Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Turistamágnesnek szánják a 2,5 milliárdos sátoraljaújhelyi üveghidat

 

2016 nyarán adtak át Kínában egy 430 méter hosszú üveghidat, Sátoraljaújhely egy 700 méteres építménnyel tör a világcsúcsra.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Magyar Közlöny február 21-i számában nem csak a 2 ezer fős Gyulaházára szánt 3 milliárdos Space központ okozott meglepetést, hanem egy másik nem mindennapi építmény is.

Sátoraljaújhely turisztikai attraktivitásának fejlesztése
2,5 milliárd forint

a) Üveghíd építése a Szárhegy és a Várhegy között

b) A sátoraljaújhelyi vár turisztikai attrakció fejlesztése

Eddig nem nagyon lehetett hallani az üveghídról, bár 2015-ben a sátoraljaújhelyi önkormányzat honlapjára felkerült egy videó, miszerint FÜGGŐHIDAT terveznek a két hegy közé. De ekkor még üvegről szó sem volt.

 

 

Az üveghídról két önkormányzati dokumentumból derül ki néhány dolog.

A 2016. december 15-i képviselő-testületi ülésen Szamosvölgyi Péter polgármester (FIDESZ-KDNP) futólag megemlítette a projektet:

„A Vár feltárására, illetve bemutathatóvá tételére, valamint a Szár-hegyet és a Vár-hegyet összekötő függőhíd, vagy üveghíd építésére mára már 3 milliárd Ft az az összeg, amivel a pályázatunk bent van. A Kormány előtt volt a program csokor, ebben nem csak mi voltunk benne természetesen, hanem minden olyan Tokaj-hegyaljai projekt, amelyet a Turisztikai Ügynökség és a Tokaj Fejlesztési Tanács támogatott, és ebbe a csokorba ezek a pályázatok, amiket most felolvastam, ez az utolsó három benne van.

Mondhatnám azt is, hogy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy azt tudjam mondani képviselő-társaimnak és az itt élőknek, hogy elkezdhetjük a terveztetést, a közbeszereztetést és majd utána elkezdhetjük a kivitelezést, ami én azt hiszem, hogy ennek a városnak egy évszázados siker sorozatát jelentheti. Így együtt csokorban az összes pályázatot beleértve. „

A polgármester egy héttel korábban, a 2016. december 7-i közmeghallgatáson bővebben beszélt az üveghídról:

„Biztosan többen is hallották, hogy az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Várhegyet összekötnénk egy függőhíddal. Ez 700 méter hosszú lenne, ami világcsúcs, ráadásul plexiből lenne az alja, tehát ahova néz az ember, mindenhol teret látna. Jelenlegi világcsúcs, ami Kínában van, az 500 méter. Az elvi támogatása megvan ennek a pályázatnak. Mégsem merem azt mondani, hogy biztosan meg fogjuk építeni, mert ennek a beruházásnak a költsége 2-3 milliárd forint között lenne.

Én nem fogok keresztül menni rajta, szerintem még sokan nem, de aki szereti az extrémitást – márpedig a világ egyre inkább erre halad – azok el fognak jönni, mert a leghosszabb, a legérdekesebb híd lenne. Ezek az emberek fizetni fognak azért, hogy keresztül menjenek rajta. Ha már eljönnek, enni, inni, megszállni, aludni fognak, szét fognak nézni a környéken, megkóstolják a pincékben a borokat, az újhelyi élményelemeket igénybe fogják venni. Ez az önkormányzatnak olyan mértékű bevételt jelentene, hogy körülbelül úgy járhatnánk, mint Hajdúszoboszló a fürdő miatt, vagy Tiszaújváros az iparűzési adó miatt, vagy Mezőkövesd a Zsóry-fürdő kapcsán.

Magyarul mindenre jutna pénz. Nem lenne kérdés, hogy ha valaki betelefonál, hogy tegyek le két padot a temető elé, mert nincs hova leülni, azt mondanánk, hogy zöldet kérnek vagy pirosat, mert ez a kérdés, nem az, hogy nincs rá pénzünk. Ezt a fejlesztést azért találtuk ki, mert évi fél millió látogató esetén nem kicsi bevétel lenne Sátoraljaújhely városának. „

Itt a 430 méter hosszú kínai üveghíd biztonsági tesztje, és most mindenki képzelje el, hogy Mészáros Lőrinc épít egy ilyet Sátoraljaújhely mellé.

 

 

Ez a terv:

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás