Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Demokrácia nevű izében is utolsók vagyunk a régióban

 

A független Freedom House pont akkora időzítette remek jelentését, mikor a Fidesz épp kicsinálta a CEU-t. Tökéletes.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nyilván ha Orbánékat kérdeznénk, akkor ezen a területen is minden a legnagyobb rendben, de az igazság az, hogy a múlt heti KPMG-s lesújtó jelentés után, ezt a tanulmányt megint nem nagyon rakhatják ki a vitrinbe Habonyék.

A jelentés 22 éve jelenik meg, és 29 olyan országot vizsgálnak benne, melyek a kilencvenes években mind diktatúrákból kilábaló, demokratikus átmenet útjára lépő országok voltak, Kelet-Közép Európától kezdve a Balkánon át Eurázsiáig.

Az idei Nations in Transit kiadvány is hét mutató,

– a kormányzás demokratikus minősége,
– a korrupció,
– a sajtó függetlensége,
– a civil társadalom szabadsága,
– a jogbiztonság,
– a demokratikus folyamatok átláthatósága
– és az önkormányzatok működése

alapján becsülte fel az egyes országok demokrácia-pontszámát. Maga a pontozás úgy néz ki, hogy vizsgált területeket indikátorok alapján 1 és 7 közötti értékkel pontozzák. Az 1-es a legjobb érték, a 7-es a legrosszabb, azt már csak nyílt diktatúrákban lehet elérni. A hét területre adott átlagból jön aztán egy ország demokráciapontja. Oroszország pontszáma 6,57. Csak mondom.

Idén Magyarország izmos 3,54 pontot ért el, ami a legrosszabb az egész régióban. Érdemes megnézni a grafikont, és azt, hogy melyik évben kezdtünk el nagyon nagyon bedőlni, miközben a környezetünkben szinte mindenki odafigyelt arra, hogy megőrizze az állam demokratikus voltját.

 

A közép-európai országok demokrácia-pontjainak alakulása 2007 óta.

A közép-európai országok demokrácia-pontjainak alakulása 2007 óta.

 

A legelkeserítőbb a helyzet Magyarországon a sajtó szabadságát, a korrupció mértékét és a kormány működését illetően. A helyzet még tavalyhoz képest is romlott.

Az FH külön kitér arra, hogy Orbánék 2010 óta évről-évre egyre jobban ásták bele magukat a hatalomba: míg az első kormányzó évek az új alkotmány megírásával, a bíróságok elfoglalásával, és a választási rendszer átalakításával teltek, az utóbbi időszakban a független és kritikus média jelentős részének bekebelezése, az állam elfoglalására és nagyszabású korrupcióra alkalmas hatékony mechanizmusok kiépítése történt meg. Most pedig, ahogy közeledik a 2018-as választás, a Fidesz figyelme a civil társadalom felé fordul, ahonnan a külföldről is finanszírozott szervezetek kisöprésével fenyegetőznek. Írja mindezt a jelentés, amely sajnos pont azokhoz a rétegekhez nem fog soha eljutni idehaza, ahol fel kellene nyitni a szemeket.

A Magyarországgal foglalkozó fejezet azzal ér véget, hogy hazánkban a demokrácia látványos összeomlása figyelmeztető jel lehet arra, hogy milyen törékenyek is lehetnek azok az intézmények, melyek nélkülözhetetlenek egy liberális demokráciához.

Én pedig azzal zárnám, hogy ez a jelentés is egy újabb bizonyíték, hogy sajnos a xeonofóbiánk is az egeket verdesi.

 

Idegengyűlöletben is dobogón vagyunk.

Idegengyűlöletben is dobogón vagyunk.

 

UPDATE:  A kormány nem foglalkozik a Freedom House jelentésével, mivel az szerintük egy Soros György által finanszírozott szervezet…  „A Freedom House egy Soros György által finanszírozott szervezet. A  magyar kormányt nem lepte meg, hogy a Soros által támogatott intézmény Magyarországot támadja.”

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás