Demokrácia nevű izében is utolsók vagyunk a régióban

grafika: Freedom House
grafika: Freedom House

 

A független Freedom House pont akkora időzítette remek jelentését, mikor a Fidesz épp kicsinálta a CEU-t. Tökéletes.

 

 

Nyilván ha Orbánékat kérdeznénk, akkor ezen a területen is minden a legnagyobb rendben, de az igazság az, hogy a múlt heti KPMG-s lesújtó jelentés után, ezt a tanulmányt megint nem nagyon rakhatják ki a vitrinbe Habonyék.

A jelentés 22 éve jelenik meg, és 29 olyan országot vizsgálnak benne, melyek a kilencvenes években mind diktatúrákból kilábaló, demokratikus átmenet útjára lépő országok voltak, Kelet-Közép Európától kezdve a Balkánon át Eurázsiáig.

Az idei Nations in Transit kiadvány is hét mutató,

– a kormányzás demokratikus minősége,
– a korrupció,
– a sajtó függetlensége,
– a civil társadalom szabadsága,
– a jogbiztonság,
– a demokratikus folyamatok átláthatósága
– és az önkormányzatok működése

alapján becsülte fel az egyes országok demokrácia-pontszámát. Maga a pontozás úgy néz ki, hogy vizsgált területeket indikátorok alapján 1 és 7 közötti értékkel pontozzák. Az 1-es a legjobb érték, a 7-es a legrosszabb, azt már csak nyílt diktatúrákban lehet elérni. A hét területre adott átlagból jön aztán egy ország demokráciapontja. Oroszország pontszáma 6,57. Csak mondom.

Idén Magyarország izmos 3,54 pontot ért el, ami a legrosszabb az egész régióban. Érdemes megnézni a grafikont, és azt, hogy melyik évben kezdtünk el nagyon nagyon bedőlni, miközben a környezetünkben szinte mindenki odafigyelt arra, hogy megőrizze az állam demokratikus voltját.

 

A közép-európai országok demokrácia-pontjainak alakulása 2007 óta.
A közép-európai országok demokrácia-pontjainak alakulása 2007 óta.

 

A legelkeserítőbb a helyzet Magyarországon a sajtó szabadságát, a korrupció mértékét és a kormány működését illetően. A helyzet még tavalyhoz képest is romlott.

Az FH külön kitér arra, hogy Orbánék 2010 óta évről-évre egyre jobban ásták bele magukat a hatalomba: míg az első kormányzó évek az új alkotmány megírásával, a bíróságok elfoglalásával, és a választási rendszer átalakításával teltek, az utóbbi időszakban a független és kritikus média jelentős részének bekebelezése, az állam elfoglalására és nagyszabású korrupcióra alkalmas hatékony mechanizmusok kiépítése történt meg. Most pedig, ahogy közeledik a 2018-as választás, a Fidesz figyelme a civil társadalom felé fordul, ahonnan a külföldről is finanszírozott szervezetek kisöprésével fenyegetőznek. Írja mindezt a jelentés, amely sajnos pont azokhoz a rétegekhez nem fog soha eljutni idehaza, ahol fel kellene nyitni a szemeket.

A Magyarországgal foglalkozó fejezet azzal ér véget, hogy hazánkban a demokrácia látványos összeomlása figyelmeztető jel lehet arra, hogy milyen törékenyek is lehetnek azok az intézmények, melyek nélkülözhetetlenek egy liberális demokráciához.

Én pedig azzal zárnám, hogy ez a jelentés is egy újabb bizonyíték, hogy sajnos a xeonofóbiánk is az egeket verdesi.

 

Idegengyűlöletben is dobogón vagyunk.
Idegengyűlöletben is dobogón vagyunk.

 

UPDATE:  A kormány nem foglalkozik a Freedom House jelentésével, mivel az szerintük egy Soros György által finanszírozott szervezet…  “A Freedom House egy Soros György által finanszírozott szervezet. A  magyar kormányt nem lepte meg, hogy a Soros által támogatott intézmény Magyarországot támadja.”

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Virág et.

  Már meg is jött a kormányzati válasz: Soros!4!4!!!!4

 • http://alfa-kontakt.info Jani haverja

  A kormány nem csak a Freedom House szervezet véleményével nem foglalkozik lassanként, hanem az egész világgal sem.

  A kormány szerint egyre szaporodnak a “Soros bérencek”.
  A CEU miatt lassanként “Soros bérenc” lesz (a kormány szerint) a német köztársasági elnök is, a komplett CDU-CSU is, de lassanként még maga Trump is…

  Majdnem mosoly-jelet írtam a mondanivaló végére, de meggondoltam magam, mert egy ennyire szomorú tényre nem illik oda az a jel :(

 • Vidéki

  “A Freedom House egy Soros György által finanszírozott szervezet. A magyar kormányt nem lepte meg, hogy a Soros által támogatott intézmény Magyarországot támadja.”

  A Freedom House-t Soros pénzeli és hasonló propaganda célokat szolgál Soros kezében. mint egykor a szovjet Pravda, melynek jelentése Igazság volt, mégis folyt belőle a hazugság.

  A cigányzenészeknek is régi tézise: “Aki fizet, az rendeli a nótát”!

  Soros pénzeli a Freedom House-t, ezért a Freedom House úgy muzsikál, ahogy Sorosnak tetszik.

  Bizonyítékaik nincsenek, pletykákat, mendemondákat, rágalmakat úgy tálalnak, mintha megdönthetetlen axiómák lennének.

  Műveltebb emberek ismerik Rossinitől a Sevillai borbély c. operát, melyben Basilio vállalja, hogy rágalmakat fog terjeszteni, ez egy bevált módszer, mivel az emberek beszélni fognak róla, hozzátesznek, földagasztják -, a megrágalmazott embert így lehet megsemmisíteni.
  (“És e rágalomnak tárgya Pellengéren pusztul el.”)

  Nos, ezt régi módszert módszert alkalmazza gátlástalanul jelen esetben a Freedom House a Soros György által finanszírozott szervezet.

  A cikk többek között ilyen állítást tesz: “Most pedig, ahogy közeledik a 2018-as választás, a Fidesz figyelme a civil társadalom felé fordul, ahonnan a külföldről is finanszírozott szervezetek kisöprésével fenyegetőznek.”

  Az Amerikai Egyesült Államokban az 1938 óta létező törvény, a The Foreign Agents Registration Act (FARA), vagyis a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény .

  Közel-Kelet legdemokratikusabb állama Izrael is érzékeli a külföldről pénzelt civil szervezetekkel kapcsolatos veszélyt és ennek megfelelően cselekszik is!

  “A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja Izrael állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát”- fejtegette az igazságügy-miniszter.

  Amerikai szenátusi vizsgálat igazolta az izraeli aggodalmakat.
  Az amerikai szenátus állandó vizsgálóbizottsága megállapította, hogy egy Izraelben bejegyzett, nem kormányzati szervezet (NGO, civil szervezet) az Obama-kormánytól kapott pénzt a 2015-ös választás befolyásolására használta.

  Caroline Glick az erről az ügyről a Jerusalem Postban megjelent cikkében azt írta, hogy az Obama-adminisztráció az izraeli baloldalt mintegy ügynökeként használta az izraeli politika megváltoztatása érdekében.
  A cikkíró szerint az ország érdekeit háromféle módon sértették meg:

  1. először is az izraeli polgárok alulról szerveződő mozgalmának állították be a OneVoice tevékenységét, noha külföldi pénzből működtek. A OneVoice valójában külföldi hatalmak fizetett ügynöke volt, ezeknek a hatalmaknak az érdekei szerint eljárva Izraelben.

  2. Glick szerint a másik fajta kár, amit ezek a szervezetek okoznak, abból fakad, hogy az Izraellel szemben ellenséges kormányoknak otthon el kell adni a politikájukat a választóknak. Ehhez olyan megállapításokat és tanulmányokat, jelentéseket használnak, amelyeket éppen az ő megbízásukból dolgoztak ki az általuk fizetett nem kormányzati szervezetek. Ezzel pedig nagyon jelentős károkat okoznak külföldön Izraelnek, ami ellen nehéz védekezni.

  3. A harmadik fajta érdeksérelem pedig az volt, hogy a külföldi kormányok azzal bíztak meg izraeli „civileket” hogy indítsanak minél több pert az izraeli bíróságokon, mindenféle vélt jogsérelem miatt.

 • Vidéki

  Eric olyan, mint “Mindentelhisz Nagymama” a régiTV- mesesorozatban.

  Eric bármit elhisz, amit a Freedom House, Soros György egyik propaganda szervezete nagy mellénnyel állít.