területet emésztik, amelyiket csak akarják, hogy a sajátjukat egyben tartsák. Ki kéne lépni ebből a “csalódok valakiben ezért vakon megbízok egy másikban” folyamatból. Magunkban kéne bízni. Ha mások pályáznak az értékeinkre, mert tudják, hogy mit jelent, akkor mi miért nem tartjuk magunkat fontosnak? Kényelmeskedünk. A vezetőink, politikusaink napi ellenőrzését meg akarjuk spórolni. Ez oda vezet, hogy már csak leszámolni tudunk velük. Nem arról beszélek, hogy hozzunk létre újabb hivatott ellenőrző szervezetet, mert az négy-öt évig hasznos, utána elhivatalosodik és kell úgy húsz év, mire sikerül bezárni. A folyamatos elszámoltatás mentalitás kérdése. A kasszát is naponta ellenőrzik jobb helyeken. Az a fajta bizalom butaság, hogy megválasztunk négy évre öreg, aztán csak ügyesen. No nem beleszólni kell a vezetésbe, mert azért választottuk a vezetőt és ért hozzá, de érezze, hogy folyton kíváncsiak a munkájára, mert sokat bíztak rá. És tényleg sokat bízunk a vezetőinkre választáskor, ne hagyjuk hogy valahogy eltékozolódjon. Most megint a leszámolásnál tartunk. Az összes politikus és az országba bejáratos hatalmak ugyan azt akarják. Kitömni a zsebüket. Gyakorlatilag megint egypártrendszer van. Két különböző színű, de belül megegyező tartalmú csomagról próbálják elhitetni, hogy van választásunk. Igen van választásunk, de nem az. Most válasszuk azt akinek igazán fontosak vagyunk. Magunkat. Ne más kotorásszon a zsebünkben és ne más mondja meg, hogy ki jöjjön a helyünkbe. Méltók vagyunk arra, hogy a saját érdekeinket folyamatosan szemmel tartsuk.

 • zsoltix

  Endivajna bukaresti cége pedig miért tolja tévécsatornák garmadáján keresztül a magyar kormány hirdetéseit? Nem az van, hogy külföldről ne tessenek beleugatérozni a magyar közügyekbe? És mennyit kap ezért a TV2-csoport bukaresti kirendeltsége? Nyilván nem 7,2 millát, annyiért Izaurát se küldenék a Chili TV-be főzni, hogy utána a Zenebutikban headbangeljen Balázs Palival, miután megnézett egy százhuszadjára ismételt filmet a Mozipluszon, mert a SuperTv2-n épp kormányhirdetés ment egy kétszázötvenedjére ismételt film alatt, pont az, amit a PRIME még csak hetvenedjére ad, de a humorpluszon még nem volt, és nem is lesz, mert Al Bundy sem újdonság, fasza kormányhirdetéseket viszont lehet látni ott is, egyenesen Bukarestből.